2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 童話 貼圖區 及 原創故事 ★~童話傳說~★ by B仔    更新到第22章(最新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: BOBBBY5555255
go

★~童話傳說~★ by B仔    更新到第22章(最新5/8/2008) [複製鏈接]

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

原帖由 樂緣 於 2006-8-13 04:11 PM 發表

嘿嘿"唔想等聽日,今晚post上黎@__________@"

我都係諗住作夠就post上黎,應該6點都得-0-

快d作
偶巧心急唷xddddd

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-13 04:24 PM 發表

我都係諗住作夠就post上黎,應該6點都得-0-

還有1:10分a________a"

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-12 11:58 PM 發表

我諗住作10集,睇下有冇時間
聽日啦我可能又作一篇,有冇靈感先算-0-
--------------
shekinah
原來你有陰謀嫁~
-----------
而家第一章仲未完
應該同shekinah篇野既字數 ...

有人叫我做shekinah@@"
感覺好怪- -"
shekinah係女仔名來的...不過我好鍾意le個名@@"
唔介意既話叫我Pygmalion會好d@@"

十週年勳章(賀詞)

有一句口語姐,幾好幾好
我最鐘意呢句,好正- -:死波波,給我捉,你不給,打死你。
* laugh

原帖由 95137 於 2006-8-13 06:18 PM 發表
有一句口語姐,幾好幾好
我最鐘意呢句,好正- -:死波波,給我捉,你不給,打死你。
* laugh

冇既
突然諗到三字經- -咪玩下-0-

~第二章~

派艾波的成長

────────第四天的正午金銀城大傳送點────────

小強:小娜!嗨。

小娜:嗨。

小強:你找了你的爺爺沒有和你的派艾波怎麼樣?

小娜:糟,遲點忘了這件事!我的派艾波不錯,你看!多麼活潑。

派艾波正在蹦蹦跳跳,用牠的臀部一跳就跳到小娜的身上!

小強:果真活潑。

這個時侯......

飛特:你們在聊什麼呢?

小娜:聊我的派艾波而已還有我要去月光村找我爺爺!!但我...

飛特:我什麼?你不是不夠能力啊?

小娜細細聲地說:我...真的不...夠...月光村的幻獸打...

小強和飛特哈哈大笑起來。小娜羞得無地自容。

此刻小黑突然出現並叫小強及飛特不要再笑下去。

小強:好的好的,嘻嘻,對不起哦,小娜。

小娜:好了好了,我們該起程了。

飛特:不,還要找一個人。

飛影:是否找我啊?

小強:你這傢伙現在才到。

飛影:好了好了,廢話不要那麼多,剛才聽到你們說什麼要去月光村。

小娜:事不宜遲,馬上出發!

眾人:好!

他們經過了金銀城外,水晶山,遇到了不少的幻獸,可是都一一給他們擊敗。

────────────月光村──────────────
派艾波們都作起戰鬥的姿態來!
小強:為什麼我嗅到礦石的味道?

小娜:你不知道?月光村是盛產礦石的地方。

小強:哦。小心,有一群寶石獸衝過來。

五隻寶石獸對小強使出攻擊!由於小強閃避力很強,只中了其中一隻寶石獸的攻擊,但小強也重傷了。

小強對寶石獸們使用觀察。

飛影:強仔,你什麼時候學到的。

小強:在捉派艾波的時候囉,不要說了,攻擊敵人...咳咳...

小娜對寶石獸一號使出破空拳    寶石獸一號只受了一點輕傷

小娜:為什麼會這樣!!!

寶石獸一號:嘿嘿,我擁有現在的力量都是靠老大給我的。

飛影:別說那麼多廢話,受死!

飛影對寶石獸一號使出空間爆烈術  寶石獸一號死了

小黑:看我的!

小黑對寶石獸二三四號使出聖光彈  二三四號寶石獸死光了

小強:真有你的一手。

飛特對寶石獸五號使出風動閃    五號寶石獸死了

小強:真險,我差點死。

他們經過了不少的戰鬥,但因為他們的團結精神,不少寶石獸或毒骷髏都給他們打敗了及他們的派艾波升了

不少的級數。

寶石獸十號死了。

小強:做得好!

小娜:前面便是我爺爺的家。

───────小娜爺爺的家─────────────

小娜爺爺:你們...咳咳...是小娜的朋友,招呼不到。

小強:老人家,不用招呼我們了。

小娜:爺爺,你找我有什麼事?

爺爺:咳咳....沒有什麼的,只是....我的假牙掉在外面,而給一隻雪怪撿走,你們能否幫我。

小強搶著說:好!老人家,我們會盡快幫您找回你的假牙。

爺爺:那麼就拜托你們了。

────────三個鐘後─────────────

飛特:死雪怪,為什麼不掉假牙。

戰鬥再次展開!

雪怪:同伴,這群人殺了我們不少的同伴,尤其那個叫小黑的人。

雪怪老大使出聖光彈!小強﹑飛影﹑小娜和小娜的派艾波受了重傷。

小強:很強的雪怪!小心

小強對阿波羅獅使出強化。

其他九隻雪怪衝向小黑,似要為同伴報仇,在那一刻,派艾波擋在小黑的面前,而且雪怪對派艾波的傷害很

少。
小黑大喊:波波!!!你有沒有事?

小黑的波波:你別這樣,人家會害羞的。

小娜對雪怪老大使出破空拳      雪怪老大只受了極少傷害

小黑:擒賊先擒王!先解決老大先。

飛影:好!看我的空間爆烈術!   由於屬性相剋關係雪怪老大受了重傷

小黑對雪怪老大﹑雪怪一二三五號使出小黑新絕招:加強版──聖光彈!

