2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 大家多數搽香水既位置係...?
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 李奧
go

[美容-其他] 大家多數搽香水既位置係...? [複製鏈接]

原帖由 小sion子 於 2008-3-26 05:59 AM 發表
我習慣噴耳背~
我鍾意聞到自己隻香水~cccc(咁唔可以噴面架嘛~最近咪已經係耳背囉~ccc)

你好似對香水好有研究?@@
我係女仔,,都唔知噴邊度好

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 ╮咖哩『糖』 於 2008-4-8 01:23 PM 發表

你好似對香水好有研究?@@
我係女仔,,都唔知噴邊度好

不算有研究呢~
其實噴邊度都係隨心既姐~一般相信噴係脈搏跳動既地方可以有助香氣散發~
所以多數人會噴耳背~手腕內側~或者胸口之類地方~
有d人會噴腰~香氣會散發得"隱蔽"d~
亦有人鍾意噴衣物~不過注意噴淺色衣物可能會令衣物發黃~
亦有人鍾意噴頭髮~不過好似對頭髮唔太好~oo~

不過注意返全身唔好噴超過三處地方~否則會嗆鼻呢~

對不起,您無權投票。....所以吾講=-=v

其實係手婉feel到咩

耳背同埋手脉位......

我發覺sasa 呀, 卓越個d 多數來來去去都係o個幾個牌子既香水辦,
仲有冇其他地方有多d choice ?_?

原帖由 瑜瑜 於 2008-4-14 11:03 AM 發表
我發覺sasa 呀, 卓越個d 多數來來去去都係o個幾個牌子既香水辦,
仲有冇其他地方有多d choice ?_?

就算去埋天使雅施colourmix有時都只係會多三兩款choice, 基本上黎黎去去都係個幾十款......
就好似一間會有abcde, 另兩間有abcdf同abcdg咁, 基本上都離不開abcd.....
所以其實我買辦係先睇有咩辦再去個架度搵返個隻香水既tester黎聞~oo~

btw, 如果想搵支平香水入門, elizabeth arden既green tea係好選擇~唔知點解而家賣到好平~sasa賣$39辦仔(10ml以內...), $45/30ml, $68/50ml, $105/100ml (可以去試左個味先拎支野去賣單~o~/ )
除返開1ml 香水$1好少見.......一般都起碼$5-6, 買細樽裝要$8-10

原帖由 【玲】 於 2008-4-11 08:50 PM 發表
其實係手婉feel到咩

你郁下呀~寫紙呀~撥頭髮呀~就會聞到~
都係一個常見(常噴?)而又夠含蓄既位置~

原帖由 小sion子 於 2008-4-14 07:32 PM 發表

就算去埋天使雅施colourmix有時都只係會多三兩款choice, 基本上黎黎去去都係個幾十款......
就好似一間會有abcde, 另兩間有abcdf同abcdg咁, 基本上都離不開abcd.....
所以其實我買辦係先睇有咩辦再去個架度 ...

好似話sasa個d係水貨,所以先至平d
另外我想問有無d男裝香水推介下

原帖由 john666666 於 2008-4-15 01:25 PM 發表

好似話sasa個d係水貨,所以先至平d
另外我想問有無d男裝香水推介下

嗯, 所有以上說的售賣地方賣的都是水貨~
如果要買行貨可以去尖沙咀faces(即係海運~)個度會比較集中~

唔知你個人偏好咩味呢~
我幾鍾意kenzo L'eau par EDT men~
不過其實揀香水好睇個人喜好~自己去親身聞tester揀會實際d~
多數同d職員講你既個人喜好(想清d/中性d/果味/甜d等等....), 佢都大概會拎到相乎既香水出黎~

原帖由 小sion子 於 2008-4-16 01:07 AM 發表

嗯, 所有以上說的售賣地方賣的都是水貨~
如果要買行貨可以去尖沙咀faces(即係海運~)個度會比較集中~

唔知你個人偏好咩味呢~
我幾鍾意kenzo L'eau par EDT men~
不過其實揀香水好睇個人喜好~自己去親身聞 ...

首先唔該哂你先
我個人鍾意水果味同甜d既香水
我想問仲有無其他好介紹呢
同埋我想問買行貨既話,
朗豪坊西武算唔算集中

原帖由 john666666 於 2008-4-16 10:59 AM 發表

首先唔該哂你先
同埋我想問買行貨既話,
朗豪坊西武算唔算集中

我都鍾意甜味 (最好係糖味咁)
有冇好介紹?

