2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 《伊希歐之夢》職業區 刺客 - 技能既個人心得
返回列表 發新帖 回覆
樓主: erttp
go

刺客 - 技能既個人心得 [複製鏈接]

回復 99# rockexe32000 的帖子

三段刺
爪修練
黑暗的覺悟(若無 請留 提高會心一擊攻擊)
狂毒氣

原帖由 erttp 於 2008-8-10 09:53 PM 發表
三段刺
爪修練
狂毒氣

黑暗的覺悟和1轉時的會心一擊兩個同時用的話

會心一擊會不會加乘的???

回復 102# rockexe32000 的帖子

不會加乘 只會被後來的技所取替
另外一問 爪用分身係未真的好廢?

原帖由 erttp 於 2008-8-10 09:53 PM 發表
三段刺
爪修練
狂毒氣

e姐
如果有50job既話
你會見意我過邊招
偷襲
or
魅影步法

回復 104# vincentshiu 的帖子

玩爪冇得傾
玩刀已經唔係學呢d技
雙修一樣

魅步同奇襲日後再講

我想問..雙修..DEX同VIT同AGI升到幾多先夠????

仲有我想問...雙修..GE技能..系唔系把人物一號同2號GE技全部都學灑???

我想問一下,昨天聽人家說盜賊不學40和50那兩個技能就廢了,是嗎??

因為我是爪刺,所以沒必要學吧??我還是想30JOB就轉,這樣不學40.50技能,JOB30轉好嗎?

發現了一個東西...

SP最大值上升:
詳細內容:

Lv 1 2 3 4 5
技能參數 1% 3% 6% 10% 15%
SP上升最低保證量 10 20 30 50 60

‧SP最大值 = floor[ (INT + VIT + LV + floor[LV/9]^2 + 20)×SP係數 ] + 技能補正 + 裝備補正
‧技能補正=max( floor[ 基準最大SP × 技能係數 ], 最低保證量 )
‧憑依時,SP回復量為SP最大值的十分之一。

最后那句,‧憑依時,SP回復量為SP最大值的十分之一。是不是跟回覆率有關??這么看,如果用了羽毛,這個技能升暴了,是不是回覆得更加快呢?爪刺用SP量不太大,應該不用學吧?

現在我30JOB轉的話,還有10點技能點(現在反擊LV1),用這10點來升  集中LV5(現在練級很多miss,不知道學了爪熟練還會不會?),回覆LV1(EC補得多點血),而放棄升反擊好不好,我是不常常打王的..請大家給點意見~謝謝

我是雙修刺客, 不過用爪較多, 因多是單練
想問問, 學 豪腕 還是 黑暗較好?
平均來說, 那一招 殺怪較快?
還是兩招也學?

原帖由 QQX 於 2008-8-11 11:22 發表
我想問..雙修..DEX同VIT同AGI升到幾多先夠????

DEX在70等 建議30以上 40佳
VIT建議15
AGI建議與STR相等

原帖由 283186884 於 2008-8-11 14:27 發表
我想問一下,昨天聽人家說盜賊不學40和50那兩個技能就廢了,是嗎??

因為我是爪刺,所以沒必要學吧??我還是想30JOB就轉,這樣不學40.50技能,JOB30轉好嗎?

因為疾風跟連突是以agi為基點
所以 爪會慢很多
因此不學也比較好
多少job轉 你喜歡就好了

原帖由 QQX 於 2008-8-11 12:05 發表
仲有我想問...雙修..GE技能..系唔系把人物一號同2號GE技全部都學灑???

學主要技能
短刀修練 , 命中率提升
短刀達人
會心一擊
疾風/連突
三段刺
爪修練
黑暗的覺悟
狂毒氣

原帖由 283186884 於 2008-8-11 19:01 發表
SP最大值上升:
詳細內容:

Lv 1 2 3 4 5
技能參數 1% 3% 6% 10% 15%
SP上升最低保證量 10 20 30 50 60

‧SP最大值 = floor[ (INT + VIT + LV + floor[LV/9]^2 + 20)×SP係數 ] + 技能補正 + 裝備補正
‧技能補正=max( floor[ 基準最大SP × 技能係數 ], 最低保證量 )
‧憑依時,SP回復量為SP最大值的十分之一。

最后那句,‧憑依時,SP回復量為SP最大值的十分之一。是不是跟回覆率有關??沒關係
這么看,如果用了羽毛,這個技能升暴了,是不是回覆得更加快呢?暫時未知道 神聖羽毛是有內定的回復率還是跟個人的回復率
爪刺用SP量不太大,應該不用學吧?練工日常 SP足夠
但是在打王方面 神官可能太忙 沒空補羽毛
所以 各方面吧

現在我30JOB轉的話,還有10點技能點(現在反擊LV1),用這10點來升  集中LV5(現在練級很多miss,不知道學了爪熟練還會不會?),回覆LV1(EC補得多點血),而放棄升反擊好不好,我是不常常打王的..請大家給點意見~謝謝
看你喜不喜歡反擊在練工的效果

原帖由 kazuhikolui 於 2008-8-12 12:00 發表
我是雙修刺客, 不過用爪較多, 因多是單練
想問問, 學 豪腕 還是 黑暗較好?
平均來說, 那一招 殺怪較快?
還是兩招也學?

