2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 【嚴重劇透,勿近】Rewrite試玩版玩後感想(多圖慎入) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

【嚴重劇透,勿近】Rewrite試玩版玩後感想(多圖慎入) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

今日較早時玩完Rewrite o既試玩版= =
玩左2日左右…
想發表下玩後感受-_-

先睇下遊戲介面吧= =
右邊果兩個,分別係「作者給玩者的信」同「千早滾地球」
後者係用黎測試你部電腦o既機能…
前者最尾講…
同埋試玩部無得重溫cg(放心,小弟係試玩版cut哂d cg圖出黎^_^)

總感覺一開始呢句好似同Little Busters!開頭一樣咁= =(自稱「MAD DOG」o既吉野(CV:唔記得= =))

本遊戲特色之一:Mappie(這是惡搞甚麼產品= =?)
用黎控制主角行動o既設拖,同埋引發某d事件…(詳細要等完全版先知有咩大作為)

我們的女主角之一 -- 神戶小鳥(CV:齊藤千和)登場!(拍手~~~)
話說這個樣子…萌嗎?

本作中男主角經常遇到o既靈異(神秘)事件,係本作中男主角曾遇過多次,並為呢件事而煩惱。
我諗呢d事件應該就係rewrite主線o既伏筆…

係時候要介紹下男主角o既居住地方:風祭市

男主角話小鳥﹑吉野同自己係班上o既異類,即唔合群果隻…
呢個視線…大家估下咩事-_-

好快好快…我們的千早(CV:篠宮沙彌)也出場了,而且仲被男主角睇到…
就係因為呢個原因,所以千早同男主角初時好不和…
話說千早好快就係班上得到稱號「大力水手真人版」= =

話說呢個作品其實係15禁…
點解?其中一個原因係有大量粗口= =(TM其實就係解他女馬的…)

過左一段劇情後,靈異事件又開始出現了…(不過我覺得應該唔係靈異事件黎…)
一名刺青男去搭男主角話,話說果位人兄想溝我地男主角@_@?
同埋仲有一名著得好潮o既人又同男主角搭話…
我諗其中一個有機會係果個身高180(高登仔@_@?),著黑衫果個神秘人…

千早線選擇分支,不過係遊戲版選咩都冇所謂…反正只會係對話唔同咁解…

千早滾地球,會有呢樣野,因為千早有一樣特技= =
就係有樓梯或斜路,必定會滾落去= =

這個新聞部o既井上,對某人劇情應該會有d影響…
呢點暫時未知…不過佢提供o既情報會帶領男主角走去搵其他野…

井上同男主角say個hi後走人時,趺左張名單出黎,名單上有2個人特別要注意!
前者係千里朱音,後者就係男主角--天王寺瑚太朗

經小鳥提示,男主角同小鳥去左超自研到搵朱音,但就被果到d機關玩殘= =

神戶小鳥係入睡果陣同男主角講o既野…
其中有句我認為較重點:請你一定要…甚麼都見識一下…
呢句可能係較後o既劇情中發揮到作用…

第3件靈異事件,係同小鳥對話結束後發生…

男主角為左同千早和好,於是決定以後會朝見到千早都用同一個方式打招呼= =

今次輪到我地o既正統無口蘿莉登場喇!
中津靜流(CV:すずき けいこ【呢位小姐其實有其他藝名:涼森ちさと/鈴木惠子】)
咦…怪唔之得聽落把聲咁似LBEX中o既三枝葉留佳喇= =

係男主角遇到危險時,會突然爆seed…
由下面個段可以知道,男主角唔係普通人咁簡單…

第四個靈異事件--迷路

第五個靈異事件--撞到黑狗
話說呢隻黑狗又會唔會係果個身高180果條友呢…

第六個靈異事件--突然無光?!
雖然男主角最後懷疑係停電,但當時房到發現有好多紅色手印…(注意粗口= =)

另一女主角--此花露西婭登場!(終於唔係蘿莉了…感動!)
男主角因為某d野,就係之後同露世婭結下誤會= =

身為男人居然做d咁o既事!?

(後補)下場就當然係被打飛吧= =
露西婭係超級好打果隻= =

男主角去超自研果到搵人時發現左問卷,而問卷最後一題就係…
應該係影響某人o既路線吧= =

最後!
我地「學園之魔女」千里朱音(CV:喜多村英梨 < 初時真係聽唔出…)登場!!!