被小黑打中的雪怪老大和其他被打中的雪怪都死了。

小強:小黑,幹得好!我們幹掉其他雪怪吧。

──────────五分鐘後──────────

雪怪十號:我...死...了...

小娜:贏了,咦!地下有副假牙。

小強:那是你爺爺的假牙我們趕快找你的爺爺。

小娜:好!

─────────小娜爺爺的家─────────

爺爺:咳咳...你們回來。我的假牙找回了沒有?

小娜:在這,爺爺,你的假牙。

爺爺:謝謝你們。我送你們每人一個幻獸蛋。

眾人:謝謝你。

小強:我的派艾波增強不少。

其他人:我們的也是。

~第二章完~

本身諗住6點post,意外-0-要出街食飯=-=
搞到而家先post

作得好a_________________a"幾時又有下一篇??

原帖由 樂緣 於 2006-8-13 09:50 PM 發表
作得好a_________________a"幾時又有下一篇??

應該仲有得改善,我會努力!
應該聽日/後日又得
照舊,有靈感就作@@

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-13 09:18 PM 發表
~第二章~
派艾波的成長
────────第四天的正午金銀城大傳送點────────

小強:小娜!嗨。

小娜:嗨。

小強:你找了你的爺爺沒有和你的派艾波怎麼樣?

小娜:糟,遲點忘了這件事!我 ...

無可厚非,你既書面語真係做得好好,但始終都硬係差梗d野咁...

篇野完全只係發生咩事就寫咩落去,幾乎完全冇加以描寫

之前都有提及既說話感情未見到有明顯改善

希望下一篇可以見到前者改善,後者就慢慢改啦^^

原帖由 shekinah 於 2006-8-13 10:11 PM 發表

無可厚非,你既書面語真係做得好好,但始終都硬係差梗d野咁...

篇野完全只係發生咩事就寫咩落去,幾乎完全冇加以描寫

之前都有提及既說話感情未見到有明顯改善

希望下一篇可以見到前者改善,後者就慢慢 ...

講得好!
我的的確確係咁做-0-
我作文平時得5x-6x(以前最低都70分)
睇黎下一篇的確係我改善好描寫手法,希望作出更好的文章-0-
我會努力!!!!!!

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-13 10:17 PM 發表

講得好!
我的的確確係咁做-0-
我作文平時得5x-6x(以前最低都70分)
睇黎下一篇的確係我改善好描寫手法,希望作出更好的文章-0-
我會努力!!!!!!

希望我既小小愚見可以幫到你啦^^

原帖由 shekinah 於 2006-8-13 10:36 PM 發表

希望我既小小愚見可以幫到你啦^^

唔好咁講
呢d唔係愚見,對我有好大幫助
@@

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-13 10:42 PM 發表

唔好咁講
呢d唔係愚見,對我有好大幫助
@@

我估你未認真睇過一本正統小說?

買番本睇下...會學到唔少野的...

原帖由 shekinah 於 2006-8-13 10:58 PM 發表

我估你未認真睇過一本正統小說?

買番本睇下...會學到唔少野的...

係-0-
我睇一陣,我就訓著左~~~
以前無聊果時,搭叮叮去中央圖書睇書,不過都係睇自然生態d書-0-
文學果d真係冇-0-

原帖由 BOBBBY5555255 於 2006-8-13 11:20 PM 發表

係-0-
我睇一陣,我就訓著左~~~
以前無聊果時,搭叮叮去中央圖書睇書,不過都係睇自然生態d書-0-
文學果d真係冇-0-

如果你真係有興趣寫文既,咪試下睇一兩本正統小說囉...

我睇哈利波特嫁XD

(P.S.有關自然既小說對你泥溝可能係唔錯既選擇^^)

原帖由 shekinah 於 2006-8-13 11:22 PM 發表

如果你真係有興趣寫文既,咪試下睇一兩本正統小說囉...

我睇哈利波特嫁XD

(P.S.有關自然既小說對你泥溝可能係唔錯既選擇^^)

自然=-=?蜘蛛???我會驚嫁
睇哈利波特?電視有-0-
我睇既話真係睇西遊記啊果d~~~中國文學,畢竟我地係中國人

好,能夠以單單一隻幻獸便能作了兩章。

非常好的。如果能繼續作出一點其他人少去作的情節的話。

相信看的人會大大上升。

而且,能把童話每個各落的人物或名稱緊緊牢記在腦海中,然役寫出來。

相信你是一名頭腦記憶力也非常好,我,你,與shekinah一起繼續努力。

繼續作好的文章吧。大家一起努力。

原帖由 ﹏矮人之王﹏ 於 2006-8-13 11:45 PM 發表
好,能夠以單單一隻幻獸便能作了兩章。

非常好的。如果能繼續作出一點其他人少去作的情節的話。

相信看的人會大大上升。

而且,能把童話每個各落的人物或名稱緊緊牢記在腦海中,然役寫出來。

相信你是 ...

哎呀呀...唔好叫我shekinah...

原因上面已經寫左0.0"唔想再打XD

原帖由 shekinah 於 2006-8-13 11:56 PM 發表

哎呀呀...唔好叫我shekinah...

原因上面已經寫左0.0"唔想再打XD

唔叫你shekinah叫咩-0-

矮人:我係一個好長氣既人,乜鬼野都要講到好長,又多廢話-0-
而家作緊><"
同蛋有關-0-
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 03:06 AM , Processed in 0.033638 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存