2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 敏劍士彈性配點~演習影片~證明劍士不是pk和演習用的(第6 ...
樓主: 99金
go

敏劍士彈性配點~演習影片~證明劍士不是pk和演習用的(第6頁) [複製鏈接]

原帖由 丫俊 於 2008-8-17 09:33 PM 發表
公認嘅配點<-公認唔一定等於最好

唔係公認一定唔係最好!~

update~俾驚劍士命中不足之配點

基本上劍士是一個很容易上手的職業,配點方面也有很多種,單練建議敏捷多一點,組隊練可以優先考慮力量,種族推薦人類最適合,初始能力會有10點體質,初期可以省不少水錢,當然喜歡其他種族的玩家也不用太擔心初始能力的問題,因為撐到後期其實都差不多的^^

一開始建議創好三個人物,一個本尊兩個分身,分身用來做什麼?第一、可以跑任務賺錢供本尊水錢及裝備的費用,第二、分身可以去就職成商人,一方面可以與NPC商店低買高賣,一方面可以幫忙把倉庫的東西寄去別國家的銀行,非常方便!

首先新手流程務必要跑完,很多NPC都會送補品的,全部都有拿的話賣商店也有800元左右,這樣一個帳號三個人物就有大約2400元了,1~5級就在奧克魯尼亞東部平原練就好了,看到木箱一定要去打,很多材料都是要木箱才開的出來,就算把木箱直接賣給NPC也有200元喔。
5級人類劍士個人配點素質:
Str10 Dex10 Vit10 Agi5

5級裝備個人推薦:
尖鐵棍棒 棍棒*1+布*1+螺絲*10 1400元
圓邊帽 東方海角-行會商人 670元
木盾牌 阿高普路斯市-行會商人 950元

在東方海角村外附近可以打到棉花,找精製師做成布
(PS:不論做多少布手續費都不變,所以可以準備多一點棉花) ,螺絲找下城露天商店店員買得到,棍棒也是找阿高普路斯市行會商人。有了以上的裝備後,到奧克魯尼亞西部平原找咖啡店員,連續接4級『擊退果樹林的魔物』任務3次,因為有了這些裝備,被這些怪打不會痛,可以輕鬆升級了!

7級人類劍士個人配點素質:
Str11 Dex10 Vit10 Agi9
完成任務之後大慨就9級左右了,錢大約有6000、7000了。
另外9級,咖啡店有『送給孫子的禮物1』任務:從下城的 卡魯利涅 那裡拿 [醬湯鍋(任務)] 1個 交給奧克魯尼亞西部平原的少女 經驗200 金錢2000。
雖然14級,咖啡店還有『送給孫子的禮物2』任務,解法同上只是時限改為5分鐘 經驗500 金錢3000
算是初期最快最賺錢的任務了,但9級到14級需要9468經驗,懶得練分身到14級的話,就從9級跑『送給孫子的禮物1』任務48次就14級了 。
補充:4級男角色限定任務『飲料速遞』,報酬也是經驗500 金錢3000,要多跑一個地圖而已。

然後到下城找萬能博士哈啦,問他怎麼去上城,他會要你找下城的優秀阿姨,所以去找阿姨和她對話兩次就可以拿到上城通行證了,進入上城就到行政大樓開始轉職劍士,接了轉職任務就順道南下買8級靴子吧!因為劍士的轉職條件是要打巴嗚會掉『肉』,其實只要有肉就可以了。

8級裝備個人推薦:
黑色輕便襯衣(男) 上城服飾店 500元
黑色長靴 南方海角防具店店員 2200元

如果有多餘的錢,可以到下城露天商店店員買腰包,增加身上的負重量。
另外跟上城的 泰迪 對話,會被傳送到『泰迪島』,那邊的花草樹木拔一拔賣錢也有5~100元,如果任務解光了嫌錢不夠花就到那邊去賺吧!
打到蜂王漿的話,到下城劇場門廊2的劇場總管給他2個蜂王漿可以購入紫色管家上衣+褲子。(褲子是低幾率出現商品)

補充:劇場門廊1的劇場總管給他1個魚子醬可以購入黑色管家上衣+褲子。(褲子是低幾率出現商品)

9級人類劍士個人配點素質:Str14+2 Dex10+1 Vit10+1 Agi9+1
建議技能配點:乾坤一擊5級

⊙推薦練攻地點:東方海角
11級人類劍士個人配點素質:
Str18+3 Dex10+1 Vit10+1 Agi9+2
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級

11級裝備個人推薦:
小匕首 下城武器店 5500元

⊙11~24級的單練地點如下:
⊙牛牛草原    難度:★★★★ 經驗:★★★★
⊙軍艦島     難度:★★★  經驗:★★★☆
⊙步伐沙漠    難度:★★★  經驗:★★★
⊙樂天娜湖泊下游 難度:★★   經驗:★★
⊙樂天娜湖泊   難度:★    經驗:★★

12級人類劍士個人配點素質:Str18+3 Dex13+1 Vit10+1 Agi9+2
15級人類劍士個人配點素質:Str18+3 Dex13+1 Vit10+1 Agi16+2

15級裝備個人推薦:
皮頭盔 南方海角防具店店員 6000元
皮盔甲 下城露天商店店員 2800元
圓盾牌 下城露天商店店員 2600元

⊙15級之後如果是組隊練攻可以建議到瑞路斯雪原,那地圖幾乎都是主動怪,
如果有補師在的話效率更好,人少還能拖車練攻。
17級人類劍士個人配點素質:
Str23+4 Dex13+2 Vit10+2 Agi16+3
19級人類劍士個人配點素質:
Str23+4 Dex18+2 Vit10+2 Agi16+3
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級、提升SP回復率5級
解完東國3個技能點數任務及南國2個技能點數任務

