2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 新手想換機但沒有這方面的知識
返回列表 發新帖 回覆
go

新手想換機但沒有這方面的知識   [複製鏈接]

現時用緊果部好多都好似好舊 追吾上依家D大型新單機遊戲既配置
因為吾熟呢D野亦第一次上黎問 本身玩開ONLINE GAME但已放棄 依家轉玩PC GAME多

所以黎呢到問下師兄師姐
我依家大約等緊呢兩隻
1.刺客教條4:黑旗
2.看門狗

我想砌一部可以暢玩無誤呢兩隻遊戲既機大約幾錢同埋需要D咩,其實本身想問呢兩隻GAME既低,中,高特效需要D咩同咩機 不過又驚太麻煩左你地要幫我SET 3個名單..而且我資金有限 所以吾知應該點取捨 可吾可以麻煩一次列各一張"中等特效"同"高特效"既名單(要埋價錢THX)出黎 3Q THANK 因為我想清楚D去取捨 最好要D吾會甘快被淘汰既配置(又吾洗勁得太離譜既) 資金8000-10000有無機會做得到? 最後,睇你地幫忙既回覆之後我再黎問問 十萬個THANK!:)

十週年勳章(賀詞)

1萬都阿你玩到吾小GAME 了
有冇舊件用,更上一層樓

應該吾會用舊件,部機可能會轉比我細佬用,自己再用部新既,即系等於自己用一部全新既電腦,
不過都上一上圖,吾知用咩查配置好D,所以用左魯大師,吾知夠吾夠詳細,應該正系個Mon會自己用返

CPU) INTEL XEON 3.40G 8M LGA1150 TURBO NO-GRAPHICS
(底版) ASROCK H87M-PRO4 SOCKET 1150 MB
(RAM)  KINGSTON KVR16N11/8 DDR3 1600MHZ 8GB
(顯卡) GIGABYTE GTX770 2GB GDDR5 OC 3FAN (如果等得到等AMD R280X 價錢同些卡大約都是HK$ 3千3)
(火牛) ANTEC HIGH CURRENT GAMER 620W SINGLERAIL 12V 80+ BRONZE   
(機箱)COOLER MASTER N200 ADVANCED USB3.0X2
(硬碟)WD 1TB SATA 6GB/S 64M 7200RPM 3.5" CAVIAR BLUE
(DVD)  LG 24X DVD Writer /SATA/黑色
(SSD)PLEXTOR PX-128M5P M5 PRO 2.5" SATA3 SSD 7MM 128GB
(水冷) COOLER MASTER SEIDON 240
                                                                   HK$9978.00

此機如果玩BF4 係冇可能開盡特效,玩其它game 開唔開得盡特效我就唔知

但至小玩得又靚又順
已有 1 人評分Good 收起 理由
魂之三部曲 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

I5 4核,顯卡3GB VRAM 仲夠你玩BF4
(CPU) Intel Core i5-4440 Haswell (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1457
(底版)
ASRock 華擎 H87 Performance H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 879
(RAM)  Corsair Vengeance 復仇者 CMZ8GX3M2A1600C9 DDR3 1600MHz 8GB Kit (2x4GB) 連黑色大散熱片        HK$ 670
(顯卡) Sapphire藍寶石 HD7970 Vapor-X w/HDMI+DVI+DP 3GB GDDR5 PCI-E3.0 超頻版 顯示卡        HK$ 3200
(火牛) ANTEC HCG20M High Current Gamer 620W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        HK$ 699
(機箱)
COOLER MASTER N400 (透明側窗) USB3.0 (黑色)+XTRAFLO Fan 中直立式機殼(NSE-400-KWN2)        HK$ 419
(硬碟) WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 456
(DVD) LG 24X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 130
(SSD) Plextor 256GB PX-256M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s  固態硬碟        HK$ 1409
(水冷) Corsair H100i Hydro Series 水冷散熱器        HK$ 840
總數: HK$10175

感謝兩位的解答 想問問將你地兩位大大既配置系咪極樂版主大果個好D? 玩大部分Game都完美無問題?(刺客4,看門狗果D同往後果D遊戲等) 只系特效果方面既問題?其實特效開到中等我都接受到 ,甘呢兩張名單既機種大約用到幾耐先會被淘汰(大約) THXXXXXXXXXX 四核同六核或以上分別系咩?四核會吾會又好快被淘汰?..定四核已經夠用好耐...?

