2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ 《夢之樂章》遊戲資料區 <<50狂專區>>不定期更新***最後更新於7月8 #53(第3頁) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

<<50狂專區>>不定期更新***最後更新於7月8 #53(第3頁) [複製鏈接]

前言:由於見有些人已開始由40戰場升lv準備玩50,
         固以下分享一下我自己的玩法及睇法,請勿以單一職業作對比。
         而且只是50lv,請勿以其他lv來對比。
         我不會開其他新post,這裡會不停期更新資料,等大家方便睇到。
==================================================================
5月28日 <幾種不同武器配搭>

當初我也追求攻擊力,我玩斧專,重專,皮粗,重爆,當然爆出的傷害可令人吃驚,但日漸發覺有太多缺點。

優點:攻擊力強,爆擊傷害高
缺點:命中低,爆率低,攻速低
改善:可以改用劍專+重專+皮粗+重爆 命中即時多出21%
短評:的確想追求高攻,幸運時爆2下殺人會好爽,但對著較強的對手,你可能很難打中,
         而且戰裝開始多人用,係減爆情況下,殺人更難。

其後由於戰場上常打不中人,就試轉雙持,=v=多1把武器命中,天賦改版了後雙持的攻擊亦比先前高。
我亦發覺太難爆擊,固亦覺得轉用爆率石較好。

優點:攻擊力還可以,攻速亦可以
缺點:有可能攻擊力唔夠,雙持與皮粗不能共存。
短評:其實可以選擇2把始源(爆傷多30%)或配合1把古紋之擊(封技3秒)來用,
         我建議有一把用封技,因為果3秒足你令你無數千血,由於2把會命多中多8%,
         再配合天賦,應該比雙斧易中。

為了再提升作戰能力,固可改此玩法,利用攻速來增加殺傷力。

優點:攻擊力不高,但戰意及斧發動時攻速大增,比起單純的高攻更強
缺點:你會發現耐久無得超快,要經常修理,名匠亦花較多。
短評:此斧的確在戰場易殺到人,但由於要配戰意需要斧發動,固攻擊力只有短暫時間,
          留意戰意會令自己死更快,殺到人同時自己易死。

由於發覺戰場太易被殺,固又試玩新野,但又係要運來要發動,1:斧封技,2裝甲衛士增防,3爆傷盾
由於依懶盾100%爆率,所以可以入爆傷石。

優點:防能力大增,因為力量會令檔格時傷更小,續戰力亦多了
缺點:攻擊力不高,殺人能力大大下降,亦都要依懶橙裝技能才會強
短評:當戰場對方火力強可以用此裝,雖攻擊力不高,但配合爆傷石,盾發動時亦有機會殺人。

其他武器
其實應該不會有狂戰打算用子彈/箭殺人,而且裝備後當發射了,那硬直時間會令敵人先動發攻擊
固拉怪外不建議裝子彈/箭,當作法器使用。

有2個方向,1利用橙裝的技能 2利用屬性
圖中只有數把武器,大家可使用其他

暗指:當然是為了15閃,但要配合天賦使用及精卡,及要使用戰吼才有效果
裝甲:10%+攻,不錯的,而且12%降25%傷,皮粗3降18% ^o^'會硬些
合金弓:屬性不錯,雖然沒有效果
戰場槍:如果3%爆率 再入3粒1.5% 就有7.5%爆率

==================================================================
5月31日 <其中一樣拉怪坦王裝備配搭>

圖中裝備:古紋之擊+5(3粒5%爆傷),領主+5(3粒5%爆傷),暗指+0(0洞)
***不過即使此裝,亦不會拉到哥布,而且蟹要注意mp,沒神官+攻拉得多亦會好吃力,
所以一個人打怪這套不是太好用, 希望我會試到另一套更好玩的,但如果係一組人打,呢套坦王拉怪應該好輕鬆

