2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Monster Hunter 3G tri 素材類集中問題帖 (各位會員注意~所有素材問題請在此發 ...
go

素材類集中問題帖 (各位會員注意~所有素材問題請在此發問!!!) [複製鏈接]

點解開le個post...?
因為次次上黎都見到有d新既post問...  xx素材係邊度有呀?
打咩先出xx素材....
xx素材求助等等的帖

有見及此....
本人希望將所有關於素材的問題都可以集中起來一齊問...
等本人同埋其他高手解答

----------------------------
本post不歡迎任何鬧事者...或欲引起鬧戰者......
此post目的只是提供一個環境讓大家可以問問題及答問題...

p.s.  對此帖有問題者請pm我~不要在此帖回復~
謝謝~希望大家都可以係度搵到答案  +  幫到其他人

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
chunwailui + 10 你說的內容我非常同意
笨嘉Kas~ + 1 惡意灌水xD
王座~白英俠士 + 1 鼓勵

總評分:  威望 + 10  Good + 2   查看全部評分

農場所有拎到既野
http://www.mhp2g.com/capture/pokkefarm.html

打怪拎到既野
http://www.mhp2g.com/book/index.html

熱門素材類問題

礦石類:
Q1: エルトライト礦石 / メランジェ礦石 / ピュアクリスタル要點先拎到呀?
A1: 以上3種礦石都可以靠農場採掘+4/ 爆彈採掘(大爆彈G較佳)取得

Q2: 升裝要咁多鎧玉,要點先令得多D?
A2: 當你做完一D緊急任 / 清哂一個星既全部任 , 武器店就會送比你 / 用貓點同農場門口果個男人換 / 用爆彈採掘

Q3: 仲有好多礦石都唔夠用,咩地方可以搵多D?
A3: 基本上,所有礦石 / 鎧玉都可以由農場採掘 / 爆彈採掘取得,無需刻意做任務採取礦石(調合都得)

Q4:係農場可以掘到D咩?
A4:
開始時
石ころ 円盤石 水光原珠 大地の結晶 鉄鉱石 砥石 氷結晶 マカライト鉱石 鎧石 鎧玉
採掘+1
円盤石 修羅原珠 上鎧玉 堅鎧玉 大地の結晶 鉄鉱石 ドラグライト鉱石 氷結晶 マカライト鉱石 陽翔原珠 鎧玉 ライトクリスタル
採掘+2
カブレライト鉱石 堅鎧玉 修羅原珠 上鎧玉 大地の結晶 ドラグライト鉱石 虹色鉱石 マカライト鉱石 陽翔原珠 ライトクリスタル
採掘+3
カブレライト鉱石 堅鎧玉 修羅原珠 ドラグライト鉱石 虹色鉱石 ノヴァクリスタル マカライト鉱石 瑠璃原珠 ユニオン鉱石
採掘+4
カブレライト鉱石 堅鎧玉 重鎧玉 王鎧玉 真鎧玉 エルトライト鉱石 メランジェ鉱石

魚類:
Q1: 春夜鯉同眠魚邊度有得釣?
A1: 農場任何一個釣點 / 投網都可以釣到春夜鯉,眠魚最好去阿婆度買,唔洗釣

Q2: オオシッポガエル / カジキマグロ 點樣拎?
A2: 2樣都可以去農場投網令到,後者去密林營地後面果個釣點都經常有(上位)

Q3: 古代魚又點拎?
A3: 同樣,去農場投網都有機會拎到亦可以去塔,3區,釣魚(g級),森丘,11區,釣魚(g級)

怪物類:
Q1: ドスXXXX之頭點樣拎?
A1: 4種色既速龍王的頭 , 捕獲 / 擊殺都有機會從報酬取得

Q2: 堅牢な烏竜骨點拎?
A2: 打G級任何速龍掘屍都有大機率取得

Q3: モンスターの液體 / 濃汁 / 特濃 / カンタロスの頭, 斬羽, 好難令, 有咩方法易D拎?
A3: 頭3樣, 分別打下 / 上位 / G級任既蟲都會掘到(最好用毒玉/毒屬性武器毒死D蟲,就咁斬會打碎隻野), 地蟲/蚊既斬羽都可以從農場的蟲+4 / 虫之木(金貓鎚) 取得

Q4: 業炎袋 , 劇烈毒袋 , 雷電袋 , 昏睡袋 , 嗚き袋點拎?
A4: 順序: 火龍類 / 大怪鳥, 毒怪鳥, 電龍(以上要G級), 岩龍 / 鎧龍(上位 / G級), 大怪鳥 / 速龍王(下位)

Q5: 迅龍天鱗, 雄/ 雌火龍天鱗點拎?
A5: 前者可以等佢儲氣撲擊既時候掟音爆彈,會有落物,有機會拎到(G級)
       後者就可以打銀火龍同金火龍,斷佢尾/佢飛起果時掟閃光,會有落物,都有機會令到(G級)

