2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 PSP/PSV PSP 軟體工具區 psp簡單上網+XLINk教學<更新 xlink對應無線LAN-29樓> ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 威武
go

psp簡單上網+XLINk教學<更新 xlink對應無線LAN-29樓> [複製鏈接]

Originally posted by arvinkong at 2005-12-18 06:52 PM
屋企上網既寬頻黎令psp上網=.=
...
咁psp上網仲有咩意思
psp就係貪佢夠wireless ma

用psp上網同其他人對戰囉

我有意欲係新年買psp

見到有上網就更有興趣

但我想知洗唔洗要係咩網絡公司既client先可以用呢?

因為我睇到有本雜誌睇話有d網吧有比nds同psp上網對戰定唔知咩
但就一定要用網上行
仲要交每次3蚊定唔知咩

但我而家睇返呢個post又好似唔洗

thx~

Originally posted by 威武 at 2005-12-18 02:06 AM
重大更新:

小弟發現,要使用xlink必須使用對應到xlink的無線lan才行....

不過如果是沒打算用xlink的話,才隨便買一個都行...

因為今天小弟在xlink開了房間後,我的朋友怎樣連都連不進我的房間裡....<廢物 ...

魔物獵人唔支援網上對戰....
一定要10m範圍內

有錯勿凸~~

Originally posted by 神之蠍 at 2005-12-19 09:31 AM
我有意欲係新年買psp

見到有上網就更有興趣

但我想知洗唔洗要係咩網絡公司既client先可以用呢?

因為我睇到有本雜誌睇話有d網吧有比nds同psp上網對戰定唔知咩
但就一定要用網上行
仲要交每次3蚊定唔知咩 ...

只要你屋企有寬頻上網就得~~
之後買個無線Router (有D兩用,有port位+Wirless)
寬頻機=>無線Router=>電腦/PSP
之後SET好D野就得

[ Last edited by 西邪 on 2005-12-19 at 11:58 AM ]

Originally posted by 西邪 at 2005-12-19 11:55 AM

魔物獵人唔支援網上對戰....
一定要10m範圍內

有錯勿凸~~

只要你屋企有寬頻上網就得~~
之後買個無線Router (有D兩用,有port位+Wirless)
寬頻機=>無線Router=>電腦/PSP
之後SET好D野就得

廢物獵人本身係唔支援上網對戰既....

不過可以透過xlink將你psp發出既信號由網路傳送<須要無線lan接收>...咁就可以連到線....

Originally posted by 威武 at 2005-12-19 04:38 PM

廢物獵人本身係唔支援上網對戰既....

不過可以透過xlink將你psp發出既信號由網路傳送<須要無線lan接收>...咁就可以連到線....

就係呢個原理所以基本上所有可以對戰既game都可以利用xlink黎網上對戰

[ Last edited by Sleep on 2005-12-19 at 10:46 PM ]

今日終於買左= =......搞左成幾粒鐘....<下圖>

usb介面細細舊= =.....

不過設定真係好........................煩...

雖然呢舊都對應AOSS但要連XLINK唔用得AOSS....所以由頭到尾手動設定...<唔係PSP係部電腦>

搞掂後上XLINK踢左埸WE9<等左勁耐先有人入- ->同廢物獵人做左一個任務<呢個比較多人玩,連冇耐就有人入>

其實XLINK設定係2樓都講左,係裝呢舊野比較煩,因為唔用得AOSS既關係同唔可以裝無線LAN跟比你隻CD...

所以全部要自己自建....

其實因為唔係太難...不過我部電腦係用緊日語版....有D睇唔明...所以先搞左好耐....

如果有唔識裝等等問題請MSN ADD我<16樓有>.... 最好有MIC..懶得打字......

再唔係等我真係好好好得閒先整教學= =...

Originally posted by 威武 at 2005-12-19 11:50 PM
今日終於買左= =......搞左成幾粒鐘....<下圖>

usb介面細細舊= ...

等緊你得閒-.-

有冇xlink既無線lan對應表條Link??

-.-"...我買左舊野用唔到...點樣先睇到用咩型號先對應到xlink
係xlink搵唔到要用咩型號 點搵
我用過舊usb插左去電腦上的 ubs插口  佢講唔夠電無法使用 -.-: 咁要點做  但我插其他就夠電不過要插電腦後面
-.-:我一個人打到去hr4但打紅色電氣龍一個唔夠打 之後要打兩隻可能過唔到

[ Last edited by gn02124942 on 2005-12-20 at 05:20 PM ]

(PCMCIA=>提供給筆記型電腦或是具有CARDBUS插槽的桌上型電腦使用)
(USB介面=>凡是具有USB介面之筆記型電腦或是桌上型電腦皆可使用)

Corega
CG-WLCB11V2(PCMCIA)
CG-WLPCCL11(PCMCIA)
Wireless LAN USB Stick11(USB介面)

DELL 
TrueMobile1300(PCMCIA)

ELECOM
LD-WL11/CB(PCMCIA)

