2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 貓狗情緣 (加左相)husky b
go

(加左相)husky b [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

今日帶左隻雪橇b番屋企

佢一個月大...第一次離開媽咪...
番到泥一直係咁嘈....
抱住佢..放佢入籠..刀吾得...
可能陌生地方吾慣同埋驚啦...
我點做先安撫到佢呢???
因為屋企隻史納莎同埋約瑟都味遇過呢d情況...
我真係吾知點做...
希望大家救下我-_-

-----更新-----
眼仔碌碌咁@@

玩到訓地
訓教
合照:D
3隻一齊迫-.-
照鏡
扮可愛~
八掛
背影
同場加映之細佬吾知咩表情=_=

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
〝Ka穎‥。 + 15 多謝分享
gv3170 + 1 感謝分享!
kristalltang + 2 個樣,醒目到殺死人>333

總評分:  威望 + 15  Good + 3   查看全部評分

寵物大使 十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界

@@首先,你隻狗狗真係超級可愛

講番正題
你隻狗狗頌好細
可能唔慣唔係媽媽身邊冇左個種溫暖
搵佢暖水袋(包住毛巾)
抱住狗狗果陣要攬埋個暖水袋
等佢feel到係媽媽身邊既溫暖
新狗入屋唔好成日放佢係籠入面
帶佢周屋行下
適應下環境
頌要買玩具同佢玩多D
當佢吠果陣就輕拍下佢個頭
摸下佢下巴,胸既位置
等佢唔好咁緊張~
希望幫到你=)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kristalltang 於 11-1-11 08:32 PM 發表
@@首先,你隻狗狗真係超級可愛

講番正題
你隻狗狗頌好細
可能唔慣唔係媽媽身邊冇左個種溫暖
搵佢暖水袋(包住毛巾)
抱住狗狗果陣要攬埋個暖水袋
等佢feel到係媽媽身邊既溫暖
新狗入屋唔好成日放佢係籠入面
...

呃...我記得妹妹初初番泥個人刀係叫我地用暖水袋...
仲以為驚佢凍先放tim...
岩岩我地刀有放佢出泥...玩下行下咁...
佢6點戈時食過野...依家都仲味開大...
仲有呢我記得狗bb係呢頭食完戈頭去...
佢咁樣會吾會有問題?

原帖由 婷`-3- 於 11-1-11 08:42 PM 發表

呃...我記得妹妹初初番泥個人刀係叫我地用暖水袋...
仲以為驚佢凍先放tim...
岩岩我地刀有放佢出泥...玩下行下咁...
佢6點戈時食過野...依家都仲味開大...
仲有呢我記得狗bb係呢頭食完戈頭去...
佢咁樣會吾會 ...

狗bb通常都係既
不過唔洗咁擔心
狗狗通常會習慣左某個時間去先會去
聽日去左之後睇下便便會唔會太稀/太硬/太深色
如果唔係就姐係狗狗好健康勒

多d同佢傾偈, 比佢同其它狗狗相處
其實成左年既狗狗係會教細狗嫁
唔洗擔心~

笑傲無雙 玩過星曲WEB

多d陪佢~陪佢玩多d~就無野嫁啦~
我隻husky頭一個月(husky )剛剛帶返黎都係咁~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kristalltang 於 11-1-11 10:51 PM 發表

狗bb通常都係既
不過唔洗咁擔心
狗狗通常會習慣左某個時間去先會去
聽日去左之後睇下便便會唔會太稀/太硬/太深色
如果唔係就姐係狗狗好健康勒

明白@@佢今日都小叫左...
可能適應番D..冇咁驚

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ElenaVam 於 11-1-12 12:45 AM 發表
多d同佢傾偈, 比佢同其它狗狗相處
其實成左年既狗狗係會教細狗嫁
唔洗擔心~

吾該晒@@佢有同過佢地玩...
不過佢地好似蝦佢咁

十週年勳章(賀詞)

原帖由 jy754015 於 11-1-12 10:21 AM 發表
多d陪佢~陪佢玩多d~就無野嫁啦~
我隻husky頭一個月(husky )剛剛帶返黎都係咁~

有啊我地....佢依家都好左...冇叫咁多...
你戈隻幾大啊@@?

原帖由 婷`-3- 於 11-1-12 10:41 AM 發表

明白@@佢今日都小叫左...
可能適應番D..冇咁驚

俾多D時間佢
襯佢頌細
Lee段時間可以喻學習於愉樂
同佢玩之餘都教佢做D基本動作
會快D學上手~

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

初初返黎要比溫暖佢
等佢適應新環境

十週年勳章(賀詞)

呢呢種仔仔 要好有耐性同記得一定要從細開始教導佢
因為佢地 聰明又有自我主見又中意挑戰主人地位
佢地細個時個樣又好可愛所以主人會好容易心軟中佢計
如果一寵壞左佢就好難教反好佢

不過如果同佢有左感情佢比你既回報會大大超出你對佢所付出既辛勞

祝你同狗狗BB有開心幸福的未來

十週年勳章(賀詞)

原帖由 gv3170 於 11-1-20 06:17 PM 發表
呢呢種仔仔 要好有耐性同記得一定要從細開始教導佢
因為佢地 聰明又有自我主見又中意挑戰主人地位
佢地細個時個樣又好可愛所以主人會好容易心軟中佢計
如果一寵壞左佢就好難教反好佢

不過如果同佢有左感情佢比 ...

