2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 請問如果國戰一定輸.守ob意義何在?fez能套用體育精神? ...
樓主: 仙人SH
go

[疑難] 請問如果國戰一定輸.守ob意義何在?fez能套用體育精神?   [複製鏈接]

我已確定樓主為煩膠

問題一開始已經有"一定",已經有"如果".....覆親都問人咩叫做如果一定,咁你既定義又係咩野?如果你本身都冇定義到,咁你問來做咩?如果你心中已經有定義,咁我地有需要答你呢個問題?定你會覺得我地可以改變你既思考方法?

我諗你都未聽過咩叫電子競技架啦....咁我係咪已經答左你問題?

我都認自己冇體育精神架啦...不過咁,我覺得去到最後一刻hea打係唔尊重對手同自己team既人....

樓主你番去LOL啦....FEZ唔適合你呢d低智商既煩膠既人玩

字海注意,懶人請睇粗字,但有任何誤會則不負責任

睇晒成篇文,答番你個問題
"請問如果國戰一定輸.守ob意義何在?fez能套用體育精神?"

第1個問題: 請問如果國戰一定輸.守ob意義何在?

漢語詞典中「意義」既意思:
(1)語言文字或其他信號所表示的內容
(2)價值;作用
(3)內容
(4)美名,聲譽

我假設你問題中既「意義」係第2個解釋:

引用維基百科:
價值觀就是指人、動物、書、文化對客觀事物(包括人、事、物)的價值認識的排列,是動物就會有價值觀,就會有價值排列。反價值觀同樣存在。價值觀也是可變的。不管你承認不承認,價值觀都存在著,它有最大價值、第二價值、第三價值、第四價值……一直排列下去,比如有人認為愛情比錢有價值,有人認為錢比愛情有價值。

所以
係我個人角度就認為守ob係有意義,
但如果你係要講到得番1分鐘爆QM都行唔切咁屈機既情況,
根據番敵方OB佔領率+人頭所扣既國血,
守ob冇用,呢個係一個事實.
但不等於冇意義.

每個人眼中一樣野既意義都唔同.
你眼中覺得果一刻守塔冇意義
但呢個POST亦有人覺得盡力打埋佢係會心滿意足D(有意義),
你呀媽都覺得你打機都係冇意義
所以呢個問題係主觀性,你覺得冇就冇.
其他人可以覺得有,
你唔可以扼殺人地思想既自由

總結第1條問題答案:有人覺得有意義,你可以覺得冇意義

第2個問題: fez能套用體育精神?

根據強國百度百科對體育精神既解釋:
体育精神是体育的整体面貌、水平、公正、公开、特色及凝聚力、感染力和号召力的反映,
是体育的理想、信念、情操及体育知识、体育道德、体育审美水平的标志,是体育的支柱和灵魂。

而維基百科(只有英文版有體育精神既條目,好多中文字典都冇,間接說明中國人唔重視體育精神??)就指出:
Sportsmanshipers (or sometimes sportspersonship) is an aspiration or ethos that a sport or activity will be enjoyed for its own sake, with proper consideration for fairness, ethics, respect, and a sense of fellowship with one's competitors.

In general, sportsmanship refers to virtues such as fairness, self-control, courage, and persistence,and has been associated with interpersonal concepts of treating others and being treated fairly, maintaining self-control if dealing with others, and respect for both authority and opponents.
不負責任翻譯:
體育精神係一種抱負或者精神特質,為左自己可以享受一場運動或者生活,同時考慮到公平性,道德,尊重以及同對手既友誼.一般黎講體育精神姐係公平公正,控制自我,勇敢面對,同堅持組合而成既美德,而且要有人際概念(?)咁公平公正地對待別人,同人打交道既時候要保持自我控制,尊重權威(比賽規則?)同對手.
對於virtues(美德):
引用維基: 美德指美好的品德,優良的品質、情操和行為,是每一個人都應該培養的優點。一個富有美德的人,是一個有氣質的人,被稱為有涵養,有內在美。西方歐美世界所公認的四種傳統美德為智慧、公正、勇氣和適度。
我估冇人會咁有耐性同摩擦力睇到我呢句字a_a
引番去體育精神,
其實西方提倡既體育精神已經係包括左佢地自己公認既3種美德(除左智慧)
再加埋一D對人與人之間交流既態度,姐係尊重同自我控制(姐係唔好串/笑尻人果D啦)

