2000FUN論壇

搜索
go

籃球鞋 [複製鏈接]

我岩岩入籃球隊無幾耐,要買籃球鞋,我只係新仔,唔識買,有咩岩我?大約500-700蚊,最好係東涌搵到

問題:

我係打kayball(後衛控球),上網搵過d資料,應該有分高,中,低桶,咁其實係咩黎,我亦都係要買邊種?仲有東涌d質料靚唔靚,因為d fd話,東涌d籃球鞋係出面賣唔出既野先會運入黎東涌賣,又貴又廢,係咪架@@?

原帖由 封印者 於 2009-2-19 09:19 PM 發表
我岩岩入籃球隊無幾耐,要買籃球鞋,我只係新仔,唔識買,有咩岩我?大約500-700蚊,最好係東涌搵到

問題:

我係打kayball(後衛控球),上網搵過d資料,應該有分高,中,低桶,咁其實係咩黎,我亦都係要買邊種?仲有東涌d質料 ...

東涌我唔係好知丫,因為我唔係住果頭,又好少去喎!
不過你係打PG,運球移動既時間比較多.我會建議你著低桶...可以令你腳腕靈活d,同埋急停動作冇咁傷對腳。
高桶既籃球鞋較適合中鋒著嫁,可以保護腳腕,以免R柴...
至於買邊對,自己揀好d...不過我覺得有氣墊既會好好多

*你籃球隊,可以問下老師或者教練丫,佢地應該幫到你!!

十週年勳章(賀詞)

邊有分邊度d波鞋好d嫁-.-
唔通沙田間adidas既波鞋會同尖沙咀間adidas唔同咩-=-"
d貨間間都係咁入嫁啦~質料無分邊度好/唔好~只有價錢唔同~有平有貴~
d人成日話係波鞋街買都係因為款式多同埋價格可以對比 唔洗得一間,即刻決定買/唔買
自己鍾意咩款式咪買邊對lo @@
同埋高,中,低筒果d當你係打波果陣就唔覺嫁啦 唔洗點理~總之自己鍾意就得

原帖由 K.Y~勤 於 2009-2-19 09:44 PM 發表
邊有分邊度d波鞋好d嫁-.-
唔通沙田間adidas既波鞋會同尖沙咀間adidas唔同咩-=-"
d貨間間都係咁入嫁啦~質料無分邊度好/唔好~只有價錢唔同~有平有貴~
d人成日話係波鞋街買都係因為款式多同埋價格可以對比 唔洗得一間 ...

雖然唔覺,但你位置守或攻既時候,如果d桶唔岩你既話,可能係某時間會造成創傷,所以我都想買番d岩我既鞋

原帖由 小蜥蝪 於 2009-2-19 09:29 PM 發表

東涌我唔係好知丫,因為我唔係住果頭,又好少去喎!
不過你係打PG,運球移動既時間比較多.我會建議你著低桶...可以令你腳腕靈活d,同埋急停動作冇咁傷對腳。
高桶既籃球鞋較適合中鋒著嫁,可以保護腳腕,以 ...

我上網搵過話d低桶鞋缺點係易傷腳,咁keyball唔係應該著中桶咩?高桶=籃底守波/搶籃板  中桶=beyball   高桶=唔知= =

十週年勳章(賀詞)

之前著低桶拗過柴-_-所以而家轉左著高桶~高桶保護性好似好d

十週年勳章(賀詞)

我反而覺得拗柴好睇人 要拗就拗嫁啦我諗 唔關鞋事...
我估姐...因為我唔覺得著高筒就唔會拗柴-.- 亦唔覺得高筒係拗柴果陣有保護~因為都係咁痛@v@"

有個問題想問你
你打左波幾耐
你係速度型丫 攻擊型丫 定係力量型先

如果你話打pg既,即係你多數都係跑多架la~
甘你最好買低同~夠輕
拗施呢d睇你步法我覺得
同埋有時mark人..對鞋唔食地
我覺得唔關高唔高同事囉
係關你個鞋底事