經過多段對話後,男主角對朱音有以下結論…
造說朱音大男主角一年,應該係腹黑御姐先岩,但身形睇落似腹黑蘿莉= =

朱音係某地搵到幾個式神,然後送比男主角返屋企定驚…
第2日…式神顯靈!!!!

雖然係無口蘿莉,但其實靜流o既表情係超多…
比所有女主角都多…

講穿d,朱音所謂o既「魔法」,其實就係「政治手段」…
朱音將來真係好岩做政治家= =

在此送上男主角成魔之路!!!!!!!
由此可見男主角係一個「十分健全o既男人」= =
話說朱音胸部真係咁好= =?

朱音竟然超大膽咁回應= =
唔見得光o既事= =?
所以就話rewrite實際上係15禁= =

經朱音同意(同一些政治手段),男主角成功開設blog…
但原來開blog目的係咁= =

放學後男主角帶千早行風祭市…
其中有提到關於千早o既屋企狀況…

乜野關係?自行腦補吧= =

key社呢家真越黎越鐘意玩惡搞= =
吉野家都比你惡搞= =

靈異事件8…其實我覺得似閉鎖空間…

較詳細o既對話…
真係好似閉鎖空間…

閉鎖空間中隻抽= =
話說連招式名也有啊…

隻抽後因某d原因離開左閉鎖空間,兩個人撞入左朱音間「神秘房間」…
門都爆埋…

又粗口了= =

魔女發火都唔係人咁品= =

臨走前朱音同男主角講左呢兩句…
有可能係同朱音以往o既經歷有關…

因為男主角係blog到講左d唔應該講o既野,所以就被人圍小= =
十足十高登= =

GALPUNCH= =?
美少女拳@_@
小鳥o既拳其實係有治癒別人情緒o既魔力係到= =

江頭係果位係超自研blog搞事o既一年級生,被朱音查到出黎,之後男主角帶埋吉野去做戲恐嚇= =

收獲祭,本作重要日子…
好似男主角o既靈異事件發生都係因為就快到收獲祭…

小鳥上台發言-_-
同平常講野o既語氣唔同,好明顯係嚴肅左…
但就經常唔記得台詞= =

朱音o既恐嚇永遠都會有效= =

遊戲中男主角因為打工同超自研關係,經常會去收集一d情報(素材)
暫時唔知道對劇情發展有咩用…

男主角就係好鐘意去自行解釋靜流o既表情= =
很可愛吧>_<
連唔係蘿莉控o既我都被靜流萌殺~!

會讀唇o既靜流,加埋擅玩政治o既朱音 = 無敵!
真係可以做盡壞事= =

我諗因為係試玩版關係,所以佢有d劇情飛左…
比如露西婭係點入超自研

以下為應男主角要求,3位女主角o既賣萌= =

肌肉嗎= =
總感覺吉野呢方面有少少似真人= =

吉野對靜流係好似與別不同…
吉野唔通係蘿莉控?!

這個笑了= =

====================================END==================================================

十週年勳章(賀詞)

黎到呢到,試玩版就係得咁多劇情…
仲有D未公開部份收錄左係劇情完結後…

最後係開發者比我地o既信:

係遊戲開始前同完結時係有一段文字,但飛得太快所以打唔切…
遲d有機會會補上。

人生可以重寫嗎…?
男主角就因為覺得細個時太頹廢咁生活,所以對自己o既人生好不滿…
並許下願,希望自己o既人生可以被改寫…
而男主角亦希望同自己經歷一樣o既小鳥可以改寫命運…
那要改成點樣先算幸福?
幸福又係乜野?
我地又應該點樣睇自己o既未來?
即使將來好黑暗,都想改寫?
key社(不是麻枝大王了…)留左好多問題比我地思考…
除左係劇情中,遊戲開始前&試玩版劇情完結後亦都有一段自白,係提示…
本作o既重點--改寫(Rewrite),真係可以解決一切?
唔知道,劇情同自白都冇解釋…
呢點就係key社想比我地思考o既地方…
其實仲有好多問題,比如「甚麼是朋友?」﹑「金錢就係萬能嗎?」﹑「當失去一切﹑失去幸福後,又可以做甚麼?」﹑「虛偽是否有錯?」等好哲學(philosophy)o既問題,等待我地思考…
所以啊,我相信Rewrite係一個值得大家玩o既作品,係搞笑中反思出人生道理…
一定又會對我地某d價值觀有所改變…
是的…我確信!

