2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 《艾爾之光》心得攻略區 詩人的pvp教學+影片集Vol.3
go

詩人的pvp教學+影片集Vol.3 [複製鏈接]

大家好
早排我俾2000fun某個會員激到走鬼左,
家陣我番黎了.

今次番黎,
帶左份手信,
如你所見,係一條PVP既片.
冇咩好講,去片.
<為確保對戰既刺激感同對手既心理穩定度,我錄片之前係冇通知對手,係呢度同4仔講聲對唔住.>

唔好問我點解用呢隻歌做bgm,我只會答你我係一個中國人.
黎個預告先,下一集都係pvp,係團戰.

好多人都覺得艾光係一個副本game,
成日都自閉單刷副本,
刷到50lv齊哂裝都未入過pvp一次.
果d人一定係有童年陰影,一係就心理變態.

我係一粒領主騎士,我5月左右開始練pvp,練左大半年,e家B級,
由一開始抗拒pvp,
到e家玩艾光只為pvp,
由一開始俾人分幾鐘炒粉,
到e家唔洗一分鐘就炒人,
感覺好奇妙,係呢度,我想同大家講:艾光既pvp真係玩得過.

不時有人問我:點樣打pvp先可以變得勁d
想pvp打得勁其實係有秘訣,
以下係我對各位有興趣加入pvp玩家行列既新血,
或者係對pvp唔了解既玩家1d建議.
<小型字海注意,頂唔順既人請直行轉右自離>

pvp同副本既分別

1丶擊倒值差異
打副本果陣我地如果對一隻怪物使用無限連技(例如艾仔既zzz→→↑z),到左一定既連擊數隻怪就會強制倒地,而pvp對手同副本入面怪物強制倒地既連擊數係唔同,通常黎講pvp對手既連擊上限係小於怪物

2丶屬性傷害計算差異
打副本果陣,怪物中火丶毒屬係會扣屬性欄標示果個傷害值,但pvp入面係唔存在d咁既野(10秒鐘燒8萬血,咩感覺),即係三重燃燒既3級火可以每秒燒隻怪8千幾血,但係pvp入面係唔會燒咁多,大概只會有10份1既傷害

pvp既取勝慨念

1丶係空中或者平地捉住對手
           ↓
2丶連技扣對手血
           ↓
3丶打到對手倒地
           ↓
   重複1丶2丶3
           ↓
扣到對手0血,取勝

pvp既三個主要要求

1丶連技
2丶走位
3丶技能

第1點,連技:
相信大家都知連技係艾光既一個賣點,
所以進入pvp之前,首先要練好基本功,
例如艾仔既→→↑x,愛莎既火球,蕾姐既無限踢,雷叔同伊芺既→→↑z
呢一段段既動作都係係連技入面好重要.
所以請係副本入面好好地練練練練練練.
而且,係pvp呢個人對人,
賭勝敗戰績既極端環境入面,
唔好諗住你可以好似打怪咁輕鬆,
我建議你攻速15%↑先好入pvp,
不然你係好難用連技,
特別係岩岩開始玩既人.

所謂連技,其實有分兩種:
實用連技/花瓶連技
實用連技就係o係戰鬥入面可能輸出最大威力既連技
花瓶連技就係純粹懶型既連技,
通常d人係用花瓶連技黎證明自己幾醒目或者幾白痴.
秘訣1:背好一套實用連技
呢個連技係平地要一口氣打到對手強制倒地,
連技組合可以參考其他人既影片/憑空自己創作,總之高效率就得
實用連技要背到唔洗用腦諗,熜mon聽聲都可以出到
背好左之後因應唔同既地型作改變,
諗辦法將對手整番去平地,用果套連技
唔係吹水,做到咁樣既話基本上pvp你唔會打得幾慘.

第2點,走位:
所謂走位,即係o係戰場入面運用唔同既移動技巧
因為角色既動作差異性,我呢度唔詳細講,
有興趣知既話................................................................................................唔好問我,我懶
秘訣2:學大跳(→→↑←)
大跳係咩呢?
"大跳就係一連串反地心吸力既動作組合."
講你都唔明架啦,
下次我錄條片擺係度,自己睇.
(影片將會擺係呢個位)

