2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 War Game 新手請教各位師兄
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 此生無悔
go

新手請教各位師兄 [複製鏈接]

我建議你選擇比較輕o既槍作為你入門o既槍~
因為,玩wargame始終都係一個運動量幾大o既活動~
你身上用o既野o既重量,絕對影響到你~~

原帖由 司馬Ryan 於 2008-7-16 04:48 PM 發表
我建議你選擇比較輕o既槍作為你入門o既槍~
因為,玩wargame始終都係一個運動量幾大o既活動~
你身上用o既野o既重量,絕對影響到你~~

哦....其實重唔重我覺得冇咩所謂...因為平時都有練下身體做下GYM咁....
相反...第一把槍我好睇重....想盡量問多D識多D做多D RESEARCH先買....
其實我最想最想最想玩既第一把槍係狙擊......但係想問下係WARGAME到狙係唔係冇咩用同埋都冇咩人用架呢?如果係又點解呢?係因唔實用定係場太小?

原帖由 6呎4 於 2008-7-16 10:54 AM 發表

I usually use laser during night games.
sometimes will use it during day games.

Yes, AUG Military Version has 1.5X optic.
If the gun doesn't have any rail on top, u can put a mount on it ...

Thank you for your help, actually is lazer=紅外線?how much for a lazer approximately?

原帖由 twswts 於 2008-7-16 12:45 PM 發表

金弓出既
不過好唔好就唔多知

金弓呀....到底國產又有幾個牌子架...邊隻國產牌子出既槍最好呢? 謝謝師兄s解答

原帖由 此生無悔 於 2008-7-16 08:51 PM 發表

金弓呀....到底國產又有幾個牌子架...邊隻國產牌子出既槍最好呢? 謝謝師兄s解答

M系    G36C          金弓
M系                           Boyi  
AK系                         CYMA(司馬)
MP5                   金弓

國產有好多廠
包括: JLS   A&K   雙象     雙鷹      金鐘       Boyi\D-Boys     AGM     CYMA(司馬)    Galaxy    金弓        Kart        Well 等
當中   金弓   Boyi\D-Boys   司馬   係最好既幾個

原帖由 此生無悔 於 2008-7-16 08:44 PM 發表

哦....其實重唔重我覺得冇咩所謂...因為平時都有練下身體做下GYM咁....
相反...第一把槍我好睇重....想盡量問多D識多D做多D RESEARCH先買....
其實我最想最想最想玩既第一把槍係狙擊......但係想問下係WARGA ...

新手玩狙好易死
因為WarGame 中既狙擊手係好少機會開槍
主要係幫隊友報位     仲有開槍前就要考慮
一個冇人發現到你既位
開左槍都唔可以比人發現到你
要搵定後路走佬
等等好多點要注意
所以新手打Game 玩狙係冇機會開到槍   或者    好快死

原帖由 twswts 於 2008-7-16 09:17 PM 發表

M系    G36C          金弓
M系                           Boyi  
AK系                         CYMA(司馬)
MP5                   金弓

國產有好多廠
包括: JLS   A&K   雙象     雙鷹      金鐘        ...

oic...thank you so much c兄, 呢個好有用我第時買槍時會用黎參考

原帖由 twswts 於 2008-7-16 09:23 PM 發表

新手玩狙好易死
因為WarGame 中既狙擊手係好少機會開槍
主要係幫隊友報位     仲有開槍前就要考慮
一個冇人發現到你既位
開左槍都唔可以比人發現到你
要搵定後路走佬
等等好多點要注意
所以新手打Game 玩狙 ...

其實d war game場係點架?兩邊距離唔係好遠架咩?要成日走動架?唔係有好多障礙物架咩?因為其實我就真係對狙好有興趣既...岩岩開始玩死多d都唔緊要...反正學多d野嘛....重點係其實我想知道係war game玩狙有冇暗殺人果種feel姐....係呢,其實電槍既狙係唔係準過其他槍好多架?定係都要自己hop-up架?

原帖由 此生無悔 於 2008-7-16 09:49 PM 發表

其實d war game場係點架?兩邊距離唔係好遠架咩?要成日走動架?唔係有好多障礙物架咩?因為其實我就真係對狙好有興趣既...岩岩開始玩死多d都唔緊要...反正學多d野嘛....重點係其實我想知道係war game玩狙有冇暗殺人果種feel姐....係呢,其實電槍既狙係唔係準過其他槍好多架?定係都要自己hop-up架?

