2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻想神域v2.3《夢幻の小窩》 『無意筆戰』關於申請/開通悵號問題<個人感想 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊討論] 『無意筆戰』關於申請/開通悵號問題<個人感想   [複製鏈接]

早前官方好似有叫到大家預早下載定遊戲,
叫埋大家更新 同埋開定悵號之類?好似係咁
因為講到明係『預防』到時會有擁擠既情況出現,
咁我琴日就DL定同埋更新.

睇返網遊界歷史,
呢一類咁HIT既ONLINE GAME,第一日一定會有事發生,
開唔到AC呀,更新唔到呀之類,
所以琴晚見有時間就預早準備先,
開個會員悵號+開通都唔洗10分鐘,

到今朝10點半 準時入到SEV開始玩,
亦都係GAME入面見到好多玩家,
證明有為數不小既人早有準備,能夠準時入GAME.

我覺得,
琴晚掛左8號波,
應該有個心理準備,今日『可能』有一班人唔洗返工,
繼而會比平時更多人去開AC,開通,
情況會比一般所見更加嚴重,
所以預早準備定冇死,反正又唔洗哂好多時間.

見到好多人都話開通唔到呀,申請唔到之類,
我想問一句,你有冇預早準備?
有人話咁樣係乜野『奴性思想』,『奴隸態度』之類,
我會從另一個角度去睇,
『機會 , 係優先留比有準備既人』,

如果你連10分鐘 預早開悵開通既時間都冇,
咁真係好抱歉,官方的確係做唔到野,累及你們,

如果明明有時間,又唔去準備,
等到時間緊迫到嘔先黎搞,
之後搞唔到又係到嘈官方乜乜物物既,
我亦幫你地唔到,只能講句 : 等吧

的確官方係有義務保障玩家權益,
開AC,開通呢D咁基本既野都搞唔好,真係好唔掂,
但唔該唔好將個責任推哂比官方,
如果你有預先準備既,
呢一刻你就已經係GAME入面玩緊,
如果你冇預先準備既,
呢一刻你就仍然只可以係到怨官方,怨工作人員,
又或者去台服,甚至唔玩,

Anyway , 我唔係想筆戰,
只係我覺得 , 是非 , 對錯 , 其實大家心中有數,
真係官方錯哂?玩家一d責任都唔洗負咩?
已有 1 人評分Good 收起 理由
蘇黑兒~* + 3 同意 但請收聲 因為尼段期間所講既每句風.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

有咩ONLINE GAME試過第一日有大野發生?

(呢一類咁HIT既ONLINE GAME,第一日一定會有事發生)

可唔可以指幾隻game黎睇下??

你都識講第1日啦  
呢一類咁HIT既ONLINE GAME
係唔係第1日就要比d咁ge服務 / 印象比d玩家???

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

機會 , 係優先留比有準備既人

聽完之後我得淡笑
已有 1 人評分Good 收起 理由
chanjiakang + 1 句野有咩問題 唔通你覺得玩game唔洗咁嚴肅.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

★〞SiuwAL 發表於 13-8-14 05:23 PM
(呢一類咁HIT既ONLINE GAME,第一日一定會有事發生)

可唔可以指幾隻game黎睇下?? ...

其中一隻咪就係Waiting Online!HaHa

你咁講 個責任又落了去玩家身上?!
咁突然睇到遊戲 想玩果堆又點計先?

重點係 香港官方 垃圾
本來港台唔分區
又要硬搶遊戲番來香港 台灣BAM香港IP
都幫佢分開了人流都死官網
又唔見台灣會出事 要怪就怪香港廢

命中的戀人 發表於 13-8-14 05:26 PM
其中一隻咪就係Waiting Online!HaHa

果然有見地  我鐘意

um ,
以我個人經歷,有試過以下幾隻game出事,

我之前玩過隻狩神傳 , 個期賣哂廣告個隻 ,
第一日連game都入唔到 , 第二日入到都仲要lag餐飽,
搞左成個星期先穩定返,

台服龍之谷,
第一日公測個時,入到game但係入唔到場, 因為太多人撞,
身邊有d朋友連ac都開唔到,因為太多人撞官網 , 之後仲間歇性上唔到,

仲有隻夢之帝國,
第一日公測有人入到有人入唔到,排哂隊,
排完又斷線結果又要再排,

其實仲有唔小game開服都出現過問題,
玩過但我唔記得左= =

其實重點係 ,
官方固然做唔到野,
但事實就係有唔小人準備好,而家係game到玩緊,
所以都係個句,
機會係優先留比有準備既人.

