2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Warcraft III 魔獸《信長之野望》 立花 魔盾 (看#7問題)
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 銘裕仔
go

立花 魔盾 (看#7問題) [複製鏈接]

原帖由 巫☆〞 於 2007-7-30 03:31 PM 發表

吾系打人用吾用魔既問題=.=...

站於呢個問題上,只系系魔攻,魔免就可以擋掉

普攻,混攻...因為吾系魔攻,so魔免擋吾到

石川條蛇,招地震系魔法攻擊...咁當然魔免系可以擋左

如果用你既觀點...咁服部 ...

咩唔係講緊召喚出黎d野咩
關咩服仔事= =

原帖由 銘裕仔 於 2007-7-31 07:49 PM 發表

信長招大不是無視魔免直接造成傷害!?

信長大技系魔視魔免...即以物攻計算

立花魔盾系直接魔法免疫,以4lv盾計算,重有減35%傷害既效果

原帖由 星天 於 2007-8-1 02:35 AM 發表

咩唔係講緊召喚出黎d野咩
關咩服仔事= =

只系想話比知你...只要系魔法/魔攻,魔水就可以擋左

召喚生物與否 完全冇關系,試下玩正規 我諗你會明白多d

原帖由 星天 於 2007-7-27 22:55 發表

咁召喚生物打人唔用魔 咪魔免照扣血LO
石川召條蛇就咁打人咪打到lo 用招震地咪打唔到lo

拉盾行到 我都係試過用隱刀姐 其他未試過就唔知啦

既然閣下堅持講召換生物 我就同你玩召喚生物

召喚生物既設定同英雄係一樣 會分物攻 魔攻 其實魔獸本身仲有細分 (混攻係物理攻擊 不過無視防禦)

石川召條蛇 羽柴既火神 等等 佢地就咁打人係一定會扣到人血 同打人唔用魔係無關係
呢d係列入物理攻擊

而你一用技 (請留意 係用技 好似招震地 )
係度我諗唔使解釋咩叫技能啦 (會用到魔的)
信長入面 所有無視魔免既主動技能都會標明(大技未必會) 其他無標明的則是魔免能抵擋的(即是被列入魔攻)
而召喚生物中沒有一隻召喚生物既技能係被指出魔免無效
故石川條蛇 用招震地當然打唔到

講返雷神之怒 係一個不可控制既召喚生物 由頭到尾佢只係一直用緊物理攻擊 咁樣 魔水話明係抗魔用 又點可以免到

另外講埋 點解召喚生物既理論唔可以用服仔解釋 唔通因為一個係英雄 一個係召喚生物?

麻煩你搞清楚 物理攻擊 魔法攻擊 同混沌攻擊既定義

以上 無任何引起駡戰之意 只是本人說話態度是如此的

咁姐係用魔同唔用魔啦= =
(唔用魔---普攻---魔免無效,
用魔---魔攻---魔免有效)
姐係咁姐= =
p.s.e個係我原來第一次講的意c
唔知做咩講講下講到去左第二到= =
總知花花招大魔免冇用啦

原帖由 星天 於 2007-8-3 01:17 發表
咁姐係用魔同唔用魔啦= =
姐係咁姐= =
p.s.e個係我原來第一次講的意c
唔知做咩講講下講到去左第二到= =
總知花花招大魔免冇用啦

雖然你明白立花招大係魔免無效

但係既然你仍然堅持
咁我都無話可說
因為要解釋既都已經用左好多野解釋
明唔明白係就睇你自己

學你咁講 即係用魔既技就係魔攻

信長招大技 服仔招大技
石田招大技 玉子招大技
大友招大技
(以及部分普通技)
之類都係魔攻啦 魔免擋到啦

唔好同我講你話緊召喚生物 召喚生物同英雄係一樣

以上 無任何引起駡戰之意 只是本人說話態度是如此的

總知明就得啦
你真係打人係唔係都係會用魔免 (or清酒)走佬or殺人
唔通你見佢d招冇魔攻就唔好魔免咩
唔係嫁ma
凸然殺個人出黎死左都無謂啦

我上面咁講都係唔想講煩姐 你仲要講d野出黎要我講
真係好煩嫁= =

原帖由 星天 於 2007-8-4 01:58 發表
總知明就得啦
你真係打人係唔係都係會用魔免 (or清酒)走佬or殺人
唔通你見佢d招冇魔攻就唔好魔免咩
唔係嫁ma
凸然殺個人出黎死左都無謂啦

