2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡文學&故事鑑賞 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) [複製鏈接]

自己無聊作..太kai or文法上有問題唔好小...純粹喪屍迷無聊作下
會不停時更新,最少一星期出3 PART,有興趣OR覺得好請繼續支持
歡迎COPY囉去其他論壇分享~~~
死亡城市第一集__不死的星期
part 1   一個死亡序章
日期:2006年12月14日
時間:10:00 pm
地點:香港新機場
一架由日本飛黎香港既飛機到達香港新機,各乘客都帶著疲^既身軀走出機場,前往香港各酒店,其中一位日本藉中東人,手囉住一個好大既文件箱.乘的士到達旺角一間公寓的樓下,這位中東人望一望手上隻金錶,發覺都已經係香港時間12點有多,正當佢想上樓之濟,突然閃出兩個男人,手掩他的口.手持利刀指嚇。其中一位男人說:"醒醒擲擲"唔"巧"反抗.唔係命仔凍過"鼠",正當當中東人娥身上貴重物品比晒兩個男人後,一位男人就想搶埋佢手上一個文件箱,中東人發現比人搶緊手上一個對佢好重要既文件箱時,就起勢反抗,電光火石之間,中東人呻吟左幾聲,就冇晒反應,原來兩個男人前後插左4,5刀,兩個男人慌忙地打開文件箱,發覺只係3枝冰極雪碧,3枝忌廉同一些用英文同阿拉伯文,代數,方程式寫成既文件之後就9秒9跑走。
呢個時候一個係遠處目睹劫殺案既乞衣就去個咸魚(中東佬)身傍睇下有咩有用既物品可以囉走,我除左咸魚對皮鞋想走果時,見到果3枝冰極雪碧同3枝忌廉,見飲得唔好晒就囉走埋佢.話晒行乞咁耐都好耐未飲過汽水,特別係呢兩隻口味成世仔飲都未過,呢個時候,樓梯沖落兩個中東人,發現個同胞死左之後,就起追個乞衣,個乞衣走呀走,走呀走,當走到一條高速公路前,見中東人就追到黎,比捉到就好可能比屈謀殺,只好係高速行駛既車群中跑走,閃避當中左手13枝忌廉落左係公路上,但都冇法回頭去囉返,只好跑去自己隱閉基地同d"同胞剩餘3枝既冰極雪碧,同時避過d中東佬同避下風頭。
到左自己既基地之後,就同另外5個"兄弟"分享呢3枝冰極雪碧,同講下頭先發生咩事,但當佢地享受緊一雪碧同時,其實佢地係享受緊一枝與別不同既雪碧.......

part 2  危機問題
日期:2006年12月15日
時間:01:57am
地點:旺角公寓的樓下
又藍又紅既光不停咁重復閃著,公寓的樓下企著好多差佬封鎖左一帶3百米的既地方,鑑識科人員都馮命到場,大批記到場不停按快門,鎂光燈不停地閃著,同時警方火速地係附捉到劫殺案既既疑犯。
警方係死者發現大量文件,全部都係由英文,阿拉伯文,代數,一些好似密碼既數字,方程式的文件,仲發現一本可蘭經同一本筆記薄,警方就將一些文件上文字比一d中東佬睇下,再係咁易番譯下一些英文,發現文件中發現有------"恐怖" "攻擊" "死亡" "復活" "特徵" "病毒傳染" 要求或毀滅性" "美國"  等字眼
便即時將各文件同筆記簿帶返警處解讀,同時通知中央政府,美國大使館,同國際刑警,因為香港警方意識死者好大可能係一個恐怖分子,更係被劫殺前,有一個組織策劃緊一宗恐怖利動,係一場毀滅美國或者脅持美國既恐怖行動,
一連串問題就係一宗劫殺案不停出現,危機~~~不停地走近