最理想裝備:
單手斧:最好選擇+15%爆傷 及入3粒爆傷石
盾:100%爆率 及入3粒爆傷石
槍:暗指 及入3粒爆傷石

精方面圖中以+攻及防,因為+閃的精做緊野,
呢套裝特色攻不算高,但配合爆率盾,再以範圍技來清怪,不錯的
而拉怪後必須保持放(狂哮戰哮) ,配合本身天賦/暗指,怪會不停miss

天賦方面:
可以試玩下以配搭,由於這貼以狂戰為對像,固自行睇圖,不逐一天賦資料打出。
另提一提 以下天賦之說明 是以上述裝來說明。

格鬥傭兵:
閃+8% 攻速+10%
將血量再拉高小許,及以閃為主要,而提升攻速有利更快清怪,
若精裝會+閃 或 裝備有敏石更可賞試放棄11閃換回皮粗

風之鬥士
跑+8% 閃+10%
走得快,拉得快,高閃當然更易拉怪

---補充 先前防禦型
近日再試了該裝備,如果1對1下即使面對刺亦大機會勝出,
平常狂戰面對刺可能短時間內會死,但此裝大大提升存活時間,有時刺用盡藍都殺不死你,或已版你殺了
但這裝有很大缺點,就是戰場上拎分一定不高,殺人數量亦不高。

6月2日 <快捷鍵分享>

快捷鍵 如果 o岩自己用 打戰場有幫助,起馬唔會出錯招
圖中的快捷鍵 我只會 食指按4 中指3 無名指2 keep住 按
衝鋒時 無名指按1  吸魔就交比食指 ~  上邊會用 ctrl 1 2 3
而6,7  及上邊的 範圍技 飲水 我會用mouse
盡量保持左手 可以快速地按衝鋒 及數招技

各位 狂戰 亦可貼一貼自己 的快捷鍵一起討論 ^^"
或者有d咩技 我無用到 但你覺得有用

另外大家會見我買左2種戰場物品
戰場茹 30秒+25%爆率
戰場果 30秒+20%命中
呢2個 我多數會同時使用 ~ 而且對狂戰好有用 ~
10聲望1個 ~ 幾抵玩

6月3日 <終極坦王之狂>
今天測試的係閃槌~ 48等的 聖天使的神器
為了測試..當然要..學埋天賦 槌專... 一係唔合.一合緊要合個3階
為了這個槌專3....花了大半天來刷力量....好在 得小愛 幫助...最後 完成了

這就是硬了~ 為了更高的防 即使用單手及盾 亦換上雙持的天賦
當然這只是物防,各位可其他配搭來提高魔防 ......
圖中 用上了48槍+暗指+爆盾
由於令防更高 精卡用上防+8% ,
而用上戰場裝 這樣會有31閃, 而槌被打會有機會+40閃 即 去到71閃 再加上狂哮-30%命中
應該輕易坦王(打人方面之後會再講到)
圖中所見 我日天賦 用左輕爆 ,但坦王應該係用憎惡氣息~ 因為 有可能因攻擊太低而有人ot
但當然 狂坦王 要不停出 2招+恨技....( =v= 最後一個天賦  我唔想合住 日天賦而家最高得2階..等升左lv 先合3階)

到pk方面
可以講即使31+40閃再-人30命中,一樣唔閃得好多,即是閃方面作用唔大,叫做好過無
而防方便就算當我無飲藥水都有4千3,.比一些裝一般的聖騎仲高
圖中可見被爆都唔痛,但我唔肯定 有無檔格左
但 為左咁多防,所放棄的係命中及攻擊
呢身裝打刺10下應該中到1下,即使個盾發動左 打狂戰唔過千...
所以...呢個裝..係戰場 只係輔助型..用作吸引攻擊 ...打石...暈人..阻礙人...
唔會殺到人...唔會有咩分數.....
當然..如果真係要咁做...建議..唔用暗指..換番裝甲衛士..仲高防..