十週年勳章(賀詞)

根本成個post既重點就係呢段

所以琴晚見有時間就預早準備先,
開個會員悵號+開通都唔洗10分鐘,

你都係想大家讚你有先見之明啫,你好有先見之明呀,滿足到你未呀?

你都識講呢類咁hit既game 會有好多人玩
咁點解個代理唔提高d個容量呀= =??

好撚多打手呀

乜野先見之明,乜野打手,
o咀,
原來而家呢到連討論既空間都冇埋,
人地開post你地就一味插~_~

至於官方點解唔提高d個容量,
相信只有官方先答到你~_~

講多次,我無意筆戰,
某部份挑機串咀個d唔該借借~_~

anyway , 希望你地早日搞掂入game啦

KUENSING 發表於 13-8-14 05:30 PM
um ,
以我個人經歷,有試過以下幾隻game出事,

擺明係官方冇準備啦

機會係優先留比有準備既人.
你依句講黎比人吊?

有準備  準你條毛咩

你係入面做架??
又唔見官方有準備

無意筆戰??
係明顯係挑釁緊申請唔到ac果班啦

笑傲無雙 玩過星曲WEB

佢而家唔止開ACC問題 有0的彈左都入唔番

咁勁搵個連ac都開唔到既人講啦 個個op廢文都係玩到
叻仔啦 咁點啊

回覆 ★〞SiuwAL 的帖子

咁你繼續吊啦0.0
我唔會阻止你,
我只係講出自己既睇法,

我亦冇話官方岩,
我只係想講,有心想玩既,預早準備有咩問題~_~?
同埋我亦冇挑釁申請唔到ac既人~_~
當然,你點樣諗我阻止唔到你~_~

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

算吧 平心D傾
反正今日都放完假
應該等陣DEL埋GAME 再FB罵都一陣就準備聽日返工

樓上講 事實係好多大作都第一日出現問題
機會留比準備既人 你當自己搵緊工?

低成本高回報 所以官方全部都係用低容量服
就係搞到今時今日香港代理既遊戲就黎沒落既理由囉
明明已經有台灣服幫你分左80%人流
但係得返個20%人流你都頂唔住....真係呢..

聽完之後我得淡笑~第一日就出事.之後多人的時候會點呢???

十週年勳章(賀詞)

回覆 ★〞SiuwAL 的帖子

佢係無意筆戰,純粹係想串下d開唔到AC既人,佢實兜到既

KUENSING 發表於 13-8-14 05:20 PM
早前官方好似有叫到大家預早下載定遊戲,
叫埋大家更新 同埋開定悵號之類?好似係咁
因為講到明係『預防』到 ...

如果講對與錯係無用的,官方原則上應該分析有幾多人,同時風球殺到亦需即時制定一D機制去預防今日既問題。係人都知第一日會有好多問題。呢句話係得香港人先會覺得岩,係其它地區,呢個唔係理由。

係問題未出果時,係可以進一步去減低甚至解決,例如未有風球,大量玩家申請ac,估計一下server能唔能夠應付。有風球果時,額外人流又會有幾多,駛唔駛加設server。呢度可能官方有分析過,但我驚佢地忽略會員系統個server能力。

問題已經發生左,呢度已經唔關隻game事,隻game有事好易處理,關服再check問題,但而家係本身公司會員系統問題,關左佢都會唔會影響其它game,無人知~~~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:17 PM , Processed in 0.034323 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存