2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動物新聞錄 粵人愛「水煮活貓」極殘忍
返回列表 發新帖 回覆
go

[兩岸] 粵人愛「水煮活貓」極殘忍 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

來源:都市日報 9/9/08

南京一處食用貓黑市,每夜用大貨車將千隻貓運往廣東,供當地人食用。據悉部分廣東人迷信貓肉有袪濕、壯陽、滋陰之功效,其中一種「水煮活貓」的吃法,廚師用鐵鉗將貓砸成半死後扔到一水桶?煮,十分殘忍。
南京 報業網報道,幾百隻小貓的爪子撓著木質箱子,從縫隙中露出求助的雙眼(左圖),幾天後,牠們就將成為廣東人餐桌上的美食。
近日,不斷有民眾反映,南京市一處食用貓黑市專售貓往廣東,當地記者實地探訪了貓市。知情者透露,「這兩家每天向廣州發的貓就在1000隻左右。」
當詢問貓的來源時,周先生表示,都來自南京的郊縣以及鎮江地區,其中六合貓居多,「大部分都是家養貓,流浪貓很少」,在各個郊縣專門有一批人去「釣貓」,他們一般晚上行動,用麻雀等小鳥做釣餌放在特製的「捕貓籠」內,等待「饞貓」上釣,一般偷貓賊一個晚上可以捕捉10─20隻家貓。」
南京農業大學生命科學學院的高國富表示,吃貓很不衛生,有些病菌即使貓煮熟了也不能殺死,會傳播疾病。他認為,最好還是遠離野味為好。

等候發售的貓隻。

有冇搞錯  食貓肉  咁殘忍既事都做得出

想壯陽食喬寶寶代言bubu素啦!

d咪係咪on9...=.=低能既.....

我想問下, 點解D豬牛羊  雞鵝鴨  從來冇人同情?

相反對同是畜牲既貓狗就同情心爆棚?

一個人如果真係有同情之心, 對於任何有血有肉既生命被煮殺都應該感到同情

斷唔會講出一D言論, 認為豬牛羊  雞鵝鴨既生命低賤, 係天生比人食用的, 死不足惜

轉過頭見同是畜牲既貓狗被人食用, 居然又憤憤不平, 搬出一大堆道德言論, 表現到好似愛心爆棚咁

貓狗可愛D, 可以做人寵物, 所以比人煮殺心痛D?

豬牛羊  雞鵝鴨 樣衰D, D肉好味D, 所以死不足惜?

生命居然都可以咁樣分貴賤

從以上的反差中, 我地可以睇到D人係虛偽既

佢地既同情心叫同情心

並且雙重道德標準 (與第5句呼應)

十週年勳章(賀詞)

我想知水煮蝦蟹殘唔殘忍

原帖由 silent101 於 11-9-2008 10:14 AM 發表
咁我想問下, 點解食豬牛羊  雞鵝鴨    又冇人同情佢地? 佢地Ge命唔係命?

係咪只因為D貓貓狗狗天生可愛, 得到人類既寵幸

所以先激起D人既偽同情心?

我只反對以殘忍Ge方法黎對待動物, 你食就食, 唔好咁 ...

+1...
我都同意

但係魚蝦蟹冇腦=_=冇咁慘: )

十週年勳章(賀詞)

原帖由 silent101 於 2008-9-10 10:14 PM 發表
咁我想問下, 點解食豬牛羊  雞鵝鴨  魚蝦蟹  又冇人同情佢地? 佢地Ge命唔係命?

係咪只因為D貓貓狗狗天生可愛, 得到人類既寵幸

所以先激起D人既偽同情心?

我只反對以殘忍Ge方法黎對待動物, 你食就食, 唔好咁 ...

有分食用同唔食用...

我比隻貓你...你係唔係會食丫?? 你係既咪你嬴囉

玩過星曲WEB

覺得依家D人會郁既動物都敢食,人地要食你都奈拒吾何,人就係咁= =只希望殺得人道一D,吾希望有不必要既痛苦

十週年勳章(賀詞)

講真的,食咩都咁殘忍嫁喇,

只係平時自己唔會食

各人有各人的飲食文化

係自己未接受到姐

有d 國家會食昆蟲,(烏英),有d食幼蟲

(大咀鳥),袋鼠,

呢d又唔殘忍咩???

只係各處鄉村各處例姐

十週年勳章(賀詞)

好味

笑傲無雙

弱肉強食...自然界既定律..
斷估你都唔會見到有隻老鼠食貓掛

我覺得最大問題係....捉家貓食=.="
人地食豬牛羊都係有人養出尼為左食,
d貓冇人養出尼為左俾人食.......仲要黑市.....仲係有人養既貓tim!!
我相信有d人鐘意養下雞賣下雞飛,都唔會冇啦啦拎隻雞去食掛--
最多到佢生唔到蛋先食.......但係隻雞佢養既.........