死亡城市一集__不死的星期
part 3  病了
日期:2006年12月15日
時間:10:16pm
地點:何文田人煙稀少的公園草叢
呼呼~~~寒冷既風不停吹打呢6名乞衣.....6個乞衣圍埋一齊吹水
喂!你地今日好唔好搵,汁d罐同紙皮汁得多唔多呀
唉!咁易咩,又要同d呀婆搶飯食,真係有時諗下諗下學你地行下乞就算
係波!琴晚果單劫殺案我今日睇報紙,殺果條咸魚個犯捉左啦,又話呼籲個乞食去協助調查,落下口供wo!
唉!協咩呀,晒時間,不如訓多幾個鍾街去乞錢,而且我覺得好似病左咁,以家好辛苦下呀,仲邊有精神去幫d差佬呀
E!你又病左呀,我地幾個都好病左WO!未住先,古仔,你做咩隻手同面咁多血痕既,你比人打呀,
唔係呀,係我自己覺得痕咪淆下佢,點知淆兩淆就咁啦。
下!你係咪有問題呀
你就有問題,你都有幾條血痕啦,你地月睇下啦
不如訓啦,大家都病緊...休息多D仲好啦...聽日仲要開工
你地呢D傷,過幾日就好啦

part 4  危機第一日(1)
日期:2006年12月18日
時間:01:00m
地點:香港
"現在係午間新聞,今日美國將危險警戒級改為紅色,係最高級別,有情報指出係未來幾日可能有人會用生化武器攻擊美國重要城市,美國各機場都加強左保安,各關口檢查都加強......"報導一出,各人都擔憂美國被襲擊後,股市又不知趺幾多了。
在香港警處一會議室中,香港警方高官請了美國CTU一位代表,一位中情局既代表同一個國際刑警既代表召開一個秘密會議,佢地係度討論緊15日凌晨發生劫殺案顯生既問題。
佢地將手上既資料報告。
美國中情局代表STEVEN說:呢個中東死者係一位激進E斯蘭教徒,係一位對生物,基因,同病毒既專才,佢被稱為病毒學既天才,佢一直被我地中情局秘密監視,我地一直被懷疑暗地裹幫助恐怖組織"阿耳閣達"研究生化武器,但有情報指佢係阿富汗一個秘密實驗室中不小心將炭疽釋放,令兩位比稱為化學孖寶既科學家死亡,因此比組織冷落,之後就去了日本一間生物同醫學科技公司繼續佢既研生涯
香港警方一位高層高為文說:除左佢一些數字,代數同方程式,我地已經番譯佢所有文件同筆記中文字,以家我分發我上手頭上所得既番譯本,大家可以睇下。
十數分鍾,各代表顯露出驚訝表情。

又話整理左
d字都冇大到既

原帖由 lemoncoke 於 2006-11-21 07:16 PM 發表
又話整理左
d字都冇大到既

你嚇到佢即刻整大d字=0="

嗯嗯..個故事都幾得意

繼續努力呀

part 5  危機第一日(2)
時間:01:30m

各人看完番譯本後,都不禁起了雞皮,心想,如果真的發生之,會怎樣呢。
呢個時候,高級警官向各代表發表一份筆記簿同文件既詳細番譯本
筆記簿上寫:
今日係2005年12月1日,被組織放棄都有半年了,不過我將好有可能比組織重用了,上個月係剛果森林中係多種靈長類動物中,發現了一種好有醫學研究既病毒,呢種病毒將他研究的話,改一改基因,好大機會可以變成對抗疾病,增強體質免疫力,或者強化人類,將人類變超人,甚至達到人類既夢想___長生不老。
經過我多日既研究,我用猩猩做研究對象,發現左當猩猩染上呢種病,12小時就會好似人類患上感冒,但當幾日會龍精虎猛,我見過一隻染病猩猩可以同時間打死3隻老虎(已拍了片),不過唔知點解,唔知係咪受病毒影響傷口係不會癒合,之後會死了,但有樣好奇怪,我發現初生的猩猩染上病同成年的猩猩的不同,當染上病毒後,6小時之後就好似人類感冒一樣,好似脫毛同輕微瘸爛,有傷口更不有癒合跡象,但不斷流血,16小時死亡,有傷口果d多數11~13小時就死亡

