2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 武術百家 請問下測試拳擊力..
樓主: 風之傳說001
go

請問下測試拳擊力.. [複製鏈接]

機鋪呢d機都好信既~

十週年勳章(賀詞)

大家唔信佢都唔好咁講-,-我都覺得係吹水-,-700磅....-_-:smilie_:):

=.="係囉,,,我都係見到最盡得4xx磅...
你知唔知700磅能夠一拳將人打到吹飛咁制...

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007011801581

↑咪話我狗up= =" 自己上去e個網睇下

十週年勳章(賀詞)

-.-1千磅 笑緊  重有機鋪唔準的

一個普通人冇學功夫
大約80~110磅
如果真係有人打出1000磅力既拳
首先唔好深究打唔打的出1000磅力先啦
依家講一講人體肌肉,骨成唔成受到1000磅力既衝擊先啦

機鋪果d唔一定岩的,因為機鋪果d係你出一拳打上去果塊電路板道,有時d力去得唔係太一致,咁就拳擊力量唔同左,小弟都玩過機鋪打拳機,個上限好似9999,但是,可能小弟好彩都打到98xx分.....唔係代表什麼,咁姐係話部機試唔到你個人真正的力量.因為都係個game ....

有冇咁勁呀;) ???
8掛一問姐  
我都想知點測

原帖由 竹馬哥 於 2007-4-21 10:04 AM 發表

你有無睇過科學看武術呢個節目...
有睇過,你就會覺得700磅力好屎....
同埋泰臣一拳係940...有個西洋拳教練成1000磅
一個跆拳道教練既turning kick 1500磅
泰國泰拳全國冠軍招絕技 ...

我撐你
我都睇過呢個節目

笑傲無雙 玩過星曲WEB

打拳機上限9999
我仲未見到有人可以打過9000
我最多8600分

回復 10# per 的帖子

年代唔同 機器唔同 測法唔同
數字都唔一樣

原帖由 大孖﹏☆ 於 2007-4-21 10:15 PM 發表

yahoo搵資料 搵阿里同李小龍一拳400磅!泰臣一拳385磅 仲要健力士世界紀錄大全?

你睇下ngc先啦
一個一樣用寸勁既打都有6百幾磅..
人地科學家測出黎
你唔係連國家地理頻道都唔知係咩下話

原帖由 MIXSUM 於 2007-5-7 10:58 AM 發表
一個普通人冇學功夫
大約80~110磅

7少陣啦
唔係科學家又係度扮,懶叻
骨頭受過磨損之後,硬度會唔同架

原帖由 再生傳說 於 2007-5-4 02:48 PM 發表

最多都係腦震盪,
吹飛... 你幾搞野

原帖由 再生傳說 於 2007-5-4 02:50 PM 發表
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007011801581

↑咪話我狗up= =" 自己上去e個網睇下

我覺得你個網吹水囉
椰子要千5磅力先打得爆(同人既頭骨硬度一樣)
睇過一套記錄片專介紹硬氣功
d外國佬搞個咩咩比賽
d人可以一拳打爆個椰子,咁點都唔會得4百磅力

仲有,之前有條友,踩單車落斜路
之後個頭撞埋牆撞死左果單新聞,唔知你記唔記得
專家話個撞擊力有5百磅
等於一個職業拳手出拳既力道
咁好明顯已經過左你個網既記錄

原帖由 -太初- 於 2007-5-4 05:27 PM 發表
-.-1千磅 笑緊  重有機鋪唔準的

研究人員使用的裝置是三號混合擬人試驗裝置———也就是我們所熟知的試車假人。試車假人經過政府認證,可精確模擬人體,並測量人體承受的傷害。假人中的感應器可以測量每一拳的力量和殺傷力。

測試顯示,被李小龍的“寸拳”發揚光大的功夫拳法勁道為612磅(相當於277.6公斤),擊碎對手的臉骨不成問題,但不致於撂倒對手。

空手道的直拳,看起來滿有力的,勁道為816磅(相當於370.1公斤),會使對手步履蹒跚,但不致於倒地不起。

跆拳道的勁道為917磅(相當於416公斤),對手很可能會出現腦震蕩。連假人都被打得搖搖晃晃。

在一陣出拳和計算之後,研究人員看到了最終的贏家,那就是傳統的老式拳擊。將近1千磅(相當於453.6公斤)的力道,相當於以大鐵錘猛擊對手的臉部。幾乎比空手道和跆拳道多了25%

佢地講既記錄
應該唔係用磅,可能講緊公斤..十進制-.-
所以先會有人以為一拳最多得幾百磅,其實應該係幾百公斤

原帖由 MIXSUM 於 2007-5-7 10:58 AM 發表
一個普通人冇學功夫
大約80~110磅

科學家指出,人體長骨的構造有如吸管,中間是空的,伸直時較為強韌,曲屈時較為脆弱。最軟的部位是位於兩端的海綿骨。練硬功的人手之所以沒有斷,是因為他們的骨骼顯然是經過改造,這就是問題的關鍵所在。

