2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 古龍 綜合討論+感想區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 偉偉仔^^
go

[討論] 古龍 綜合討論+感想區 [複製鏈接]

笑傲無雙

仲記得小三開始玩古龍.......除左自己都唔係好識打字之外
感覺上成隻game大多人都係唔識打字...哈哈
赤武 red mo~~ 哈哈

我都係朋友介紹玩第一隻online game古龍,當時相當好玩,要組織先去打偏將,武憎
之後出上塔打都好玩,

我也是玩ser4

好肯定係2002 2月~!

第一隻online game

記得個時好低b

整角色 用左自己個中文名做id 玩到10lv到

見人地d名 同我既名大太分別

重開-.-

平南出世 8lv上左武憎山

成2十幾人圍一隻~個時見到好多exp一隻

好正 企最前~

佢一番生 秒殺我-.-

古龍教曉我愛情=

識左個女仔到而家仲有contant!

出左惡心谷無耐就無玩了

我最記得個時個武功榜第一叫 pang

部隊名 個時 最出位 係天>魚< 同 狼族

y@ah!

我是遊俠者

見大家講到咁興奮 整d正野出黎

好懷念啊

好多張都唔見了

已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

古龍 係我心目中最好既online game   我小二果時見我哥同成班小學同學一齊玩 我仲記得佢地係吉緊獅頭魔 吱吱聲, 即刻吸引到我 所以就開始跟住玩 我玩果時係1.0  果陣時既電腦係用緊window98  lag爆   而且果時只係識打xxxu xmex  呢d野= = 講一句野十個交叉 冇人睇得明     一玩就一直玩到08年先冇玩 我同大家一樣最鐘意1.0 同2.0果時既古龍   果時玩古龍最怕入紫禁城 真係塞滿哂人= =   1.0-2.0既古龍 真係好有大家庭feel  升lv冇一堆人一齊升 都冇咩可能升到lv   但係gameone 一手搞衰隻咁好既game  第一樣錯就係出幫eq  第二樣錯就係出格殺令   幫eq一出 一堆人一齊升既現象就開始消失    格殺令一出 去一去wc 出返黎個身空空如也仲要扣50%內力  令唔小人因為咁唔玩   不過古龍有樣野一直都係咁正 就係背景音樂 點正法都唔洗再講..........      我想搵返古龍d背景音樂  尤其是係登入果時果首  我成日哼= =     有冇人可以upload上黎
☆魔鬼皇☆ + 5 感謝分享!

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

古龍呢隻game呀....哈哈....
斷斷續續都玩左好幾年lor....
個陣呢隻game係我中1個陣玩既....
隻game岩岩開...1.0...
總記得d同學話....每一個人用1個武器...
個陣我用拳....都唔知點解...
開天掌屈影....個個靠我呢招黎升lv...哈哈...
廿幾lv囉1lv飛鏢去狂c洞抽水....
但係每一次入去都好驚俾門口個隻渦鬼殺喎....
平南王府對出既官兵洞....係一眾低lv人士同去係個度識女仔既人士既天堂=]
每一日都爆哂既....得閒就廿幾人上去打武僧....
偏將...赤武...青武...渦鬼...武僧..仙童...石獅...
有時打到悶...總會周圍行...探下險....
但係跑得耐....又冇血氣喎....又要坐....
係南京城去香城...冇錢呀....慢慢跑啦....
到出金鵬王朝....哥甲既出現...塔既出現....180lv既象徵....
總記得係金鵬島上....有隻王.....個樣係石渦鬼黎...身邊有好幾隻渦鬼架...
唔知一眾由開始1.0玩既朋友....又有冇印象呢....
呢點點滴滴....都係大家係中學時既回憶....
古龍.....曾經係一隻好game...一隻帶俾大家開始快樂回憶既online game...
但係而家....古龍....相信係南京城....以及各個以前升lv....搶怪...吹水既聖地....
都已經水靜河飛了....因為呢隻game...已經面目全非.....
已經唔係你我理想中既古龍了.....

by:ser5....葉孤城.....拳影王中王....lv178
☆魔鬼皇☆ + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

話說前一排汁汁下野 搵到久違左幾年既 古龍安裝光碟(1.0) 心思思想裝黎copy古龍d背景音樂黎回味下  尤其是係登入果時果首  點知冇既..... = = 明明記得以前裝果時係會有d音樂既file     唔知有冇依家仲玩既既古龍朋友可以放上黎 or send黎我 email      hiu_1991@yahoo.com.hk

原帖由 chunlc 於 10-3-16 11:15 PM 發表
話說前一排汁汁下野 搵到久違左幾年既 古龍安裝光碟(1.0) 心思思想裝黎copy古龍d背景音樂黎回味下  尤其是係登入果時果首  點知冇既..... = = 明明記得以前裝果時係會有d音樂既file     唔知有冇依家仲玩既既古龍朋友 ...

個陣段登入音樂呀....我到而家都總記得呀....總有頭個段片.....葉孤城vs西門吹雪....我都總記得...有興趣想睇返既朋友可以上youtube回味一下=]

我當時玩古龍係剛剛出的,差不多九年前吧,我玩SR2的 叫千江雪

我最鍾意玩就係呢個ONLINE  哈

仲有當時係TWINS剛出道沒幾耐,有首主題目古龍的   我鍾意喔

(我而嫁都好挂住古龍ONLINE及一班以前戰友)

太懷念古龍online啦,twins歌詞

辛苦夠玩得不夠每日過活也好像魂遊
請給我一本小說我就有辦法出走

辛苦夠玩得不夠要是救藥世間上難求
請給我一本小說我就會另有出口

勝負憑造勢稱霸論武功笑問誰的世界更荒謬
武俠迷像我只愛在我的妄想中露兩手

陶醉于北風簫簫高手過招小說內幾多大俠

情仇善惡明與暗那故事那麼簡單

望望現在身邊角色深奧莫測的容顏

誰人恨我誰愛我我盼望有雙x光眼

要共誰熱鬥操縱在我手發夢毋需對你太遷就
武俠迷像我所渴望那些和現實未掛勾

原帖由 chinwaiho 於 08-7-8 02:13 AM 發表
估唔到古龍咁就6年~
開頭真係好好玩!但好難升lv-_-"

官兵洞門口一大堆人坐哂係度
我仲記得成日引d武僧落黎殺人哈哈
仙童..呢個o靚仔真係買佢怕...勁到..

