2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 模擬市民 The Sims 點做怪物人(完成版)
返回列表 發新帖 回覆
go

[教學] 點做怪物人(完成版) [複製鏈接]

我估好多人都識GA LA,但係我都貼下LA

植物人

首先要有度假四季,

要變成植物體質,其實只要不斷照顧農作物就行!!!!

照顧得耐,就自然會變成植物體質

但係有一點要注意,種植地點有很大影響!!!

要變成植物體質的話,照顧的作物不可以在溫室中!!!

也就是說照顧溫室中的作物是不會變成植物體質的!!!

相反地,如果你唔想變綠小人,但又想種作物,你可以種在溫室裡!!!

另外,變了綠小人後,需求的項目會減小很多!!!

需求只會有三項:陽光、水、愛

但請注意,這三項需求是很煩的,

另外,綠小人會多了兩種特殊的選項:散發孢子、生植物嬰兒

散發孢子會讓周邊的人快樂

生植物嬰兒,大家都知la,就係唔洗嘿咻就生到仔lo

請注意,幼兒期的綠小人會一下子長大直接變成成人(沒有青少年期和大學期),

這種下一代的綠小人,剛出生會擁有較高的技能點,(可能沒有青少年期和大學期的關係...)

變回正常人方法:

加入圓藝俱樂部後,喝下維生素藥水

這個是"治癒"植物體質的方法

也就是植物體質會消失,

最後,喝過維生素藥水的小人

還是可以再變成綠小人

呢個係我本身個小人(係咪好樣哀呢?)

變左身後的綠小人(係味仲樣哀呢?)

外星人

首先要主程式(超超超廢話)

你要在19:00~2:00看望遠鏡,

每看一次有5%機會被外星人抓去

正常的話你個小人會唔見左,

你個小人D需求會大起大落,

之後就會懷孕,跟住就會生出外星寶寶

注意!!!男的才會懷孕

如果你固意想生外星人,

可以將你的鍾身期望設定為知識,

并將佢點到最高,

跟住你點望遠鏡GE時候,

就會多左一個叫叫喚外星人GE撰項

這樣就會易D見到外星人,比佢捉

佢係我GE實驗品

佢個肚大左

佢手上果隻就係外星BBLA

吸血鬼

首先要有美麗夜未眠資料片

要成為一個吸血鬼, 你必須先找到一位將會咬你的吸血鬼.

他們通常在夜晚的市區中出現

只要你用心找 一定會遇到他們

他們有一個很特別的動作,貼圖會看到

接著你必須贏得他們的好感與影響

在他們選擇咬你之前,你必須當他們是好朋友

注意!!!你不能強迫他們咬你

只要他跟你的關係到了一定的程度,他們便會決定咬你

當你成為一個吸血鬼,你會多了一個走路選項:飛

你可以點選其他市民後選咬脖子,讓其他市民也變成吸血鬼

而且你不需要跟被你咬的市民有很好的關係,不過他們有可能會拒絕被咬而反抗

注意!!!吸血鬼在夜晚活動以及在棺木中睡覺時,心情指數是不會降低的!!

而且沒有年齡問題

但吸血鬼若在日間醒來, 心情指數會快速下降

吸血鬼生下來的小孩並不會遺傳到吸血鬼的體質, 所以小孩過著的是一般人的生活,

以下有幾項讓你的吸血鬼市民活著的基本原則與訣竅

1.)當早上七點一到, 你的吸血鬼市民便會停止一切的事情, 最好在七點之前讓吸血鬼進入棺木,
若你在七點之後再下命令進入棺木,你的吸血鬼將會忽視你的命令

2.)如果吸血鬼的精力未滿, 你可以讓他在白天之前進入棺木睡覺,但若精力為滿值,他便不會願意待在棺木中

3.)除非你想白天被吵醒, 不然別將棺木跟家中電話及小孩放在同一個房間

4.)門鈴與警報也都會吵醒你的吸血鬼, 盡快的處理好狀況及時的回到棺木.

5.)如果你想增加晚上可利用時間,你可在夜晚到來時,去市區逛逛,如此一來,你回到家的時間會是你離開家的時間.

有兩個方法讓你的吸血鬼能夠賺錢,

第一個嘗試著去維持你的工作,

但這很難, 因為工作大多在白天. 以下為幾個訣竅能讓你保有你的工作

1.)在心情指數快速降到最低之前, 衝到車上去上班

2.)將棺木放在一樓 離車子近的地方.

3.)如果你是有車人士, 將車子與棺木放在同一建築物內

4.)盡量挑選工作結束時間為晚上的工作

5.)夜間起床時, 盡量將心情指數弄到最滿, 如此做任何事都較順利

如果維持你的工作實在太難你可以賣畫,表演,使用職業報酬物件,做假鈔

如果你想變回一般人,你可以打電話給媒人, 向她買吸血鬼血清, 喝下即可.

呢段可能長D,比多D相你地睇

實驗品大哥

目標人物出現!!

佢經常做呢個動作

唔好咬我ar!!!!!