以上思考問題只係本人猜測,立場亦都係個人意見,不喜勿插。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

唔係蘿莉控o既我都被靜流萌殺~!
最大既大話

十週年勳章(賀詞)

回復 3# Σ破月Ψ 的帖子

我先唔係蘿莉控= =

Rewrite中萌殺我最多o既唔係靜流,而係朱音-_-

萌上了千里朱音= =

回復 1# 憨憨的小任(CPU) 的帖子

第一幅圖是惡搞遊戲王阿www

回復 3# Σ破月Ψ 的帖子

他早就轉行做左妹控了 w

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 Zero乂 於 2011/1/3 10:01 發表
他早就轉行做左妹控了 w

可以蘿莉妹控的W

十週年勳章(賀詞)

遊戲評分

不是啊!!!

我是萌千里朱音啊-_-
我好鐘意佢半開玩笑半認真o既腹黑性格-_-

唔記得評分:
BGM:9分
其實論bgm,同以前o既key作都差唔多,至少比ab好得多…
由於bgm未出哂,所以暫時唔會比滿分

人物設定:6分
Rewrite最令我不滿o既地方就係角色清一色係正太蘿莉…
5個女主角3個蘿莉…(千早算蘿莉啊,朱音睇身高就唔似…)
男主角正太,呢點我無意見-_-
其他都無咩問題,比如人物背景…
另外神戶小鳥作畫好崩…對比返遊戲同介面…

世界觀設定:7分
Rewrite o既世界觀暫時唔知道係咩,但由幾個人物o既key words可以略略睇得出…
諸多o既靈異事件,女主角們(特指小鳥﹑千早﹑朱音)對男主角講過o既野…
仲有男主角o既「剎那之怪力」(呢點我幾在意下)

背後意義:9分
這可是期待分啊…
同埋開頭結尾果段自白,都映射左唔少野出黎…
有好大o既空間比我地思考…

我最喜愛的BGM:
神戶小鳥IM/遊戲標題介面bgm(同一首黎)
點解小鳥o既im會同介面bgm一樣?
不過呢,幾好聽嗎…
好柔和o既音樂…令整個人o既心情都可以放鬆…

遊戲開始時同結束時果首bgm
呢首除左柔和同夜放鬆外,仲比到種神秘感我,令我聽呢首歌時可以思考好多野…

我最喜愛的人物:
千里朱音
原因上面有講…
好鐘意朱音呢個表情同動作= =

我最喜愛的章節…
試玩版劇情完結前果段CM,男主角要求女主角一齊拍廣告果段…

十週年勳章(賀詞)

....絕對值得玩的吧...
嗯嗯
沒人萌到我...- -

回復 9# [HK]賢先生 的帖子

我都係一樣

只對劇本有興趣-.-v

十週年勳章(賀詞)

神戶小烏就一定有黑歷史設定了…

千早唔知,但父母雙方亦可能係黑歷史之一…

依照慣例:「腹黑者必有黑歷史」<for 朱音
中津靜流o既雙色瞳,一定又有黑歷史吧…

班長未知,但見op又抱又拖…

十週年勳章(賀詞)

大家一起等吧...嗯嗯

十週年勳章(賀詞)

漢化啊…2012年= =

十週年勳章(賀詞)

【希望】LittleBusters!可以在2011動畫化吧~

十週年勳章(賀詞)

回復 14# [HK]賢先生 的帖子

對了對了,你跑到邊到?
LBEX

十週年勳章(賀詞)

回復 15# 憨憨的小任(CPU) 的帖子

沒時間啊= =剛剛先EXAM完-.-
晚點會跑一跑的...
星期五晚上左右...該可以跑完一條線吧~(希望的說)

十週年勳章(賀詞)

回復 16# [HK]賢先生 的帖子

如果我真憬一句都唔飛咁玩,最少要2星期= =

因為我當時係急著了解究竟條線發生乜野事= =

鈴end1 + refrain + lb true ending(鈴h snece)= 用左7個鐘玩…

當然之後又再跑返喇…
我估我跑左超過10次鈴end1+refrain…
很感人的說>_<

十週年勳章(賀詞)

回復 17# 憨憨的小任(CPU) 的帖子

感人...指LB TE=_=?
二月有新年假啊~_~

十週年勳章(賀詞)

回復 18# [HK]賢先生 的帖子

yes…

2月去台灣-_-

死哂圖
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 08:13 AM , Processed in 0.038739 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存