2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 輕談如何轉生~~[有問必答]
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊] 輕談如何轉生~~[有問必答]   [複製鏈接]

我今次想同大家分享一下轉生心得

我會分開兩篇寫第一篇係新手篇.第2篇係高手篇

新手篇

轉生要基於以下四點 先會玩得勁

第一點:轉生重點必須是在單一點數衝高,轉生後總屬性才會多。

第二點:在沒有到達該等級屬性可達的最上限,最好不要點第二種屬性。

第三點:每次轉生後,練到11等最好可以將其他屬性使用屬性調整丸降到屬性四。{轉生效果會比較好}

第四點:量力而為,不要太沉迷遊戲@_@

首先我會同大家講講轉生既限制/上限

1. 轉生時等級最低為71lv(第一次轉生)

2. 轉生後1lv既單1屬性數值係唔會超過原本等級*3

3. 每次轉生要等30日

轉生需要準備既東西

1. 體裝一套/智裝一套/體智裝一套 (只要準備1次)

2. 屬調(1-2SET)  #1

3. 智水+體水 各1set #2

4. 低lv裝備/低lv寵(如不想搵人帶)

#1 睇你個人屬性為準

#2 2轉為食水升所加既hp/mp 都好小. 建議冇錢玩家只在頭70lv食體水+智水

千年大還丹   提昇玩家的體質,玩家在藥效時間內獲得+50體質。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

海洋的恩惠   10分鐘以上的時間+60力,60智

魔女的口糧    提昇玩家的智慧,玩家在藥效時間內獲得+50智慧。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

鴛鴦麻辣鍋   暫時提升 60 幸與 60 智 。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

轉生小知識

1. 轉生前食任何+屬性的藥物.對轉生後沒有任何幫助(如高生/高法/藥水)

2. 有一d任務係會扣1半血.當扣左一半血再去轉生,之後交任對轉生後沒有任何幫助

3.藥物若加同一屬性.係食5到第2次.

轉生所需要的基本費用

1. 屬調 1-2set (1700-3400m)

2. 體智裝一套 (1.6e) / 體裝一套(2000m)/智裝一套(1600m)

3. 升lv費用 (186.5m) #3

4. 帶升費(300m)

5.轉生費用(100m)#4

#3  只計算升到2轉70lv&70lv才2轉

#4 其後費用為100m+300m*(已轉生次數-1)

幾時轉生好?

E個問題就要睇下大家財力同埋時間有幾多去決定

個人建議第一次轉生為85lv 其後每次轉生時lv 為前一次+10~15lv

#3-----轉生高手篇

#4-----補充資料

#16---極限轉生--續

已有 14 人評分威望 Good 收起 理由
戀棧 + 1 精品文章
。提子﹏ + 3 鼓勵
鎖匠流 + 3 精品文章
cm1992108 + 3 神POST
阿風xD + 2 支持你!下次繼續^_^
○兔兔 + 30 支持你!下次繼續^_^
momo_555 + 3 精品文章
花儿=) + 3
小林淳 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
神乂馬 + 3 Perfect!

總評分:  威望 + 30  Good + 31   查看全部評分

你的文章對新手好有用哦
唔知點樣比GD您

[轉貼]高手轉生篇

=============================================
已有 8 人評分威望 Good 收起 理由
小林淳 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
鎖匠流 + 2 原創內容
○兔兔 + 20 支持你!下次繼續^_^
o0jason0o + 3
黑暗之鋒 + 3 好有用^^但我睇唔明haha 遲下pm你問@@
pudding927 + 3 好有用@@想知上限係幾多點好耐了
ds0203403 + 2 真係好,有D咁有心機既玩家
呆漾小草 + 2 高手篇文章係最難睇得明haha

總評分:  威望 + 20  Good + 16   查看全部評分

耍有小小補充

補充(一)

百等以上怪物敏捷資料

威二彩區:刺河豚 Lv_100 敏_170
夢奇百區:焦糖布丁 Lv_105 敏_171
鬼島B3區:綠天狗 Lv_115 敏_207
龍宮1F區:地獄水母 Lv_115 敏_208
龍宮2F區:金河童 Lv_125 敏_212
龍宮3F區:地獄鯉魚 Lv_135 敏_243
葛雷郊外:金屬山貓 Lv_141 敏_282
艾司林地:香檳汽水 Lv_147 敏_279
楓果森林:香草汽水 Lv_152 敏_304
寧靜凍原:香草汽水 Lv_155 敏_310
冰洞B1區:黑森林蛋糕 Lv_160 敏_304

補充(二)

[轉貼]童話主程式檔案結構大揭秘

以下內容涉及檔案刪除及遊戲檔案刪改,
只建議對電腦有一些認識的朋友修改
本人不會對以下教學造成的任何損失負上負任!
不同意以上守則的請勿嘗試!

