2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 字海文 <<新手>>擴建教學 (唔知有冇錯區-__- 味完成 ...
go

[其他] 字海文 <<新手>>擴建教學 (唔知有冇錯區-__- 味完成 [複製鏈接]

前言:
擴建是十分重要的功夫
一場國戰中
擁有擴建優勢的一方 絕對能有幫助
---------------------------------------分界線--------------------------------------------
正題:
擴建是國戰重要的一環
在此 先理解基本的東西

方尖塔
資料:(1) 需要15水晶 (2)能夠佔領最多黑位 (3)破壞方尖塔能對對方國血做成一定損失 (4)玩家多數稱呼為OB

侵食之塔
資料:(1)需要11水晶 (2)能夠佔領對方一定黑位 (3)能夠在對方擴建範圍中擴建 (4)侵食之塔佔領範圍中,對方不能佔領那些地方 (5)玩家多數稱呼小ob/侵/食塔

基本上擴建主要成因係呢兩樣(其他容後再說)

------------------分界線-----------------------
現在以地圖作例子作說明

我地以全fez前線最易擴的地圖黎講

假設攻方宣係[E:3]
戰鬥開始
作為一個擴建手係應該先向前線方向擴建
這樣,作為一個擴建手擴認該擴在哪一個黃圈位置比較好呢?
先分析G線及F線的黃圈
該黃圈係一個戰場的後場位置
敵方係比較難去以短時間或極低可能性去擴建至G線跟F線,所以先起在這裡可以說是不明智的決定(當然有例外的例子,後面再解釋)
再比較D線跟E線的黃圈
D線的黃圈的確能夠擴至前線位置
但相比E線黃圈,D線的黃圈大多擴至戰場外,俗稱黑位,但相反E線黃圈是比較能夠擴至地圖中間那一粒水晶位(即前線雙方壓陣位置)
所以E線OB能夠對攻方較有利
擴建重點(一):先擴前線,再擴後場

以下就係雙方開戰的圖
藍點為守方,橙點為攻方
紅圈為相方交戰地點(紅字[[1]]為雙方第一支擴建的ob
前線都擴建完線
到擴後場時間而家圖上有3個黃圈 你認為擴那一個比較有利我方?[F:5]    [G:5]   [H:4]
先看[H:4] 這是最差的一種擴建方法
使用方尖塔,必須令每一支的佔領範圍佔得最多
以[H:4]來看,由於是地圖的邊緣,所以真正佔領只有F線及G線中間的小部分位置及至到H6的位置 浪費水晶
[F:5] 有心學擴建必須清楚看這一支OB
比較[F:5]及[G:5]
兩支OB看來都很不錯
但是 是[G:5]比較有利
(1)OB夾位:兩支OB形成的夾位(即F5)來起OB 是新手常犯錯誤 的確 後場來說是可以接受 但如果以F5作OB起法 在全場擴完後會浪費多3支OB(OB夾位即是2支OB所照常範圍中間所形成的夾位)
(2)佔領的範圍較多:不用說吧 這一個
所以 應該起在[G:5]
擴建重點(二):佔領範圍要多就不要在夾位中起
那樣如何分別那個位置比較好 那是靠經驗的
但也是快成方法

現在你是擴建手,你會起在1號位還是2號位
在我頭先如有人完全看明了,多數會選1號吧
在此,單看這一支OB來說,2號是比較有利,但要記住,OB是連連續續地連,不是單一個體,你在起OB前已經要想好下一支OB的位置
2號來說他不能佔領H2及G2的位置,相反1號就可以
來看看雙方擴建完成後的分別

上圖為1號

上面為2號

1號擴建佔有率為40% 2號只有39%
可能說 相差只有1% 沒所謂啦 2號圖還有2個空位 一定能多過1號
但是相反來說
再起2支OB要30水晶 , 即一隻騎所需的水晶,十分浪費
而且如果以一號擴建來看 擴左邊黑位所需OB也少了 小一支方尖左右
計計埋埋 可以出一隻死靈了-口- 所以 一支OB可以定生死0___0
--------------------------------------------基本擴建技巧已完成----------------------------------------------

呢張改改先.___. 先前個張我錯 sorry
聽日更呢到
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
侵食之塔篇