練硬功時會改變骨骼本身的構造,這叫做“沃夫法則”。其基礎為19世紀外科醫師朱利葉斯‧沃夫的重大發現。其原理為,若骨骼反復受損,就會增加鈣質構造,骨骼會變得較密、較硬,耐受性也較高。

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

其實大家要先清楚一樣野平時用黎做實驗既多數係n/牛頓.磅.kg
你地講既電視我都有睇過
佢地所計既野唔係一般野
我諗佢地是以(太空)為重量
所以打出1000-2000磅唔係一個問題
重有磅都有幾種唔同(中/美/英/歐)我所知   佢地唔同重量
以上有人話(硬)係可以練返黎
我所知練有(打.斷.壓)
三種中最快速是斷
但斷都有一個問題
人人都知斷左後果度會粗左
但問題係佢容易斷多次
再說拍果套野既好似只係一d有學同既人
如果佢地真係打出1000?既佢地唔會出現在大型比賽嗎??
我諗佢地係亦錯左唔係磅/kg....其實是牛頓/n
重有娖我所知有個人成百年前既人知(人我國)人
佢先之係近百年黎有出現過大型比賽既人
你地要知佢地個計法係n同太空還環境
重要係(理論)黎
題外話跆拳佢係用腳唔係好似空手道用手所以跆拳都係差好多
拳正力
掌根95折
掌4折
指1/2
手肘4培
7頭8培
腳踝4培
腳掌1.2培
大約如此
重有咩叫(傳統的老式拳擊)呀??
單車果度佢都唔想重有只係推測
重有黎自34~dc你話唔可以吹飛...我諗吹飛=飛起1段時間la係咪呀
我只可以話你見識少唔打打法會有唔同效果嫁
我c兄有次去日本
我c公話吋勁可以張在場所有人打之飛起我c兄佢笑左一下比佢老人家見到捉左佢出黎
一下我c兄被打至離地直飛大約2米(藏長)
我話果度一定唔有大過200磅
起心口打落去
最後李少龍佢只係一代拳擊既人
佢出拳只係比我地快dddddddddd這
佢真正好打嗎?唔係
佢只可被說奇才加上識人先會咁出名
骨頭係唔會比(機肉)硬
睇唔睇得明好睇大家
小人明法不好
這貼打左成2個鐘了

原帖由 清新2 於 2008-5-20 02:17 AM 發表
其實大家要先清楚一樣野平時用黎做實驗既多數係n/牛頓.磅.kg
你地講既電視我都有睇過
佢地所計既野唔係一般野
我諗佢地是以(太空)為重量
所以打出1000-2000磅唔係一個問題
重有磅都有幾種唔同(中/美/英/歐)我所 ...

恕我唔識野,咩叫以太空為重量?你係話一拳打出既力道=xxx太空?
定佢地係太空打拳呀?
ok,我唔理佢既磅計法係中式定西式,但係講硬氣功果陣,果兩兄弟世界記錄保持者
佢地最後果下撞磚係以噸為單位..1噸=幾多,我諗你地應該好清楚
何況退一步黎講,佢地唔止話撞擊力道,佢仲講埋相當於一架車以幾多時速撞埋黎
如果你話力道可以因為唔同既單位出錯,咁一架車以時速幾多哩撞埋黎既力道,全世界都一樣

同埋你點知佢地唔係大型比賽出現過?
alexwong佢咪講到明係泛美冠軍,果兩兄弟咪講到明係世界記錄保持者
班研究既人當然要係有學問,唔通搵你去測試去計數?

傳統老式拳擊,如果你中文睇唔明,可以聽英文
佢英文直接叫boxing,成句只係話"傳統既拳擊"

李小龍勁唔勁,我冇辦法同你嗌d乜野,佢已經死左,你話佢唔勁我都冇法去駁

單車果度,你諗你搞錯左個好基本既邏輯問題
你話個撞擊力5百幾磅係推測,我同意,問題係果段新聞果句係講明"5百幾磅力相當於一個職業拳手既出拳力道"
就算個"撞牆果下5百幾磅"係推測有錯都好,唔影響個結果:5百幾磅=職業拳手既力道
兩樣野完全唔關事

到最後...我實在唔明你呢句"骨頭係唔會比(機肉)硬"
真係?姐係人地千5磅打爆個椰子,但係打唔爛d肌肉?

套野今日11點鐘ngc重播(好似),下個月播另一集fight master
雖然佢講既野我唔係認同晒(至少忍者果度好武斷下)
但至少人地比晒數據出黎,好過網上面果d咩知識堂9up

十週年勳章(賀詞)

原帖由 再生傳說 於 2007-5-4 02:48 PM 發表

1個人比子彈打中都唔會飛起,更何況拳頭...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-15 01:21 PM , Processed in 0.052486 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存