Q6: 古龍之大寶玉點拎?
A6: 打任何G級古龍(老山,麒麟,黑龍類除外)就有機會拎到

Q7: 盾蟹/鐮蟹之爪,鋏點拎?
A7: 要打爆佢地隻爪,報酬先會有

Q8: 打咩先有雷光エキス / 雷光ゼリー?
A8: 前者打死上位/後者打死G級既大雷光蟲後會掉下落物,有機會從落物取得

Q9: 打咩先有特撰アルビノ / アルビノの霜降り?
A9: 打G級電龍, 落物/ 破壞頭+身/ 捕獲報酬都會拎到

Q10: 雌/金火龍之秘棘點拎?
A10: G級雌/金火 掘屍 / 掘尾 先有

Q11: エビの巨大殻打咩有?
A11: G級水龍/翠水龍掘屍會有(低機率), 或者任務報酬都會拎到
        另外貓船1500pts去密林或者沙漠都會有

Q12: 上質なねじれた角打咩有?
A12: 上位/G級角龍兩隻角全爆後報酬取得

Q13: 優質真紅之角 打咩有?
A13: 村上位 一角龍 爆角後 酬取得

Q14: XXX爪 / 尖爪 / 頭殼等 點先有?
A14: 爆特定部位(要爪爆爪,要頭就爆頭)後一定機率取得

其他:
Q1: 勇氣之証G/S點先有?
A1: G 打村上位霸龍,G級絕影 / 眠鳥之2連擊; S 打浮岳龍/崩龍

Q2: 鋼/銀/金/天之山菜組引換卷/山菜組引換卷g點拎?
A2: 卡片上既朋友的友好度達一定程度以上

Q3: フエールピッケル 點有?
A3:二人採集任後(黃任),訓練所 轟龍,鎧龍,幻獸,火龍,金獅及G級訓練後取得

Q4 肉球のスタンプ 點有?
A4 打走 黑貓 (メラルー)後,從貓的落下物中一定機率得到

咁大家就唔好回e個post

我想問下....
g 位 同上位 黑雙角龍...係分別掉咩角??  分別叫咩名??

原帖由 et1232010lpt 於 2008-7-20 02:34 PM 發表
我想問下....
g 位 同上位 黑雙角龍...係分別掉咩角??  分別叫咩名??

上位 = 上質黑卷角

g級 = 堅牢黑卷角

求救-__-極上黑珍珠係咪g盾同鐮都會出

原帖由 ︴.﹏.權少 於 2008-7-20 18:34 發表
求救-__-極上黑珍珠係咪g盾同鐮都會出

係的=3="""""""""

支持~

蝦的巨大殼(?...copy唔到日文= = )
你建議埋d人玩貓船 可能會重快
密林 沙漠 1500pts 都會有機會囉到
(我個人用密林.......& 機率感覺上比挖屍更快)

回復 8# ~安安~ 的帖子

感謝~
內容已經證實~
已經在2樓更新~

原帖由 ~安安~ 於 2008-7-21 04:28 PM 發表
支持~

蝦的巨大殼(?...copy唔到日文= = )
你建議埋d人玩貓船 可能會重快
密林 沙漠 1500pts 都會有機會囉到
(我個人用密林.......& 機率感覺上比挖屍更快)

根據http://www.mhp2g.com/capture/pokkefarm.html之中~

貓船去密林拎蝦的巨大殼機率是 1/17
而去沙漠拎的平均機率是1/10

理論上應該去沙漠易出小小

十週年勳章(賀詞)

你發呢個post既目的係好

不過世上小白何其多
他們總愛不爬文  發新帖
希望大家可以善用呢個帖啦

我見火龍骨髄好像好難出,得幾個%,係唔係真係咁難?我要骨髄合蒼火長槍

回復 13# 我愛艾路~~ 的帖子

火竜の骨髄(4%)--->村 / 集会所下位  (剝身)
火竜の骨髄(2%)--->村 / 集会所下位  (剝尻尾)

咁你覺得係唔係好難- -
打多幾次就ok啦~~
加油~比心機~

原帖由 awpkiller2 於 2008-7-23 10:24 PM 發表
火竜の骨髄(4%)--->村 / 集会所下位  (剝身)
火竜の骨髄(2%)--->村 / 集会所下位  (剝尻尾)

咁你覺得係唔係好難- -
打多幾次就ok啦~~
加油~比心機~

補充:

請於 "其他"q2問題一欄加上 山菜組引換卷G.

問:請問除了秘境探索之外,還有什麼方法會出貓之紅玉呢?

我再問!竜骨【大】點有,有咩怪又易打又出,我要十件做死刑斧變角王劍呀!
附帶一提,你係上位的沼地一區同沙漠八區都可找到貓貓紅玉

我都有E個問題呀

原帖由 56225588 於 2008-7-30 05:54 PM 發表
我都有E個問題呀

咩問題-____-"???

龍骨[大]打咩出

回復 19# 56225588 的帖子

貓船:砂漠/森丘  500pt

集會1~2星 ~水龍
                   ショウグンギザミ
                   ドスガレオス(捕獲報酬)
村/集會下~白/黑鎧龍(尻尾限定)
                ダイミョウザザミ
                バサルモス
                モノブロス(尻尾限定)
                モノブロス(亞種)(尻尾限定)

係咁多~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-1 10:35 PM , Processed in 0.043024 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存