當然要set hop up 先
你想買手拉狙定入氣手拉定係電動既??
準就其實同其他差冇幾(因為點都係玩具槍黎)
暗殺feel !!??都算有既
不過都係要"哩"得好先啦
香港地方有限唔會好遠嫁咋

你咁似我既
我都係對狙好有興趣      雖然我只係打過一次Game   
不過睇得post 多(特別係講war game既狙擊手)
只係套"Shooter"(電影)  我自己一日睇一兩次  
一個星期睇多過五次都睇唔厭  

原帖由 twswts 於 2008-7-16 10:55 PM 發表

當然要set hop up 先
你想買手拉狙定入氣手拉定係電動既??
準就其實同其他差冇幾(因為點都係玩具槍黎)
暗殺feel !!??都算有既
不過都係要"哩"得好先啦
香港地方有限唔會好遠嫁咋

你咁似我既
我都係對狙好 ...

哈哈  可能係以前CS玩得多  對狙有感情...而且好中2暗殺人果種FEEL....
我想問呢...你講既咁多種狙有咩分別呢?唔同既狙準d,遠d,火力強d?
咁一般大家玩war game有冇人用狙架?我唔想等陣真係買左把狙番黎個個望住我好似怪物咁....
仲有呢,其實一買番黎既果d原裝槍係唔係好唔準架?係唔係一定要改or hop-up?因為我新手一個...根本唔識改or  hop-up...
我驚等陣買左把槍番黎原來發現一d都唔準既....射極都射唔中人就比人打死左...
係呢...距離遠極有限...但係一般既場狙到底有冇發現空間呢....姐係舍距離岩唔岩用狙?
你話你玩過一次狙?覺得點呀?會唔會拎得好辛苦,好難射中人?
我想早d買齊d裝備早d一齊玩.....所以要先問清楚晒先,...因為其實仲未決定好買d咩槍玩....最想當然就係玩狙啦....不過如果玩狙同我想像中有太大既出入就算啦.......
都係買番把ak呀aug呀m4系黎玩好了....第一把槍對我好重要...

仲有...買槍送既果舊電其實好唔好架?係唔係最好自己買過蕭呢...我聽講電都有分咩Ni-CD 同 Ni-MH,到底邊隻電好d? 係呢彈夾方面, 係唔係鏈匣比較好呀?
好似問得太多.....不過請得閒d同熱心既師兄前輩盡人事解答啦.....多謝晒各位

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 01:12 AM 發表

哈哈  可能係以前CS玩得多  對狙有感情...而且好中2暗殺人果種FEEL....
我想問呢...你講既咁多種狙有咩分別呢?唔同既狙準d,遠d,火力強d?
咁一般大家玩war game有冇人用狙架?我唔想等陣真係買左把狙番黎個個望住我 ...

其實唔好咁快玩狙擊住喇~
岩岩開始玩,對呢個遊戲未熟悉,玩狙擊係好難架...

原帖由 司馬Ryan 於 2008-7-17 08:30 AM 發表

其實唔好咁快玩狙擊住喇~
岩岩開始玩,對呢個遊戲未熟悉,玩狙擊係好難架...

哦...咁呀....既然係咁咁我都係要聽下師兄前輩既話既...咁都係買番把普通槍黎玩住先啦~
咁師兄有冇d咩槍好推介比我用?我其實想買aug, ak or m4系既...有冇D咩槍比呢幾款更準更型拎起黎手感更好既槍丫?
其實呢有個問題一直都困擾左我好耐喇....其實講真狙擊槍同普通果d長槍有咩分別呢?突擊步槍加個 scope 不就是一支狙擊槍嗎? 而且突擊步槍是全自動, 狙擊槍是單發, 突擊步槍在近戰和火力上都有優勢. 我說的對嗎? 還是我理解錯.係cs入面狙同ak果d槍就話有好大分別姐..唔知係真實既war game黎講又有咩分別呢?如果唔係司馬師兄都唔會話新手用槍好易死啦...所以應該有分別..不過我唔清楚分別係邊.... 如果我真係想要有狙擊既feel..咁我買把aug加個遠鏡其實係唔係就同狙差唔多呢?
仲有..scope係唔係都有分紅點鏡同遠鏡?如果我兩個都裝晒係把槍都會唔會好怪or多此一舉呢?求求各位賜教...唔好嫌小弟太煩..其實我都就問完架喇..好快就去買槍了^^心情好緊張同興奮..
by the way,各位師兄得閒既可唔可以盡量解答下我係上一個post問既一大堆問題....一人答一d都好丫....因為我就準備去買槍啦....呢幾日係問問題既最後衝刺喇