係官兵洞一定要組隊打同唔可以走散架~
好似而家其他 ...

如有私服,我第一個報名,重拾當年feel

曾經剛剛出時係點數計,以小時制,日制,未出月費,到玩左兩個月先出月費,

初玩第一個月好LAG,每次登入都好多人玩,當時好多人都係2000FUN論壇罵GAMEONE,

自從當年03-04年有一大批人走之然,我就離開了古龍,一直都好懷念~~~~~~~~~~~~~~~~~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

因為古龍我先玩2kf
太多回憶啦!!

快活林果段音樂, 成日俾TVB拎黎用

第一次有個帖我咁多頁都睇哂~~勾返起我好多回憶.......
古龍係我第一隻沉迷o既onlin game....一出無耐我已經玩.....我仲好記得果時係中二....
本來同d fd一齊玩楚留香server~但後來出左葉孤城後~我就轉左過去~~自己一個玩~~
我記得岩岩果陣~係香城出世~~門口打下民團~打下強盜~獅頭族人~後來唔知點跑~就跑左去平南王府~~諗返起都幾佩服自己~~

同大家一樣~~最記得係官兵洞~武僧山~赤武洞~~果陣時官兵洞口~坐滿哂人-_____-""行高少少~武僧山上面又一大堆人~
一齊衝上去打武僧~又一齊走佬-___-諗起都懷念~~   打官兵果陣~開始同d人組隊~ 好記得果陣一定有人提議~不如去赤武洞睇下~~
一入到去~~!哇~!又係一大堆人~等人擋打赤武~~ 我記得果陣仲傻傻地~諗住人地打一下就跑返黎~我又有樣學樣~點知..我個人就慘叫了=   =""哈~

後來出左滅魔殺神塔~就日日係入面打...係一樓識好多人~ 有人打打下仲唱下歌~~(果陣twins首 眼紅紅 都幾hit下)
果陣用技打怪~仲未會話邊個用技得到尾點之類~~所以成日趁亂就爆技-   - 但後來就無呢支歌仔唱.....
之後o既印象就無咁深嚕......  玩到13x左右就無再玩.... game已變質....

古代武俠變現在萬能俠....

果陣時入得最耐個會~係 星語心願  入面識好多人~雖然唔係深交...但我覺得佢地人好好~
浪清心 敏敏特穆爾 駱駝仔 高達  多謝佢地原諒我犯過o既錯.....
仲有d幫外面o既朋友 孔慈 打打 web仔 真天真 假天真 棗真夜 炒麵仔 細細粒 超細粒 菜菜子 仲有好多...
或者佢地對我無印象~但我咁多年後~我仲記得佢地....

古龍...我永遠懷念你...
您令我學會網上友情都可以好warm
您令我學會好玩的online game是什麼~
您令我明白咩叫沉迷打機....
您令我明白點解唔入game唔安落o既心情....
您令我入唔到精英班= =

如果比我返去果陣時~我一樣都會咁沉迷...我會再識多d朋友...再留低多d回憶...

伺服器:葉孤城
名字   :江無缺    <<果時絕代雙驕3都未出嫁~我已經用呢個名= =

我第1隻GAME都係玩古龍呀
因為隔離屋D哥哥玩.. 我睇到之後太吸引... 仲同屋企人講想玩
點知唔比.. 我唯有撞入隔離屋D AC..點知撞唔入
就等左成年 到小4先玩 我諗係2.0TWINS個時..
個時入到GAME真係超新鮮.. 雖然我唔係好識打字咁. 但D人都會去估下我個意思係咩
之後..第1次玩左無耐就刪AC-口-再升..(原因係)個時我真係唔知"""內力"""係咁重要-口-
同埋個時又冇13招.. 加番D耐力.. 坐係到等佢回點..好哂點數 所以都係刪左第1隻人-口-
如果而家古龍由1.0黎過..我實會玩!!

我的開始=2.0時代     我的結束=3.0時代
好懷念2.0登入遊戲果時個背景音樂..到宜家都仲記得..哈
SER 5的路過一下
名字不留下了..反正到了現在應該沒有人知悉我的存在
沒什麼好說的只是..
古龍..係你......
令我學會打中文字&訓練我既打字速度(這個十分重要!)
令我知道了2KF這論壇的存在(這個也很重要!)
令我愛上了網遊好長的一段時間(現在我脫離左網遊毒了!耶!)
令我在心中留下了一段段永永遠遠也抹不去的回憶(哭: )
令我交到了幾名到現在還有連繫的真正的好朋友(讚!)
令我有另一個家(真懷念呀)

我都想搵返以前D日子~~岩岩出個時仲要冇包月!!食錢食死人但係玩得開心!最記我個時同D FD 1X LV係城門PK 到200LV個時又係金村到P 幾鬼開心~~而家真係~~~~唉!!!

古龍..係我第一隻玩既ONLINE GAME..都係我最愛既ONLINE GAME..到左今日我都係冇變..佢有好多唔好野..狗野但..我對GAME既野好多都好了解..真係好想玩番
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 10:50 PM , Processed in 0.061400 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存