===========================================

建議將遊戲程式複製一次,用複本來修改成減肥版

以下為童話主程式檔案結構:

/data (主要資料檔) [不可刪除]
/ground (地面資料檔)[可刪除]
/maps (小地圖資料檔)[建議不要刪除]
/mp3 (音樂檔案)[不可刪除]
/sound (音效檔)[可刪除]
/Spell (招式資料檔)[不可刪除]
/text (字型檔案)[不可刪除]
/ui (使用者介面檔)[不可刪除]

big5_gb.cmp (繁簡體轉換檔案?)[不可刪除]
Fairy.ico (童話ICO)[建議不要刪除]
Fairyland.exe (主程式)[不可刪除]
gb_big5.cmp (繁簡體轉換檔案?)[不可刪除]
Login.adf (伺服器登入檔案)[不可刪除]
login.exe (更新程式)[可刪除]
sys.ini (使用者設定檔)[建議不要刪除,否則設定將全部流失]

Object.lpq、Model.lpq 主要資料檔 [可刪除]

xObject.lpq、xModel.lpq 資料片資料檔 [可刪除]

QUOTE:
x的意義:

M: 人魚
A: 愛麗絲
N: 1001
K: 國王
G: 綠野
F: 姆指姑娘
B: 美女
T: 桃太郎
S: 糖果屋

*資料檔請最少留一對 例如FObject.lpq及FModel.lpq
否則登入後遊戲將hang掉

*建議留下美女或糖果屋資料檔,
否則天方、愛麗絲地圖可能無法進入/online時會飛回城鎮中心

*刪除主資料檔後遊戲將以存在且最舊的資料檔內的其中一個人物圖樣顯示所有人物
所以建議只留下糖果屋資料檔(薑餅人比較可愛)

*刪除部分資料片後將無法使用自動更新
請配合跳過更新方法使用
教學:http://alpha.netman.hk/fairyland/skiplogin/

===========================================

以上內容涉及檔案刪除及遊戲檔案刪改,
只建議對電腦有一些認識的朋友修改
本人不會對以下教學造成的任何損失負上負任!
不同意以上守則的請勿嘗試!

補充(三)

有關頭盔跟帽子的問題

提供一下帽子跟頭盔的小小部分資料給大家
等級95以下的就先不提了.因為是針對屬穩部分發文(等低應該比較不用去屬穩)
帽跟頭盔都一樣效果
只有在防禦率跟防禦力上略有不同.在防禦力上差異很大.頭盔幾乎是帽子的一倍

等級 產物 屬穩後效果
110等 路那帽. 奧林盔 55%
120等 狄米司帽 .歐丁盔 60%
130等約書亞帽. 泰坦盔 65%
140等精靈帽.盔 70%
150等王者帽. 康士坦盔 75%
160等眾神帽. 亞里斯盔 80%
170等菲洛爾盔. 帽 85%
180等路加斯帽. 盔 90%
190等克拉芙帽. 盔 95%
200等龍神帽. 盔 100%
防具等級決定屬穩效果.. 融合的材料也會差一點%數

補充(四)

親合度

人傳人既時候

親合度=[接手人]人物魅力-該寵的魅力
如果寵高於人親合度會只有1

PS.我冇心呃分...因為字數問題同埋d野係分開講所以我自己回自己方便 你地你睇同埋方便我去分類

玩過星曲WEB

千年大還丹   提昇玩家的體質,玩家在藥效時間內獲得+50體質。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

海洋的恩惠   10分鐘以上的時間+60力,60智

魔女的口糧    提昇玩家的智慧,玩家在藥效時間內獲得+50智慧。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

鴛鴦麻辣鍋   暫時提升 50 幸與 50 智 。在藥效時間內不可重複使用同類藥品。藥效時間最少十分鐘

E幾樣可唔可以同一時間食??

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我想問...如果我95LV第一次轉生(全加體) 咁屬性最高上限係幾多?