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 12:23 PM 發表

哦...咁呀....既然係咁咁我都係要聽下師兄前輩既話既...咁都係買番把普通槍黎玩住先啦~
咁師兄有冇d咩槍好推介比我用?我其實想買aug, ak or m4系既...有冇D咩槍比呢幾款更準更型拎起黎手感更好既槍丫?
其實呢 ...

其實打War Game 既槍都係玩具槍黎姐
冇咩大分別    大同小異咁啦
M4 AK 果D 冇咩分別     分別在於重量果D
所以你睇岩邊款就得啦     自己中意既款
同款唔同廠既槍     都有分別     做工好唔好     內餡有咩問題等等
唔同真槍      真槍唔同款都有唔同既射程   有D仲相差好大
但係用黎打War Game 既只係玩具槍      射程分別只係好少
如果相差多既就係冇set hop up 果D既問題

初初玩唔建議玩狙係因為有好多野要識
講真    war game中既sniper 係個人肉偵察器
主要係幫隊友報位         加上狙既  就當你手拉狙啦
同其他槍比        同一條件下
人地電槍一秒幾發  十幾發     手拉狙就輸"洩"好多
我自己無聊時玩狙     最快都係    兩秒一發
(計既時間係拉好雞   搵左目標瞄好   開槍果刻開始計   再拉雞   瞄返目標    開槍   係第一次扣雞同第二次扣完雞之間既時間)
電狙啦     其實我都唔係好清楚   
不過點都冇一秒十幾發咁快(改過除外)

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 12:23 PM 發表
scope係唔係都有分紅點鏡同遠鏡?如果我兩個都裝晒係把槍都會唔會好怪or多此一舉呢?

有隻紅點鏡係有四倍既
裝左倍鏡都唔駛裝紅點    因倍鏡有十字(簡單咁講狙鏡黎既)

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 01:12 AM 發表

咁一般大家玩war game有冇人用狙架?我唔想等陣真係買左把狙番黎個個望住我好似怪物咁....
仲有呢,其實一買番黎既果d原裝槍係唔係好唔準架?係唔係一定要改or hop-up?因為我新手一個...根本唔識改or  hop-up...
我驚等陣買左把槍番黎原來發現一d都唔準既....射極都射唔中人就比人打死左...
係呢...距離遠極有限...但係一般既場狙到底有冇發現空間呢....姐係舍距離岩唔岩用狙?
你話你玩過一次狙?覺得點呀?會唔會拎得好辛苦,好難射中人?
我想早d買齊d裝備早d一齊玩.....所以要先問清楚晒先,...因為其實仲未決定好買d咩槍玩....最想當然就係玩狙啦....不過如果玩狙同我想像中有太大既出入就算啦.......
都係買番把ak呀aug呀m4系黎玩好了....第一把槍對我好重要...

仲有...買槍送既果舊電其實好唔好架?係唔係最好自己買過蕭呢...我聽講電都有分咩Ni-CD 同 Ni-MH,到底邊隻電好d? 係呢彈夾方面, 係唔係鏈匣比較好呀?

