2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 菲歐拉(劍女)要出咩裝?點+技?
go

[問題] 菲歐拉(劍女)要出咩裝?點+技?   [複製鏈接]

笑傲無雙

菲歐拉出裝要點出呢?
學技LV1 學2技之後1技再3技?
打咩路好??

單上/jungle(不推薦)
下路配一隻有強力控場既sup都可以
中路如果對面係卡薩丁你可以同隊友換中路
開大>虛弱點燃>再用1技 尾刀可以秒左佢
卡薩丁招傳送避唔到菲歐拉招大絕(穿牆就未試過...唔知)
正常情況都唔好打中路

1lv會戰/gank/偷buff就點3技先
對上遠程就先點2技
正常就先點1技騷擾對面(點佢一下再點小兵)
可以見到對面咩人先點技

ng場出裝一般大女裝比較穩陣
因為如果隻坦坦唔起/會戰被集火就好易死

對線先出鞋&燈籠>嗜血者>冰槌>好戰者>終未

可以先合小冰槌+吸血杖再上嗜血者

對面勁坦/你唔需要咁硬可以出先耳語再出好戰者

其實主要都係睇情況出裝

純ad就出鞋&燈籠>無盡/吸血>小冰槌>無盡/吸血&大冰槌

出冰槌係因為菲歐拉冇控場同埋增加生存能力
如果隊友控場ok坦又勁
可以換成黑切/嗜血者/無盡 做adc
如果打到後期發覺會戰比人集火好就再出好戰者

不過純ad菲歐拉一般會戰會被人集火秒殺....
所以唔係咁建議純ad

大女裝基本上大部份情況都適用
仲有燈籠唔好出完嗜血者就賣燈籠
因為燈籠+嗜血者有大約30%吸血
單挑會變到好勁
最重要係冇血既時侯一放大技就可以回番幾百血
用黎反殺會好勁

仲有就係如果對面出反甲就要小心
買多把死刊/其他吸血裝
如果唔係你可能放完大技之後自己死左

大女裝單挑同會戰都ok
純ad就盡量同人單挑仲有會戰遲d入場
一入場就去後面放大絕
打死後排adc

平時對線就盡量唔好推兵
龜塔然後引佢過黎
之後搵機會同佢換血,之後追殺佢
因為菲歐冇控場
如果兵線太過前就算佢比你打到殘血都好易逃走

`s!usZE;!ovo.  大女裝即係咩-____-  發表於 12-6-19 10:25 PM
qpasb1234  THX  發表於 12-5-8 12:29 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
Trollface + 3 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 3   查看全部評分

油燈>吸血劍>紅刀+水星鞋(30分鍾之前出哂為標準, 23-25分為順風), 應該差唔多完場

攻速鞋,黑切,嗜血,無盡,冰鎚,海神
技能方面:
2/1/3 有大點大,先點滿2技再點滿3技,最後當然1技

我用菲歐係玩攻速+暴擊,單上
一開波出格鬥手套+2支紅水
跟著出狂戰士鞋
之後再出狂熱雙刀>幻影之舞
如果你肥到就出嗜血者/黑切+無盡之刃
肥唔到就直出無盡之刃
個人玩法,不喜勿插...

緋櫻靜  姐係你死極,都唔出防裝.......?  發表於 12-5-12 10:14 PM

笑傲無雙

玩fiora 緊係出wriggle,  鞋, Tiamat x2  其他你想點出都得

十週年勳章(賀詞)

我玩fiona 睇對面咩英..正常出門口都係300甲加5枝水..
無論打上下都可以企耐d..如果打得小心 起碼可以龜到5,6 lv..

