2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 TVB j2動畫(集中討論) 
樓主: 毛LALA
go

[分享] TVB j2動畫(集中討論)  [複製鏈接]

原帖由 shion_rei 於 2008-11-21 12:03 AM 發表
點解要用無線舉例先?
無線播涼宮在兩年前已經講過啦...
到而家都重講緊囉...
人地唔煩你自己都覺得厭啦

如果無線真係以兒童為對象的話
咁涼宮就唔會指名在J2台播啦
你有幾何見過一D給青少年或成人睇的動畫會放係下晝度播?
我除了見過一套之外就未見過有第二套啦

人地好像講過J2台指名道性係給青少年睇的
你講到J2台都係為兒童而設的
咁重駛乜叫J2台?
不如好像叫兒童台比較化算

好像抹殺呢種可能性係你自己認為
無人認同過

錯,IDOL MASTER無線真係有想住播
因為佢有修正過廣告,而且都播過好幾次

舉例無CG都好正常
如果你呢度講:以為我指無線預告既節目中無舉例到CG覺得點解會無,
咁我只可回答:我係指樓主既舉例中無CG。
如果你講既係樓主無舉到好正常,我就以下回答:係無唔正常,只係我覺得CG都算出名,舉呢個例會對應標題「精彩動畫」,而且當時樓主只舉左2個例。
完全無話要用無線預告果個節目舉例。

如果無線真係以兒童為對象的話
咁涼宮就唔會指名在J2台播啦
你有幾何見過一D給青少年或成人睇的動畫會放係下晝度播?

放係J2台唔見得全部都為左青少年,
而翡翠台一貫作風係以兒童為對象,
你都唔會相信無線真係CV不同之外,其他同DVD版一樣啦?
之前未見過無線以青少年或成人為對象既動畫播放,
而且何謂青少年或成人睇的動畫?
而你睇果套青少年或成人睇的動畫真係一D修正都無?

人地好像講過J2台指名道性係給青少年睇的
你講到J2台都係為兒童而設的

我完全無講J2台係為兒童而設,
只係大部份動畫會修正為以兒童都可以觀看。
而且J2都唔係全部播動畫,其他既都要混埋一談?
而翡翠台既動畫又係以咩為對象?咁又係兒童台?

好像抹殺呢種可能性係你自己認為
無人認同過

你都唔知道無線係唔會播預告架???
難道你呢句係講J2台會可能有預告?
「可是在J2,而且一定要抹殺這可能性?」
反問句都有正反既意思?
「話說J2會唔會播預告?」
或者問題係有正反既意思?
原帖由 小殺殺 於 2008-11-21 11:22 AM 發表
路過一下
第一張圖死左

好似一開始就顯示唔到...起碼昨晚我都見到死圖...
原帖由 MING蜂 於 2008-11-21 12:59 PM 發表
幸運女神,school rumble,CODE GEASS我都睇過...
CODE GEASS預左佢會cut,但唔知會cut幾多
有1幕唔知會唔會cut,我覺得係全套最驚嚇既1幕a_a>唔記得邊集...尼娜大頭,面容扭曲果幕 [見到就想死:face_l_1 ...

果個畫面都唔會評為恐怖/驚訝而cut掛...
CG特色之一啦~

不喜歡 不看就可以

成日都見到唔想無記做之類既字眼

剥奪其他人睇既權利 (ps:唔係人人都會bt去睇)

原帖由 妹控 於 2008-11-21 07:29 PM 發表
不喜歡 不看就可以

成日都見到唔想無記做之類既字眼

剥奪其他人睇既權利 (ps:唔係人人都會bt去睇)

當然唔可以唔比佢播啦
但係我怕佢播左出黎,比未播個陣仲慘
咩都CUT,我睇怕涼宮第一集朝比奈跑步個段都比人CUT
(點解比人cut?睇下第一集約3分半中鐘維持24秒個莫)

原帖由 wilbern 於 2008-11-21 08:59 PM 發表

當然唔可以唔比佢播啦

你講到甘差 相信你都不會看

那與你又何干呢

算啦!! 唔好再話電視台喇!!
相信都係台果邊怕比D得閒冇野做走去投訢D人姐. 有D人因為小小野就投訢

講真, 睇唔睇係大家既自由. 我本身就支持

原帖由 ↙零時迷子→ 於 2008-11-21 06:58 PM 發表

舉例無CG都好正常:
如果你呢度講:以為我指無線預告既節目中無舉例到CG覺得點解會無,
如果你講既係樓主無舉到好正常,我就以下回答:係無唔正常,只係我覺得CG都算出 ...

你講咁多野,我一句回你就已經足夠

「如果無線主要播動畫係為兒童的,咁重乜重要係J2台播動畫?」

你好像講過你無J2台的呵"
咁你自己睇過一次J2台先回我所講的野啦

原帖由 wilbern 於 2008-11-21 08:59 PM 發表

當然唔可以唔比佢播啦

如果呢個世界因為你而轉就可以講呢句野

不過可惜你唔係"

你可以改變到呢個事實嗎?

