2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [智囊團] 何去何從???
樓主: 聖.羅蘭
go

[討論] [智囊團] 何去何從???   [複製鏈接]

東方.白金龍 發表於 14-10-14 10:01 PM
中央已表態對佔中絕不讓步,
抗爭運動水温又已試,
香港人都不成氣候,

反正死既只係班小朋友..果班抽水既三子呀、政客呀...
你估會入到佢地煽動罪咩..
仕咩野罪D政客都會話政治迫害...然後拘留72小時就放(好似"呼籲"集會人士"衝入""估領" (明顯暴力的行動)的黃之峰小朋友就係48小時就放返出黎..入唔到佢罪

玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

fhunter 發表於 14-10-14 10:28 PM
反正死既只係班小朋友..果班抽水既三子呀、政客呀...
你估會入到佢地煽動罪咩..
仕咩野罪D政客都會話政治 ...

一日內唔可以開帖超過5個,
你開多左wor

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

佔中既結果 唔會係咩好結果 
學某人話:提早佔中果刻起注定失敗 
佔中既人話咩咩唔代表我既時候更加確定
群龍無首,就算有都無人會聽,遊行時毫無戰術可言,做唔到進可攻退可守之效
加上對頭人出動黑勢力同警察組隊(呢個係事實,不用懷疑,不用欺騙自己。)

而佔中人士大多平民學生。論組織性已經輸;論武力上又係輸。
咁佔中人士有咩係贏呢?
至少佢地肯企出黎,不過唔好忘記香港人既劣性(有優有劣,但係我只係諗到劣性)係咩

「見人仆街最開心」「唔好意思,我政治冷感/中立」「咩都屌左先」「有錢收唔通唔收」

以上呢四種人既劣性人數,基本上可以平均分散去到成個香港甚至成個世界(包括我)只係比率唔同。

不過呢次之後 大家應該知道邊個係賤人 邊個係on9 邊個係你既英/狗雄
民主既種子亦都散播開去 可喜可賀~可喜可賀~

以下是我的推想 佔中失敗既幾年後。
中國將會對香港進一步去暗中取締官員,而且係以親共為主既香港人。
23條硬上,中國加強監控網路,中國亦會強推官方專有既瀏覽器。
加上通過埋「平機會歧視條例」(我唔知通過既結果係和平定係好似吳x星咁硬上通過)
到時香港人真真正正成為中國奴,到時你拎住本「來生不做中國人」都隨時比人拉番去被消失幾日再教育。

玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

chan20008 發表於 14-10-15 12:08 AM
佔中既結果 唔會係咩好結果 
學某人話:提早佔中果刻起注定失敗 
佔中既人話咩咩唔代表我既時候更加確定 ...

我見大陸好多人都生活得好安定呀,
一早煮下早飯,一係出去飲下茶,
跟住去下菜市場買下餸,
返屋企做下家務,睇下電視,瞓下,
D 仔女放學返黎又食下下午茶,去公園行下傾下,
跟住煮下晚飯,一家人樂也融融又冇政見撕裂,講下有咩玩,開開心心咁食晚飯,
再睇下電視好快就晚安,
有錢又可以四處旅遊,出國旅遊又得,出國讀書又得,
國內一般中小學校舍操場又大,D 小朋友又玩得開心,
再講做男既一日行行企企冇乜野做,
有錢就揸架車去同朋友吹下水飲下食下,
日子都係咁過……

冇人叫你諗國家對你有乜唔好,有乜唔公平,有乜貪污腐敗,
有乜官商勾結,總之乜都向國家對你好方面諗,
你一家人安安靜靜咁過你既生活,唔好批評,
咁你理應可以一代傳一代既

不過萬一你有乜差池既,冇人擔保你唔會屈打成招,
你有錢可以疏通下既就盡疏通,否則下場好難講……

不問世事,獨善其身E D 咁高人既思想,
我以為喺武俠片高山深洞入面既高人先有咁既情操,
原來現實也可以做到

玩過星曲WEB

温水煮蛙,
好快就煮熟~

基本上,而家新聞都已經控制晒

玩過星曲WEB

sonric2 發表於 14-10-15 10:27 AM
基本上,而家新聞都已經控制晒

e ga就話揾班人圍你報館搞下你,
當中央收緊香港,
不是中央喉舌既,應該全面封殺並人間蒸發~

聖.羅蘭 發表於 14-10-15 10:56 AM
e ga就話揾班人圍你報館搞下你,
當中央收緊香港,
不是中央喉舌既,應該全面封殺並人間蒸發~ ...

圍蘋果推跌警察都無事

係金鐘d人舉高隻手比人話衝擊

新聞自由已經控制成功,下一步係警察,當然已經成功

再下一步國民教育、23條

可能第時d人根本唔知有雨傘運動呢件事

玩過星曲WEB

sonric2 發表於 14-10-15 10:59 AM
圍蘋果推跌警察都無事

係金鐘d人舉高隻手比人話衝擊

睇到e ga 大陸新聞係點,
香港人就應該明白自己未來身處喺咩處境,
其實都唔係咩未來,
以e 次運動過後,我有理由相信e 日好快就到~

聖.羅蘭 發表於 14-10-15 11:09 AM
睇到e ga 大陸新聞係點,
香港人就應該明白自己未來身處喺咩處境,
其實都唔係咩未來,

但呢幾日睇左d人留言

我依然覺得好多人事不關己己不勞心

反正都係個句,對佢地無咩期望過

十週年勳章(賀詞)

去添馬公園坐

十週年勳章(賀詞)

假日7.1 10.1遊行示威, 商店表示支持,因為生意額有增長

玩過星曲WEB

東方.真龍? 發表於 14-10-16 10:34 AM
假日7.1 10.1遊行示威, 商店表示支持,因為生意額有增長

因為多左人上街拖男帶女一家大細去飲茶食晚買野食買野飲,
人流大增~

e ga海富橋底間24小時M記都超好生意~

聖.羅蘭 發表於 14-10-16 12:52 PM
因為多左人上街拖男帶女一家大細去飲茶食晚買野食買野飲,
人流大增~

新聞只會同市民講跌左幾多生意
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 10:03 PM , Processed in 0.033330 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存