技我點爆2技之後3技最後1技..
點解咁加?2技加攻令你唔洗買武器攻已經好高..1lv已經有成百攻...
尾刀執兵打hero都變得容易..但問題係對上放技既英就麻煩..因為2技係擋唔到技能..(除左某d普攻技,如,悟空,船長個d)
買埋件防甲4lv可以夾硬打走人地一半血以上...(q沖一下,開e再開w,普攻..對面走既沖多下保多2刀..)
如果唔走同你硬打硬..第一回合交戰已經血量上有差異...你沖一下,普攻一下,反彈1下,到你再普攻一下..來回已經扣左人地4次血..
大家3,4lv既hero通常都已經無左一半血..但係你重有8成血以上...
但係對上幾隻英就愛莫能助....
鍊金(我叫佢做上路無賴,換路罷啦)
雷文(乖乖地搵機會執兵算啦,夾硬黎打佢唔爆...叫jg gank多佢幾次返屋企上計..)
歐拉夫(招換血技唔算普攻,沖埋去同佢硬打既,硬生生比佢強姦你d血...小心距離乖乖地執兵..你肥左可以強姦返佢)

出裝我會行攻速爆擊流...因為本身有2技加左35攻,成長又有加攻..攻擊力已經有一定保證..
鞋我唔會用攻速鞋,睇對面多ad定ap決定出忍足定水星..
我寧願少d攻速,反正後期都有3技加105%攻速,有時可唔可以反殺就係睇你係唔係多左少少防嫁咋..應該好多師兄都有感受...
單上既我一定會出750跳錢刀...
一來保障自己順風變逆風都有返d渣拿...順風既經濟就拉得更加開..
二來加暴擊岩曬...
如果有狼人,補師既我第2把會出死刑宣告..完美既殺狼刀..回少50%血狼人即時無咁惡..
又加暴擊,又吸18%血,唔計吸血刀爆層既,佢係吸得最多既武器...
回血職唔多既可以選擇出燈籠...
跟住直出2件爆爆披,準備合紅雙同無盡...
無錯..係出2件..因為首先要拉高爆擊率...點解?
因為fiona係3秒定江山...3技加速係得3秒..要係呢3秒平又做到最高既輸出一定係爆擊...
加上你吸血係吸返爆出黎既數既%...
試想像吸一下等於吸2下既血你攻速重要唔係低wo..
你諗下係幾誇張...所以單挑生存率有保障好多...
跟住睇情況出無盡先定紅雙先..
順風既無盡先,唔係太順最後個位補上黃雙再上紅雙...
最後一個位就睇情況,決定出好戰定係出把耳語啦..
坦/大男唔係太頂得住既..出好戰啦
等你可以一開始控場技放完你站得住腳.Q技去後排開3技吸返D血返黎啦....
記住,一個站得住企得穩就算死都起碼帶走2,3個人既ADC先叫ADC..
一開波就趴係地下既..個D叫移動野味...
已經有雙大男/坦既..出耳語,唔好同佢地行咁埋,等開左戰先用Q去打後排..
通常後排防低血少,以你既攻速可以瞬間攪掂...但記住留意戰場..當前排有人想回頭攻擊你既時間..
大技掉下去你打緊既目標到等佢地無左目標..大技可以無目標2秒之久..
最後會停返係你放技既人旁邊呢個係好處...
記住你既目標係後排..我既經驗通常打完1隻後排招Q都未開始CD..可以用多下黎沖去第2隻到開多次E技..重復動作...

300甲5水------>跳錢刀>1LV鞋(最好第1次回家可以買齊呢2樣)----->死刑/燈籠----->雙爆披---->無盡/紅雙---->耳語/好戰..
如果都未完場既賣左跳錢刀出把紅斧,都未完場既,死刑換吸血刀....

總結:我行爆擊流既原因係想有效利用2技加既攻同3技既加速...因為35攻已經令你買少把攻武..
出多樣爆擊裝,而且爆擊裝比攻裝平....