應該頭#1~#10留返比自己補充ma=0=

好多人都唔知 第一次轉生係110lv 轉
咁第2次係116 定76lv可以轉
呢個都可以講一講
正確答案係76or以上都可以轉

原帖由 呆漾小草 於 11-6-27 11:47 AM 發表

呢個都可以講一講

只係1+2x3既問題o_o

藥物數值補充o_o
唔多講了,小問題-3-

反而有興趣係低lv轉生- -

原帖由 錐影 於 11-6-27 01:51 PM 發表

只係1+2x3既問題o_o

藥物數值補充o_o
唔多講了,小問題-3-

反而有興趣係低lv轉生- -

10個有5個都唔知 ha..=__=

推爆 但極限屬性個到 睇極都唔明

原帖由 呆漾小草 於 11-6-27 11:47 AM 發表

呢個都可以講一講

好難1個post講琍禁多野....睇下多5多人回我再講講.e個都係1個好有趣既數學問題

原帖由 囧神係我 於 11-6-27 11:21 AM 發表
我想問...如果我95LV第一次轉生(全加體) 咁屬性最高上限係幾多?

95lv全加體既話.
假設11lv冇調點既話.大約係80~83左右

原帖由 z21945655 於 11-6-27 03:01 PM 發表
推爆 但極限屬性個到 睇極都唔明

唔洗擔心.我遲下會用例子去証明/去教教大家點做

不過我唔識上載圖片

十週年勳章(賀詞)

*刪除部分資料片後將無法使用自動更新
請配合跳過更新方法使用
教學:http://alpha.netman.hk/fairyland/skiplogin/ <~死LINK

玩過星曲WEB

我都係唔係好明-0-我E家打我ALL屬性點數俾你,你幫我CC
87LV 力:56 智:29 體:63 敏:290 魅:47 幸:71
咁我轉左生之後有幾多屬性點數??
仲有...可唔可以講多小小關於極限轉生既野-0-我念住金日轉但唔知點轉..
PLZ><

原帖由 aesopi 於 11-6-27 06:29 PM 發表
我都係唔係好明-0-我E家打我ALL屬性點數俾你,你幫我CC
87LV 力:56 智:29 體:63 敏:290 魅:47 幸:71
咁我轉左生之後有幾多屬性點數??
仲有...可唔可以講多小小關於極限轉生既野-0-我念住金日轉但唔知點轉..
PLZ>

我上載左 童話公式 種子.

入面有晒差5多所有童話最常用既公式

極限轉生我再睇睇多5多人回 再講多小小

但係一般平民好小會用到

玩過星曲WEB

dl唔到=0=~~

績-極限轉生

極限轉生??

其實極限轉生係我自己比既名黎嫁咩- -"
估5到禁多人想知多d....

首先就係要知到咩係極限...

極限其實平民/高手都會接觸到.就係睇下你識5識去玩.你唔識玩既話一世都唔會知咩叫極限

以我自己做例子

以上係我魔師第6次轉生前既數值

161LV 第6次轉生既單一數值極限係大約1099

所以我會+敏到1099 轉生後1lv就會有 轉生前LV*3姐係1lv 483敏...

以下係我1lv魔師既數值

我11lv魔師既數值

以上就係我所講既極限轉生法

下1次我會用大量數據去同大家講講咩係極限轉生法
已有 1 人評分威望 收起 理由
○兔兔 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我真係以為80lv第1次轉生,下次要85先轉到-_-

仲有...第1次幾lv轉生好d?

原帖由 keiyan901 於 11-6-27 07:44 PM 發表
我真係以為80lv第1次轉生,下次要85先轉到-_-

仲有...第1次幾lv轉生好d?

其實轉生好睇個人點睇....

你幾時去轉/幾多lv去轉都冇問題....

問題就係自己個人財力+時間問題

有d傻仔次次160lv先去轉生..但現出黎又唔係好勁

認真...有d高手話自己唔知咩係極限

但又唔post自己d屬性出黎比人睇

童話唔係有錢多就玩晒...

有錢得黎仲要用腦

我自己就第6次就去到極限

但係有高手好似轉左10次都未到極限...好明顯就係唔識玩

原帖由 Fire戰士 於 11-6-27 07:53 PM 發表

但又唔po ...

你指果條hkd佬杜xx?
另外想問下..你e轉161轉...
咁下轉你諗住?lv再轉?

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

原帖由 Fire戰士 於 11-6-27 07:53 PM 發表

但又唔po ...

佢覺得自己比得起$同時間就係勁, 人地點講都唔理.
就好似我班有d人係溫好耐書, 但係又冇方法溫, 比佢溫幾耐都冇用.
都係廢事咁多事啦, 無謂塞錢落人地袋
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 08:22 AM , Processed in 0.102956 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存