眼不見為淨
無人迫你睇喎老細

留返啖氣把啦你

原帖由 毛LALA 於 2008-11-21 11:39 PM 發表
相信都係台果邊怕比D得閒冇野做走去投訢D人姐. 有D人因為小小野就投訢

無話電視台
係有位二轉講錯野在先

原帖由 shion_rei 於 2008-11-21 11:47 PM 發表
你講咁多野,我一句回你就已經足夠

「如果無線主要播動畫係為兒童的,咁重乜重要係J2台播動畫?」

你好像講過你無J2台的呵"
咁你自己睇過一次J2台先回我所講的野啦

翡翠台好多時間空出黎?開左個台唔洗播新野,唔洗吸引觀眾?
J2台收視率好高?高既話重要加新野維持啦下話?
等等...「以兒童為對象修正動畫」同「主要播動畫係為兒童的」係同一件事?
到底為左邊個播野而為整個台對象既頻道同動畫修正到底有咩關係?
難道以青少年為對象既J2台就唔會動畫修正?如果有又因為咩而做?
原帖由 毛LALA 於 2008-11-21 11:39 PM 發表

所以先有動畫修正...
就話以兒童著想而修正...
投訢既幾可係睇果D人...

呢個帖都冇人反對就係啦~
但都有感而發有無修正問題...

老老實實, 你真係認為家陣日本既動畫好多都可以零修正就可以係香港播a

十週年勳章(賀詞)

原帖由 闇影風 於 2008-11-22 11:21 AM 發表
老老實實, 你真係認為家陣日本既動畫好多都可以零修正就可以係香港播a

好多都要修正左先出得街...日本都係ww

我而家只係知道有一樣野一定要修正, 摸胸一定cut. 話知佢咩時段.咩戲都會cut~

原帖由 小殺殺 於 2008-11-22 12:13 PM 發表

好多都要修正左先出得街...日本都係ww

所以DVD先買得咁好...

原帖由 ↙零時迷子→ 於 2008-11-22 09:51 AM 發表

等等...「以兒童為對象修正動畫」同「主要播動畫係為兒童的」係同一件事?
到底為左邊個播野而為整個 ...

嘩,你都好好野...
你之前又話無線播的野係給兒童睇的
但而家又話J2台要播新野所以播你所謂的為兒童而播的動畫??

同埋呢,J2台有80%係播台劇,日劇同埋其他,但20%係播動架
而且我印象中佢播的都係屬於青少年睇的喎...

動畫修正我完全無同你講過呢樣野
你要自己硬加插入來同我嘈唔知為乜

我講緊的係,你話無線買番來的動畫都係主要為兒童而做的
而唔係你所講的「以青少年為對象既J2台就唔會動畫修正?如果有又因為咩而做?」

我一開始就講緊呢樣野
唔好係中途又加一D我未講過的野啦唔該

你自己都話無睇無線播的動畫好耐啦
咁佢地播乜你都唔會去睇的啦
咁你重講來做乜?
你入來呢個PO做乜?

十週年勳章(賀詞)

無視cut動畫一少部份的片起因是:
問題不是無視而是香港法例問題,
只要有人投訴廣播事務管理局 就會去做事,
如果無視不cut就會引來投訴 ......
明白嗎大家?
P.s
  一係不播,一係播到底XD

廣播事務管理局 :
http://www.hkba.hk/cn/

原帖由 天音 於 2008-11-22 09:14 PM 發表
無視cut動畫一少部份的片起因是:
問題不是無視而是香港法例問題,
只要有人投訴廣播事務管理局 就會去做事,
如果無視不cut就會引來投訴 ......
明白嗎大家?
P.s
  一係不播,一係播到底 ...

講到尾,咪又係班良好家長攪出來的...

原帖由 shion_rei 於 2008-11-22 08:55 PM 發表
嘩,你都好好野...
你之前又話無線播的野係給兒童睇的

同埋呢,J2台有80%係播台劇,日劇同埋其他,但20%係播動架
而且我印象中佢播的都係屬於青少年睇的喎...

而唔係你所講的「以青少年為對象既J2台就唔會動畫修正?如果有又因為咩而做?」

我一開始就講緊呢樣野

咁你重講來做乜?
你入來呢個PO做乜?
原帖由 毛LALA 於 2008-11-19 11:33 PM 發表
岩岩睇到無綫節目時刻向前2009 既將播出節目, J2台人氣動畫包括 (涼宮 , 校園迷糊大王等等...) ,
以上2套我都有興趣, 校園我係ANIM睇過. 但配音好唔店. 希望TVB有改善, 涼宮希望TVB播完之後我會明白套野講D咩啦
! 而且唔知係順集播定亂集播呢~~係節目中主要介紹涼宮春日, 相信好快就會播出, 仲有好多好睇既動畫. 但名就唔係好清楚. 如果有睇既朋友請講埋仲有咩動畫啦 ...
原帖  :  ↙零時迷子→

舉例居然沒有CodeGeass)
涼宮...(2006/04)
可惜不是3年前呀...
嘛~反正下年4月播了沒有也不知...

