2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 獵刃 短評獵刃online(無筆戰意思)(2月11日修正言論) ...
go

短評獵刃online(無筆戰意思)(2月11日修正言論) [複製鏈接]

話說係呢個板逗留左一段時間...
係咁話要作評論作評論 結果最後因為戰況太慘烈
始終打唔到一篇正正經經既評論
隻game雖然未係香港出 但實際已經係大陸出左一陣
因此要搵都可以搵到一篇資料
所以以下將會簡單講講隻game

話說在前頭 要回覆請回d有意義d既野
一句 你阻止唔到我玩 或者 唔玩就走開
根本冇討論意義 你玩唔玩根本唔關我事
我只係想評論下隻game
唔係好明d未玩先做死忠迷既粉絲點解咁戰意高昂

最後一次提醒
如果你係果d唔可以接受隻game受批評既死忠粉絲
為防止爆肝 建議按上一頁

廢話講完 以下開始講 (書面語發動xd)

.絕對的抄襲作

先不談抄襲的內容好不好,原創的內容多不多,大量抄襲了MH系列的內容,這是事實,
魔物設定,武器,攻擊模組,血條,鋒利度計表,採礦,人物配音...
也是爭議最大的一部分,版權什麼的先不理,這是遊戲商要主理的事,
對玩家來說,抄襲最大的缺點就是少了創意,很多地方比不上原作
實際上,獵刃的怪物數目就很明顯比MH少太多...(陸板暫時連2G都比不上)
不過,一堆人說MH玩到悶,卻選擇了同類型的遊戲獵刃,原因是:[獵刃增加了很多優點與玩法]
我簡單說是那幾個優點好了:
PVP,魔法技能,發光武器,怪物顯血
這些,正是我要鞭的地方...

.所謂的新系統

PVP:
這邊我敢肯定大家會錯意
根據大陸玩家的說法,所謂的PVP,指的是分成兩組比賽狩獵時間的PVP
而不是獵人之間的PVP,
我是不明白這種PVP有什麼好期待啦...
魔法技能:
簡單一點說,這是大陸遊戲商為滿足大陸玩家的心理強行加上去的系統,
實際內容尚未清楚
這種原作中沒有,單純是遊戲商為增加遊戲吸引性而強行加上去的系統模組,
會是怎樣實際上是未知之數,這裹我也有點保留,可能實際效果很好也說不定
發光武器:
很帥嗎?我是不覺得拿著一根螢光棒有那麼吸引啦...
吸引到寧願放棄較多的新怪物與較穩定的系統...?
怪物顯血:
MH的怪物不顯血不是原先就故意設定的嗎?
要不要捕獲之見極幹嗎?看不看得穿怪物快死也是一種技術啊...
有顯血使打怪的難度下降,難度下降則是會導致耐玩性下降.(實際上獵刃的怪AI也夠低了)
不過對手殘玩家來說,這或許是福音也說不定呢XD

.短視的遊戲

所謂天下文章一大抄,一個好玩的遊戲即使抄,只要有質素也無訪
但是在線上遊戲中,有一點也是很重要,
就是該遊戲的壽命...
看看現在新款的線上遊戲,有多少是雷聲大,雨點少的?
看看童話,天外,RO的運作時間比多少畫質爆表的遊戲更長,玩家更多?
MHFO與獵刃其中一個決定性分野
除了抄與被抄外,就是短期與長期遊戲
何出此言呢?不知道大家有否留意陸板的情報
有一點好可悲的,就是獵刃的更新速度...
開放此今,不知道是公測還是營運了
別說更新,連官網都沒有,更別提新怪物了(商城倒是毫不手軟)
顯然地,是連更新的意欲都沒有,想賺夠就閃的濫公司(單看他連重新配音的意欲都沒有就知道了),
如果一定要相比,MHFO雖說是長吃月費,起碼還算完成度高而且長期更新,
也不用擔心沒玩家...
MHFO的怪物AI雖說也不怎麼高(還是常吃BUG...),
但獵刃的怪物AI已是低到一個很低的程度了......(是為了方便玩家啦)

.對不在乎抄襲與短視問題的玩家來說,其實是不錯的遊戲

沒錯,單以一種消遣來說
這是款不錯的遊戲,不少人玩MH苦手到不行,隨便打條下位水龍都會3貓
在獵刃中,怪物AI基本上比MH低上不少
而且沒死3次就輸的限制(實際不清楚,好像是)
加上組隊上限是5人,
又多了魔法(這也沒有很清楚的情報)
在一加一減的狀態下,玩家是了輕鬆不少
也減低了商城的需求,(PVP鬥快例外)
新系統中的魔法也可能有其特色
畫質就算了,不過就跟MH一樣,沒有特別好就是了

.免費的迷思

實際上我沒有特別討厭此遊戲
看這板
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1
相反,其實我都是針對部分玩家的免費置上主義發文
免費與收費那個較好早已經是討論到爛的題目,
在這兒先不作評論,
不過大家有沒有想過,要在有商城賣裝的遊戲搞PVP鬥快(商城賣神裝已確定是陸板事實)
是件多可憐的事,
假設兩方技術相同,結果不就是看誰錢用得多?
我就寧願先付錢,之後大家也可以公平作賽
免得之後才抱怨別人商城多強多強
一個月$100沒有很多
起碼比商城裝便宜