緋櫻靜  你符文塞曬ad?1lv過百攻= =?  發表於 12-5-12 10:16 PM
qpasb1234  好詳細,THX ^_^  發表於 12-5-11 05:25 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
Trollface + 2 精品文章

總評分:  Good + 2   查看全部評分

往彼娘之 發表於 12-5-7 12:14 AM
單上/jungle(不推薦)
下路配一隻有強力控場既sup都可以
中路如果對面係卡薩丁你可以同隊友換中路

大哥, 下路點打阿? 對面實系ADC+SUP架拉..您近攻比人做到噴血拉

十週年勳章(賀詞)

香草葉 發表於 12-5-11 04:33 PM
大哥, 下路點打阿? 對面實系ADC+SUP架拉..您近攻比人做到噴血拉

你打下路唔係adc 係半sub..你賺錢就係要助攻...
你q技加W普攻..加埋你隻ADC呢?
同埋你招W 引下引下可以陰到好多ADC既血..通常ADC血都唔多..比你反彈3下左右就得返1半血..
但係如果對住D攻擊性高既組合..機械人 熊個D..就小心D...
你集火隻ADC好容易溶左佢..因為你有突進技..

回覆 ming777888 的帖子

點解5去寫心得,我覺得你寫心得好過,編野店5店5講,但1定有用,十卜你去寫心得

攻速鞋,油燈,嗜血,無盡,黑切,好戰者

ming777888 發表於 12-5-12 09:27 PM
同埋你招W 引下引下可以陰 ...

無人會用而隻ADC,
講就好勁, 但系實際落到埸玩就真系無用.
始終而隻D技吾岩SUP

ming777888 發表於 12-5-12 09:27 PM
同埋你招W 引下引下可以陰 ...

無人會用而隻ADC,
始終而隻D技吾岩SUP

十週年勳章(賀詞)

香草葉 發表於 12-5-18 06:22 PM
無人會用而隻ADC,
始終而隻D技吾岩SUP ...

呢隻根本唔係sup既角色..
d 技又點會係sup先?咁行法係接近雙adc...
如果係打rank既我都唔建議雙adc下路..
只要前期比人壓jg又唔識多幫既都幾慘..
但係jg 勤力...另一隻adc又執到兵既..
中期後期雙adc既用途比一sup一adc多好多..團戰戰力差1個人既輸出有時會影響一個戰局..
同埋因為咁行法係好想玩fiona...
上路又比d強勢角色行左先會咁打姐....
等於有空悟空行下路..都唔一定唔得嫁?
隻角色可能唔岩你玩姐..唔代表佢無用..
同埋唔好淨係識出死一種裝既..比人壓住黎打都唔識轉血防裝黎守既..
神都死啦..
出裝無最強..識執生轉出裝先可以提升角色既實用度...
又或者你唔識玩呢隻角色姐...

玩fiona多數走JG比較安全...
佢得Q可以用來走下佬,如果單上比2個捉好易壓到死....
不過其實都是好看對面的英.......
對面大量CC怪你就實收檔.....
我JG會多數4LV左右出去GANK,最好已經打到藍紅BUFF去GANK.
一下Q閃出去,開攻速之後開盾,佢走就再Q,一般開始都是這樣GANK
之後都是看看是逆風定順風 = =
順風就會出2把海神玩大殺....
逆風就出一下冰鎚加血補命.....
一般情況我都是這樣出....
起手>300甲+5水>鞋>防鞋>無盡>吱血劍>黑切>雙紅刀>雙紅刀 / 物穿弓
fiona其實可以好恐怖的,突然Q一下飛來是好驚的....
不過佢半身沒什麼走佬技,同只是單對單英,同易大很類似.
推塔為主,殺人第2~~
以上!

Alta活動勳章

回覆 千堂瑛里華 的帖子

前提要有符文

那些年 發表於 12-5-19 11:06 AM
回覆 千堂瑛里華 的帖子

前提要有符文

說真的30LV冇符文同有符文真係差好多.......
冇符文走JG都比較慘,只有1~2隻吸血狂打JG唔太洗理符文.............

ming777888 發表於 12-5-18 09:16 PM
呢隻根本唔係sup既角色..
d 技又點會係sup先?咁行法係接近雙adc...
如果係打rank既我都唔建議雙adc下路..

咁您咁講法咩英都可以打sup拉-.-...我無野好講
我只系覺得而隻英打sup吾系最好既選擇
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 07:02 AM , Processed in 0.056559 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存