2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 敏劍士彈性配點~演習影片~證明劍士不是pk和演習用的(第6 ...
go

敏劍士彈性配點~演習影片~證明劍士不是pk和演習用的(第6頁) [複製鏈接]

呢個係台灣d網友公認嘅配點!

我好耐無上2000fun,之前都係上巴哈~今日我睇到一篇文章:
"劍士戰略(最實用)(新增加成時要注意事項)(更新715)"<-----完全誤導!

俾驚劍士命中不足之配點第3頁:http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3127834&extra=page%3D1&page=3

第4頁 睇睇後期命中嘅加成&攻速破800:http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3127834&extra=page%3D2&page=4

等我教教你地啦~

敏劍配點:

首階段劍士配點方面:
:
力量(str)+16,

命中(dex)+10,
力量(str)+36,
命中(dex)+20

接下來分為分歧1&分歧2

分歧1: 命中(dex)30/ 20,
               全點靈活(agi)job32,
           洗點,( 改成力量(str)36, 命中(dex)點到20,剩下全點靈活(agi)72)
           力量(str)56,
           靈活(agi)81至90,
               全點力量(str)

分歧2: 全點力量(str)
           洗點(改成力量(str)36, 命中(dex)20,剩下全點靈活(agi)72)
           力量(str)56,
           靈活(agi)81至90,
              全點力量(str)

字數太多~分post~

劍士技能配點方面:
居合斬1,2,3(癈技,浪費sp)
提升HP最大上限(必學!hp點做劍士?)
提升HP回復率(看需要)
提升SP最大上限(不用,2轉大把sp,對敏劍來講)
提升SP回復率(看需要,配合乾坤一擊)
刀劍修練(必學)
乾坤一擊(看需要, ,配合提升SP回復率)
集中(分歧1配點要學)
攻擊.煥發(唔學!放完劍之達人同集中,放埋攻擊.煥發, 劍之達人晨早無左,實際講~加攻,不如加爆擊~)<------呢招桃子都會放
劍命中率提升(必學)
麻痺攻擊(pk技能可學可唔學)
劍之達人(必學)

其他唔使諗!~唔點!

轉載巴哈:

前言:

其實一開始並沒有打算要打這篇文章的,
因為我認為在港版時期板上早已有許多有關敏劍如何練等的文章分享可以參考,
並不需要小弟特地在打一篇文章,
不過有朋友以及許多版友私信希望我能分享出來,
所以經過考慮之後,
決定把小弟ob個人和朋友神官所用的衝等方法寫出來,
至於方法現在還適用與否,就由版友自己判斷了

正文:

首先一開始創好人物拿好新手藥水之後,
小弟先到西邊平原打琥珀杰利順便檢三個海膽刺解一個任務拿上城證,
等到朋友牧師以及另一位朋友魔法師就職好之後,
就去打肉轉職成劍士,轉好之後就去打冰裂艾西,
在此小弟所用的方法比較特別,
是由劍牧憑依魔法師來幫魔法師吃新手藥水補魔不停殺怪
(
都吃完牧師就換帳號再創人物來幫吃)
同時找了一位路人魔攻組了一起練,練到劍15級
(註1)就去南國打兔子

到了南國打兔子就正常的劍當跑手在鐵火山地區打兔子一路練到24級,
此時劍跟牧就可以出來單練了,
這時劍的素質點到力36命中30剩下都點敏,
技能點的順序是乾坤 劍修練 劍命中 sp回覆 hp上限劍達人
(
需要解一些技能點任才夠)
通通都是點滿,然後買一把卡他那就可以往北國出發了
來到北國牧師先脫組幫劍衝等,
身上帶滿能量水,
去北方山脈地圖的右下那塊小地區用乾坤打天使羽毛圓莉多白狼,
幾乎都是一下一隻,非常好練,
天使羽毛會掉靈魂粉要留著做復活藥水,
一路練到job32就可以準備去轉劍客了
轉劍客會碰到一點困難 ,
就是正常32轉劍客是相當困難的,
小弟是找朋友法師幫忙,
先把任務要殺的3隻鳥5隻皮露找好位置打到快沒血,
才去接任務,所以任務時間只用了三分鐘就一次完成
轉好劍客之後就可以先組牧師一起練,
先回到北國一樣地方練一趟把job練一練點滿雙劍修練,
然後先去重置素質,
一樣力點到有36,命中不用點
剩下全點敏一路點到72在改點力,
然後帶著之前做好的復活藥水衝到冰三去,
專打冰三左邊那區域,練到牧師job30轉神官,
牧師就再度脫組幫劍衝等,
在這一路練到42級(
註2),就可以準備換地方了

42級之後可以到光塔週邊打小型水晶海膽,
此怪經驗非常多,有1450/1200之多,
而且此怪動作慢攻速慢迴避低命中低魔法又可以走開閃掉,
唯一就是防禦略高,
所以敏72之後先改點力點到54,
才繼續點敏,在這打海膽可以練到敏81也就是52級

52級的時候先去把一些一轉技能點任務解一解,
把麻痺5級點滿,
接著就去遺跡打冥神,冥神可以用麻痺打他會暈七秒,
而且成功率相當高,
經驗有3600/1800,可以一天衝個10級沒問題,冥神可以一路練到64等

64級小弟就改去謎之團打海盜島練,
此時也開始組神官一起練,之後就在這一路練到70了
補充:

小弟所用的種族是惡魔,
所以一些素質上的達成等級可能會有點不同,
另外文章中所說的素質都是包含加成的數字
以上只是重點說明,
實際上這方法練會碰到問題是初期的水錢問題,
小弟是有朋友犧牲第一天練攻時間
用了幾小時洗任務幫小弟洗了1X萬,
之後靠賣心破女僕裝,才沒有水錢不夠之虞
小弟用此法練,並沒有多人輪流練24小時,
只有因為某一天吃到不乾淨東西隔天拉肚子感冒昏睡一整天,
有朋友開來練了6級
(
如果是小弟本人練應該會在更快點)
還有朋友趁小弟沒上線
(
週六那天去海邊吃海產隔天拉肚子)
的時候開來練了50之前的2級,其他都是小弟本人自己練的,
並無爆肝練等,只是牧師朋友跟小弟時間相當配合就是
註1註2:

為什麼會15級打兔子42級打水晶海膽是因為比怪低25級以上經驗會減少1/3,而兔子是39水晶海膽是66,所以要15級42級去打才有完整EXP取得

請點選觀看圖片

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我睇o左個配點....

你會唔會打怪太易miss...

個命中咁低...

我平時160命中打70遺既怪都好易miss wo

有必要點咁多靈活嗎= =?

原帖由 panucci 於 2008-8-17 12:57 PM 發表
我睇o左個配點....

你會唔會打怪太易miss...

個命中咁低...

我平時160命中打70遺既怪都好易miss wo

只要按照我嘅升級地點,+上job對命中嘅加成同埋集中,應該唔會好大問題,佢都係咁升--->

42級之後可以到光塔週邊打小型水晶海膽!

42lv一個人打得嗎 ??同埋唔識去-0-

原帖由 99金 於 2008-8-17 01:13 PM 發表

只要按照我嘅升級地點,+上job對命中嘅加成同埋集中,應該唔會好大問題,佢都係咁升--->

已過了17小時= =
我最多淨係試過2粒鍾
我想問如果新手冇fd係牧師同魔師係咪唔洗升?-.-
我得2個劍1個騎1個魔攻fd

原帖由 lukkachun 於 2008-8-17 01:21 PM 發表
42級之後可以到光塔週邊打小型水晶海膽!

42lv一個人打得嗎 ??同埋唔識去-0-

光之塔請從中央西門出去,一路走到軍艦島,從軍島的npc那花5000G買票去摩根市,
票可以跟玩家買會便宜很多,但是通常那裡很少看到商人在賣票....= =
進了摩根市後往最裡面走,會看到幾個NPC跟一個飛空庭,
那個飛空庭就是往光之塔的,再去行會商人總會買票,一張4200G,
免懷疑,去一次單趟就要近10000G了,買完票後去跟飛空庭旁邊的NPC對話,
就可以到光之塔了。

摩根市 開隻商人
在行會總管
跟轉職人員就可以買到 500元

入摩根後
要去光塔的費用 是看你的等級來計算
你可以解記者任務
解完後費用更少

原帖由 黑加倫子~ 於 2008-8-17 01:23 PM 發表

已過了17小時= =
我最多淨係試過2粒鍾
我想問如果新手冇fd係牧師同魔師係咪唔洗升?-.-
我得2個劍1個騎1個魔攻fd

無17小時!佢話佢訓嗰時都開緊~掛係度

如果冇fd係牧師同魔師去招人~用廣告板招人會好d~組隊板無人睇~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我係玩敏劍...
如果只玩hp、sp、劍達、劍命中、劍修同雷突既話得唔得??

原帖由 juy182001 於 2008-8-17 01:35 PM 發表
我係玩敏劍...
如果只玩hp、sp、劍達、劍命中、劍修同雷突既話得唔得??

學雷突不如學乾坤一擊~乾坤一擊低job就學到,低lv嗰陣可以升快d~+埋sp恢復就可以o堅d水錢
高lv嗰陣可以連居合1都洗曬~唔學乾坤一擊都得,不過低lv嗰陣好難升

原帖由 惜日悠風′ 於 2008-8-17 01:02 PM 發表
有必要點咁多靈活嗎= =?

唔係點做敏劍?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 99金 於 2008-8-17 01:40 PM 發表

學雷突不如學乾坤一擊~乾坤一擊低job就學到,低lv嗰陣可以升快d~+埋sp恢復就可以o堅d水錢
高lv嗰陣可以連居合1都洗曬~唔學乾坤一擊都得,不過低lv嗰陣好難升

但雷突用既sp好似少d- -""
敏劍d sp真係....

原帖由 juy182001 於 2008-8-17 01:44 PM 發表

但雷突用既sp好似少d- -""
敏劍d sp真係....

我諗你學到雷突陣都唔會用到,最後都係你自己決定

敏劍2轉後sp就會夠用啦~唔使擔心

好低攻阿你

集中唔學得唔得 ?

原帖由 鍾意點做就點做 於 2008-8-17 02:08 PM 發表
好低攻阿你

你有祭司幫你加咁多野, 而且你有冇人上身架?

原帖由 lukkachun 於 2008-8-17 02:29 PM 發表
集中唔學得唔得 ?

集中~如果你按照分歧1配點就要學

原帖由 風.狂龍 於 2008-8-17 14:53 發表

你有祭司幫你加咁多野, 而且你有冇人上身架?

呢個係9成都有2隻力魂
應該

2力魂+1神官@@"
真係好高攻喎
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-19 06:48 PM , Processed in 0.043322 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存