part 6  危機第一日(3)
時間:02:00m

筆記簿番譯本第二張
經過我幾既研究同調查,我終於發現為何成年猩猩同初生猩染病後病點解會不同,原來會因為飲食的不同,成年猩猩日日都會食香蕉,但衫初生猩猩只能飲奶,我捉了幾隻初生同成年猩猩做了實驗,我估計係因為香蕉有某種物質抑制延遲病毒發作,因為呢種病毒係會令體內新層代謝加快好幾倍不特止,從面令免疫系統冇法識別他是病毒,仲同時間會破壞收復功能同細胞,令有傷口時冇法癒合,直至體內能量完全消耗細胞而死亡,但當病毒遇上香蕉某種物質時,佢會令病毒停止或減慢破壞收復功能同細胞,情況像變會潛伏期一樣,但新層代謝冇受影響之餘,但會不停加快,但當過了12小時既潛伏期之後,就會係一小時死亡

2006年6月20日,今日好嬲,總監突竟然叫我停止繼續研究我呢種病,話種病毒全冇研究用途,話我洗錢洗時間,仲話將我未來2年既研究費月收回,去給那個冇大志既福田博士,研究什麼幹細胞,不知點解,係咩驅使去媽叉個總監,搞到又變返失業....

原帖由 zrxhk 於 2006-11-22 12:03 AM 發表

你嚇到佢即刻整大d字=0="

嗯嗯..個故事都幾得意

繼續努力呀

我都係提議下
人地近視嘛 仲睇細字好辛苦

p.s.唔該晒樓主就我呢個大近視:P

希望你地唔好覺得太悶or太多悶位,希望大家忍下點解咁耐都未去戲肉
我因為我唔想一作就好快有喪屍,前因後果咩都冇,
我想出到好似d小說咁詳細,作到可以出書or出拍電影都得....

可唔可以唔用口語黎作呢個故事= =
用口語黎作,好似怪怪地,始終上中文堂,作文果陣,都冇咩理由用口語= =

part 7  危機第一日(4)
時間:02:17pm
筆記簿番譯本第三張
今日是9月11日,我想起我既組織當年對美國做的"好事",我忽發奇想,我的病毒如果將它研究,好能可能有很大的醫學用途,特別係軍事上,但用黎做壞事,不用研究卻可以做成係大破壞,這病毒我很清楚,用黎對付人類的話一定恐怖過用任何病毒去對付人類...不知為何,有一種動力去驅使返回組織懷抱。
哈哈!!估不到會這麼順利,今次終可東山再起了,不過首先都是研究解藥先,唔係的話我的病毒就無無武之地
筆記簿番譯本第五張
病毒的疫苗今日終於研究好了,實驗不但成功,而且還發現注射不同份量疫苗更可做出永久抑制病毒或消滅病毒的效果,感謝阿拉。
筆記簿番譯本第7張
終於有任務比我啦,代號叫死亡之旅,任務就係飛去香港,再等2名整炸彈既同袍黎香港會合才飛去美國,老鼠同波斯貓就由M帶,波斯貓既構造就留係組織度,費事比美國制做到啦哈哈,希望今次可以順順利利啦。
現家飛緊去香港,架機都好少人下,心情有些緊張。
這時候大家都想,最尾一段的暗號係解什麼呢?老鼠同波斯貓解帶病的老鼠或波斯貓,大家都一頭霧水,

"好啦今日會議就到此為止啦,我仲有好多緊耍的事,請大家聽日再黎會議。
呢個時候係何文田公園草叢,有幾個人用好柔弱冇氣聲係度呻吟。

part 8  帶菌者
日期:2006年12月19日
時間:01:12am
地點:何文田公園草叢
"有冇..人幫我..我....地呀.....好...辛苦.......呀"這句話不停係空氣中彌漫,但像人去理會那句話,
呢個時候,有3男1女係遠處黎到公園坐係草叢附近的長椅上,
"喂!!k輝....琴晚條正唔正呀,玩得high唔high呀...."
"有冇影相先!!k輝哥"
"梗有啦!威哥"
"咁快d啦囉睇啦"
"慢慢黎...."
"我又睇,我又睇"
"你敢@@,係咪想我嬲你耳仔呀"
"咪係囉,文仔,自己條女係度,想睇咪去公廁搞你條女咪有得睇囉"
"阿怡,得唔得o者"
"彩你都傻"
"有冇..人幫我..我....地呀.....好...辛苦.......呀""有冇..人幫我..我....地呀.....好...辛苦.......呀"
"喂喂!聽唔聽到有人講野呀!好似有有人講"有.冇.人.幫.我.地.呀.好.辛.苦.呀"'
"喂,唔好嚇啦,係咪咁猛呀=.="
"D聲好似係草叢傳出黎嫁WO~~"夠唔夠膽睇下先"
"淯你呀,行咪行,你行先WO不過"
3個男人一步一步地走近草叢,"嘩,唔係咁搞呀,咩事呀"
3個人都被眼前既情景嚇"嘩!仲恐怖見到大頭怪嬰呀"
他們二話不說就逃離公園,........