侵食之塔是全場擴建重要的一環
主要用途有以下
(1)擴大領域增大
(2)防止對手擴建
(3)斷擴
(4)引走敵人

小OB(即侵食之塔)通常係戰場第1支或第2支OB完成擴建就要起第1支,因為這樣能夠令對面的擴建大亂
以以下例子來說

雙方已經擴完第一支OB
橙點為攻方 藍點為守方
雙方膠著狀態
如果擴建手在起OB的話 我方(即守方)就可以下路一直擴或山路一直擴,相反,如果起了一支小OB的變化,會變成這樣

攻方難以貼近山去起OB
這樣 攻方必須要用多一支OB去擴建(情況一)
       攻方拆除小OB(情況二)
       攻方蝕擴(情況三)
如果守方拆除小OB,這樣守方的支援部隊要花一點時間去拆除小OB ,對我方極之有利,如果不理會,你又可以打亂敵方,又可以增加我方擴建領域,一舉三得
那樣守方只有2條路去選擇
(一)速建上路 (二)速擴下路
這樣,對守方偷塔也有好處
而且當對方擴上路或下路  我方擴建領域大多數已超過對方

要注意
(1) 小OB絕對不會在戰場後方(即城後起)
(2)小OB絕對不會因為後場有小小空位沒有佔領而去使用小OB擴(要用就用OB!!!!)
(3)小OB通常在前線起 拆了也不怕 對我方的傷害較細(但也不要送呀)
(4)小OB可以防止對方起塔(AT),所以 對於一些壓線場 先擴小OB是有利多於OB
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
常見擴建問題
(一)
(唔該晒均哥,換過張啦.__./)
隻OB起到咁出,會比巨人拆!!???
本人意見:
其實支OB起到咁出反而係好
的確,比巨人拆係有可能
但係可以更快揭擴到中間起AT+小OB
而且起到巨人營之後再出巨人行到再拆,時間都過左好耐
呢支OB所扣對方的國血都很多,拉返起黎其實扣對面國血可能仲多
而且基本上你夠騎都打得死巨人,再加上
中路係呢張地圖唯一一個主線,有巨人,打得黎都比人仔殺死LU.__./
最重要係,唔會蝕擴!!!!
(二)

支OB起係山上好唔好呀?如果有人跳到上去拆 好難搞BO
本人意見:
其實起唔起係山上就要睇左路壓成點
如果我方強攻右路
左路空空的 咁樣先擴右路
山上支OB都唔好起 放係地下 易守D
但係強攻左路黎講
先設定左路係夠壓 對方唔會點退的話 起係山上係OK的
因為對面很少機會去拆
識跳山的人係多 但係如果壓到左路 對方就比較難入黎拆
而且支OB食到好多黑位
唔錯的

好啦 有機會再更新 有錯就討論下啦 唔好小人/__\
打得咁辛苦 有無獎勵先

已有 11 人評分Good 收起 理由
SHerMAn=} + 1 如果我係新手,我一定唔想睇
笨~蛋~夢~ + 2 調味醬(踢
9978 + 1 加油,但要先學座標,e3是代表哪一格?
jacky138138 + 1 GD
kelvin傻仔= + 1 精品文章
灼眼殺手 + 1 一直想有人發OB教學
靖兒 + 3 good是給你的熱誠
SALER_. + 1 支持你!下次繼續^_^
^幻v靈^ + 2 加油唷
y_y3k + 1 鼓勵

總評分:  Good + 16   查看全部評分

唔想睇

原帖由 大亂碼 於 10-9-2 05:17 PM 發表
唔想睇

估到 2KF無人鐘意睇字海.__.
咁我真係好想問返.__.
你地又逼新手去睇字海-.-??

我勸你del post
唔好教壞人
好多錯處

原帖由 情場一點紅 於 10-9-2 05:23 PM 發表
我勸你del post
唔好教壞人
好多錯處

求指點.__./
可能我講野1999 囧

好,但唔係最好

唔好問我咩係最好,我答你唔到

但有得更好

明未?

