2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 其實我對九陰的感覺-
樓主: 飛天〃兔子
go

[閒聊討論] 其實我對九陰的感覺- [複製鏈接]

當納粹逮捕共產黨員時,我沒有說話,因為我不是共產黨員。
當納粹逮捕社會民主黨員時,我沒有說話,因為我不是社會民主黨員。
當納粹逮捕工會主義者時,我沒有說話,因為我不是工會主義者。
當納粹逮捕猶太人時,我沒有說話,因為我不是猶太人。
當納粹逮捕我時,已沒有人能替我說話了。

渣緊中指唔係你想像咁易

我玩九陰的原因:
我仲記得我玩九陰之前我喺玩熨天龍八部OL,後因為天龍太少人玩,少到連D活動都因為唔夠唔比開始,於是我就用左左半日時間down九陰來玩.

第一次進入遊戲:
E隻GAME比我第一個印象就喺景色好美,其次就喺我同其他新手一起做一輪煩人的新手任,仲有果個有輕功攞的臭水坑~
我仲記得我做緊任果時喺煙雨莊比殺Q左,我當時真喺好火,但E+諗番奇實當時喺煙雨莊都唔錯,就算比人殺都好,至少煙雨莊仲有人,而+想搵隻鬼都難.

加入門派後:
入左門派之後終於有左第一和第二套門派套路,我當時內功都唔UP就去左鹽幫亂咁舞,就算唔識用都好開心,之後我就攞極都攞唔到第三套門派套路,到我問左先知原來要10層1內先會攞到第三套門派套路,終是我就立即去左UP內功.

實力有番咁上下之後:
我開始玩門派戰,刺探...等活動,果時門派戰喺有成團人出戰的,我一句~掉那媽,頂硬上(英文:FUCK HIS MUM, HIT  THE HARD)~就衝左出去,5秒之後大家又喺復活點見番我,真喺好熱血!而刺探都唔喺次次成功的,因為有1堆人會跟Q住你等你比人識破~

團練:
我岩岩玩果時仲可以喺自已門派TL,仲要有好多人,我第一個奇遇就喺自己門派團完練中的(喺太殘,不過我賣左本太殘D錢好快就因為我果時喺新手唔識用錢所以亂用晒)但喺而+要TL就定要去武當山,仲要有排等.

結論:
我冇結論~只喺好感嘆九陰的遊戲氣氛已經不復當初,而且有機會會步天龍OL的後塵,不過我喺唔會放棄九陰的.
最後我想講句我一直想講GA野~我唔撚柒尻屌你個含撚笨柒個老母個生滋甩毛爛臭化花柳白濁梅毒性冷感系都唔撚柒得既,你班仆街外掛狗同工作室食撚屎去死啦

九陰真經最失敗既地方係 -- 玩家在玩銀紙, 不是在玩遊戲!
呢個亦係現時Online Game既風氣.
對比舊式老牌Online Game - 龍族, 天堂, RO, 金庸, 古龍

九陰玩家難以用投入時間黎換取流通貨幣(官銀).
連副本都要限次數...
想當年其他Game, 想買件裝, 可以死慳死抵刷怪汁野賣...
玩九陰只能夠求下命運之神比你奪本好書拎去賣個好價錢...
或者等"奇遇"台子... 連賣開光料都搵唔到食...

賺錢同埋收集係遊戲一個重要的娛樂成份!!
如果遊戲開發商為左賺玩家錢, 連玩家賺Game錢既樂趣都拎走埋...
咁玩家入到Game有咩做 ?
等運到 ? 定係周街殺人 ? 殺完再幫戰 ? 幫戰輸左就組隊掃街捉落單 ?

一隻每日Online就係為左殺人或者比人殺既Game, 可以撐到幾耐 ?
打門派戰 ? 有錢分 ? 冇阿Sorry
打禁地 ? 18個人roll果幾件值錢既野 ? 打3個鐘得個吉 ? Sorry, 從一次次失望變左絕望, 打到懶打
打幫戰 ? 恰開人果班係主動參加既, 比人恰開果班係被迫參加 lolz

我玩國服武俠服打到宜加港服, 一開始既時候覺得呢隻game好忙好多野玩
玩到後期覺得入到去唔知有咩做... 我先發現一件事:

原來 "組隊打怪升Lv", "通頂刷怪刷裝備", "周街汁垃圾拎去賣"....既樂趣....
竟然係我地老古董玩家被遊戲開發商不知不覺偷走左既遊戲樂趣....

9090678  GOOD  發表於 14-2-8 03:27 PM

要求不能太高 話灑不是新game 有對比之下 9陰其實好好
人數點解5見左甘多人 好大程度是開服爆灑d人退game 出電話鎖出得遲 仲好過5出架 !出左之後變左外掛通天飛 !奪書2架有玩家用外掛 同綁人!

回覆 zbb222hk 的帖子

九陰本來就不是打怪升Lv刷裝的GAME....

tappy 發表於 14-2-7 12:48 AM
回覆 zbb222hk 的帖子

九陰本來就不是打怪升Lv刷裝的GAME....

所以玩得耐, 特點變缺點

回覆 飛天〃兔子 的帖子

一個遊戲的成長好似人生,好似細個戈陣對一切充滿曈景充滿樂趣,長大後為生活賺錢而扭曲。這就是遊戲的人生。

笑傲無雙 玩過星曲WEB

zbb222hk 發表於 14-2-6 11:09 PM
九陰真經最失敗既地方係 -- 玩家在玩銀紙, 不是在玩遊戲!
呢個亦係現時Online Game既風氣.
對比舊式老牌Onl ...