CPU 四核8線已經唔係啲乜新(早在5年前或再之前已有) 10月尾推出BF4雖要用到此技術

正確黎講BF4優化AMD 6和8核(最主要張來xbox1,ps4 主機用8核) 先至用到Intel 超線性  

即是話不出一年開始需要用8核(AMD)既game 會比現時多出幾倍

現時BF4 BETA版用i5 CPU 效能真係勉勉強強

所以比多小小本錢買粒貴小小CPU 都係值得

還有以上兩張List CPU E3 1230V3 用到3年以上

i5-4440 都可以用3年以上但有勁game推出效能不足好易現型

GTX770,HD7970 頂多玩到年半會變成 (美金)$150~180 效能嘅顯示卡

大鐵 發表於 13-10-8 05:55 AM
CPU 四核8線已經唔係啲乜新(早在5年前或再之前已有) 10月尾推出BF4雖要用到此技術

正確黎講BF4優化AMD 6和 ...

甘以你甘講可吾可以再例一張吾會甘快被淘汰又可以暢玩往後大部分遊戲既名單出黎(遊戲我可不需開盡特效),因為本來以現有的配置都慣性用了全低效遊玩,所以開到低-中我也可以的(只希望可以用到好耐而且"機齡到左中期左右都無需要"再換機住既,甘既話我需要D咩機咩配置好?可以再麻煩例出黎讓我去取捨嗎(因為這次後我未必再甘快換機住,所以想清楚D)?八核既話會貴幾多?以你甘講CPU邊種會比較好?甘GTX770,HD7970聽你甘講會降級,甘以我既要求最好用邊隻比較好定用其他?聽講依家D遊戲會對N卡有優化,甘系咪用N卡會好D?希望大大你可以例哂D配置價錢出黎,Thank!因為其實預算都系用$8000-$10000 HKD左右,但系吾知做吾做到我想要既野,最後總結系想要部短中期低-中效暢玩大部分遊戲而吾洗換機住(低中特效我都接受到),只求能玩同埋無需要甘快去換機換配件既。再次感謝幫忙!!另外新機想安裝作業系統為Windows 7的64位元的操作系統,不是32位元。Thx!

十週年勳章(賀詞)

等佢優化埋先講

玩過星曲WEB

其實有8000-10000整部機唔係追求極限用3-4年一定冇問題
有時會覺得整隻GAME出來但當時既主流配置都玩唔起就係GAME廠問題
幾百蚊隻GAME但D人為睇高效要再俾多幾千買高級配置,嗰幾千就係睇高效既代價
所以打機都平有平玩貴有貴玩,除左投資顯卡仲要音響設備
上面2個LIST既CPU同顯卡效能正常都應付到依家同未來2-3年大部分GAME需求

十週年勳章(賀詞)

係BF4 例外,其他都好OK
魂之三部曲 + 1 THx

總評分:  Good + 1   查看全部評分

甘上面兩組名單邊組比較好?最想知呢兩組CPU兩種邊隻比較好,顯卡HD7970同GTX770邊隻好D?四核夠用?吾追求令畫面系咪無需要再升住?RAM都系?無需要用更高住?吾追求太高特效,只求順玩!

玩過星曲WEB

魂之三部曲 發表於 13-10-9 12:11 AM
甘上面兩組名單邊組比較好?最想知CPU兩種邊隻比較好,顯卡HD7970同GTX770邊隻好D?四核夠用?吾追求令畫面 ...

我覺得整體來睇版主個好D
打機追求畫質都正常,唔駛講到自己冇所謂
不過要預左一分錢一分貨,唔好諗住預算唔多又想開到盡
上面2套都已經算係高階配置,如果仲擔心唔夠用,可能要上套發燒級XD

maboroshi 發表於 13-10-9 12:32 AM
我覺得整體來睇版主個好D
打機追求畫質都正常,唔駛講到自己冇所謂
不過要預左一分錢一分貨,唔好諗住預算 ...

即系版主組既CPU同顯卡比另一位大大既好D?定兩組每樣用D= =...

另想問,呢兩組名單D野可吾可以搭埋?例子即系當我用極樂版主果SET但顯卡用另一位大大的顯卡?定系吾支援?要用返屬於佢果組既野?版主組果SET如果真系將來要換配件,有無咩系吾換得?即系當我想換RAM,顯卡,CPU等,可吾可以再換新既?定同上面問一樣會吾支援?

真的非常感謝幫忙解答,THANK 希望吾好嫌我煩0.0 因為未想甘快又再要換配件同換機...

玩過星曲WEB

魂之三部曲 發表於 13-10-9 12:40 AM
即系版主組既CPU同顯卡比另一位大大既好D?定兩組每樣用D= =...

另想問,呢兩組名單D野可吾可以搭埋?例 ...

