2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 FreeStyle 後衛發問區
go

後衛發問區 [複製鏈接]

問D招問題
單手跳投
↑1)係咪2分,3分都係單手
    2)如果單手3分會唔會準過雙手3分
背後3分鉤射
↑咁樣會唔會準過雙手3分/單手3分
================================
我未到16LV但想問下Miller Time同普通3分有咩分別=   =
我見個動畫都係跳起冇咩分別=   =
中距離跳投同就咁射又有咩分別...

steal既問題,,,

樓上個d講過,,
話後面steal 易d,,
我仲想知,,,有冇其他企位係易d steal ka,,,

小弟,,,,識steal,,就只係一開波,,條友唔傅,,,做ROH,,,
我沂去,,狂按,,,有時先-6 steal到-3-
其他,,,,,,,一d都唔識,,
請你地教下我laT^T
一個sg唔識steal,,好魚姐><"

不如呢個發問區改置頂啦
成日搵好煩=   =
============================
問野

聽人講話升到特定LV有錢送
咁姐係邊個LV會送
送會送幾多??

官網有得睇..你發問的東西同〝後衛〞冇關@@

Originally posted by 睏寶 at 2006-2-4 08:20 PM
問D招問題
單手跳投
↑1)係咪2分,3分都係單手
    2)如果單手3分會唔會準過雙手3分
背後3分鉤射
↑咁樣會唔會準過雙手3分/單手3分
================================
我未到16LV但想問下Miller Time同普通 ...

單手跳投 only3分, 好多人到左高lv,依家高lv果d少左人用喇依招
準唔準, 都係咁上下, 有時離遠左d難blk少少我覺得

背後果招,對手未必會估到你起手, 都幾易入, 對手反應唔切來blk你

miller time,得個型字, 感覺起手仲慢左

PG問題
跑步+5
彈跳+5
邊樣重要D??(我覺得兩樣都重要但要邊樣較好!?,因為只可以揀一樣)

因為買左個阿拉斯加雪鞋
唔知要邊樣好~.~
比D意見...
===========================
個阿拉斯加雪褲有
傳球+5
運球+5
火鍋+5
抄截+5
邊樣好D=  =
暫時想要抄截
但唔肯定
比D意見...THX

[ Last edited by 天之麟 on 2006-2-5 at 11:04 PM ]

Originally posted by 天之麟 at 2006-2-5 11:02 PM
PG問題
跑步+5
彈跳+5
邊樣重要D??(我覺得兩樣都重要但要邊樣較好!?,因為只可以揀一樣)

因為買左個阿拉斯加雪鞋
唔知要邊樣好~.~
比D意見...
===========================
個阿拉斯加雪褲有
傳球+ ...

speed and steal better

jump for slam

Originally posted by ~情情~ at 2006-2-5 03:59 PM

單手跳投 only3分, 好多人到左高lv,依家高lv果d少左人用喇依招
準唔準, 都係咁上下, 有時離遠左d難blk少少我覺得

背後果招,對手未必會估到你起手, 都幾易入, 對手反應唔切來blk你

miller time,得個型字, ...

我係個pg.剛16lv時d 3分廢到嘜咁
但miller time 起碼會易掌握.成日都入到
缺点:慢.比F守成日比人blk

miller time,,,放手既時間,,係咪比平時就咁射既放手時間,,,
耐d ka- -??
我就咁射,,都會有時入,,,
但係一有miller time,,我就多數唔入,,
所以有d後悔買左= ="""

好想問點解
SG同PG買既假投真傳價錢會唔同既
SG萬7 PG萬2便咁多既...=    =
你置頂個度講...

[ Last edited by 天之麟 on 2006-2-9 at 11:40 PM ]

請問控後好定得分好D??
無情風流 該用戶已被刪除

得分好d a_av"控後多數係玩傳球..但係得分玩射3分-3-""
現實度射3分好難=﹏=""呵呵"

梗係pg好啦!!!
pg射三分又得....又多d野玩-3-
我宜家好後悔轉左sg/.\

Originally posted by tanley at 2006-2-13 10:53 AM
梗係pg好啦!!!
pg射三分又得....又多d野玩-3-
我宜家好後悔轉左sg/.\

但我冇玩隻pg,玩返隻sf,仲好玩喎 @@v

Originally posted by kennett17hk at 2006-2-6 06:50 PM
miller time,,,放手既時間,,係咪比平時就咁射既放手時間,,,
耐d ka- -??
我就咁射,,都會有時入,,,
但係一有miller time,,我就多數唔入,,
所以有d後悔買左= ="""

聽人講....  miller time 會加3分命中@@

Originally posted by 浩pig at 2006-2-14 12:16 PM

聽人講....  miller time 會加3分命中@@

完全唔覺...
一出通常都唔入...