首先,根據維基指出
體育精神,係一種精神抱負,姐係一種理想同心態,
要我好確實咁答你可唔可以套用既話,
可以,亦有多人咁樣做過,例如以前有大團唔會出紅頻串人呢個行為(往事只能回味)

其次,我個人就認為美德,就應該個個都要有,
無論係咩情況下都係既,
不過你覺得「打機洗撚要有品阿?」或者
要自認「我打FEZ係冇品嫁啦,吹呀?」我都阻你唔到.

第三,如果你既體育精神僅狹指國戰上的「堅持」,
同上面一樣道理,堅持係一種原則,
你做人冇宗旨冇原則我唔怪你,
我由公測玩到而家,三龍兩QML呢招,我中過伏(公測某團5 0場遇上幻影3龍qm戰術)
亦都伏過人(3fd 其中1條龍同1隻qml係街人, 反勝一場5 0場)
同時都見過守塔加爆塔將0.7條國血既差距拉番平.
所以我唔認為堅持唔可以套用係FEZ.

總結第2條問題答案: 體育精神係一種思想/心態,所有比賽/活動都可以套用

總結:
如果你因為仲有1分鐘就完場而唔守塔,
我個人認為冇錯,但道德上違反左體育精神,
就好似法律上見死不救唔會犯法,但道德上就有問題.
客觀(理性)上冇問題,而係主觀(感性)上可能有問題(主觀沒有絕對的對與錯)

班上石怪獸怒羞屌尻人?
我估應該唔會淨係屌最後一分鐘唔守塔,
應該係講成場都冇人守'_>`(如果真係輸足全場)
已有 2 人評分Good 收起 理由
buffon1023 + 3 精品文章
麟刃 + 3 論點清晰,引用參考,具說服力,上品之作!.

總評分:  Good + 6   查看全部評分

先講責任問題.
其實玩家冇所謂既責任要負,
我入到場唔玩BUG唔玩外掛唔洗頻,只要踩唔到官服條底線,其餘想做咩係我自由.
行中路廚傷後場掛水定英勇守塔純粹係個人選擇,
嗰啲黃頻名嘴頂盡係叫俾個SUGGESTION,"去守OB啦" "冇人頂右路輸架喇" .
你HEA玩冇人話得你錯,認真打國戰都唔代表你係真理.
至於踢除投票就好單純地係一個體驗民主暴力既遊戲,
口中所講既岩與錯只係在於你得唔得到同邊49人既八成支持
俾人踢唔代表一定係你錯,冇事只係代表你多FD

客觀去睇就咁,
但如果一隻ONLINE GAME玩到大家都只為己,
就算你係道理上冇錯,對個遊戲風氣都唔好.
從此變左大家入場HEA玩等呃分,認真打既正傻仔.

所以樓主你E套理論留番俾自己用啦,唔好拎出黎害人

建議樓主好似我咁,當單機咁玩,當玩家是高AI(有時)的NPC~

little_ic 發表於 13-2-8 06:37 PM
估唔到你改埋句體育精神上TOPIC
心態問題上面有人講左

我認同你果句 機品
家陣fez好多人都真係冇品 先由p甲開始 令到d人打到嬲
繼而灰
家陣就懶埋自己國友 ps. 唔係隊友
同國之間入面都唔會幫自己人
掛水 食技 冇人出召 已經由唔正常變為正常
只要夠人多 你想踢邊個都得 話知你係全場出騎擴地/不停出巨打塔 到最後可能係解騎果下錯手破左隻冰
你就比人踢出場

綠槍手 發表於 13-2-8 07:54 PM
先講責任問題.
其實玩家冇所謂既責任要負,
我入到場唔玩BUG唔玩外掛唔洗頻,只要踩唔到官服條底線,其餘想做 ...

家陣玩fez係玩小圈子
場入面唔係睇你咩國係睇你有幾多人
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:17 AM , Processed in 0.038270 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存