第3點,技能:
技能即係施放既能既反應,
唔同角色唔同技能都有唔同既長處,
多d研究下每種技能既範圍,威力,施放動作
秘訣3:出少d技,盡可能捉到對手先出

pvp玩家既對戰意識

不得不提既係,除左你既實力同埋裝備之外,心理素質都係pvp中勝敗既關鍵,
兩強相遇勇者勝,兩勇相遇智者勝
當你玩pvp有一段時間之後,留意一下自己既心理狀態,
有不足之處就要加以調整

1丶保持冷靜
每一刻都要知道自己做緊乜,特別係劣勢既時候

2丶保持警覺
仔細觀察型勢(雙方血量,位置),留心對手既動作,面對對手唔同既動作,反應要快而準

3丶善用直覺
估計對手既mp量,預測對手既下一步行動

4丶敢於犧牲
有d人可能唔知如果俾人捉住連技果陣,
係可以長按z/x鍵,儲集100mp黎強制倒地,
呢個動作亦叫做斷魔
秘訣4:適當使用斷魔

5丶用平常心對待勝敗

<附加一條聖約+0對符文>

講住呢度先,下次我會補完同增加內容,88

已有 9 人評分Good 收起 理由
蓉苞苞 + 2 -`C人哇.! 15秒Ko了我./__\
孤獨的我 + 1
多路 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
問題餅乾v3v + 1 獅兄 我可不認識你
Vita維他 + 1 你番黎啦
tklnd941218 + 3 講真我的確好怕pvp..不過睇完你呢篇文章令我 ...
lst1888 + 1 感謝分享!
qwwqw777 + 2 歡迎回來~詩兄
知名不具 + 3 終於返黎了v_v

總評分:  Good + 17   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 08:48 PM 發表
大家好
家陣我番黎了.
CHI你個傻仔終於走左,2000FUN天下太平YO←這裏沒有字

今次番黎,
帶左份手信,
冇咩好講,去片.

sCtQRP5F1mU

唔好 ...

我其實唔想講,但係.......錯區.....

原帖由 知名不具 於 11-2-14 08:49 PM 發表

我其實唔想講,但係.......錯區.....

加埋教學算係綜合討論掛,是鬼但啦艾光版咁鬼認真做乜

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 08:48 PM 發表
大家好
家陣我番黎了.
CHI你個傻仔終於走左,2000FUN天下太平YO←這裏沒有字

今次番黎,
帶左份手信,
冇咩好講,去片.

sCtQRP5F1mU

唔好 ...

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,你當前積分為 0

我入到魔人同唔同我玩幾場

原帖由 hj1op2 於 11-2-14 08:52 PM 發表

**** 本內容被作者隱藏 *****
我入到魔人同唔同我玩幾場

你連魔人都入唔到你話人地冇技術-.-我真係寫個服字俾你,呢個服→fu*k

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 08:52 PM 發表

加埋教學算係綜合討論掛,是鬼但啦艾光版咁鬼認真做乜

我覺得你都係刪左個句野好

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

詩兄終於回來了?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 08:53 PM 發表

你連魔人都入唔到你話人地冇技術-.-我真係寫個服字俾你,呢個服→fu*k

我hide得咁辛苦你爆出黎做咩
睇佢拍既片都知..
本人9x勝8敗衝緊上D級(水魚太多了

詩人果真是玩慣pvp@@得閒玩返場呀

原帖由 qwwqw777 於 11-2-14 08:55 PM 發表
詩兄終於回來了?

被叫成兄了(臉紅

原帖由 hj1op2 於 11-2-14 09:10 PM 發表

睇佢拍既片都知..

某8000分,看到了

原帖由 hj1op2 於 11-2-14 09:10 PM 發表

睇佢拍既片都知..

詩人等住你黎洗我戰績@ 0  @

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 09:32 PM 發表

自由玩住先啦一係

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 09:32 PM 發表

喂喂....刪左白字佢啦...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 流浪的詩人 於 11-2-14 09:31 PM 發表

被叫成兄了(臉紅

我唔識玩PVP嫁
好多人都知...

原帖由 知名不具 於 11-2-14 09:32 PM 發表

喂喂....刪左白字佢啦...

哦.......................
已有 1 人評分Good 收起 理由
知名不具 + 2 謝了。

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 qwwqw777 於 11-2-14 09:33 PM 發表

我唔識玩PVP嫁
好多人都知...

岩先俾你打死左......

又話搵人圍毆你結果等左成個幾月都冇叫人黎

十週年勳章(賀詞)

簽名被屏蔽

hi
個pvp活動係咩結果
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 08:43 AM , Processed in 0.036695 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存