如果係我.
我會use死1隻.
總知你覺得邊到準就邊隻

其實如果PG玩得好ge話3分可以同SG差唔多勁,攻要識走位守唔好走甩人(尤其有D後衛鐘意入內線另一邊出番黎,用內線ge人做單擋,你要嚮外面行過去追佢,如果唔係可能會比人擋住),而且PG控球好過SG,冇咁易比人steal。
仲有一樣,PG攻守能力比較平衡,容易D blk人shot,衝撞力都好D,唔駛成日比人撞低(要blk其實唔係難,身高都唔係太關鍵,最重要係幾時跳,我試過一兩次blk PF 同 C),得閒仲可以入內線Dunk公然挑戰對面個C,但反觀SG只係極端進攻形,比人守死就做唔到野。
但我玩PG有時狀態都唔係好穩定,剛剛前幾日試過玩左近20場先入得2球3分,命中率由37.8%跌落35.4%,亦都試過一日打左十場,拎左200幾分3分球得分……  

總括PG ge玩法:
a)接波個時用多D A鍵搵空位(或者扭到有"nice drible"等字句,守你個個暫時郁唔到)射3分,或者當有隊友有空檔要即刻傳比佢。除非守得好緊,如果唔係都唔好用外投。
b)隊友拎波時要盡量搵辦法騰出空檔比自己有足夠時間接波射3分(千祚唔好有任何多餘動作,因為"catch and shoot"命中率係起碼1.5倍,但要面向個籃先好,唔好背住黎射。)
c)守非持球者要死追住佢,唔好比佢放甩然後搵機會射3分。
d)守持球者要頂住佢唔好比佢入內線,最好保持住按W黎撞佢,博撞甩佢個波(但唔會計steal的),但如果開始被放甩就要放手追番佢先,有合適ge情況要steal但唔好成日用,因為要停嚮度撩佢個波,佢好易放甩你。射波時雙腳會屈曲然後跳起,等佢對腳伸直左個時跳可以blk到單手跳投同普通3分投射,背後勾射要等佢拎轉晒個身先跳。Miller Time未研究到。
e)己方搶到防守籃板要ball clear個時,冇持球ge要走去三分線外ge空位等接波catch and shoot,持球ge就要搵下邊個隊友企嚮有利位置有空檔射3分就傳比佢,但如果有人追住嚮你後面要搵個人傳左先,費事被steal。
f)敵方搶到防守籃板時要搵邊個企嚮有威脅ge位置可以接波catch and shoot而又離你最近ge就跟住佢得架喇。

還有少少tips
i)開波前唔好講定邊個守邊個,因為遊戲入面隨時有mismatch,造到你死。例如一開波有個sg對住個C,本能反應C通常都會入內線(老手就會發現到呢個問題而唔入內線住,寧願益對面入內線賺2分都唔輸3分),為sg騰出左個空檔比佢catch and shoot。總之外線球員守外線球員,內線球員守內線球員就可以。
假設有兩隊波:C PG SG  VS  PF PG SF
C一定會跟PF,但兩個G都唔好講話守邊個,因為以上呢個問題,邊個近D就守邊個最好。
ii)開波時見到有C對住G唔好傳比佢,人地個G反應快ge可以出黎steal,比較球員ge控球能力睇下傳唔傳同傳比邊個就得架喇。
iii)射3分唔一定要貼住3分線,有時出少少都得,唔駛驚唔入。不過新版通常拋物線勁高ge三分都炒粉,如果見到有呢D情況,禁定熱鍵3講聲sorry,搵番個危險人物守,等內線搶籃板就得架喇。

本人ge經驗就係咁多,有唔同意見歡迎講出黎討論下喇(順帶一提,PG lvl15最痛苦,因為3又廢,15PG3分=1lvl G咁上下 又冇16lvl技,做SG都可以屈下3分)

Originally posted by 傻樂~. at 2006-1-22 11:46 PM

163女仔...男仔173....不過我有個fd開左個170既後衛同佢玩...
佢d3分命中3x% keep到依家十幾lv.....其實差1能力值唔會有太大分別啫....

我較176定唔知177,總之有第二次能力值變動ge高度-1cm,有身高優勢容易blk D,攻守能力平衡D
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:22 PM , Processed in 0.035445 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存