總結:呢個玩法只o岩坦王拉怪,但由於未有空,未能測試坦王方面,遲些補充。

6月11日 <坦狂之淺談>

40lv世界王..舉例用...純因附近補系的努力..先坦到

但如圖所見 狂的確有時可以做坦,
狂坦王最大問題係恨未必夠,如果用用上盾輸出大減只靠2招戰哮有時係未必拉得住,
但如果以雙斧作輸出來建立恨,則會有危險,2者有d難取捨。
其實50lv多數要坦的係過去島的王,(我已合了憎惡氣息+15%傷恨、盾+10%傷恨)
而我會2招戰哮keep住 一出到就出 但都有試過有人ot (可能佢地太大地)
天賦 劍+生命+敏 精用閃
武 必定係閃槌
其實狂戰坦王多數都係靠閃...戰哮-王30命
如果王野野打你中..補未必夠時間回你血

近來亦開始玩公會王,用盾坦多次被人ot(不停出技建立恨),但用雙斧以攻擊則好隱定(我開始打後5秒內其他人打亦不會ot)
所以..我覺得想拉實王狂戰要靠攻擊來拉,因為只有2招提升恨,不像聖騎一樣太多技(始終坦王係聖騎的強項)
o..o"但暫時只要補師好,過去島/50會王 ,不用盾亦不難應付。

6月22日 <為黃雙斧準備>

又係我!! 各位好,早在知到黃雙斧時 已開始合這一把,花掉近百粒大地血脈後,終於成功合到了(合黃爆左ge話又要重造)。

煉獄血斧
2750攻 16力 32敏 ,以50雙斧來說攻擊應該是最低的一把,(虛空2736攻,但+33力)
這把斧效果時8% 發動普攻吸血50% 10秒,
未用過這把入戰場,因為無打算衝這一把,只在場外測試,
先說發動機率,8%的確肩難發動,(打怪隨外,因為打怪你可以長時間keep住攻擊)
而且打人好易有以下情況,
1   :攻擊一般,係能力發動前已死
2.1:發動時間上講求運氣
        如果一開始自己滿血發動左,吸血對自己影響不大
2.2:如果快打死敵人時才發動,已經無咩血吸到

估計:(未經實測)
1:戰場上使用,如果發動左再打水晶,由於打水晶會傷好多,所以2-3下可回滿血
2:刷怪,由於長期攻擊,固應該間中都發動,續戰力大大提升

提外話...50狂戰..可能會發覺..黃武隨左屬性很高..但發動能力不是最理想...
=-='雙斧可能吸血仲有些小用......單手斧..+20%仇恨.....
相比其他武...
另外 如果想連副武都玩黃,想要多力就槍,多體就弓,因為不可交易,所以無精就現在去升了。

6月24日 <力→影響盾牌檔格的傷害值>

先提一提大家,6月22日更新左,因太密又更新怕你睇小左1篇↑。

大家睇到介紹到會見,力 有一句咁ge介紹,咁力又有幾大影響??
今日我就為大家送上一次測試(*為更準確測試力,固聖騎沒有任何技/天賦影響檔格傷害,大家亦沒有天賦再減所受的傷)
                           狂戰                       聖騎
防                               3988               3903
力                               339                 194                 攻擊人物 為  2540攻 刺客  並使用普攻         

爆擊並檔格
所受的傷               339 -342        530-540

由此可見,力的確影響著檔格後的傷害,而且非常明顯,相差145力,檔格後有明顯分別。
但呢次測試有個問題,就係唔知更高的傷害時,檔格後的差距會否貼近,但無咁ge命去試。
但由於聖騎有天賦/技,再減低檔格後受的傷,所以最後聖騎都係最硬,狂戰無辦法做到的。

已有 4 人評分Good 收起 理由
lam31895 + 1 對我勁有用- -
綠茶熊 + 1 支持公主-3-
hessefiona + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
Zero乂 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 4   查看全部評分

攻速型vs雙持型
難道前者比後者還要快? @@ 好神
唔係太記得戰意有咩負作用,係咪會減命中同增加受到既傷害?