上面可以互搭,不過唔熟就最好跟番LIST砌,一陣搭亂左可能又會超預算
如果你打算幾年後換,其實都差唔多要成部換,到時CPU,RAM,主板D規格又唔同曬
所以基本哩3樣硬件都係固定左,要換就要一齊換
其他冇出新標準基本都可以獨立換或者用番

上面第一個LIST寫唔清楚,佢嗰粒CPU應該係E3 1240V3
E3一般比i5勁,不過貴D同埋打機多數用唔到佢既八線程
魂之三部曲 + 2 Thx

maboroshi 發表於 13-10-9 01:09 AM
上面可以互搭,不過唔熟就最好跟番LIST砌,一陣搭亂左可能又會超預算
如果你打算幾年後換,其實都差唔多要成 ...

引用返
I5 4核,顯卡3GB VRAM

(CPU) Intel Core i5-4440 Haswell (3.1GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1457
(底版)
ASRock 華擎 H87 Performance H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 879
(RAM)  Corsair Vengeance 復仇者 CMZ8GX3M2A1600C9 DDR3 1600MHz 8GB Kit (2x4GB) 連黑色大散熱片        HK$ 670
(顯卡) Sapphire藍寶石 HD7970 Vapor-X w/HDMI+DVI+DP 3GB GDDR5 PCI-E3.0 超頻版 顯示卡        HK$ 3200
(火牛) ANTEC HCG20M High Current Gamer 620W 80Plus Bronze Cable Management 火牛        HK$ 699
(機箱)
COOLER MASTER N400 (透明側窗) USB3.0 (黑色)+XTRAFLO Fan 中直立式機殼(NSE-400-KWN2)        HK$ 419
(硬碟) WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 456
(DVD) LG 24X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 130
(SSD) Plextor 256GB PX-256M5S M5S Series 2.5" SATA3 6Gb/s  固態硬碟        HK$ 1409
(水冷) Corsair H100i Hydro Series 水冷散熱器        HK$ 840
總數: HK$10175

甘我就跟呢個名單買喇!無錯可?
最後最後想確認呢部機種系咪裝到win7 "64BIT"?因為我想玩果D都要64位元

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

上面果2隻,1面果隻已經講左最高要8核,所以E3 / i7吧,要轉片就一定i7,你唔洗咪e3,D GAME只會勁唔會降需求
顯卡,上面2隻係n,不過你唔會玩其他?自己諗諗,早排有隻N卡GAME,黃色M果隻,2WEEK唔夠就出左個專FOR A卡更新

kokolili 發表於 13-10-9 01:59 AM
上面果2隻,1面果隻已經講左最高要8核,所以E3 / i7吧,要轉片就一定i7,你唔洗咪e3,D GAME只會勁唔會降需求
顯 ...

= =甘即系點,有更好既配置嗎....?$8000-$10000左右,最盡最盡我諗應該都系$12000倒.....遊戲特效或畫面 低-中,撐到往後大部分遊戲,WIN7 64位元同埋機種用得耐又吾洗太快換機(至少希望用到3年吧),定有無更多或更好既配置.........比較岩我?i7八核會貴幾多?甘顯卡又邊隻好?可以有一組名單嗎= ="THANK 重申一次畫面特效低中就夠..只求能順利順暢運行,,

玩過星曲WEB

魂之三部曲 發表於 13-10-9 02:26 AM
= =甘即系點,有更好既配置嗎....?$8000-$10000左右,最盡最盡我諗應該都系$12000倒.....遊戲特效或畫面 ...

i7最高6核,AMD先出到八核
講過上面LIST係夠用,你預算夠多CPU可以上埋E3
依家係睇夠唔夠用,唔係追極限
所以夠用情況下想加錢再買好D就你自己決定

十週年勳章(賀詞)

魂之三部曲 發表於 13-10-9 02:26 AM
= =甘即系點,有更好既配置嗎....?$8000-$10000左右,最盡最盡我諗應該都系$12000倒.....遊戲特效或畫面 ...

Intel Core i7-4770(四核八線程, 3.4GHz, 8MB L3, 22nm, LGA1150)       
vga        Inno3D GTX 770(4G GDDR5, DVI, HDMI, DP)
mbd        ASUS Z87-C(Z87, ATX)       
sound-net        內置 Realtek 7.1 聲道音效晶片
內置 10/100/1000MB/s  網絡晶片
ram        16GB DDR3-1600       
case        cooloer master elite 335u
hdd        1TB (SATA3, 7200RPM)       
psu        Acbel M85H 650(650W, Cable Management)
cdr        24x DVD±RW (Dual Layer)       
以上list 係中x田見到,9688
俾你玩到3,4年架啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 08:48 PM , Processed in 0.033864 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存