2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動物新聞錄 粵人愛「水煮活貓」極殘忍
返回列表 發新帖 回覆
go

[兩岸] 粵人愛「水煮活貓」極殘忍 [複製鏈接]

我唸你應該係同我講

首先, 我食唔食唔關你事, 食又點唔食又點?

但我一定唔會反對人食, 因為只要係食肉Ge人都冇資格反對

你自己日日都享用緊豬牛羊  雞鵝鴨, 你又有咩資格批評人食貓肉狗肉唔人道?

唔通豬牛羊  雞鵝鴨既生命賤D? 生命有分貴賤嗎?

貓哭老鼠, 自己食緊豬牛羊  雞鵝鴨 又走去人批評煮殺D貓狗, D貓狗好可憐

又唔睇下自己食緊D豬牛羊  雞鵝鴨 一樣係比人煮殺, 唔通佢地又唔可憐?

所以我說那些人偽同情心, 雙重道德標準
我真係想唔屌你都唔得既,羊牛豬係食用類動物,貓狗係寵物類動物,而且佢地係黑市,係犯法架!!!你唔反對d撚樣食貓食狗既,咁你同水煮活貓果d撚樣有乜分別,即係我比隻貓你都照食啦? 而且e+大字標提寫撚到明水煮活貓,係用左d極殘忍,極唔人道既方法去處理貓隻!!

原帖由 silent101 於 2008-9-11 07:04 PM 發表

我唸你應該係同我講

你自己日日都享用緊豬牛羊  雞鵝鴨, 你又有咩資格批評人食貓肉狗肉唔人道?

唔通 ...

我反而覺得你講得岩...= =樓話貓狗有性..你養過豬未..豬未洗2歲都識自己番屋企la= =牛夠幫人耕田la= =係e+咩都機器就要食牛..覺得豬唔夠可愛就食豬= =?
話煮法殘忍...你成大隻牛第一刀片落去= =佢夠流曬眼淚la= =點解仲要殺佢..仲有..佢d貓係打暈or死左先煮=...雖然我唔讚成食貓..但係你地講到豬牛係天生比人食既又真係過份左d=[ 請勿引起罵戰...點解討論下問題都要句句粗口呢...

原帖由 p8137440 於 2008-9-11 07:32 PM 發表

我諗你思維可能有少少問題!

其實唔係兩種動物既命既問題!最主要係貓同狗係有性~有冇聽過狗係人既最好既朋友~因為狗忠心~貓識得"痴"人...

而且養貓既都知,貓有2歲左右,你放佢,佢都唔會走...

相反,你睇雞 ...

Sorry 我就係同你講生命既問題, 不分種族

你認為貓狗既生命價值比其他動物高

原因係貓狗親近人類, 為人類所喜愛...

...你認為自己係神定皇帝? 有資格判定生命Ge價值?

或者觀點與角度問題, 我認為生命無分貴賤

所以我認為那些雙重道德標準Ge人, 偽同情心

另外毋須同我講水唔水煮問題

我講過我反對以殘忍Ge方法黎對待動物

原帖由 silent101 於 2008-9-11 10:14 AM 發表
咁我想問下, 點解食豬牛羊  雞鵝鴨  又冇人同情佢地? 佢地Ge命唔係命?

係咪只因為D貓貓狗狗天生可愛, 得到人類既寵幸

所以先激起D人既偽同情心?

我只反對以殘忍Ge方法黎對待動物, 你食就食, 唔好咁多花樣
...

拎家禽同動物比

十週年勳章(賀詞)

原帖由 fathim13141516 於 2008-9-11 04:47 PM 發表
弱肉強食...自然界既定律..
斷估你都唔會見到有隻老鼠食貓掛

有冇睇過非洲老鼠,佢地絕對可以食得落一隻貓

原帖由 xX鎮兄 於 2008-9-11 08:17 PM 發表

拎家禽同動物比

實際上外國根本冇分家唔家禽,只要你幫你想養既動物申請牌照等等,
如佢又會批比你的話,咁你就可以自養,所以咁你話會唔會分別咩係"寵物"呀?

對返主題先,
PS:個人對食咩絕對中立,因食野只係佢地既文化風氣問題,外人可以理到咁多咩?人地可能係幾千幾百年既傳統咁都有錯?
如果認為係有錯,咁我相信呢個而已經係一個文化問題,根本已唔可以講食咩岩,食咩唔岩,
只有自己係會唔會咁既道理,而你會問我食唔食貓我又唔會,但我只會中立講出我既想法
(---------->>但我絕對唔認同對即將要死既動物受折磨<<----------)

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

仲惡搞過豬鏈球菌

其實呢個世界係咁唔公平
貓狗你食佢就唔得
雞鴨鵝你又可以任食??
其實都係一條命  我完全唔知點解可以食雞唔可以食狗
只係d人覺得狗係寵物所以唔傷得佢地
依家你打下隻野狗都可能比人告虐畜
但係農民用牛黎耕田又得??
我相信牛一定痛苦過d狗
水煮聽講外國都有  唔好個個話中國人
不過人地外國水煮係高級野
中國水煮唔人道(我睇書睇過外國某道菜都係水煮)
太多人被外國文化控制了
我唔係話贊成咁做  水煮的確係唔好
但係大家要記住  唔係只有中國係咁做

呢個Topic根本有誤導之嫌, "水煮活貓",

根本人地係先扑暈隻貓去放入水度

呢個係正常step, 妅似處理D雞鵝鴨咁, 要拔毛的

拔毛之前就係要用熱水浸一浸先, D毛先容易拔

十週年勳章(截圖)

原帖由 stevenexe 於 2008-9-11 12:39 PM 發表

+1...
我都同意

但係魚蝦蟹冇腦=_=冇咁慘: )

點會冇 ?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 silent101 於 2008-9-11 10:14 AM 發表
咁我想問下, 點解食豬牛羊  雞鵝鴨  又冇人同情佢地? 佢地Ge命唔係命?