原帖由 Zero乂 於 2009-5-28 10:08 PM 發表
攻速型vs雙持型
難道前者比後者還要快? @@ 好神
唔係太記得戰意有咩負作用,係咪會減命中同增加受到既傷害?

戰意 攻速+40% 攻擊+30% 受傷多15%

的確攻速比雙持快 但要斧發動+戰意 (已經多70%)
而且20%發動 不是太難發動

而呢把橙斧攻擊比其他低,但佢有+力 所以唔算太差

如果上到50/60都只係keep住用一套用慣既打法而無乜變化
會唔會唔係太好?

原帖由 Zero乂 於 2009-5-28 10:21 PM 發表
如果上到50/60都只係keep住用一套用慣既打法而無乜變化
會唔會唔係太好?

咁就要睇下套打法係咪最勁...如果係又唔怕一路用......
但係我就覺得...玩唔同野....試多d 咁先好玩.....雖然有d武/裝可能試完先知無咩用
但咁先變化大.....同多野玩.......其實不停試都係為左找較強的玩法....

到我升60果時我估我會轉其他打法...一樣會試唔同武器..搵樣比較強ge黎玩...
=口= 由其唔太鍾意..同其他人好似餅印咁 ...玩同一樣ge野.....

原帖由 沒落公主 於 2009-5-28 10:28 PM 發表

咁就要睇下套打法係咪最勁...如果係又唔怕一路用......
但係我就覺得...玩唔同野....試多d 咁先好玩.....雖然有d武/裝可能試完先知無咩用
但咁先變化大.....同多野玩.......其實不停試都係為左找較強的玩法... ...

最可怕的就是攻速型 體驗過

狂戰應該係變化最大的職業了
可以用各類武器:
劍、鎚、斧、槍、弓、盾
而前三者有單手和雙手之分,狂戰更有二刀流可供使用
坦打兼備,61lvl更有回血技
狂戰,名副其實,「狂」
但有時太多變化反而亂,不知用哪個打法較適合

=v= 武器方面我就完全放棄左 劍/鎚 因為我有專精有斧+10% 所以不作考慮
但50狂亦可以考慮玩暈槌+閃槌..好像很有趣
劍方面 其實 亦可以試 因為我天賦用雙斧亦是選劍專(+9命)

睇完你更新,發現無鎚類專精
不好用嗎?

提供:
斧+血=+30%爆傷
有血有傷,算是不錯
另外鎚專的天賦組大多與防守有關,玩防禦型或坦王或許會有幫助

原帖由 Zero乂 於 2009-6-1 10:35 AM 發表
睇完你更新,發現無鎚類專精
不好用嗎?

提供:
斧+血=+30%爆傷
有血有傷,算是不錯
另外鎚專的天賦組大多與防守有關,玩防禦型或坦王或許會有幫助

o.o 因為..我覺得用槌專 天賦無一樣係+命中......所以戰場上唔太o岩用...坦王就可以試
不過槌專配暈槌 可能狂戰都玩到....
我都有2個槌想試...但仍未有時間做.....=v=而且做3洞太花時間...
1:暈槌+盾
2:雙持 暈槌+封魔斧
3:閃槌+盾(配閃天賦)
----------------------------
回樓下 : 我係協ser...

令女=] 好努力整呢個貼wo~
玩咩ser架你

果然強 Support 你

我在想卡50戰場可唔可以用38橙弓加血,一次加600-1000持續 1x秒
好像很不錯ya

原帖由 ivanivan711 於 2009-6-17 09:12 PM 發表
我在想卡50戰場可唔可以用38橙弓加血,一次加600-1000持續 1x秒
好像很不錯ya

加血 每發動一次 只加一次,而唔係持續時間內補血
8%發動,唔算特別高,睇運
我覺得打怪用都唔錯,戰場靠佢救命就太冒險,當然都會有人咁用
而把弓7體7敏,亦唔算吸引,用都係為左個效果,
仲有就係武器/天賦係點用
如果攻速慢,8%真係幾難發動