有既   不過少D
國產唔好抱好大既其望      馬記原裝槍已經算好準   
hop up 係可以令粒彈打得遠D  當然同準唔準都有關係    說明書有講點set hop up
上面都講左      枝枝槍既射程都有咁上下(冇改野既話)     只要set 好hop up 都夠嫁啦
不過我唔明     但係一般既場狙到底有冇發現空間呢  發現空間係咩@@
其實我係話我只係打過一次war game><""     你誤會左我啦
只係我last 幾場我拎左租果枝M4 用單發當狙玩姐
電我就唔清楚啦   要問6呎4 兄      
鏈匣容量高D    不過要上鏈     仲有上果時有聲      如果有敵人係附近聽到就O My God啦
彈弓匣容易少   好快打哂D彈    好在唔駛上鏈
我係用跟槍果舊電(國產槍跟既)          日本果D好D
國產跟果D     有少少危啦        不過我費事又買     冇錢XD

IC....唔該晒...所以我都決定左都係玩下普同步槍先...遲D先玩狙啦...
咁倍鏡係唔係貴好多架?其實我有近視驚睇唔清楚...如果我用AUG M4果D用倍鏡好D定紅點鏡好D呢?
係呢 咁我想問買槍送果舊電好唔好架...係唔係最好都係自己買過舊呢?
仲有仲有...我上網搵左D槍既資料....好似話馬記既槍一買番黎唔洗改就已經好準好好用,但係國9既只改左先勁D準D...係唔係真架?

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 07:27 PM 發表
IC....唔該晒...所以我都決定左都係玩下普同步槍先...遲D先玩狙啦...
咁倍鏡係唔係貴好多架?其實我有近視驚睇唔清楚...如果我用AUG M4果D用倍鏡好D定紅點鏡好D呢?
係呢 咁我想問買槍送果舊電好唔好架...係唔係最好 ...

上面更新左
我有近同遠視   加上有散光
我打Game 副眼鏡有附加鏡架   配左鏡片
倍鏡個價都係差冇幾
AUG 我見開既都係倍鏡
M4 紅點     不過M4 SPR  狙步黎   倍鏡多
我有枝倍鏡      想放    你有冇興趣??

新手必睇果個post 入面都有講到
馬記D 槍既內管對打War Game 卓卓有餘
不過講真     馬記....等 既日本槍   我只會買手槍
因為咁貴買返黎   花左真係心痛到死

點解師兄你只係打過一次WAR GAME既?你唔中2打?
咁到底國產既槍係唔係買左番黎一定要改??唔改就=打唔中人?
如果係既我諗我都係買日本槍好喇....叫我改槍我又唔鬼識改..等陣買左支國產槍番黎...發覺打極都打唔中人....咁就冇引啦...等陣搞到我連GAME都唔想打就無意思-....
果句野其實你唔洗理喇....我打錯左個字...應該係發展唔係發現
國產既電有少少危姐係咩意思?會整壞槍?唔夠電出比把槍?
我都有近視   加上有散光,你個風鏡都果種可以加塊鏡片落去果種?好唔好用呀?可唔可以SD張相上黎睇下?
你個倍鏡清唔清楚?大約可以望到幾遠?有相比我睇下就最好
係呢    我把槍可唔可以用晒兩樣架?倍鏡我就覺得真係有用既...而紅點鏡我就覺得好型...所以就想兩樣都網裝晒去...咁樣有冇問題?會唔會好怪?
仲有...倍鏡其實係點計架?我見到好似有咩5X20呀 又咩8X32之類...我點樣可以知道個倍鏡睇得清唔清楚,可以望到幾遠咁呢?  唔該晒各位師兄
請問乜野係CA?係唔係一把槍黎?邊位師兄有相比我睇下?睇番D舊POST有D師兄話新手最好用CA...PTW又係咩黎架?
慘喇慘喇....頭先睇番好多舊POST...發現原來大6槍有咁多問題架....一時又好可能買番黎呢樣壞果樣壞...改槍既時候又可能好多零件都搵唔到...到頭來個價錢可能比日本槍仲貴....係唔係真架?請大家解答..對小弟黎講答案關係到生死架....係既小弟都係買番枝馬記穩陣D啦...第1把槍...唔想玩幾下就壞左又可能槍都改唔到.....

