2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 古龍 綜合討論+感想區
返回列表 發新帖 回覆
go

[討論] 古龍 綜合討論+感想區 [複製鏈接]

有冇人同我一樣第1隻既online game 係古龍
記得個時我仲好細個 小學4-5年級左右啦
個時太細屋企人唔肯買電腦比我
所以日日都會同埋一班同學仔落網吧 個時好正的
一大班人一齊打武僧升lv   古龍應該係我玩得最耐既game黎

希望大家係到搵到當時既戰友/朋友

開開心心回憶下

BY善福

已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 10 鼓勵

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

2KF足球隊

我第一隻同玩得最長都係古龍

武僧時期真係超正.....一班人係到打...
唔夠打又係一班人走

十週年勳章(賀詞)

我第1隻都係古龍
我係小學6年級開始玩...果時古龍1.0同2.0最好玩
d人去晒赤武洞同狂c洞...屎果d會係到抽水
勁果d...就幫人擋怪...真係好鬼好玩..好正

2000fun 應該有很多 古龍人  

我第一隻game都係古龍~小學5年班同朋友一齊玩~~係入面識到好多朋友~~
仲一玩玩左幾年......到近年先放棄~~因為變晒質了~~以前一大班朋友打怪升lv~輪流擋怪真係好開心=v=~~pk系統好正~~一比人打就成班人出黎幫手打~~好開心~~而家只有回味啦=v=!

十週年勳章(賀詞)

而家古龍變左單機game=..=
組隊無用

我的第一個網遊 - 古龍

個時係我小學6年級,應該係2002年,當時古龍開始無耐,仲要係買點卡玩的

第一次玩Online Game覺得好新鮮,仲問人點樣Save隻game=.=

見到有npc就去禁下佢,接到任務都超開心,又成日見d高lv玩家係城門口pk覺得佢地好勁

成日搵佢地帶我升lv,成日用英文溝通唔黎,所以搞到學識左打中文字-.-

果時個個都係慢慢打民團,獵人,官兵,炎武,武僧,仙童,偏將,渦鬼,狂屍......慢慢咁升上去

當年最高lv的玩家都係7~80lv到,冇咩錶,狗,不死,幫EQ等等的奇怪野

最記得係炎武洞成日都有成班人坐係到等運到,得有高lv玩家黎頂怪,跟住成班人就去抽水

仲有個神秘山洞 - 血爪魔洞,入口位於殺人莊一個角落,好少好少人會去到個邊,而且好似有bug,入左去好難先點到個出口-.-

出左狂屍洞之後又個個學拳用開天掌屈狂屍

各大山洞經常都是擠爆人的,十分熱鬧

之後出左金鵬島,多左個新地方,又覺得好新鮮,當時想原來Online game會加新野嫁@.@
多左好多新任務好開心,仲好似係個時出左件超型裝備 - 哥甲,又勁又型,應該係當時最強的,著左之後連武器樣都唔同,不過係塔升lv真係好悶,又成日搶怪

好多好多開心回憶,古龍真係好好玩(不過只限於金鵬島時代及之前)
之後?唔開心的野唔講啦

Ser2 - 二世祖
已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 15 感謝分享!

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

係呀~果時真係好玩...
我都係玩到塔就冇玩啦~~

我覺得有一段時期...古龍最多人on既時期..係最好玩架....周街都見到人...成個頻都有人講野...就算係d幫開拖..定係起度吹水都好開心...而家...古龍日子不再啦

我第一隻玩既網遊都係古龍
亦因為古龍而上左第一個網上論壇 2kf
亦因為古龍而學識左打字
亦因為古龍而迷上左打onlinegame
古龍真係影響好大=  =

原帖由 ~Tony~ 於 2008-2-13 02:03 AM 發表
我第一隻玩既網遊都係古龍
亦因為古龍而上左第一個網上論壇 2kf
亦因為古龍而學識左打字
亦因為古龍而迷上左打onlinegame
古龍真係影響好大=  =

-口-"我仲玩緊...