原帖由 瑜瑜 於 2008-4-16 11:26 AM 發表

我都鍾意甜味 (最好係糖味咁)
有冇好介紹?

Dior Addict  
Dior MISS CHERIE
Anna Sui Secret Wish(呢隻男或女用都得)
anna sui dolly girl bonjour
DKNY Delicious
仲有好多好多選擇....

十週年勳章(賀詞)

miss

原帖由 john666666 於 2008-4-16 10:59 AM 發表

首先唔該哂你先
同埋我想問買行貨既話,
朗豪坊西武算唔算集中

朗豪坊.....印象中最會派香水紙既應該係anna sui~其他好似唔特別覺會派, 雖然行埋去可能有得拎~
個度有ok多間"有兼賣香水既護膚品牌" (我個人會將佢分類為護膚品牌集中地而唔係香水集中地.....), 如果你既目標係例如chanel, anna sui, clinique之類牌子既香水, 個度都會搵到~

相比之下, faces會多ba派香水紙~而且會有escada, kenzo個d無護膚品既brand既香水櫃~
最深刻印象有次同fd去揀佢既第一支香水, 聞到鼻到萌埋(笑)~
香水櫃ba會拎一小樽咖啡豆出黎"reboot"你個鼻~
當時記得拎過香水紙既有kenzo, anna sui, burberry, issey miyake, chanel, dior, DKNY, CK, moschino....(嘩, 唔數啦, 咁恐怖既.....)
唔數都唔記得試過咁多咁多咁多香水.......
同埋個度"習慣"賣香水, 試完唔買感覺ba無咁黑面~_~"

丫~講起, 男性香水的話其實ck都ok架~

原帖由 小sion子 於 2008-4-17 04:05 AM 發表

朗豪坊.....印象中最會派香水紙既應該係anna sui~其他好似唔特別覺會派, 雖然行埋去可能有得拎~
個度有ok多間"有兼賣香水既護膚品牌" (我個人會將佢分類為護膚品牌集中地而唔係香水集中地.....), 如果你既目 ...

咁既話,係未代表朗豪坊d香水品牌相比起faces較少選擇呢?
因為我見到都有唔少品牌係個度

之前我都用緊CK One,不過用用下覺得隻味太普通.想轉下其他

原帖由 john666666 於 2008-4-17 10:11 AM 發表

咁既話,係未代表朗豪坊d香水品牌相比起faces較少選擇呢?
因為我見到都有唔少品牌係個度

之前我都用緊CK One,不過用用下覺得隻味太普通.想轉下其他

我覺得係架~faces多櫃嘛~朗豪坊有既faces+LCX都應該有~
其實朗豪坊既品牌專櫃的確唔少~不過我感覺個度比較集中埋化妝護膚品~

多幾支香水輪流用會無咁容易覺厭架~覺得普通咪打佢入冷宮一排囉~過段"冷靜期"之後又會覺得ok返架啦~cc

原帖由 小sion子 於 2008-4-18 12:39 AM 發表

我覺得係架~faces多櫃嘛~朗豪坊有既faces+LCX都應該有~
其實朗豪坊既品牌專櫃的確唔少~不過我感覺個度比較集中埋化妝護膚品~

多幾支香水輪流用會無咁容易覺厭架~覺得普通咪打佢入冷宮一排囉~過段"冷靜期" ...

faces係邊到有?_?

同埋我想上網bid, 糖味既, 有冇特別好介紹 (我唔想要果味 )

原帖由 瑜瑜 於 2008-4-18 11:06 AM 發表

faces係邊到有?_?

同埋我想上網bid, 糖味既, 有冇特別好介紹 (我唔想要果味 )

faces = 尖沙咀海運大廈一樓 成個場既稱呼(佢個logo後面多兩個s, 所以有人稱呼佢做facesss, 不過正稱應該係faces)
對面係連卡佛LCX, 兩者加埋都可以堪稱全港化妝護膚品及香水行貨最齊全既地方~

其實我唔特別識分果味同糖味......用緊既ralph幾甜~藍色樽身~你可以試試味再bid~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小sion子 於 2008-4-21 02:48 AM 發表

faces = 尖沙咀海運大廈一樓 成個場既稱呼(佢個logo後面多兩個s, 所以有人稱呼佢做facesss, 不過正稱應該係faces)
對面係連卡佛LCX, 兩者加埋都可以堪稱全港化妝護膚品及香水行貨最齊全既地方~

其實我唔特 ...

........, n....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-30 02:21 AM , Processed in 0.040526 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存