原帖由 此生無悔 於 2008-7-17 09:29 PM 發表
點解師兄你只係打過一次WAR GAME既?你唔中2打?
咁到底國產既槍係唔係買左番黎一定要改??唔改就=打唔中人?
如果係既我諗我都係買日本槍好喇....叫我改槍我又唔鬼識改..等陣買左支國產槍番黎...發覺打極都打唔中人....咁就冇引啦...等陣搞到我連GAME都唔想打就無意思-....
果句野其實你唔洗理喇....我打錯左個字...應該係發展唔係發現
國產既電有少少危姐係咩意思?會整壞槍?唔夠電出比把槍?
我都有近視   加上有散光,你個風鏡都果種可以加塊鏡片落去果種?好唔好用呀?可唔可以SD張相上黎睇下?
你個倍鏡清唔清楚?大約可以望到幾遠?有相比我睇下就最好
係呢    我把槍可唔可以用晒兩樣架?倍鏡我就覺得真係有用既...而紅點鏡我就覺得好型...所以就想兩樣都網裝晒去...咁樣有冇問題?會唔會好怪?
仲有...倍鏡其實係點計架?我見到好似有咩5X20呀 又咩8X32之類...我點樣可以知道個倍鏡睇得清唔清楚,可以望到幾遠咁呢?  唔該晒各位師兄
請問乜野係CA?係唔係一把槍黎?邊位師兄有相比我睇下?睇番D舊POST有D師兄話新手最好用CA...PTW又係咩黎架?
慘喇慘喇....頭先睇番好多舊POST...發現原來大6槍有咁多問題架....一時又好可能買番黎呢樣壞果樣壞...改槍既時候又可能好多零件都搵唔到...到頭來個價錢可能比日本槍仲貴....係唔係真架?請大家解答..對小弟黎講答案關係到生死架....係既小弟都係買番枝馬記穩陣D啦...第1把槍...唔想玩幾下就壞左又可能槍都改唔到.....

我唔係唔中意打     係撞正有野做姐
唔改都唔會打唔中人既      主要都係要set 左hop up 先
國狗跟既電............ 我唔記得左有咩問題    不過我都照用     個問題唔算大
我用果隻係強化眼鏡           
我果枝倍鏡係 Tasco 3-9X40E  紅綠光各5段
唔怪既     不過就重D
CA 係香港廠黎    全名 Classic Army
CA 網頁     按此
PTW  成槍   九千幾銀     全名 Professional Training Weapon
依樣問Zero 最清楚    (佢有枝M16 既PTW)
我自己都係用國狗     但我就唔會改
有D槍一早就知佢有邊D 問題     就考慮下買唔買
諗下有咩解決方法         
不過一枝槍就諗真D 啦

紅光

紅光

綠光

綠光

3倍

3倍

9倍

9倍

個人意見,,,,新兵上陣.....最好選擇比較輕身既槍""因為落到場 同你係間鋪頭拎住支槍 係兩個重量""其實咩槍都冇關係....唔會話邊支有魔力""自己鍾意就ok.....
咁你話改唔改""其實買支國狗...試下自己係咪真係對war game好有熱誠先""
玩下原裝國狗...同我地打 如果大力 咪搵師父換條細力d彈弓....唔好搞咁多住""試下玩先""玩到咁上下 支槍出現好大問題""而你自己都中左war game毒既""你改得支國狗黎 不如邊打邊等日元跌番低d 買支日本槍喇

原帖由 twswts 於 2008-7-18 12:58 PM 發表

我唔係唔中意打     係撞正有野做姐
唔改都唔會打唔中人既      主要都係要set 左hop up 先
國狗跟既電............ 我唔記得左有咩問題    不過我都照用     個問題唔算大
我用果隻係強化眼鏡           
我果 ...

唔該晒師兄  你解釋得好詳盡...基本上我已經冇咩問題喇    不過關於你個鏡我都仲係有少少問題
紅綠光各5段.....其實姐係咩意思    你個鏡望50米以外既人算唔算望得比較清楚     仲有最重要既係幾錢?

原帖由 ELSON 於 2008-7-18 01:45 PM 發表
個人意見,,,,新兵上陣.....最好選擇比較輕身既槍""因為落到場 同你係間鋪頭拎住支槍 係兩個重量""其實咩槍都冇關係....唔會話邊支有魔力""自己鍾意就ok.....
咁你話改唔改""其實買支國狗...試下自己係咪真係對war g ...

嗯嗯   多謝師兄寶貴既意見   其實我今日都會去YV買槍架喇   唔知到時會唔會見到你
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-16 11:07 PM , Processed in 0.051016 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存