我都覺得用番書面語會好d......

仲有..有少少錯字@_@"

part 9 什麼鬼東西
時間:01:25am
地點:何文田街道
"點解會d核突既野嫁...."
"咁點呀...報唔報好呀....我地唔幫佢地好衰咁wo"
"鳴鳴~~~~~~"
"咪咸啦,阿怡,咸到我成個人都煩埋!!"
這班男女就企係街上討論剛才係公園草叢看見的恐怖景像,並商量報唔報警等人發現事件
"喂!!你地企好,囉身份證出黎,喂做咩佢咸嫁,你地搞咩呀,蝦人呀!?"
這時兩名警員走近去擮查他們
"邊係呀.....冇...冇咩野呀....."
"冇野果樣咁驚,做咩d咩壞事呀?!"
"呀輝,講出黎啦不如....."
"講咩呀,,,有野大聲d講啦...洗唔洗我的你上差館坐低慢慢講呀!!!"
"唉..咁呀sir...你跟我去何文田果個公園睇過就知嫁啦..."
"有咩以家講比我聽唔得既,你以家係咪玩呀sir呀.."
"唔係呀呀sir,我見到果d野真係形容唔到比你聽呀..果時太黑啦..你過去睇就明嫁啦"
"好!!咁行啦,你未鬼玩q呀sir呀"
十幾分鍾之後,他們到達何文田公園。
"你走過去果個草叢睇下啦"
"唔係有命案呀...呀豪,我過去睇下,你睇住班細路"
另一名警員手持著電筒,走入草叢四圍照,呢個時間佢比眼前既景像嚇呆左,1分鍾後他才回神過來
"呀豪,快d過黎呀"
"咩事呀,呀奇....嘩..咩事佢地....."
"call白車呀呀阿豪,佢地六個仲有呼吸呀"
"over over....呢度係阿文田........."
呢6個人就係當初飲了果3枝雪碧既乞衣,
突然"啪"的一聲,一隻滿是傷口,還流著黑色的血同濃的手拍左呀阿豪的臉"
"幫.......我...呀...幫....我.........呀"
"得啦得啦你放手先啦....."
呀豪好辛苦先掙脫度隻手
"話咁勁嫁....就死咁款都咁大力嫁...嘔嘔.....好核突呀...成面成口都係血"
v嘩v嘩,救護車很快就到達公園,並將傷者送到9龍醫院....
死神終於來臨.........

原帖由 ≠淡淡~敏×° 於 2006-11-26 06:22 AM 發表
我都覺得用番書面語會好d......

仲有..有少少錯字@_@"

係文中仲有d打漏字既情況

哈哈...我架意見只係我個人...

你可以當睇唔到-__-"..雖然文中各方面都仲有改進空間..

勇氣,創意都可加...

十週年勳章(賀詞)