龍族 天堂 2隻好玩既經典線上遊戲
雖然2隻GAME都打怪升到嘔
不過當時依然好多人玩
龍族雖然後來執左 但天堂其實係台灣仲有唔小玩家
好啦 言歸正傳

其實九陰開始果陣真係好好玩
雖然玩既野唔多 但勝在娛樂性夠
刺探,門戰,門派切磋,禁地
我當時只係玩4樣野 玩左半年多都唔覺得有悶既感覺
小弟不才 就以上4點既更新前後 略抒己見

更新前為黑色 更新後為紅色

果陣刺探有真怕有人殺 組埋幾個同門師兄弟一齊去刺探
甚至果陣武當多人玩 可以囂張到組齊一大班人去清其他門派既巡邏
造就左"手持武當劍 蕩盡天下魔"既一時佳話

刺探 除左新玩要牌先會做
我相信會KEEP住日日做既人唔多
就算真係KEEP住做 去到門派都如入無人之境
毫無樂趣可言

門戰當年係要搶位入 雖然每日都有 2場
但都係好多玩家無緣去玩
就算我地D香港玩家入到去 部份玩家都唔夠膽去主戰場
因為玩國服連線不佳 遇上大規模戰鬥會
但都仲係覺得好好玩 因為冇咁多個人既人為因素左右大局
而且八大門派都可以入雙方陣營
大家都有為門派/朋友出力既感覺

後來既門戰愈來愈唔好玩
雖然場數由每日兩場 變每星期八場
但變左搶旗拎BUFF既戰役
BUFF既重要性同影響性 我諗都唔駛多說明
已經令到趣味性大減
而且有"聯盟系統" 更加令門派戰既趣味性跌至0
就算你想幫朋友既師門出力 只要代掌門選擇左攻
你只可以輕嘆一聲
更莫說代掌門(幫會)之間既問題

國服武當大殿前既切磋 相信有玩過國服既玩家都唔會陌生
好多人都會去果度切磋,觀戰,學藝
雖然宜家都好多人會切磋武藝
但大部份人都唔係用本門武學為主
雖然話:奪左買左唔通唔用咩!?
咁其實唔係話唔用得 只係唔駛下下都用果一SET套路咁解姐
甚至唔少玩家用略勝一籌既武學打嬴普通門派套路就當自己武功獨步天下
不過呢樣都唔係淨係玩家問題 蝸牛都要負上部份責任
呢點可能對普通玩家唔算咩大問題 但對武俠死忠既玩家黎講
咁八大門派就意義蕩然無存 有得偷書當年都曾有好大爭議 蝸牛當然有留低呢個系統
而且蝸牛冇重視門派武學既開發
一味只顧搵錢 開發完古譜 就不斷開發99
G1 開服仲衰 學人走去玩限售
香港炒風何其旺盛 連玩遊戲都要受炒風影響
1個字:慘

切磋不含更新前後 以上一段過

以前打禁地 咩門派都冇所謂 各有打法
相信以前同小弟同會既幫友感受至深
8大門派齊集但通關速度絕不下於輸出團
[某大幫當時好HIGH咁開英雄貼話自己打修青既時間幾快
但其實我地細幫既速度快佢地2倍多]
而且蝸牛開頭仲成日偷改副本BOSS 搞到要經常測試
小弟曾與數名好友打普青都慢慢玩左成個幾2個鐘
但到後來既禁地 愈來愈差
BUG多不在講 禁地組團/武學單一化
甚至有玩家用按鍵打副本 咁其實仲有咩意思

禁地都不含更新前後 亦係一段過

總括而言
九陰真經曾經有一個可以長時間輝煌既機會
只可惜宜家已經錯過左次難得既機會 返唔到轉頭
武俠迷只可以期待下一隻更好既武俠遊戲完夢

以上都係小弟己見 首先多謝你睇哂先XD
如果有咩唔岩聽 就當我發噏風啦
就此謝過
已有 1 人評分Good 收起 理由
yin0719 + 3 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

飛天兔子小朋友:),九陰没有新玩家,只要你肯玩,就會很快追上一些玩了很久的玩家。曾經,我也是新手,不過在幫友的幫助以及十分的好運下,我慢慢追了上來。九陰這游戲,說真的,十分創新的游戲,我想不到有甚麽游戲可以讓新來的這麼快追上進度,其實這是可以不斷吸收新玩家的好處。九陰不烧錢,真的,只要你每月有名俊就可以,我就是這樣。基本上,我每月加名俊,慢慢玩,几个月下來,武學,装备甚麼的都齊了。还有二十幾錠的余錢,現在就是慢慢的在收輕功和升一下装备,升一下内功武功,幾天不上也不會漏太多進度,輕松玩,没壓力:)。作爲新SeR的玩家,當然希望你來2SeR,不過,也不會差太多,因為就快合SeR:)。說真的,我個人還是覺得就算九陰没有活動,也一樣很吸引,因爲,江湖就是打打殺殺和儿女情,真得想不出其它的了:)

zbb222hk  很好, 很勵志, 很正面 如果九陰多啲你呢種玩家, 遊戲環境一定得以提升  發表於 14-2-8 12:16 AM

回覆 band626 的帖子

我仲會刺探同綁架SAD..綁架可以去門派綁...12L綁到上22L一個...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 08:35 AM , Processed in 0.032020 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存