是AMINAX才對吧?
每一個台播都是一樣,不是嗎...
呀...對,TVB比較強(某重意義上
依團長次序可能性比較大~
大家可是知TVB多麼為兒童著想呀~

憂鬱團長/我的女神/單眼鬼 太郎/只有一季的超神CodeGeass/燒書SR/龍珠畫面的藍龍/唱K花師奶/國民片Keroro/金艮云鬼/拖很大漂白水Bleach/那是城市獵人吧?的AngelHeart

反正也不會追看~
===============================================
沒說不正常啦~

打「ANIMAX」是因為#1是只打了「AMIN」。
舉例,我是指樓主舉例哦~TVB不舉例理他幹啥。

長大了就不是兒童呀(呆

「依團長次序可能性比較大~
大家可是知TVB多麼為兒童著想呀~」

兒童那句可是說TVB以兒童為對象而不是青少年
所以有可能做出CUT鏡頭,翻譯完工中文化,OP改中文版等~
這裡指當觀眾在集數打亂就不會就看了,像兒童那般不憧分析。

咦?我有說抱有期望嗎?
「反正沒看TVB台的修正動畫好久了~」

可是在J2,而且一定要抹殺這可能性?
===============================================
如果你講既係樓主無舉到好正常,我就以下回答:係無唔正常,只係我覺得CG都算出名,舉呢個例會對應標題「精彩動畫」,而且當時樓主只舉左2個例。
完全無話要用無線預告果個節目舉例。

放係J2台唔見得全部都為左青少年,
而翡翠台一貫作風係以兒童為對象
你都唔會相信無線真係CV不同之外,其他同DVD版一樣啦?

之前未見過無線以青少年或成人為對象既動畫播放,
而且何謂青少年或成人睇的動畫?
而你睇果套青少年或成人睇的動畫真係一D修正都無?

我完全無講J2台係為兒童而設,
只係大部份動畫會修正為以兒童都可以觀看。
而且J2都唔係全部播動畫,其他既都要混埋一談?
而翡翠台既動畫又係以咩為對象?咁又係兒童台?

「你都唔知道無線係唔會播預告架???」
難道你呢句係講J2台會可能有預告?
「可是在J2,而且一定要抹殺這可能性?」
反問句都有正反既意思?
「話說J2會唔會播預告?」
或者問題係有正反既意思?
================================================
到底為左邊個播野而為整個台對象既頻道同動畫修正到底有咩關係?
難道以青少年為對象既J2台就唔會動畫修正?如果有又因為咩而做?

所以先有動畫修正...
就話以兒童著想而修正...
投訢既幾可係睇果D人...

呢個帖都冇人反對就係啦~
但都有感而發有無修正問題...

第一果句有「兒童」果句係指無線播的野係給兒童睇的嗎?
上句講依團長次序->以原本的次序修正->為兒童->怕睇唔明->動畫修正。
有指到無線播的野係給兒童睇的嗎?
之後重講「兒童那句可是說TVB以兒童為對象而不是青少年
這裡指當觀眾在集數打亂就不會就看了,像兒童那般不憧分析。」
咁TVB假設完「像兒童那般不憧分析」咪又係講番TVB會動畫修正...
唉...我一直講動畫修正................

唉........我完全冇定死咩係兒童動畫,咩係青少年動畫就係啦...
青少年動畫之後修正為以兒童都可以觀看......咁到底係咩片?

我都想知你話「依你所講,睇無線卡通片長大的都係兒童?」係反駁我咩...我係依係呢句先衍生「兒童那句可是說TVB以兒童為對象而不是青少年
這裡指當觀眾在集數打亂就不會就看了,像兒童那般不憧分析。
」。呢堆又係講動畫修正,而第一句為對象都係指播放時假設為兒童,做出動畫修正。「不是青少年」根本唔係講播呢堆動畫為邊個.係講播放時冇考慮青少年角度為觀看對象而唔修正動畫...唉...唔係為左呢個而衍生另一個造題搞到話J2為咩播下話...

我一開始就講緊呢樣野

「無線買番來的動畫都係主要為兒童而做」,呀...我有講過?

咁你重講來做乜?
你入來呢個PO做乜?

哦?咁就唔可以俾人討論...
冇/無視某(x)些野既人就唔可以講/理某(x)些野,
永世唔可以講/理?

結論:一個講東,一個講西...難怪搞咁亂...

玩過星曲WEB

銀魂?!放送窺定 他媽的狗屁

code geass cut硬既 r1某話有露點 唔信唔cut囉

大家有冇睇銀魂呀??
每個角色都好搞笑~ 而且配音都唔錯, 真係其代下一集~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-28 06:36 PM , Processed in 0.047890 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存