同化左,我變左吸血鬼la,哈哈哈

復活了,哈哈哈哈哈哈.......

人狼

首先要有寵物當家資料片

要成為一個人狼, 你必須先找到一隻將會咬你的狼(似狗多d)

而這隻狼的眼睛是要閃的,

他們常在天黑的草叢中,要留心找

如果你要變人狼,最好令到個花園超多雜草(下d有圖)

這樣先會引到佢地來

一看見佢來,就要立刻走出去歡迎佢地

要同佢地玩以增加關係指數

和狼有50以上的日常關係和50以上的終生關係,

同埋想變人狼的模擬市民期望指數要紅色,

以上條件都有,狼就會自動咬你的小人(你只需走出去,唔洗歡迎佢)

狼人化是有時間限制:20:00-6:00,

模擬市民在其他時間比啃咬,到該段時間先會自動狼人化,

狼人化好處有很多,

20:00後體力會自動注滿,

體能在成為狼人後不論日間晚間逐漸自動提升,直至MAX,

教寵物指令速度提高25%,

可以嚎叫,召喚狼隻,

狼人都有壞處,

20:00後飢餓度自動-50,

性格傾向不論日間晚間逐漸自動提升至最高和最低(邋遢,愛玩,外向,暴躁,積極),

體能和性格傾向在治癒狼人化後會維持,

如果你想有多d時間use狼人活動,

可以出街,這樣回來時就是出去的時間了

如果你想變回一般人,你可以打電話給媒人, 向她買狼人血清, 喝下即可

金次係呢個人

要細心找,唔係呢隻,

唔係你AR

找到你了!!!

快d走出去歡迎佢!!!

雜草多到冇位生

人狼化時間到了

行路怪怪地

狼叫,叫喚同伴

僵屍

首先要有夢幻大學城資料片

你必須要有2個小人,一個變僵屍,一個施法

跟住要殺死僵屍果個!!!!

小人死後,施法可以利用回魂專線把他復活成殭屍或人

此回魂專線是命理系工作的職業獎勵物品

注意!!!要讀完大學先有命理界的工作做

或者,

加入秘密組織((跟三個穿黑西裝的人成為朋友)

就會在某一天的晚上11點被押上加長行李車

被帶到秘密組織的總部,裡面有各項獎勵道具

其中一項就是回魂專線

不過,回魂專線不是免費的

你得向「鐮刀死神」支付一大筆「服務費」:

1.)花費 1-987 結果 復活失敗

2.)花費 988-4127 結果 變成殭屍, 技能全失與施法者的短期關係- 20,終生關係 -15

3.)花費 4128-8512 結果 復活成人,各種技能減三級,性格倒轉,與施法者的短期關係+10,終生關係+5

4.)花費 8513-10000 復活成人與施法者的短期關係+35,終生關係+25

另外,死前懷孕者, 只要交1000元以上, 便可生下正常嬰兒

你要變,當然要第二樣!!!

僵屍現身了!!!!(僵屍超超超唔正常)

實驗品兄

死左lu

打個電話比死亡使者先

what happen???

oh my god

我太多字la,so要del 一d圖

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
緣起。緣滅 + 3 支持你!下次繼續 -v-
chickenbread + 20 精品文章

總評分:  威望 + 20  Good + 3   查看全部評分

不錯呢
其實我唔知點變呢個
原來要種好多野
難怪我變唔到,我成日都半途而廢

其實最主要嘖殺蟲劑就可以變做植物人

忍影世界 玩過星曲WEB

=0="我一直都冇玩過植物人的!!!
而家明白哂...thx=]

多左外星人LA,
大家快D睇LA

出左吸血鬼la
冇人回ge話我會冇動力ga

HAHA
3個我都未做過啊
吸血鬼似係最麻煩既一個

真系多謝哂你既講解丫!!
終於明白了xD

終於有人回la
係ar,吸血鬼好難找到,
同埋佢好煩ga,
但係佢唔扣野果到好!!!

你個位實驗品大哥真係慘

外星人實驗品仲慘la
比外星人x左wo

十週年勳章(賀詞)

幾時出埋人狼

人狼真係吾知點變??

你地想要人狼先????

原來吸血鬼係咁變ga
之前玩極都同唔到隻吸血鬼做frd<唔知係咪佢地性格唔夾la>

係咪用download落黎果隻望遠鏡 , 就算比外星人捉左都唔會生bb ga??
定係因為我個人仔已經係老年人所以生唔到??

話時話我試過種好多花草樹木o係間屋隔黎..但係都引唔到d人狼黎~
好期待變人狼ge教學ar wahaha~~~~

好快會出人狼架la,等多一陣

我想問下吸血鬼係咪係主程式都玩到既.?

回復 #17 綾花 的帖子

sor宜加加番,要有美麗

原來隻狼 我見過好多次-.-仲以為有病 隻眼發青光-.-"

出左人狼,好辛苦先找到隻狗,多謝大家回覆
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 09:00 AM , Processed in 0.037690 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存