2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 AVA見過最細既玩家
go

[影片貼圖] AVA見過最細既玩家   [複製鏈接]

踎史都Hold穩…
但都可以on9當有趣既…

我就知snowshovel比佢表弟玩過…
同叫d團友一齊讓佢…好好笑…

wing12366  有冇片?  發表於 13-1-1 02:25 PM
fll0401216  有冇片  發表於 13-1-1 12:48 PM
God神嵐  有無片  發表於 13-1-1 09:23 AM

小學生用pp19 bixon XD

笑傲無雙

以後見到D打得奇奇怪怪的玩家就讓下人啦,別讓人留下心理陰影

xdxd

wai1209wai 發表於 13-1-1 10:43 AM
xdxd

唔知點解成日見到d人望地下行= =

wcdoppttyy12 發表於 13-1-1 11:18 AM
唔知點解成日見到d人望地下行= =

地下有金汁

NubN 發表於 13-1-1 02:23 PM
地下有金汁

點解我玩咁耐都汁唔到

NubN  人品問題  發表於 13-1-1 06:55 PM

我小學一年級已經開始玩CS1.5
CS1.6都仲未出
夠大把人3歲已經開始學音樂,學運動,好出奇?

magickwan  OK..我錯..你最叻小一已經玩  發表於 13-1-1 04:31 PM
choy1234560  有小學生玩AVA就好出奇?  發表於 13-1-1 04:13 PM
choy1234560  所以?你根本係到呃post,又要唔用論壇功能,post條link出來又唔知有咩意義  發表於 13-1-1 04:13 PM

大把bb仔仲未出細就聽音樂= =例同某動畫入面隻豬

choy1234560 發表於 13-1-1 03:10 PM
我小學一年級已經開始玩CS1.5
CS1.6都仲未出
夠大把人3歲已經開始學音樂,學運動,好出奇? ...

問題係 學音樂,學運動 對人有益而無害
相反打AVA/打機黎 睇唔出有d乜 可以同 學音樂,學運動 比
一個小學生玩家
入世未深
恐怕對電玩遊戲容易造成沉迷

逾半小學生打機無節制
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100117/00407_030.html
【本報訊】小學生沉迷打機,差不多人人「一機在手」,影響身心健康。一項調查發現,兩成受訪小學生每天打機一至三小時,逾五成半不懂節制,往往打機超出預定時限。有家長形容兒子「打到上癮」,連吃飯、上廁所也只顧打機;有小學生被阻打機,更揚言要「撼頭埋牆」,有社工建議家長與子女加強溝通,制訂打機時限。
玩召妓遊戲 影響社交
循道缳理楊震社會服務處去年底訪問了近一千名小學生,受訪學生表示,最喜歡的遊戲機內容為射擊、動作及驚慄類別,兩成六受訪學生指打機可追求刺激及好玩,一成六以打機來忘記現實生活的不快經歷,逾兩成透過打機追求成功感及體現超現實感覺;逾四成認為打機會造成生理影響,包括失眠、專注力不足,更有半成人認同會增加暴力行為,有一成指因而不懂與人相處。
負責調查的社工沈偉全稱,有學生「機齡」超過九年,自幼稚園已沉迷打機,甚至曾玩召妓、色情的電子遊戲,情況令人關注,她建議家長根據打機時間、自制能力、情緒變化等評估子女是否打機上癮,並以身作則,自己不可過分沉迷打機,亦不應以遊戲機作為獎勵,主動了解為何子女只愛打機,並為子女發展其他興趣。
小學家長陳太的兒子幾乎每日都打機,放學回家後即打機不做功課,有時甚至打機至凌晨四時,連飯也不吃,自制能力極差,不時因打機與家人爭吵,陳太亦擔心兒子因打機而不懂與人相處,向社工求助後情況始有改善。

8成小学生打机 部分年资竟9载
http://trans.wenweipo.com/gb/pap ... 17/HK1001170038.htm

AVA戰地之王作品分級:輔12級
遊戲軟體分級管理辦法
輔12級

十二歲以上之人始得使用

性:遊戲角色穿著凸顯性特徵之服飾或裝扮但不涉及性暗示;具教育性或醫學性之裸露畫面。
    暴力、恐怖:有打鬥、攻擊等未達血腥之畫面或有輕微恐怖之畫面。
    不當言語:一般不雅但無不良隱喻之言語。
    戀愛交友:遊戲設計促使使用者虛擬戀愛或結婚。
    其他描述對未滿十二歲人之行為或心理有不良影響之虞。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 6%E8%BE%A6%E6%B3%95

目測 此帖樓主不是昆帖
而是向各位會員說明電子遊戲年輕化現象
就像9樓的那位人兄一樣
小學1年級就開始打機
寫字也未學畢 就拿起鍵盤 當戰士
那是一個好現象嗎?
假如你們作為一名父親或是其家人
你願意看到這情況嗎?
舉個例子
現在的電玩世界裡充滿著不理性的玩家
動不動就罵隊友是豬是狗
一天,他的隊友跟他說"屌你"
而他就問老師:"啥是屌你?"
人之初,性本善。性相近,習相遠。
近朱者赤,近墨者。
對小孩子必定有壞影響

9樓的那位人兄小1在玩CS1.5
就是現在是17-20歲吧
快要成年吧
你這種的思想怎能當一個好父親

NubN  此回帖是為了補充#1而寫的 有沒有人看 我倒沒所謂  發表於 13-1-1 07:01 PM
wai1209wai  Me :)  發表於 13-1-1 07:01 PM
wcdoppttyy12  有冇人睇架  發表於 13-1-1 07:00 PM

NubN 發表於 13-1-1 06:25 PM
問題係 學音樂,學運動 對人有益而無害
相反打AVA/打機黎 睇唔出有d乜 可以同 學音樂,學運動 比
一個小學生 ...