古龍係我第二隻接觸ge online game,但係回憶可算係最多,因為當時比我係低lv識左班好朋友
雖然我升得好慢(因為成日走黎走去探險),但係佢個頻真係咁多隻online game入面最好ge
走到去當時好興旺ge平南王府官兵洞,正如樓主所講,果陣乜野神兵都無,日日都入面識下朋友,上炎武洞抽下水
講起炎武洞呢個地方真係好正,有時有高手幫手頂下幫人升,但係有時都有d賤高手幫手陰下班人,所以炎武洞係絕對無一個地方安全,有時會專登引隻炎武去d掛機中ge高手度屈死佢地
再高lv少少大家就入去打狂屍,又係成班人打下打下,要識走位,要分工合作打怪,如果唔係大家都會比怪圍死
我未試過係早期入去毒爪度打,因為升得太慢

另外官兵洞外面個仙童山都有唔少得意事情發生
有唔少高手幫新人升lv,都有唔少人專登引班仙童出黎強姦d新手,包括我在內

開放左惡人谷之後大家都係果條通道都升lv,雖然好易死,又要死先番得出黎,又好驚隻往生(150lv,果陣得8x lv,比佢一下歸西)果度果開古龍強弱懸殊了,因為新資料片帶動左幫會武器潮流。

上塔後開始又係古龍另一個繁華時期,因為果陣係古龍ge第2定第3個暑假,所以特別多人玩。
打塔好多驚險事情發生,紅衣殺果層最多事發生,因為紅衣殺攻擊力強,又密集,個重生位又難預,成日死,都死得好搞笑,好冤枉。

係我重玩之後
終於升到100lv以上,開始入幫會,ser2大大小小ge幫會都入過一陣,但係最長久都係帝王神社,果陣都已經係我玩古龍ge後期......

真係好多回憶
唔知有無人可以再分享多d

支持
果時仲會拎住鏢走去狂b洞慢慢玩
或者走去咩長老到屈佢
又或者係峨嵋洞十幾個人追住隻野打..拎到尾點就開心死
每一點exp每一蚊都係辛辛苦苦搵番黎
雖然升得慢
但真係好有樂趣

ps熊貓衫萬歲

原帖由 飛灰 於 2008-2-17 05:46 PM 發表
支持
果時仲會拎住鏢走去狂b洞慢慢玩
或者走去咩長老到屈佢
又或者係峨嵋洞十幾個人追住隻野打..拎到尾點就開心死
每一點exp每一蚊都係辛辛苦苦搵番黎
雖然升得慢
但真係好有樂趣

ps熊貓 ...

我鐘意哥甲+槍,真係好Q型
記得得我有twins果套雙子服,舊算係咁多件衫入面最靚最o岩睇

哈哈..我記得牙...當時用英文溝通
又唔識打中文字..英文又唔係
小六個陣開始玩..20LV走去官兵洞
識左個唔識打字既老公
笑死我牙
去炎武到等運到
成日都偷打...武器成日壞..笑死
去狂B到慢慢鏢..真係超開心
做哥甲任..真係難到死.....- -
但又好型
之後有件雙子服..好仲意的說
講得好..係金鵬島個陣之前先好玩..
貪玩同家姐開左個幫...
打點比人P...
第一次因為GAME喊...
第一次老公唔玩..又因為佢喊..
好多好多野...
盡左不言中..

原帖由 花形 於 2008-1-27 06:08 PM 發表
而家古龍變左單機game=..=
組隊無用

之前開我fd個ac 入大場人都冇個

thank you for your post!

原帖由 芥楠 於 2008-2-25 04:14 PM 發表
thank you for your post!

文不對題
p.s 善福兄做試版  公喜哂

玩過星曲WEB

原帖由 偉偉仔^^ 於 2008-2-27 07:53 PM 發表

文不對題
p.s 善福兄做試版  公喜哂

多謝晒先

希望你地可以係到慢慢傾慢慢吹

依到係一個幫大家搵返當時回憶/童年既地方
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-30 06:34 PM , Processed in 0.048957 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存