若你不是STR極限型或STR優先型
建議不要學豪腕毒(因效果不足)
若你是的話 而你又有會心一擊
建議只學豪腕毒
如果你是AGI優先型的話
只學黑暗的覺悟好了
你是STRAGI平均型的話
只學黑暗好了

=.=黑暗的覺悟(*)5llv

依招技好似系要+7會心武先發揮到招技

既用途-.-我+0武完全吾識爆`我點完招技完全覺得無用-.-

一定無你講35%甘多吧`會心一擊都是50%`不過10下有7-8下爆吧

你所講35%...我一下都吾爆-.-'

回復 112# 童仔 的帖子

實際測試統計
同你個人用後感完全唔同
除非你自己拎出真憑實據反駁返我發過既POST

如果只係講用後感 我都覺得會心一擊完全冇50%
最多只係40%

機率既野 你可以口講就覺得係咁就係咁?

我想問一下高級的刺客~~

在PK得時候,會不會不夠SP用?現在我32等,才有78SP~~~~

用奇襲是要28SP,而發動潛行,要50SP,而且每秒扣1SP...那么說的話,起碼要上120SP,才不會用得太緊

不知道各位高級的大大有多少SP,有沒有學SP上限得必要~

回復 114# 283186884 的帖子

淨打怪 用既sp會好少

如果有其他用途 用到既sp多好多

所以 sp上限會需要

恩恩~~~我就是說PK嘛~~就是其他用途咯~

還有~~~2-1轉會增加多少SP?我想180SP應該夠了吧

請問一下~~~~轉刺客時···那4個答案···

請問樓主一下
我想玩刀刺的
如果2-2既體術帶過去2-1(即是組合必殺和那幾招)
用途大嗎?
我知道如果玩刀刺既盜賊,1轉既技能點升完主要技能應該會淨好多點
你話卑劣定人,再搏死神幾有用
但睇到有人話其實卑劣硬值比較耐,很難用
同埋如果學左卑劣,追擊要害要點嗎?
問題多左一點,唔該哂!

既然學黑暗
致命提升 會增加 爆擊威力 那也需要學嗎?
還是學了效果也不大?

原帖由 283186884 於 2008-8-12 17:01 發表
請問一下~~~~轉刺客時···那4個答案···

請自己用腦袋思考所得到的""提示""

原帖由 heihei421 於 2008-8-12 17:44 發表
請問樓主一下
我想玩刀刺的
如果2-2既體術帶過去2-1(即是組合必殺和那幾招)
用途大嗎?
純刀 比較不建議由22轉回21
實用性不大

我知道如果玩刀刺既盜賊,1轉既技能點升完主要技能應該會淨好多點
你話卑劣定人,再搏死神幾有用
但睇到有人話其實卑劣硬值比較耐,很難用
問題多左一點,唔該哂!
要睇睇用途
卑劣 可以PK 打怪 都可以博死神晚宴
追擊 可以PK 亦可以打怪打王 但係唔可以博招 而且威力只有200%
PK而言 卑劣有65%可以定到人 係相方打唔到大家既情況下 用呢招可以係必殺一擊
      追擊冇附加必中既效果 所以只能用於su系 效果係2秒暈眩及減慢移動速度 (死神晚宴亦有定身功效)
打怪 卑劣用於主動怪比較吃虧 而且死神晚宴不能一擊必殺 就要跑6秒
          追擊 不太常用 因為技後硬直也有一共2秒
追擊及死神晚宴 都可以代入打王既用途 因為同樣有影響移動既效果

同埋如果學左卑劣,追擊要害要點嗎?
卑劣+死廊晚宴 就可以唔點追擊

原帖由 kazuhikolui 於 2008-8-12 19:03 發表
既然學黑暗
致命提升 會增加 爆擊威力 那也需要學嗎?
還是學了效果也不大?

爪刺的話
AGI優先型可以後期由22轉回21 先學
STR極限型務必要學
STR優先型可以暫時學1技
若是刀刺
務必要學
雙修者 如不夠技點 請學1技

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-17 05:20 AM , Processed in 0.057643 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存