同埋你算唔算係重磅人先?
係既就買高同
對對鞋既保護性好d
如果你係低磅人就低同
因為對鞋都唔會重得去邊

原帖由 K.Y~勤 於 2009-2-19 10:46 PM 發表
我反而覺得拗柴好睇人 要拗就拗嫁啦我諗 唔關鞋事...
我估姐...因為我唔覺得著高筒就唔會拗柴-.- 亦唔覺得高筒係拗柴果陣有保護~因為都係咁痛@v@"

你唔好誤會左...高筒鞋唔係幫助你R柴左之後冇咁痛
而且幫助你冇咁容易R柴

況且籃球鞋係幫助你減低腳受傷既機會者...
冇話100%唔會R柴...
就正如著左避彈衣都冇話100%唔死
同1個道理- -”

原帖由 封印者 於 2009-2-19 10:40 PM 發表

我上網搵過話d低桶鞋缺點係易傷腳,咁keyball唔係應該著中桶咩?高桶=籃底守波/搶籃板  中桶=beyball   高桶=唔知= =

如果話容易受傷..腳腕就1定最容易受傷囉。

其實一句到尾
高唔高同係睇樓主你鐘意邊對鞋架姐
只係你話你打key ball 既
甘我就建議你唔好買LBJ既鞋了
買wade3丫~
超輕~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 :【日軍。》 於 2009-2-20 10:59 AM 發表
其實一句到尾
高唔高同係睇樓主你鐘意邊對鞋架姐
只係你話你打key ball 既
甘我就建議你唔好買LBJ既鞋了
買wade3丫~
超輕~

wade 香港好似無乜
有都可能無碼
我係我就買KOBE/AI 戈隻

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

如果樓主係 keyball 既 , 建議買一 d 輕既鞋
高筒 e.g : blue chip (有 b.boy7 同 d.william8)
低筒 e.g : zoom kobe IV (不建議呢對 , 打街場個底好快蝕) , jordan 2.5 (馬拉松有售 $899)

千其唔好買 james d 鞋 , 因為好重 - -"

東涌 d 貨唔係 cheap , 反而好多平野賣 , 因為東涌好多 outlet , 可以去掃貨 , 但好多時都斷碼

原帖由 鬼皇龍馬 於 2009-2-20 05:26 PM 發表
如果樓主係 keyball 既 , 建議買一 d 輕既鞋
高筒 e.g : blue chip (有 b.boy7 同 d.william8)
低筒 e.g : zoom kobe IV (不建議呢對 , 打街場個底好快蝕) , jordan 2.5 (馬拉松有售 $899)

千其唔好買 james d  ...

bboy有新鞋喇
新個對係sharkley之後既改良版黎架

東d野唔係cheap,係斷晒碼
款式一d都唔舊
前排先沖左對afj3
仲有jordan 6rings tim 呀
話就話outlet,但係都唔平
同專門店個d鞋差不多
只係平百令2百蚊

我都要買過對波鞋..
想試下adidas...未試過
睇中左鄧肯果隻
不過佢好似分得好清楚咁..
我見佢鄧肯/侯活/KG既鞋底1樣
而T-Mac/G-Zeno/Billups就1樣
其實有幾大分別?...

我唔係重磅人,我係較輕,而係keyball,我又想買nike 鞋,咁nike個d好唔好?仲有,姐係話低桶岩keyball,咁中桶岩咩?

買鞋我多數款>牌子架喎xD

唔係話正係低同岩keyball
係低同比較輕
但係保護性比較低
你話你係新手你就不如買高同著住先
你乜情況都唔知好易受傷
高同既nike tony parker個對新鞋唔錯呀

其實有冇氣墊重唔重要.?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 08:47 PM , Processed in 0.031744 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存