我都有上網睇過呢種狗既資料...
我發覺佢真係勁曳..
鬧佢又吾驚...打佢又吾驚..
吾知點教佢好...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 婷`-3- 於 11-1-20 08:07 PM 發表

我都有上網睇過呢種狗既資料...
我發覺佢真係勁曳..
鬧佢又吾驚...打佢又吾驚..
吾知點教佢好...

佢地好中意挑戰主人
你一定要狠心d
佢一做唔應該做既野就要即時大聲同佢講NO
因為其實佢地好聰明 好識聽主人講既野 只係唔去做
你可以試下咁
用1個小型噴水壺 較細個力度去 佢一做錯事就向佢面部噴小小水(不過天氣太凍就唔好噴)
又可以用一個會發出晌聲既野 佢一做錯事就對住佢發聲
如果有空房就可以佢一做錯事就困佢入去一段時間

緊記 呢款狗狗要從小起訓練佢要獨立(唔好比佢太癡身)唔係大左個主人會好煩
記得 日日幫佢梳毛 佢地腸胃超級敏感 要小心佢食物

每年佢地會有幾次換毛 唔使驚 不過會煩 會全屋都係毛

記得定期幫佢清潔耳入面

有問題歡迎你隨時上黎交流一下
已有 1 人評分Good 收起 理由
婷`-3- + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 gv3170 於 11-1-23 08:31 AM 發表

佢地好中意挑戰主人
你一定要狠心d
佢一做唔應該做既野就要即時大聲同佢講NO
因為其實佢地好聰明 好識聽主人講既野 只係唔去做
你可以試下咁
用1個小型噴水壺 較細個力度去 佢一做錯事就向佢面部噴小小水(不過天氣太凍就唔好噴)
又可以用一個會發出晌聲既野 佢一做錯事就對住佢發聲
如果有空房就可以佢一做錯事就困佢入去一段時間

緊記 呢款狗狗要從小起訓練佢要獨立(唔好比佢太癡身)唔係大左個主人會好煩
記得 日日幫佢梳毛 佢地腸胃超級敏感 要小心佢食物

每年佢地會有幾次換毛 唔使驚 不過會煩 會全屋都係毛

記得定期幫佢清潔耳入面

有問題歡迎你隨時上黎交流一下

我都知HUSKY係好有個性..吾中意聽人講...
但係佢做錯事戈時...鬧佢打佢 佢就好似明..知錯咁...
之後下一秒就繼續玩...真係比佢激死...
我另外戈兩隻狗都好乖...一鬧就停...
所以對住佢真係頭都大埋...
到目前唯止我都仲未搵到一個方法知佢知驚 知錯
同埋呢...佢依家兩個月大..但係就食好多好多狗糧..
一日3餐...每次一杯..會吾會過份多呢?
但係佢仲係吾夠...搶埋另外兩隻狗戈D泥食...
佢之前個主人都有同我講話佢地腸胃好敏感..
介紹左隻PUPPY糧比我地...佢依家都食得好好..冇問題
梳毛方面..吾梳係咪會有好大問題?因為我冇同佢梳過...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 婷`-3- 於 11-1-25 07:26 PM 發表

我都知HUSKY係好有個性..吾中意聽人講...
但係佢做錯事戈時...鬧佢打佢 佢就好似明..知錯咁...
之後下一秒就繼續玩...真係比佢激死...
我另外戈兩隻狗都好乖...一鬧就停...
所以對住佢真係頭都大埋...
到目前 ...

食量個度 佢唔係唔夠 只係佢地的性格係乜都 中意 霸
又中意爭寵
你有其他狗狗陪佢就ok 如果唔係你會好大鑊 佢會癡身到你驚
毛一定要梳 最好每日 唔得都要隔日

因為佢地係有幾層毛 如果唔梳一打左結佢地就會好痛苦
我日日都梳 梳出黎個d毛我會儲埋 就快可以做件 羽絨衫^^
當你發覺佢換毛個時就最好1日梳幾次

記得要從細訓練佢服從 唔係大左會好煩

好得意呀~佢宜家叫咩名呀@@
D HUSKY到左夏天就好麻煩@^@

十週年勳章(賀詞)

原帖由 〝Ka穎‥。 於 11-1-25 11:27 PM 發表
好得意呀~佢宜家叫咩名呀@@
D HUSKY到左夏天就好麻煩@^@

無錯 空調要長開

出街街要帶冰比佢^^

冬天仲要訓埋主人張床^^

原帖由 gv3170 於 11-1-26 05:55 AM 發表

無錯 空調要長開

出街街要帶冰比佢^^

冬天仲要訓埋主人張床^^

係,但HUSKY真係幾得人中意,夏天最慘~~

從小要教好佢上繩隨行,,,,得左就搵個安全地方教佢無繩隨行同埋聽come 等指令,,而且穩定性要極高....呢d都係幫助佢大左,你控制到佢..
因為雪橇真係好好好鐘意跑.....吾識隨行會搶到你手都痛,,,放左繩會愈叫愈走,,雪橇o既跑步慾望好高,一有機會就跑..隨時一去不返..
已有 1 人評分Good 收起 理由
gv3170 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-4 01:41 AM , Processed in 0.052260 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存