係持續補架,40戰有人發動左我狂打把弓狂加最後被屈死- -

原來611更新了呢
戰系本來就要黎坦,可狂戰的確有點兒…(聖騎就真係高手囉)
有些人說熱血加100%仇,坦王幾好用(除非好似閃咁,1%=1就死得)
但唔知可否同狂亂/戰意共存

有人問50戰用神積得唔得
我估加個d血被人地1/2下爆擊已扣返 =.=

係咩@@睇來我記錯左喇@o@
咁都係用裝甲好d- -(平)

原帖由 Zero乂 於 2009-6-17 09:23 PM 發表
原來611更新了呢
戰系本來就要黎坦,可狂戰的確有點兒…(聖騎就真係高手囉)
有些人說熱血加100%仇,坦王幾好用(除非好似閃咁,1%=1就死得)
但唔知可否同狂亂/戰意共存

有人問50戰用神積得唔得
我估 ...

熱血 可同戰意並存
感戲提點=-='因為 熱血 已經..無放佢出黎用 忘了佢可以+恨
另外 盾擊亦可+恨...我都忘了
o..o不過高lv後...d王..應該都係..留番比聖騎坦.......太可怕

盾擊嘛
普攻效果附加x傷害,再造成附加的y仇恨值
不知道1點傷害等於幾多仇?
如果好少咁用雙手武出攻技可能仲有效d,但防就低了 (自己取捨)

不過稍研究下d技
會發現用盾個陣出盾招傷害多過其他攻技(同是2轉技或同是3轉技計)
原因應該也很易理解吧
所以兩職通用的盾擊和聖騎的強盾應該加仇很快(假如用盾)
這兩招就是為用盾後攻擊力變低而設的嘛

6月27日 <精靈衫推介>

因為超過左長度,固必須開新一個,並非想厄post。

頭建議都係用-防,比較簡單,所以暫時都唔講住。
而點解講衫呢,因為本身我都係用吊帶+命中,但改左之後我可以有其他選擇,就順手比較一下。

呢件就係我原來用緊ge裝,為左應付刺而刷力量係祭壇買,如果用風之武者+狂亂之舞+吊帶,會令命中提高很多。

我考慮呢件係因為,黃斧不是攻速斧,用呢件可以增加番攻速,當然用攻速斧配呢件精衫+輕武天賦,你會發覺無戰意都可以打好快。

減小小傷,希望減小被秒殺,但比人圍一樣係死,配合有皮粗fe組合用唔錯,打怪都有用。

牛牛裝,-爆20%,等同45戰裝,配合戰裝有-40%,=口=人地會爆小好多,比人爆小d都無咁易死,由其人地9粒8爆,分別好大。

作為狂戰=口=當然攻高好啦,應該唔洗多介紹掛。

我都為精靈換了新裝,如果合到黃斧我亦可能換兔子衫=v=
呵~呵~當然未必一定要買點先有呢d,大家可以多d留意拍賣有無平貨。

6月29日 <天賦組合推介>

係一個有 生命 同皮粗 而且組合又有-傷3% +7%防
以防黎講算唔錯,但攻擊輸出小,拉王要小心,拉40lv世界王即使連續出2招戰吼,盾擊,熱血,亦曾經被人ot數次。
令外係早前有個講坦,我話拉50世界王,其實有錯,應該係40lv世界王or30-50打的世界王,50lv好難坦。

另外,攻速斧近來戰場很多人用,但大家要留意,如果自己攻擊力無番咁上下,打出黎數字會比較小。
今次比較小野分,呵,下次見。

7月1日 <黃雙斧達成>

很晚才下載完,之後刷到晚上,合了4次,合頭2次食左橙斧,第3次退番,第4次終於合到。
一合3洞,算係咁,但之後黑仔到10個黃金打1洞,真係早知就用水晶。
=口= 把斧都幾高攻,遲d再講把野,而家..努力..合緊槍..
雖然用黃弓多體有用,但我決定放棄,要把槍果幾十力,再將攻加多小小。做一個好大力的狂戰,暫時我去到400力。