BUFFALO
WLI-CB-AG54(PCMCIA)
WLI-CB-B11(PCMCIA)
WLI-CB-G54(PCMCIA)
WLI-CB-G54A(PCMCIA)
WLI-CB-G54L(PCMCIA)
WLI-USB-B11(USB介面)
WLI-USB-KB11(USB介面)
WLI-USB-S11(USB介面)
WLI-USB-KS11G(USB介面)
WLI2-CB-G54L (PCMCIA)

I/O DATA
WN-B11/PCMH(PCMCIA)

LINKSYS
WPC54GS-JP(PCMCIA)

PLANEX
GW-NS11X(PCMCIA)
GW-US11H(USB介面)

ASUS
WL-100 WLAN card(PCMCIA)
WL-100g WLAN card(PCMCIA)
WL-103b WLAN card(PCMCIA)

Originally posted by gn02124942 at 2005-12-20 05:16 PM
-.-"...我買左舊野用唔到...點樣先睇到用咩型號先對應到xlink
係xlink搵唔到要用咩型號 點搵
我用過舊usb插左去電腦上的 ubs插口  佢講唔夠電無法使用 -.-: 咁要點做  但我插其他就夠電不過要插電腦後面
...

咩牌子,型號?

裝好左之後唔係直按開XLINK就連到.....先用你個無線收PSP個信號先....

你按你WINDOWS右下個無線MON先....睇下係咪收到PSP信號....

重有一點就係....請自己幫PSP改一個獨一無二既IP...

唔係既話連上去XLINK會同人撞IP.....好多人都設為192.168.0.1<---所以呢個千萬唔好用- -

唔明就MSN ADD我...最好有MIC唔明慢慢教.....唔想打字....因為要打廢物獵人...

希望2000FUN多D人連....暫時我知道既2000FUN會員已有2個連到...仲一齊玩過<獵人>

得記....唔明就ADD我= =....係咁多....通常深夜上線

我想問如果我想係ive無線上網 知唔知有d咩野要整 我上極都上唔到............
我的seting是咁的
ssid:vtc
security:none
ip address: automatic
subnet mask:automatic
Default Router:automatic
Primary DNS:Automatic
Secondary NDS:Automatic
Proxy Server:Do NOT USE
Internet Brower:do not use
佢最後彈句 a connection error has occurred. The attempt to IP address timed out

[ Last edited by tomtomtom3_3 on 2005-12-21 at 02:47 PM ]

Originally posted by 威武 at 2005-12-21 05:02 AM

咩牌子,型號?

裝好左之後唔係直按開XLINK就連到.....先用你個無線收PSP個信號先....

你按你WINDOWS右下個無線MON先....睇下係咪收到PSP信號....

重有一點就係....請自己幫PSP改一個獨一無二既IP...

...

佢係收到psp信號 我用buffalo wli-u2-kg54 我都有睇psp新手網 跟住做但去到設定無線到 電腦冇得比你撰冇得做下去 係唔係冇無線上網卡先會出現咁
我係先入遊戲連線之後按電腦右下的無線MON 係過到收到psp信號之後按左兩下連接去psp到再開XLINK按放大鏡 但找唔到psp信號

[ Last edited by gn02124942 on 2005-12-21 at 07:55 PM ]

1.5係唔係上唔網,咁可唔可以同人打啊

威武兄,咁↓同usb果隻有咩分別,係邊度買,同埋2隻分別幾多錢??邊隻快d??

Originally posted by chesterX at 2005-12-22 10:44 PM
威武兄,咁↓同usb果隻有咩分別,係邊度買,同埋2隻分別幾多錢??邊隻快d??

我諗去黃金一定有掛....香港幾錢都唔多清楚....

想連XLINK既話請回去看29樓...

BUFFALO

WLI-USB-B11(USB介面)
WLI-USB-KB11(USB介面)
WLI-USB-S11(USB介面)
WLI-USB-KS11G(USB介面)
WLI2-CB-G54L (PCMCIA)

岩岩出左黃金睇.....usb果d得WLI-USB-G54  ja....
我想問岩唔岩??
重有你個型號表係邊到睇嫁???

用planex gw-USS45GZL (usb)或planex  gw-us54pro (usb)
分別2百幾蚊嫁咋~~(對比其他平好多)1支可以上網又可以玩xlink...~~
又易set喎....不過成日無貨~~~~
極力推薦比大家^^快d多d人連xlink啦~!!!

Originally posted by 子端 at 2005-12-29 04:51 PM
用planex gw-USS45GZL (usb)或planex  gw-us54pro (usb)
分別2百幾蚊嫁咋~~(對比其他平好多)1支可以上網又可以玩xlink...~~
又易set喎....不過成日無貨~~~~
極力推薦比大家^^快d多d人連xlink啦~!!!

你過個有冇下下斷線  我買左個  buffalo wli-usb-b11玩一關 玩玩下就斷線 右下出現 ? 又要按過 我怪 攪到我玩玩下斷左 成日都係咁  我係game 叫 aika  -.-....唔知有冇同你組過..... 我係 xlink到只係睇到人打字不過係亂碼  有冇得救

[ Last edited by gn02124942 on 2005-12-30 at 06:41 PM ]

點解我收唔到psp d信號-..-?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:00 PM , Processed in 0.036792 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存