我上面咁講都係唔想講煩姐 你仲要講d野出黎要我講
真係好煩嫁= =

YA 回埋最後一次
我真係會因為佢d招係咪魔攻而決定開唔開
因為話哂都係錢 $465 2個 玩信長死都計住條數 例如用2支魔水殺一個人我會覺得好蝕 唔係緊張得制 開錯左都唔太想亂開
(何況我打死唔會係服仔 玉子面前開 用閃戒仲實際 笑~)

我回埋都唔回啦
我就係唔係都會開 姐係打果時
可能肥得起 or怕比人殺 掛

回復 #22 巫☆〞 的帖子

咪on9唔該
係無視魔免法術...
唔係物理...
照計英雄裝甲...即係x0.7
再加埋立花個魔盾...
只會受10%法術傷害...
計計埋埋只會扣唔過100
已有 1 人評分威望 收起 理由
Meteor_han -1 內容觸犯版規

總評分:  威望 -1   查看全部評分

原帖由 chunwailui 於 2007-8-4 01:28 PM 發表
咪on9唔該
係無視魔免法術...
唔係物理...
再加埋立花個魔盾...

首先 你違反版規...

其次系織田信長方面,系我講錯  好對吾住

佢系無視魔免直接造成傷害

但系 閣下所講     再加埋立花個魔盾...

好似有一d問題

請留意
「禦魔之盾 啟動後可以獲得魔法免疫。
注:是減緩移動速度,而不是不能移動。

法力
等候時間

啟動後會原地不動將盾牌高舉,可獲得魔法免疫,並減少5%的傷害,但是會難以攻擊而減少80%攻擊速度。

啟動後會原地不動將盾牌高舉,可獲得魔法免疫,並減少15%的傷害,但是會難以攻擊而減少70%攻擊速度。

啟動後會原地不動將盾牌高舉,可獲得魔法免疫,並減少25%的傷害,但是會難以攻擊而減少60%攻擊速度。

啟動後會原地不動將盾牌高舉,可獲得魔法免疫,並減少35%的傷害,但是會難以攻擊而減少50%攻擊速度。 」

轉貼信長資料站

根本就系魔免...那來只會受10%法術傷害!?

大家搞清楚
出招唔係叫魔攻 .. 係叫魔法/法術

魔攻都係攻既一種 .. 好似瀧川開左大絕咁
一樣計你普攻攻擊力
但係魔免都會有效

所有魔免無效既招都係物理攻擊
咁諗自至係岩的

原帖由 Dv_ 於 2007-8-4 20:45 發表
大家搞清楚

一樣計你普攻攻擊力
但係魔免都會有效

咁諗自至係岩的

魔攻=魔法攻擊
眾所周知係攻擊既種類

你所講既瀧川開左大絕計你普攻攻擊力係岩
但係有咩關係
係考慮到會唔會被魔免抵擋 只係同攻擊種類有關 冇錯掛

瀧川開左大絕由物理攻擊轉為魔法攻擊
魔免自然擋到
但係點解呢個諗法唔可以代入去英雄技能上

技能既攻擊唔通唔係分物理攻擊同魔法攻擊咩?
招式故言係魔法 但係魔法都有分到攻擊種類 唔通唔岩咩?

為左令閣下更易明白
不如叫系列
物理攻擊系 魔法攻擊系 會唔會易明d

細佬我自問對信長認識唔深 閣下如果覺得我錯咁就提出更好既論據黎指出我既錯處

原帖由 Dv_ 於 2007-8-4 08:45 PM 發表
大家搞清楚

一樣計你普攻攻擊力
但係魔免都會有效

咁諗自至係岩的

m....
照你咁講 魔免冇效都係物攻...
武田信玄招放馬
本願招咒
風書
魔免都係無效
姐係佢地e3招都係物攻
你可以話係
but我唔覺= =

回大家......各位認為魔攻又好~物攻又好

如果某部分人相信某技能係魔攻~盡管可以開魔免比自己

但係唔好老點人-____-自保唔到仲要哂1支水~大家HAPPY~到時-_-

原帖由 巫☆〞 於 2007-8-4 05:07 PM 發表

首先 你違反版規...

其次系織田信長方面,系我講錯  好對吾住

佢系無視魔免直接造成傷害

但系 閣下所講     再加埋立花個魔盾...
                ...