擴建呢,除左佔領率,仲要講用水量,時間點,時間消耗,人數使用,......
甚至要配合召喚用水,考慮雙方進攻時間和位置
要預測埋對方幾時攻邊度先擴得好

仲有好多好多

好多字

十週年勳章(賀詞)

夾位果度講得唔錯
真係好多人鐘意係夾位度擴

原帖由 豆﹏腐 於 10-9-2 05:24 PM 發表

求指點.__./
可能我講野1999 囧

庫水圖後場黑位冇擴盡
德蘭哥第一支咁樣擴 第幾支先去到中間?
艾魯圖擴係山上更係大錯特錯 你試下代入個偷塔者 係山上偷ob 係安全好多

我只有修亞個張圖係先放上上路再放下路

原帖由 XYZ5678 於 10-9-2 05:25 PM 發表
好,但唔係最好

唔好問我咩係最好,我答你唔到

但有得更好

明未?

擴建呢,除左佔領率,仲要講用水量,時間點,時間消耗,人數使用,......
甚至要配合召喚用水,考慮雙方進攻時間和位置
要預測埋對方幾時攻邊度 ...

我不嬲都無話最好
我出現最好字眼個時都係得幾個選擇.__./
當然 你講個幾樣係好重要
但係我大多數係以唔考慮雙方交戰先
係 的確係要考慮
但係其實我後面都+左堆人點
大佬 擴建係死 人係生的
我個POST係死 但係玩家係生嫁._.
我出呢個POST唔係叫你
呀 你呢個位一定要放係到
呀 你呢個位一定要放係個到
只係盡量放係個個位
如果
即係如果對面壓住你城 咁樣第一支一定唔同左
我到後面都有提過下 我都用過膠著狀態呢個字去講過-口-""
時間率個D問題.__.其實 我相估無法子去用一個POST去講完
最少 我只知道 睇完呢個POST 唔會有人亂起小OB係城後面咁解
進攻時間呢家野,好睇經驗

thanks for sharing

豆腐,辛苦曬,我實撐你

十週年勳章(賀詞)

大家冷靜 呢d都只係理論黎姐._.""~

原帖由 情場一點紅 於 10-9-2 05:30 PM 發表

庫水圖後場黑位冇擴盡
德蘭哥第一支咁樣擴 第幾支先去到中間?

第一條問題
其實我都講過
黑位唔擴盡係無法子
如果你要強行擴盡黑位 你就要花多3-4支OB
的確 係可以食到好多黑位呀 但係你都晒左好多水晶
唔係擴盡黑位就係一定好.__./
可能我擴技味精啦

第二條問題-.-
第2支咪到LO
岩岩支OB位去到中間陸地位
插支小OB 完成到中間啦 囧

德蘭哥個場 日本擴建教學網
1支ob 已經可以連到中間

你果個 2支應該先連到

原帖由 ^幻v靈^ 於 10-9-2 05:32 PM 發表
我只有修亞個張圖係先放上上路再放下路

其實呢個就睇返個問題啦._.
睇下邊個出水快LO
因為我係先模擬左守方先放第一支OB._.
因為修亞一係插上路 一係插山路
放山路先可以快1支OB時間去到上路(守方)
因為要教小OB 所以我先咁模擬
當然 真實唔係咁
只係好簡單的理論
可能我放左守方先有D錯掛 囧

原帖由 豆﹏腐 於 10-9-2 05:35 PM 發表

第一條問題
其實我都講過
黑位唔擴盡係無法子
如果你要強行擴盡黑位 你就要花多3-4支OB
的確 係可以食到好多黑位呀 但係你都晒左好多水晶
唔係擴盡黑位就係一定好.__./
可能我擴技味精啦

第二條問題-.-
...

有時 勝負關鍵 就係少少黑位
加上水銀 時常有爆水情況

你德蘭哥 未掂到陸地
點連呢?

原帖由 均哥 於 10-9-2 05:37 PM 發表

你果個 2支應該先連到

picture? ._.

原帖由 均哥 於 10-9-2 05:37 PM 發表

你果個 2支應該先連到

1支連到BO.___. 係岩岩有個空位架._.你睇真D.__.
同埋其實呢條問題係團友問過我
佢話我咁出怕比巨人拆
咁我主要係圍住巨人拆塔呢個意思去寫個篇野
而唔係 如何一支到中間._.
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:38 AM , Processed in 0.049457 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存