美國係未來幾日用用生化武器攻擊美國
唔係好明......可唔可以解釋一下

原帖由 |民| 於 2006-11-26 03:10 PM 發表
美國係未來幾日用用生化武器攻擊美國
唔係好明......可唔可以解釋一下

改返....果晚作到3點幾....so打打下打到打錯左......
打少左字果d唔好見怪....文法中有錯係因為唔識打個字=.=

唔錯比心機~~~~~

part 10 恐怖
時間:2:20am
地點:9龍醫院深切治療部
"幫..........我.........幫.......我...幫..........."6名受到不知是病毒定什麼事的乞衣,不停躺在病床,有如一個植物人一樣,但卻好像比鬼上身咁,不佛口中唸唸有詞。
"都唔知發生咩野事,傷口唔單止唔止血同癒合,仲開始腐爛,不停流血水同濃,但又唔似糖尿病咁好似身體收復受到破壞,心跳仲要唔知點解跳得好快,其中最跳得最慢果個去到每分鍾198下,跳得最快可以去到每分鐘251下,正常死左好耐啦,又唔似出血病,以家只係同佢地不停輸血咋,點算好呀,張醫生,洗唔洗通下通知衛生處先?"
"唔洗住,唔洗小事變大事wo,繼續同佢地輸血先,以家查清楚先,如果比衛生署知道會好煩,以家封鎖成個深切治療部,每3小時更換一次醫護人員,仲要經過3次消毒先好離開,記住要完全封鎖消息,william,同我通知病毒家學黎,要盡快,聽日9點前要到..."
"係...張醫生"
"嘩...真係望到佢地個樣真係想嘔....."
"咪係....都未見過咁恐佈既野"

part 11 病毒分析
時間:10:00am
地點:香港警處會議室
"各位好,我以家派發文件中既病毒研究記錄"
"好,我就想見識下咩病毒可以勁過現今發現既病毒"
文件第一份
2006年9月17日
我將病毒注射入老鼠中,不知為何,發覺沒有任何病變
2006年9月18日
我將病毒注射入多種動物中,當中有...狗,貓,猴子,猩猩,老虎,狼,羊,大象,同海豚,但只有猩猩同猴子出現病變,我估計病毒好大可能只對靈長類動物才出現病變。
2006年9月24日
終於得到組織授權用人類做實驗,,我地請來多名自願死士同多名美兵俘虜,並且注射病毒入其中4個,之後混入當中全部關左隔離房間,進行24小全天侯觀察,並觀察病毒會不會由直氣傳播,發現3小時之後,4人好像開始出現病變,全身十分痕癢,4小時後4人麵遍體鱗傷,癒合速度極慢,仲不停流出血水,想不到幾小時之後可以有這麼大的進展。
2006年9月27日
第三日觀察,4人活動能力大大減弱,痕癢停止,不停流出血水,傷口開始出現腐爛傷口停車癒合其他實驗品冇沒有病變,似乎空氣唔會傳染,而隔離房的人開始驚慌
2006年9月28日
4人已經開進入假死狀態,沒有知覺,但有有時好似說夢話一樣,不停唸唸有詞,而且會突然有知覺一陣,其他人仍然沒有病變
2006年9月29日
今日十分恐怖,可以話係死裹逃生,4人比儀器檢查係已經死亡,但不夠一分鐘卻復活過來,共並襲擊房中全部人,之後一個個倒下,一個個活生生被咬死,有如困獸鬥,但同樣一分鐘後復活起來,並且向我們沖過黎,不是有鋼門同強化玻璃頂住,恐怕我們都比咬死並變成活死人,但他們力量驚人,可以打穿2吋厚的強化玻璃同打凹4吋厚的鋼門,可惜行動十分緩慢。
今日可以話收穫良多。
2006年10月20日
多日深入研究後,發現這些活死人牙力驚人,最少達3,456磅,嗅覺敏銳,但視力有如正常人近視1200度
可以話沒有記憶同技能,只識最原始技能------食,當3星期沒有進食新鮮肉,但會開始自相殘殺,我地估計他們生命周期大約一年至三年,我地更證明了傳播途徑係由血液,唾液,同體液經傷口傳染
2006年11月26日液
今日可以話值得高興日子,因為我們研究到疫苗,而且人體實驗成功,如沒有嚴重致命傷口,係染命頭3日染病就可以發揮功效,還發現注射不同份量疫苗更可做出永久抑制病毒或消滅病毒的效果,可惜有副作用,就是會有嚴重的遲鈍,頭痛,骨痛,免疫力減低,但兩星期後便沒事。
而且我地終於找到消減活死人的方法

大家看後,深知如果一旦爆發,可以減國都可以,但美國代表心想如果可以得到這病毒,將可以媲美任何高科技武器.......

這時9龍醫院的病毒家學研究果6名染病者,並抽取他們hi9血液標本返去研究,看是什麼病毒定是一種新病毒

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:04 AM , Processed in 0.038863 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存