2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 理性討論 關於PVP安全區問題 
go

[閒聊討論] 理性討論 關於PVP安全區問題  [複製鏈接]

小雲 我對於PVP安全區有個建議 如果覺得可行可唔可以幫我地同原廠反映一下?
依家玩家對安全區既憤怒係 因為經常性有玩家利用"上落安全區"的反應時間差來不斷偷打敵人
當然你可能認為被偷打敵人可以趁那位玩家下台的那一刻抓住他 但事實上是人物的反應時間根本很難抓住他"1秒下台的時間點"
也就是說 當你看到他已經下台的時候 再按技能 但由於人物反應須時 當人物反應過來的時候 那位玩家已經再次回到台上
但那位玩家在台上則可優先選擇攻擊的目標 下台的時候立即可以攻擊敵人(簡單來說就是"先手")
結果就是不斷偷打一下 台下玩家想反抗 偷打的玩家已經早已在台上 嚴重破壞玩家們的PVP體驗.

所以我諗到一個方法可以保留PVP安全區 修正以上問題。
這個建議是借鏡於古C地區的燃燒效果
首先,在PVP安全區設置一個特定效果 只要立足在PVP安全區便會立即受到特定效果影響
而那個效果就是"不能作出任何攻擊"持續時間3秒
就好像你立足在古C地區 假如沒有冰花 便會立即受到燃燒效果影響 道理一樣
當那位"利用安全區偷打"的玩家 打算下台偷打的時候 他便要等待三秒後解除效果才能攻擊 這三秒剛剛好足夠台下玩家反應
台下玩家因而能作出應對方案 避免了一直被偷打而不能還手的情況出現 提升了玩家們的PVP體驗之外 亦打擊了偷打的風氣 
而且也可以保障到"真正須要安全區的使用者"的利益 也即符合你上述所講既"這是一個免費的休閒PVP區。玩家需要一些空間來準備PVP和休息"的原本意義

這個建議希望小雲可以向原廠反映一下 
BY CH!NG

我反映的時候已經包括了你這個方案…
作為一個會打機玩遊戲既小雲…其實提供左好幾個方案…
例如:
1. 走出安全區會中Debuff,其他玩家可以反擊,直至Debuff消失為止。
2. 攻擊其他玩家後會轉紅名,直至離開PVP場
3. 分隔安全區,離開安全區後,無法回到安全區,直至角色死亡為止…
以上都被Ban之後,先至反映最消極的方法…就係刪走安全區…

結果,就係原廠有原廠的想法,覺得PVP場只係一個休閒區,真正要PVP係去雪地/其他活動…

十週年勳章(賀詞)

回覆 官方小雲 的帖子

然後原廠一定話:
呢個世界邊得嚟咁多問題,係得你哋香港班友喺度嘈嘈嘈咋嘛。

回覆 官方小雲 的帖子

額外一問 小雲 知唔知遲d會唔會再有新卡 e.g.10轉11轉?
因為aw45lv 果把深淵洛特的魔槍 既洛特的黃昏之陰效果係幫人加20光抗? 但係咒術師用魔法槍攻擊既卡片好似只有幽冥槍使(暗屬性) 咁招效咪冇用?? 好奇怪喎
定係遲d會出雙屬精靈之類?

官方小雲 發表於 17-6-23 05:50 PM
例如:

其他活動下話,咁玩家PVP活動你肯搞未?

如果呢個都唔可行咁真係盡力了小雲

希望可以搞多D活動,唔好成日都係抽箱活動

希望官方能多舉辦一些活動吸引人潮

原廠班柒頭係咪要等到班米飯班主走哂先識驚
你拎以前同依家D課金數據呀,人流個D比原廠對比下,睇下佢仲敢唔敢ban你
你都識講各ser有各需求,咁點解得港服唔可以有適當既更改?

官方小雲 發表於 17-6-23 05:50 PM
例如:

算吧啦 夢之不嬲都只係得個PVP最吸引人
個垃圾安全區+海弓職 搞到其他職全部都廢曬
悶到D舊玩家都唔想玩 休閒PVP? 你不如自己坐係入面休閒下
要休閒就唔入PVP啦 坐出1村唔好? 唔好講笑啦

你睇下個夢之人流小9到 今次小到似可以收皮咁款
唔好話你摺唔摺埋隻GAME啦 到冇人果陣都冇得你唔摺
連隻GAME本身個價值都唔知 就抵9你死既

再唔改個PVP 咪睇下你捱到幾耐囉
入到去唔係企曬上去等人落 就係隱曬身先落
不如你答下我仲有咩好玩啦
咁鍾意廢UP保留價值
不如出一個新P埸冇安全區算撚數啦 一個有安全 一個冇安全
咪比人自己選入邊撚到囉 提出果D 係老闆都BAN9你啦
如果你真係做撚到 我包你隻GAME D舊玩家都反黎比錢你洗呀
唔怕你點物升價(CHEAP撚到79變82)  最怕你做唔撚到

真係ON99 登入夢之都半粒鐘登入唔到 搞隻GAME搞唔掂不如放棄啦

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

回覆 官方小雲 的帖子

外國人解決問題思維
係遇到問題時 解決問題

而我地係中國人
應該有我地中國獨特解決問題思維
遇到問題時 解決唔到問題 就應該解決問題既人

BUG台射 有玩家拍片提供證據指證該玩家
第一次封7天 第二次封30天 第三次封永久
我相信好快就無人夠膽敢做
只要解決左呢D問題玩家 便一天都光哂囉

咁其實又唔駛刪左個安全區佢既..
感覺最大問題都係:(7轉弓隱身)落台偷打>再上台屈戈幾秒無敵而已吧?
咁其實可以出樣死地卷類似功能既道具;例如:"P場安全區轉移卷"之類的..要用先可以轉移/上到安全台
亦都可以整個NPC係台下.當上台落台既時候都會彈個問你係咪轉移既框出黎咪得囉
咁當然要係轉移戈陣附加5秒既使用動作咪OK囉..
設定5秒係為左防止7轉弓隱身攻擊後未出隱既情況下使用道具上台既對應方法..

PS:以上純屬個人FF,不喜勿插Q_Q
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 02:07 PM , Processed in 0.034819 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存