2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 繁體中文vs簡體中文vs日本漢字(新字體)
樓主: [HK]賢先生
go

[討論] 繁體中文vs簡體中文vs日本漢字(新字體)   [複製鏈接]

KA2837 發表於 12-4-17 10:34 PM
中國咁多個朝代, 每一代都會出一啲唔同嘅字體同字, 例如元代我地多咗個"靚"字~

咁點先算正宗?

本來係咁冇錯

但家下用緊殘體果班想逼我地用埋殘體呢
好自然就會引發我地反殘體  推正字

黑市商人~ 發表於 12-4-18 12:10 AM
本來係咁冇錯

但家下用緊殘體果班想逼我地用埋殘體呢

大陸推普都推唔掂, 唔會咁快推簡推落嚟香港~

唔好諗到共産黨咁神通! 亦都只係有啲極左思想嘅狗官搞鬼~

更加唔使理大陸咁多, 我地有我地繁, 佢地有佢地簡~

如果香港人唔想用, 大陸根本就冇我地香港人符~

香港政府唔會咁低能去幫大陸推簡體字而惹民憤,

就怕啲奸商閪鋪用簡體字去吸引大陸客...(e.g. MK美心門口支旗)

或者香港宅男上網睇得多盗版電影, 動漫, 玩大陸盗版GAMEetc.加載嘅簡體字,

書又唔好好讀, 慢慢連繁體字都唔識寫, 慢慢被同化, 咁亦冇辨法~

到時就唔好怪大陸, 要怪就怪自己!

不過以我推測, 最多只會去到兩文三語三字嘅地部~

再過百年, 香港就會去到繁唔繁簡唔簡嘅階段~

到時我都死咗幾十年~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

中日等國的民族主義者對使用該詞是否在帶有敵意上存在爭議,
一般的共識是:以個人身份屢次地或者在正式場合使用「支那」稱呼中國,或稱呼中國人為「支那人」,是一種輕蔑、敵視中國的行為。

好既野吾學  學咪晒d爛口野一大堆
---------------------------------------------------------------------------------------------------

發生侵華事件之後china   其本義已變質      最好用返大家所認同個名啦

lee111  支那本義係乜野呀.你有無查呀.係呀.我而家就係歧視中國人  發表於 12-4-19 12:16 PM

KA2837 發表於 12-4-18 12:58 AM
大陸推普都推唔掂, 唔會咁快推簡推落嚟香港~

唔好諗到共産黨咁神通! 亦都只係有啲極左思想嘅狗官搞鬼~

只可以講

你可以多d留意下時事
香港政府正正係幫緊中國
仲要唔只係推簡體咁簡單

言盡於此

黑市商人~ 發表於 12-4-18 11:16 PM
只可以講

你可以多d留意下時事

可能我唔夠留意時事啦~

咁你留意到啲咩呀?

俾啲實質嘅嘢睇下唔該~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

身為香港人力推繁體中文..

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

繁體同簡體都冇咩所謂
如果真係要論正宗中文字
甲骨文先係正宗中文字始祖

由呢幅圖睇得出
文字簡化算係進步一部分
其實由甲骨文/大篆/金文/籀文/小篆/隸書/草書/楷書

每個朝代的文字都係不斷簡化緊(基本上必而然既事)
然而文字的象形意思亦都不斷簡化

所以唔好一味話死簡體字就等於退化
(對於寫緊甲骨文的人黎講,我地寫繁體都等於退步緊嗎?)
所以從另一方面睇都可算係進化緊

玩過星曲WEB

我想講呢-_- 日文也好 簡體字也好 全都是由繁體字改造過來-_-

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

KA2837 發表於 12-4-17 09:47 PM
咁你對中國歷史都唔算好熟...

當然繁體字比簡體字正好多, 不過簡體字未有共産黨之前就出現~

簡體字

笑話

早過繁體你竟然講得出
咪引我笑你

你知唔知文言文係咩字黎?
所謂支那語.就係殘體字
簡而無義
有愛無心
有親不見

完全是癲覆文化

我只會尊重繁體
簡體根本係胡語字體

亦即係話
我對寫簡體字的人.只有兩個字"支那"
你話乜都好.這是我對字體的執著

我英藉華人
係華人.我從來唔會認自己係中國人.
我亦會認自己係漢人.
除左寫所謂國藉之外.咩情況我都係英藉華人

回歸係淪陷
講撚完

咪撚同我講"唔認自己祖國身份係對自己恥辱.係賣國賊.係祟外狗"
對唔著.我真係無乜愛國心

文革即係等於無左中國文化
講乜都哂Q氣

已有 1 人評分Good 收起 理由
風之鳥 + 3 我同你既諗法係一樣,我內心都英殖華人,盡.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

lee111 發表於 12-4-19 12:12 PM
簡體字

我冇講過簡體字早過繁體字!
你成日話人扭曲你嘅意思, 到頭嚟你都唔正己...

你尊重繁體係好事, 起碼仲識保護中國舊有嘅文化!
但係簡體字同胡語有咩關係?
你又分唔分得清呢家所謂簡體字嘅簡化字, 同原本嘅簡體字及繁體字?
你又知唔知你個回覆用咗簡體字?

你英藉華人...
咁華人同中國人有咩分别?
用翻你國藉英國嘅語言, 華人同中國人都係Chinese, 點解呢?

唔認同自己係中國人亦唔愛國都唔緊要~ 但你認咗係華人就夠~
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%94%AF%E9%82%A3%E4%BA%BA
睇唔睇到最後一句?
你係要玩歧視我都冇辨法阻止,
但我希望你歧視自己就好, 唔好去歧視人,
因為你咁做, 就會同你眼中嘅人冇分别!
我都唔想你自甘墮落, 甘愿做你眼中所謂嘅中國人!

冇錯! 文革冇咗好多中國文化~
不過我都唔覺得香港好有中國文化囉...

ngoh 發表於 12-4-18 01:33 AM
中日等國的民族主義者對使用該詞是否在帶有敵意上存在爭議,
一般的共識是:以個人身份屢次地或者在正式場 ...

一個識尊重人嘅人值得人尊重!

王羲之 -  二謝帖

言字邊

文徴明 - 倪賛像題跋

有愛無心

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

KA2837 發表於 12-4-19 04:05 PM
我冇講過簡體字早過繁體字!
你成日話人扭曲你嘅意思, 到頭嚟你都唔正己...

從來無撚講過香港好有文化

日本先係有文化

唔講AV之類GE事
日本比中國保育文化已經係差十萬九千里

算撚數啦你

lee111 發表於 12-4-20 09:50 AM
從來無撚講過香港好有文化

日本先係有文化

明白~                  
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:51 AM , Processed in 0.040613 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存