21級人類劍士個人配點素質:
Str26+5 Dex18+3 Vit10+3 Agi16+3
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級、提升SP回復率5級、劍命中率提升5級
23級人類劍士個人配點素質:
Str31+5 Dex18+3 Vit10+3 Agi16+3
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級、提升SP回復率5級、劍命中率提升5級
26級人類劍士個人養成素質:
Str31+6 Dex18+3 Vit10+3 Agi23+4
解完北國1個技能點數任務

28級人類劍士個人配點素質:
Str34+7 Dex18+4 Vit10+4 Agi23+5
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級、提升SP回復率5級、劍命中率提升5級、提升最大HP上限

28級之後可以前往永恆之地單練。
30級人類劍士個人配點素質:
Str39+7 Dex18+4 Vit10+4 Agi23+5
建議技能配點:乾坤一擊5級、刀劍修練5級、提升SP回復率5級、劍命中率提升5級、提升最大HP上限
30級之後建議組隊到鐵火山、阿伊恩薩烏斯路、南國地牢可以一直練到70級 囧

30以後的配點尚未研究,故此配點只到30級。請見諒。

我有野要提提大家~大家可能唔記得左一樣野~就係麻痺攻擊~pvp嘅時候打到一下迴避降到0,完全唔理命中

有小小野要講嘅就係ECO的暈眩 = 混亂,ECO的麻痺 = 暈眩,所以大家要小心,真是奇怪~爛翻譯!~

2轉技能~
轉劍客後 有意要再2-2轉賞金
那在學了以下
提升飽食度 (我個人是提升飽食度 多補一些SP和HP)
雙手劍修練
旋風劍
無拍子

次序,雙手劍修練>旋風劍>提升飽食度>無拍子

JOB30後 就去轉賞金吧  JOB30才能帶3個技能過去 剛好帶這3招
因為轉過去 JOB是重1開始 早點轉 早點把賞金JOB練高
如果轉到賞金後 不想再轉回劍客的
那就把JOB練到40再轉賞金吧 多帶一個技能過去

賞金的2段砍擊 是非常的實用
當AGI點到60UP(不含加成) 再學到這招
敏劍已經是成型出來了

玩敏劍請拿雙手劍吧 有加會心一擊 是非常有用的

麻痺攻擊 用黎升lv既作用大唔大 ??

聽人講打冥神有用

原帖由 lukkachun 於 2008-8-18 03:18 PM 發表
麻痺攻擊 用黎升lv既作用大唔大 ??

聽人講打冥神有用

係打冥神同pvp用

麻痺無命中一樣打唔中人 咁你學來做咩 你都唔+命中--

其實d有錢人的玩法係上2轉1之後升上job20 帶雙手劍修練和旋風劍 上2轉2之後再升上20job帶2招技,
2段砍擊和人族傷害增加,之後再用禁book轉回2轉1,d人話咁樣加成會勁d

回復 46# 99金 的帖子

開得麻痺黎我不如打佢仲好
本身開達人已經好用sp.
42lv單開達人一定夠打囉

原帖由 ╭o薑餅小孩o╮ 於 2008-8-18 05:32 PM 發表
開得麻痺黎我不如打佢仲好
本身開達人已經好用sp.
42lv單開達人一定夠打囉

話你聽...冥神係50遺-.-仲有,42lv一定唔夠打,因為你200迴避上先閃到佢大部份攻擊,對於防同血都比聖騎少既劍一定頂唔住

原帖由 smallnose999 於 2008-8-18 07:03 PM 發表

話你聽...冥神係50遺-.-仲有,42lv一定唔夠打,因為你200迴避上先閃到佢大部份攻擊,對於防同血都比聖騎少既劍一定頂唔住

咁即係學唔學麻痺!!!!!!!!

麻痺就算你唔係打冥神,pvp都會有小小用既

樓主...小弟有事一問...小弟E家36LV33JOB....我點左 力:34+9 命中:25+5 敏:36+6  技就 達人LV3 刀劍5LV 劍命中5LV HP/SP回復5LV 想要2轉,請問仲要唔要學多D咩技同加點果度要改下咁?

唔好學..
反而我會學1,2,3
你夠力夠命可以1,2,3加埋ko一隻冥神

原帖由 ╭o薑餅小孩o╮ 於 2008-8-18 10:30 PM 發表
唔好學..
反而我會學1,2,3
你夠力夠命可以1,2,3加埋ko一隻冥神

但我唔係力劍!!!!!!!

原帖由 99金 於 2008-8-18 01:32 PM 發表

咁你去pvp lo,咁你用居合lo~人地日本wiki都話居合係癈嘅~你咁鍾意居合,你自己點佢lo,何必誤導人地

最後我要同大家講   敏劍同騎唔係pvp用!~演習都唔使用敏劍!敏劍只不過係單食王用~pvp弓手你未走到去 ...

咁大隻字 驚死人見唔到咩
敏劍唔係PVP用?咁你用居合劍PVP囉

佢想講呢隻game得遠攻係玩到pvp嫁咋@@ 佢教人點個d又無命中 又話居合廢 唔知點解我見到咁多人都學居合 咁多人都玩命中 仲有佢呢個post d野全部轉自巴哈@@ post完上來又要扮自己好有大道理-.-

笑傲無雙

唔洗la   遺跡才是王道=.=

點解要用麻痺攻擊 我唔好明.
唔係用暈個招咩?用麻痺攻擊 會暈到佢?

原來係咁,,,THS晒呀~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 06:44 AM , Processed in 0.054771 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存