原帖由 64851785 於 10-2-5 04:06 AM 發表
免費game都要出錢嫁!(商城野 )有陣時玩免費game..俾錢仲多過月費啦!
你地所謂ge"正版"MH..一個月得100$...咁少?..人地玩免費game俾ge錢仲多過你啦..一個月幾千都有...有d人鐘意玩免費game..一個月俾幾千蚊買商城野 ....[你地玩月費game ge就唔好係度話""玩免費game就係小學生俾唔起錢""....人地玩免費game俾ge錢仲多過你玩月費game啦! 成日係度話玩免費game就係小朋友﹑小學生或
俾唔起錢ge人...你去問下玩免費game ge人用左幾多錢係隻"免費"game度先講啦! "用100蚊玩月費game的人"話"用左幾千蚊玩免費game的人"是小學生…笑~
講完…以上純粹講事實                                                

=======================================================
講完,以下雖然很難免,但不希望變成炮文...
=======================================================
修正PVP部分言論:
所謂PVP,
指的是分成兩組比賽狩獵時間的PVP,其間獵人之間攻擊能互相損血(即對打)
但陸版暫時未能將勝利條件設成[擊殺玩家]
換言之,對打係一種防礙搶先殺怪對手既手段
上文有如有誤導之處,敬請原諒

迷之音:其實擺明係你GET錯走嚟呃人......
我:好啦好啦係我講錯...冇面呃嘛放過我啦......

打龍ge game唔多唔小都會抄啦
有d人係唔洗錢先玩
同埋睇埋隻代理商代得好唔好先玩
呢+都未開始玩就係到嘈
你唔等佢封測左先開始評?
都未開始玩就係咁話隻game抄抄抄抄
隻game都未封測.....就算係抄d人都唔會支持你啦

啊樓主你邊度睇到pvp係鬥快狩獵啊?

玩過星曲WEB

樓主你玩過?定人地講就當係真?上次唔該附圖啦 口講無憑~
抹黑既程度未免太刻意了吧

實際上我沒有特別討厭此遊戲<真會埋沒良心講說話喔^-^。

睇0黎又多個戰場post la~

十週年勳章(賀詞)

樓主講得都唔可以話係錯哂...
不過我個人有啲 位唔係幾同意

原帖由 playjjzin 於 10-2-9 06:04 PM 發表

http://newgame.800n.cn/4/302232.shtml
所指既PK
就係亂入人地D場 搶先殺人D怪

原帖由 ManGoBoy 於 10-2-9 06:15 PM 發表
樓主你玩過?定人地講就當係真?上次唔該附圖啦 口講無憑~
抹黑既程度未免太刻意了吧

實際上我沒有特別討厭此遊戲

有樣野叫資料搜集
相係冇 但要講我仲搵到個介紹
實際上我的確冇特別討厭呢隻遊戲
原帖由 南千秋 於 10-1-18 05:00 PM 發表
我都支持狩刃XDD

我最火既只係呢度D人唔夠錢玩就炮MH幾廢幾廢咁(實際上只係因為你窮)
講左咁多日最後咪又係一句免費才是王道xD
咁你講咁多好處為咩?
吃不到的葡萄是酸的~

唔......
原來pvp係鬥快殺怪...
仲以為真係玩家之間隻揪tim...一定要減分啦

原帖由 playjjzin 於 10-2-9 06:04 PM 發表

玩家可以互相打交既消息咪又係你地聽番嚟

忍影世界 玩過星曲WEB

唉~
個個都咁中意話月費會平過免費~
又唔係拎支槍指住叫你買~
你自己忍唔住又咩唔公平又盛要買~
呢d就你自己犯賤無計架~
要買就唔好後悔~
話玩免費game就係小朋友~
呢個仲低能~都廢事解釋~
完全係d玩月費既歧視玩免費既~

十週年勳章(賀詞)

字海
冇心機睇
不過我都冇咩時間玩咖啦  
玩PSP好過

psp 有心眼,online 版無a_aso 我玩psp算,and keep等獵刃

事旦啦~
玩到就可以了
何必再嘈呢

簽名被屏蔽

樓主非常有心,佩服!
不過齋講應該無用架喇!
等隻game出吧啦~d人試過就識揀啦

pvp係互打架
http://www.youtube.com/watch?v=i ... re=player_embedded# (21秒開始)

睇曬先講野,上面班柒頭

原帖由 南千秋 於 10-2-9 08:26 PM 發表

http://newgame.800n.cn/4/302232.shtml
所指既PK
就係亂入人地D場 搶先殺人D怪

另外游戏也支持玩家间的PK,在竞技场或帮战时,玩家们可以互相比斗,到底谁能征战群侯独占鳌头呢?没有职业限制,就只有靠个人的操作技术了。如此自由的战斗系统,正符合大众玩家的口味。

↑↑點睇都似係隻揪隻喎

原帖由 jasonlth 於 10-2-11 11:39 AM 發表
pvp係互打架
http://www.youtube.com/watch?v=i ... re=player_embedded# (21秒開始)

睇曬先講野,上面班柒頭

咪係囉,根本就打緊,邊度睇到話唔係隻揪隻

原帖由 jasonlth 於 10-2-11 11:39 AM 發表
pvp係互打架

睇曬先講野,上面班柒頭

勝利條件係先殺隻怪冇錯啊:- -:""
打交目的只係阻止對方殺怪- -""
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-2 01:41 AM , Processed in 0.057616 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存