係咪只因為D貓貓狗狗天生可愛, 得到人類既寵幸

所以先激起D人既偽同情心?

我只反對以殘忍Ge方法黎對待動物, 你食就食, 唔好咁多花樣
...

咁點解殺人有罪?
殺豬狗牛就冇?
係唔係人係高佢地一等?

問題係-_-""

如果照上面d人講 眾生平等…

者係人食人都冇問題…?''

就算係弱肉強食都好…

問題係人地一隻獅子一隻老虎…

一日可以食到幾多隻?

人類既武器道具有幾利害你知唔知?

一日可以捉到幾多隻呢?

成千隻…

如果唔止一間的話 一日就可能成萬了…

弱肉強食呢個定理係正確…

但係人類既已經唔算係強食了…

人類而家用緊既係濫殺"

你知道嗎?

我唔敢話我好有仁義道德

我亦唔敢話我冇食肉…

一般既雞鴨既食肉家禽都係經過授權…

會用人手黎繁殖…

貓貓可以咩?

冇錯 你可以話貓貓一胎生好多…

但係夠人工繁殖多?

食肉食得多係始終有報應…

食肉多既人 長就長命…不過多病多痛…

有幾耐享受有幾耐捱…

見到咁多人講野.........我只能留下一句說話.......
睇前面我既回post啦=.="

原帖由 silent101 於 2008-9-11 07:04 PM 發表

我唸你應該係同我講

唔通 ...

你係咪有問題=.=..貓都算人朋友掛?..  如果你食豬 你會唔會水煮活豬? 如果佢真係要食  我都唔夠佢玩
佢仲要水煮活貓 又做黑市  如果 ed都係無問題   當我on膠膠

原帖由 軒仔-鼬 於 2008-9-11 11:10 PM 發表

咁點解殺人有罪?
殺豬狗牛就冇?
係唔係人係高佢地一等?

人係高等的說

笑傲無雙

吃貓無所謂
偷貓就唔得喇
有d人當佢地係fd架

原帖由 silent101 於 2008-9-11 08:10 PM 發表

Sorry 我就係同你講生命既問題, 不分種族

你認為貓狗既生命價值比其他動物高

原因係貓狗親近人類, 為人類所喜愛...

...你認為自己係神定皇帝? 有資格判定生命Ge價值?

或者觀點與角度問題, 我認為生命 ...

正路同你講係唔得架啦!點解佢要黑市?點解香港前幾排有人燒貓比人捉左?

係因為政府都唔容許囉~容許佢就唔洗黑市食貓啦!勁人~

貓狗豬牛冇分貴賤?咁你又唔食左你老豆老母~去舊迎新啦~你老豆你老母條命係咪同d貓狗豬牛一樣?

豬識返屋企?你有冇見過人地開大到門養豬牛果d?我就見過大把人開住到門養貓狗

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

食還食,殺果時吾好咁殘忍,,應該無痛咁樣殺都好D,,比我係貓咁比人食都無咁慘,,樣樣動物就算要比人殺都應該有無痛既福利,死都死到安樂D

十週年勳章(賀詞)

原帖由 方包仔﹏bb- 於 2008-9-11 05:39 AM 發表

真係好笑:smilie_:):

咩叫有分食用同唔食用 ?

係唔係隻豬天生一出世就係標籤住食用兩個字

邊個定架 ? 你定架 ?

仲有 討論姐 唔係要分輸贏

版主 唔好睇到咁執著啦

贏又點 輸又點:ro ...

係人類定既....你搵番小學d書都會有....

by the way...你迴避緊我問題...正正經經答吧啦你

原帖由 p8137440 於 2008-9-12 02:36 AM 發表

正路同你講係唔得架啦!點解佢要黑市?點解香港前幾排有人燒貓比人捉左?

係因為政府都唔容許囉~容許佢就唔洗黑市食貓啦!勁人~

貓狗豬牛冇分貴賤?咁你又唔食左你老豆老母~去舊迎新啦~你老豆你老母條命係咪同d ...

你真係谷膠上腦,人地一句生命無分貴賤,你就抬人地老豆老母條命出黎講,仲懶有point,正傻仔
有人燒貓梗係要捉la,呢D叫虐畜,你估D人燒隻貓黎食呀,仲要連埋d毛燒?你估人人都似你on膠膠架咩

我都反對食貓肉,但我d point冇你咁硬膠,貓肉d菌多到嚇死人,食左肚痾,狗肉就唔怕
我要講我認為乜動物都可以食,只要人食左唔肚痾就ok

另外有好多人發表好funny ge朋友論,咩貓狗係你ge朋友...所以唔食得
呢d point仲on膠膠
你唔食你ge事,你有咩資格反對人食?
我話隻牛任勞任恕幫我耗左成世田,佢都係我朋友,我只會唔食牛,但我不能反對人食牛

都係果句,我認為乜動物都可以食,只要人食左唔肚痾就ok

回復 39# nightr34 的帖子

其實我第一個回覆係想表達D人當D豬牛羊Ge命唔係命, 食左死不足惜

反而對同是畜牲Ge貓狗同情心爆棚, 所以我咪話D人虛偽lo...

但唔知點解講講下比人扯開話題, 自己不知不覺走左去同人講食唔食貓肉...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 02:18 PM , Processed in 0.041088 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存