7月2日 <異化草洞閒遊>

全城都充滿著黃武熱潮,作為50狂的你又怎錯過3千5攻的雙斧,但大家係咪成日都唔夠材料呢,無計啦1隻王出得果5件。
大家記住,雙斧係要歐姆多章~即係巨人,不過大家唔洗為章操心,因為章好易有,問題係異化之核反而大家都好唔夠。
大家如果想多d核,最簡單做法,小d人打。 =口= 咁咪易分d囉,或者狂刷第1隻蜘蛛(最簡單,2-3人都夠打)
為左廢比有人話,因為我神裝先易打到,所以我只用28槌同盾,另外圖中4個並非一定跟足該職,45副比其他高等的,難度差好遠。
今次測試,4人團     
1坦 -狂或聖騎,大約4千防已經差唔多夠頂,同埋要睇埋補師配合,因為就算聖騎坦都可以比補師拖垮,坦要留意企位,咪入紅圈。
2補 -狂補坦,有咀咒解,留意企位,王-坦-補 拉直線 ,如果有神官+攻同血%仲好,(祭補必須施法裝) (有聖騎可能1補+多個打手)
1打 -要遠攻(睇左下面就明點解),遊呢個時候就好有用了,或者可以元/地亦可

第1隻王,最易的一隻,無咩特別,隻王多咀咒技同會暈,如果呢隻都殺唔到,可以出番去再組人。

呢隻王會出合黃斧的章。坦一定要企組圈外,唔係你會累補師比王封技,同埋呢隻王有反彈,即使主坦夠強都唔好用雙斧/好大力打佢,
係自殺ge行為。由於封技,所以打手必然是遠攻最好。

1句講晒,好痛,好易被秒殺,所以呢隻王有聖騎坦好d,我都試過1狂3補黎殺佢。

隱王,半血之後狂暈,所以如果打手係近戰,分分鍾令補師ot,所以1個坦,打靠遠攻反而打得快過打手係近戰。
但坦要留心,因為狂暈,盡量一醒就即出技+恨(有時出招機會都無又比佢暈番),唔係打手會ot。

祝各位合到黃武。其實.....最難ge材料.......係....把橙武..........其他...打就有...........

7月5日 <簡單介紹防具之入石>

防具石,最多入到6粒,多數人會6粒入相同的石,因為將某數值衝高比分散更好,因為如果唔集中某屬性效果會唔明顯。
但影響入咩石幾睇某幾樣野
1:防具的屬性,最好石是配合裝的屬性,你先諗自己想玩邊一樣屬性,但現在狂戰好小玩其他屬,以前曾經興力敏狂。
2:個人的強項/弱點,如果自己打人唔痛自然就應該入力石,或者利用石將自己強項更特出,所以狂多數入力。
3:價錢,人人買野能力唔同,唔夠錢自然入唔到9力,改入6力。

以下均會當使用6粒來介紹
惡魔封印的變異鳴石 3體   -多720血同防高一些,貧血人或想比別的狂高血才需用,因為加的血不多,血靠鍊來衝高比較好。
野獸破壞的變異鳴石 9力    -好多狂都係用力,因為狂戰當然要係玩高攻,由其40lv狂200力也沒有,但用了加54力。
植物破壞的變異鳴石 9敏    -大約只多1-2%爆率,4-5閃,爆率加得小,狂閃高極都唔會太高,不太實用。
心智遮斷的變異鳴石 9意    -加魔防/mp,魔防不足以唔比元秒,但mp就好有用,狂戰mp真係好多時唔夠用,但攻同mp自己取捨。
金屬分解的變異鳴石 6力3敏       -我用呢粒我覺得,不如買粒平d的6力,18敏完全無用。

已有 1 人評分Good 收起 理由
綠茶熊 + 1 多謝你一直以黎既分享

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:44 PM , Processed in 0.040032 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存