好文xd

回覆 NubN 的帖子

現在社會那有一個不會使用電子產品的人?
就算是老人家都紛紛學習使用不同類型的電子產品
接觸過電腦,互聯網,就一定會接觸到遊戲
遊戲都分好多種
就如A.V.A.係一個多人線上FPS遊戲
遊戲都要講究團隊配合,所以對人的配合能力,靈敏度,溝通有好處
遊戲過程中往往會有很多不同處境,這些都是培養邏輯能力的良好方法
遊戲不止有娛樂性,甚至由於其內涵引發了很多玩家對宗教、心理學、社會學、人文學等多種文化元素的探討和學習,例如<<三國志>><<真三國無雙>>系列,玩歷史,邏輯等
因此打機係可以和音樂運動比的
仲有講粗口,唔一定只係係遊戲上出現,電視,電視都講唔少
咩叫做家教就唔洗講啦,一個孩子的成長除了學校的老師,仲好需要家長
家長幫助子女學習正確的價值觀,分清是非黑白,自然就知咩講得咩唔講得啦

唔通你真係拿把槍指住佢個頭,同佢講勤有功,戲無益?
無論做咩野都會沉迷,讀書都會沉迷
點解沉迷就係家長的問題,就例如刀係可以煮野食的用具,又可以殺人的武器
點運用都係睇個使用者點去用,所以打機唔一定只係得壞處

(綜合報道)(星島日報報道)孩子做了「耷頭黨」,沉迷電玩或手機Apps當然令家長搖頭歎息,但有時候沉迷閱讀也不見得是好事,食飯時看書、等車時看書、上課時看書、跟親友聚會時看書,過馬路也看書……彷彿置身在另一個世界中的書呆子,與現實脫軌,距離群體愈來愈遠,完全沒有Social Skills,家長覺得會是一件好事嗎?一般來說,家長都希望孩子多閱讀,因為閱讀代表增進知識,對寫作和理解也有一定幫助。成績較好的孩子,大部分都有良好的閱讀習慣。可是,閱讀也要視乎讀甚麼,有些小讀者對教科書毫無興趣,他們讀的也不是增進知識的書,只是娛樂性高的小說而已。如果抱煲劇的心情去閱讀,結果只像倒水落筲箕,甚麼也盛載不了,過目即忘,無甚得着(除非志願是長大後當編劇)。
港孩咪咁樣來lor

而家社會話變就變,你套舊思想雖然有可取之處,但係並不是全面
假如我做左人地爸爸,佢仲意打機我給佢打,佢仲意影相我給佢影
但係我都會同佢一起學一起玩,教佢睇住佢,唔係咩叫細路仔
就算無錢又點,快樂是無價的,遠比所有東西

NubN  讀書都會沉迷 Ok,you win  發表於 13-1-2 12:42 AM

choy1234560 發表於 13-1-1 10:48 PM
回覆 NubN 的帖子

現在社會那有一個不會使用電子產品的人?

遊戲都要講究團隊配合,所以對人的配合能力,靈敏度,溝通有好處
遊戲過程中往往會有很多不同處境,這些都是培養邏輯能力的良好方法
遊戲不止有娛樂性,甚至由於其內涵引發了很多玩家對宗教、心理學、社會學、人文學等多種文化元素的探討和學習,例如<<三國志>><<真三國無雙>>系列,玩歷史,邏輯等

我只見過某團團長打機打到喊
haha
香港玩家EQ奇底 =[
好似我sign果個e.g咁
打機 打到話咩團隊配合
試問有幾多人做到 -.-

BTW唔好再騎劫e個主題

magickwan  男定女先?  發表於 13-1-4 07:52 PM
NubN  唔想開名 自己估啦  發表於 13-1-2 12:41 PM
magickwan  我只見過某團團長打機打到喊? 邊個黎嫁?  發表於 13-1-2 05:22 AM

好多新手唔識跑

.....樓主都係係YOUTUBE見到條片
想分享下姐..
我覺得幾新奇啊
但係你就講到人地呃分...
好似過份左D...
佢要D分黎食飯咩....

A_skull 發表於 13-1-3 10:36 PM
.....樓主都係係YOUTUBE見到條片
想分享下姐..
我覺得幾新奇啊

咁人地覺得唔奇有咩計..
咁人地一年級就打CX....
人地而嫁可能係打緊比賽既`高手呢`
我都係想分亨下姐....咁都有錯><

magickwan 發表於 13-1-3 10:42 PM
咁人地覺得唔奇有咩計..
咁人地一年級就打CX....
人地而嫁可能係打緊比賽既`高手呢`

你應該問下佢有冇近視/洗唔洗戴眼鏡

好可爱

估唔到有人會當三國演義/三國無雙D劇情當正史
咁大個仔第一次見
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 02:27 AM , Processed in 0.041044 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存