原帖由 十六 於 2008-9-11 02:05 PM 發表

有分食用同唔食用...

我比隻貓你...你係唔係會食丫?? 你係既咪你嬴囉

真係好笑:smilie_:):

咩叫有分食用同唔食用 ?

係唔係隻豬天生一出世就係標籤住食用兩個字

邊個定架 ? 你定架 ?

仲有 討論姐 唔係要分輸贏

版主 唔好睇到咁執著啦

贏又點 輸又點

原帖由 影子‧阿峰 於 2008-9-11 04:59 PM 發表
我覺得最大問題係....捉家貓食=.="
人地食豬牛羊都係有人養出尼為左食,
d貓冇人養出尼為左俾人食.......仲要黑市.....仲係有人養既貓tim!!
我相信有d人鐘意養下雞賣下雞飛,都唔會冇啦啦拎隻雞去食掛--
最多到佢生 ...

如果我係你啊媽

我生你出黎為左要你做小偷

咁你偷野係唔係唔算犯法 ?

同一道理

如果我養左隻豬

我養黎為左食用既話

咁我食豬係唔係唔算殺生 ?

原帖由 方包仔﹏bb- 於 2008-9-11 02:41 AM 發表

如果我係你啊媽

我生你出黎為左要你做小偷

咁你偷野係唔係唔算犯法 ?

同一道理

如果我養左隻豬

我養黎為左食用既話

咁我食豬係唔係唔算殺生 ?

都唔同.....從商業上有樣野叫默認條款........
姐係唔洗講都要知好似買野要俾錢咁.........
而家人類已經視食動物係正常.......但係貓就視為寵物.....當然你可以要隻牛做寵物........
所以養隻豬為左食從人類角度係岩既=.="但係你偷人地隻豬去食就唔得........
偷人地d貓去食都唔得.....放且人地食動物係殺左先煮.....唔係煮到佢死.........
好小有未殺就煮......而且我唔知當地係咪有法例唔俾食貓.....我唸都係,如果唔係洗鬼黑市洗鬼捉=.="
開個農場養貓好過啦=.="咁姐係犯法.....

十週年勳章(賀詞)

咁,咁唔望班友食撚死

如果貓真係食得 你食唔食? 唔好回d膠回應啦   佢仲要水煮活貓

只能當睇唔到

畢竟中國人鍾意食野味

原帖由 o小天使o 於 2008-9-11 06:36 PM 發表
如果貓真係食得 你食唔食? 唔好回d膠回應啦   佢仲要水煮活貓

我唸你應該係同我講

首先, 我食唔食唔關你事, 食又點唔食又點?

但我一定唔會反對人食, 因為只要係食肉Ge人都冇資格反對

你自己日日都享用緊豬牛羊  雞鵝鴨, 你又有咩資格批評人食貓肉狗肉唔人道?

唔通豬牛羊  雞鵝鴨既生命賤D? 生命有分貴賤嗎?

貓哭老鼠, 自己食緊豬牛羊  雞鵝鴨 又走去人批評煮殺D貓狗, D貓狗好可憐

又唔睇下自己食緊D豬牛羊  雞鵝鴨 一樣係比人煮殺, 唔通佢地又唔可憐?

所以我說那些人同情心, 雙重道德標準

原帖由 silent101 於 2008-9-11 07:04 PM 發表

我唸你應該係同我講

首先, 我食唔食唔關你事, 食又點唔食又點?

但我一定唔會反對人食, 因為只要係食肉Ge人都冇資格反對

你自己日日都享用緊豬牛羊  雞鵝鴨, 你又有咩資格批評人食貓肉狗肉唔人道?

唔通 ...

我諗你思維可能有少少問題!

其實唔係兩種動物既命既問題!
最主要係貓同狗係有性~有冇聽過狗係人既最好既朋友~因為狗忠心~貓識得"痴"人...

而且養貓既都知,貓有2歲左右,你放佢,佢都唔會走...

相反,你睇雞牛豬果d會唔會咁?彩你都傻啦,你放佢仲唔走咩?

而且水煮都係一個問題,咁樣係令到隻貓好痛苦~你有冇係香港見過人地成隻豬成隻雞,成隻牛就咁煮?

大陸就唔講啦,地方咁大,政府好難管到全部...

如果佢地真係要食貓,我只希望佢地一刀切,切完先煮...咁樣隻貓會舒服d...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-4 09:12 AM , Processed in 0.040326 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存