2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 iPhone專區 Apple 一年內的七宗罪!
返回列表 發新帖 回覆
go

Apple 一年內的七宗罪! [複製鏈接]

可能比其他對手追得太急,一年來Apple發生七大錯誤,唔知各位認唔認同以下?
1)New iPad 改錯名,三月出嘅New iPad應該叫iPad 3,可能因官司影響無喇喇改叫new ipad,搞到以後d新機都唔知叫咩名,亂晒大籠!

2)iPhone 5未出前D料太早和太多曝光,搞到大家期望下降!之前Steve job時代產品發表前充滿神秘感,到今時今日九成spec同外型發表前三個月網上以經瘋傳,不驚喜都冇晒!

3)IOS 6個map就真係最失敗!只能講Apple一係自大到接近無知,唔係就佢哋班友以爲全世界得加州一度地方!其實嗰beta版都出咗好幾個月,唔通一D feedback都冇?Scott真係底炒,不過應該係iPhone 5出前炒囉!

4)iPhone 5新亮點不足,極其量只是改良版!個4G LTe 頻普定得太窄,出到外地可能用唔到4G速度。又冇NFC,好多機種都加入但iphone 5就唔跟,都唔知係Apple睇死NFC冇用,定對自家嘅passport信心十足啦!

5)iPhone 5設計用料使生產難度増加,次貸率拖慢出貨。我就未撞過花或什至崩嘅機,日常用易花或崩就唔係插Apple嘅理由。不過如果一開新機有花或崩當然不能接受啦!

6)唔張出咗年幾嘅iPad 2 落架,反而把出咗七個月嘅New ipad/iPad 3火速落架,換架新機又居然叫iPad with retina display?乜new iPad 唔係以經有retina咩?Apple近年從未試過產品週期短過一年嘅,今次就係例外。証明除改名外,連出機計劃都幾混亂。

7)iPad mini嘅發售絕對冇錯,因時制宜7吋平板電腦嘅潮流亦唔係Steve Job生前可預算到,就好似手機興起大mon都唔Apple嘅計算內。反而趁住7吋平板電腦嘅市場未完全被他人佔據時,出招搶先,都係無可厚非。錯就錯在個spec太弱同價錢貴左$30美金。有A5X或A6唔用,用A5感覺慢咗啲。價錢亦因為就iPod touch嘅關係,冇辦法set到279至299美金呢個必勝價錢。iPad mini大賣就一定啦!不過要好似早兩代iPad銷售量就有難度囉!

老實講 d人幾可會用map去導航 全日都係城市啦 做埋調查:9成人話map冇問題 NFC又係幾時會用呀呢 本身4G對部機呢講係好食電 頻譜窄唔窄都唔關事
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:20 AM , Processed in 0.028279 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存