大哥呀大哥

你好似唔係好明招技能點解..........

立花招盾...本身就係魔法...

係啓動性技能魔法免疫

佢本身已經係一招魔法

信長同服部大絕又點會扣佢唔到呢?

原理同魔水一樣 點解信長對住d開魔水ge人會扣血呀?

因為佢招技無視無免

既然佢招技無視魔免

咁會唔會扣立花血呀?

答案緊係會啦!!!

果招技有一個bug, 你唔知呀?

我話你知!!!就係一級只會受5%法術傷害!!!!

點解呢?個盾ge技能說明係減少5%傷害

但係...因為鋒大唔識整!!!!!!所以整到招技變左只會受到5%法術傷害!!!!!

唔信呀?自己上www.w3n.tw搵post睇!!!!

信長官網呀!!!知母?

自己上去用你隻眼睇清楚!!!邊個錯!!!

原帖由 chunwailui 於 2007-8-9 13:40 發表

大哥呀大哥

係啓動性技能魔法免疫

佢本身已經係一招魔法

原理同魔水一樣 點解信長 ...

閣下
我對你講既野有d明 有d唔明 可以的話希望你再講多少少

咁首先啦
你話到招盾啓動性技能魔法免疫 明白的
總之就係魔免 一般法術係免到

但係...因為鋒大唔識整!!!!!!所以整到招技變左只會受到5%法術傷害!!!!!

唔信呀?自己上www.w3n.tw搵post睇!!!!

信長官網呀!!!知母?

呢度有d唔明 bug果度唔理先
你係指緊佢對住信長招大技會扣血但好少係因為

信長大技--->無視魔免的法術攻擊---->魔盾魔免無效但由於有bug而降低法術攻擊傷害嗎??

同埋點解專登用1lv黎講 咁4lv會唔會係一樣?

唔知理解岩唔岩
因為你講d語句真係好難令人明 (語言邏輯問題??囧= =)
仲有你講野太激動 好易引起不必要既駡戰 收歛一下好點
另外 2000fun是不能宣傳其他論壇的吧

以上 純個人意見 如有得罪 敬請見諒

原帖由 chunwailui 於 2007-8-9 01:40 PM 發表

大哥呀大哥

係啓動性技能魔法免疫

佢本身已經係一招魔法

原理同魔水一樣 點解信長對住d開魔水ge人會扣血呀?

因為佢招技無視無免

既然佢招技無視魔免

咁會唔會扣立花血呀?

答案緊係會啦!!!

唔信呀?自己上www.xxx.tw搵post睇!!!!

信長官網呀!!!知母?

第一  完全吾知你插我d咩-.-

第二...我冇話信長 服部大技差吾到立花血

可能我之前既post講錯左

重有  邊招有邊個bug 完全吾知你講咩-.-

信長官網方面我吾清楚  更加冇上開去...

我只系知道立花4lv盾可以減35%傷害,而織田信長系無視魔免直接傷害

結論  完全吾知你插我咩-.-

再加埋立花個魔盾...

我之前既post系吾明你呢樣姐-.-...

法術傷害系因為魔免冇左了吧?

受10%傷害又點解呢  完全吾明

你又犯版規了-.-

會考成績差

火氣大左d...唔好意思先講聲...

我解釋比你聽

原本阿鋒(信長作者...我諗你地知ge)

係想將立花個盾改做魔免...

只可惜...佢竟然唔記得左有無視魔免呢樣野

咁佢只可以將個技能加多個效果

務求可以做到一招完全魔免ge技能

可惜因為佢本人太廢

技能說明果度講左話...如果魔盾得1lv

就會降低5%傷害..係咪?

但係呢幾粒字只不過老點你=.=

因為台灣方面各位大大試過

發現原來係只會受到5%法術傷害

基本上佢係成功左...咁點解技能說明果度要寫錯呢?

因為=.=如果你再升盾...你就變左會食15%法術傷害

再升到3lv就25%...4lv就35%

呢樣就係佢改黎改去都改唔到ge野...因為改唔到

所以佢冇理到...所以呢招係台灣論壇已經叫做bug...

因為升1lv係好過升4lv

各位明白未?

原帖由 銘裕仔 於 2007-7-25 04:30 PM 發表
立花招大有時唔聽洗

先放絕再捉,就會轟向目標!?

佢會打冰先- -...最好冇冰先出大
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 10:35 PM , Processed in 0.036723 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存