2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 遊戲橙橙 報導....膠=_= (其實我冇睇過篇野講乜 ...
go

[新聞] 遊戲橙橙 報導....膠=_= (其實我冇睇過篇野講乜   [複製鏈接]

原link : http://tw.news.yahoo.com/%E9%81%8A%E6%88%B2%E6%A9%98%E5%AD%90%E4%B8%8A%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E7%8D%B2%E5%88%A9%E9%99%A1%E9%99%8D-%E5%83%85%E8%B3%BA162%E8%90%AC%E5%85%83-%E7%87%9F%E6%A5%AD%E8%B2%BB%E7%94%A8%E5%A2%9E1%E6%88%90-010534924.html

遊戲橘子(6180-TW)公告半年報,上半年獲利大減,從去年的1.66億元降至162萬元;今年上半每股淨賺0.01元,也較去年1.08元降低。公司說明,主因在集團持續拓展研發、佈局海外市場,加上市場變化,造成無法達成預期目標所致。

橘子說明,2012年上半年度合併營業收入為新台幣36.14億元,合併營業毛利為13.83億元,合併稅後淨純益162萬元,每股盈餘0.01元。上半年營收與去年同期表現相當,但由於集團持續拓展研發、佈局海外市場,而台灣區母公司於第二季起陸續進行暑假預熱及新產品推廣等行銷活動,致營業費用較去年同期增加近一成,加上市場變化,造成無法達成預期目標,2012年上半年合併稅後淨純益為162萬元。

8月底前完成體質調整 自製產品進攻全球市場不變

遊戲橘子長期深耕遊戲市場,期望將自製產品推上世界舞台。然而近年全球遊戲市場變化劇烈,導致許多國際級遊戲公司皆面臨嚴峻挑戰,惟有能快速應對的企業才能獲得在市場立足的機會。因此,集團預計於8月底前完成體質調整,打造更精悍及具機動性的團隊。

橘子集團策略目標仍是以自製產品進攻全球市場,而為加速全球化及營運動能,自製產品將以「自行營運」與「授權」雙管齊下,進而實踐對股東的承諾與永續經營的使命。

在完成組織調整後,各地營運子公司將持續衝刺,專注於提供優質遊戲給當地玩家,具發展潛力的研發子公司則將有機會獲得更多資源,集團亦可藉有效成本控管與健全體質,推進成長動能,提昇整體核心競爭力。

睇左咁多 我整係睇到1句 : 各地營運子公司將持續衝刺,專注於提供優質遊戲給當地玩家

走數不是一個優質既表現

所以在完成組織調整後 一定要有<優質>既表現 , 未完成之前 我地就唔好插佢啦

不要令我們玩家失望

橙橙萬歲

:o橙橙近期出的GAME都唔掂...而最近期的自製GAME失敗例子有DREAM DROPS 公測2個多月已變得冷冷清清~~

笑傲無雙 玩過星曲WEB

活動派獎唔好走數都已經多狗謝你
已經唔期望你有咩大改善

=.=好多字

十週年勳章(賀詞)

屌 黑橙真係收鳩皮啦
CSO已經係例子
玩家狂掉錢落去,黑橙係唔撚理隻GAME 只狂出新槍

FEZ呢??
我唔會直接答你,我用例子答你..
活動期間:屌,快撚D打呀!!!打撚完呢隻,仲要打埋D分身,屌!!!!快快快!!!
活動走數後,派出1位GM出黎講野...
GM搓陰:其實......(解釋+扮好無辜)
狗型男玩家:哦....原來係咁...真係慘...算啦...無計咖...
上面講左d咩....自己參詳下

玩過星曲WEB 忍影世界

黑橙都有今日

黑橙快D摺埋

各地營運子公司將持續衝刺,專注於渣乾當地玩家

十週年勳章(賀詞)

霸權要終結了?

錢賺得多 又唔見佢地回饋下D玩家

................
已有 1 人評分威望 收起 理由
霉乂男 -5 惡意灌水

總評分:  威望 -5   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 10:27 AM , Processed in 0.033817 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存