2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 對童話樂園(1/2)的感想 【公佈結果】
樓主: ○兔兔
go

[其他] 對童話樂園(1/2)的感想 【公佈結果】 [複製鏈接]

本人玩童話已有4年多的時間,除了電腦壞掉外沒有一刻放棄過童話。經歷過大大小小的風浪(有一年的經驗值乘倍次數太多了幾乎每天都在練等、合伺服、月費變免費)官方都是想吸引多些新手或挽留老手繼續玩這個童話。
直到現在為止已有差不多5年吧?有很多老手已經把人物升到極限,然後再開新角色又再練高等級。商場的物品例如藥物裝備等也越來越多人整到因而物價下降,變相就好像是玩來玩去都是這幾樣沒新意了,再加上官方不再更新資料片,節日活動也減少了,只是推出經驗乘倍草草了事,那就更多人離開童話。
在金商隨處可見[ 100M 大老闆帶升,有闇儀 -2 ]或是開多個視窗自我帶升,不再是以前組隊各人出一分力的升級方法了。
相對現在推出 [ 童話樂園 ] 好讓玩家從頭再來,回味過往組隊練等,互助互勉的精神。
已有 1 人評分威望 收起 理由
SIU鷹 + 50 活動參與

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

玩過星曲WEB

對e個童話1/2既睇法.我大致上都支持出e個server.因為咁樣可以令我地d玩家有返玩童話既童話(天真)樂趣.我係一個由舊童話開ser睇到佢e家既玩家...舊童話可以話係我差唔多既第一次online game.我入game第一種feel就"嘩.好多故事任務做呀.d怪好得意呀".我先有樂趣玩落去.e家既童話只係帶升.搵錢.帶升.搵錢...我一直都望童話可以重新黎過.就算真係行舊路.都可以有返一段時間去玩.我不斷轉online game.又不斷留意童話既消息.但童話只係不斷衰落去.開ser可以話係一道小小既曙光吧.起碼可以搵返d樂趣.我都希望alta可以改童話1/2 d職唔好一面倒.各職要有返各職既特色咁先岩-_-.

我對童話樂園(1/2) 的感覺係會十卜的!!因為之前個d童話我都有玩的!!我開發接觸到童話的時候!我就想玩‧

我一入到就到見到好多人係到up lv!!我都不以為然地係到做任up lv !!我拿到弟一隻寵!!雖然唔可愛!王過可以幫到我打怪!!

如今出返個新童話可以引返之前沒玩的人入返玩!!!同可以正令d人!因為d人有小小唔令希望可以令d同多d活動!!
這次更新亦在台灣版童話亦有先例,改版雖然說不上十分出色不果係有可取之處!!so會令我入返去玩!!
雖說這次改版未知是否台版的童話1/2會唔會令到多d人玩@@不過就唔好係考試個d日子開game!!令到d人分心就唔好la!!
  希望大家可以係今次的童話令到多d人玩la!!!

重覆發帖

我覺得幾好丫..
依加好多game都可以將舊game
改版轉新game
佢地又唔會修改哂所有既野
會保留之前既風味
之前已經玩過既人又可以直此搵返之前感覺
亦可以比重玩返既人多途經選擇..
未嘗唔係一件好事
而且又可以比更多人 認識..雖然係之前既game
但因為時代既變遷而絕跡太可悲啦
佢地都係大家既回憶黎..應該盡力去保留

我覺得玩童話1/2唔好 雖然可以有新手玩 但係老手 在鴨ser同快ser玩左咁耐 唔會想重新升lv 技 工技等等 要玩好耐同用錢玩 先可以生存落去 如果童話開新ser 不如把鴨ser同快ser合ser 雖然鴨仔d人會好難升番到差唔多lv 不過 起碼可以唔使重升呢個都係好多老手的心聲 佢地唔想玩左童話咁耐要重新玩過 我都唔會童話咁 其實我覺得童話1/2只係童話想搵多d錢先開新ser 記得之前我一問始玩鴨ser 都用左唔小錢最後先可以玩到唔洗用錢都可以玩落去 童話1/2仲可能會令到一d鴨ser同快ser玩家流失 令鴨ser同快ser死亡 我始終都係 唔想開童話1/2 但係 我地都冇權嫁la 唉 唔仲意童話1/2呀

簽名被屏蔽

對童話樂園(1/2)的感想
"不一樣的童話世界,不一樣的繽紛樂園,所有開心有趣、刺激暢快玩意,盡在《童話樂園》!"這是官方所講的口號.也是吸引現家的口號.相信大家都不會陌生.但是新的童話有否讓筆者有這種感覺嗎?筆者不敢久同.
在舊時的童話,因為畫面吸引.而且內容十分豐富.吸引了不少玩家.不論在掛技,捉寵,帶升等等都可以為不同類型玩家賺到金錢.在遊戲上各個職業的特性都有不同的用處.在打王.升等都要分工合作.同心協力.才能做到.相信各位舊玩家應該深深記得地下遺跡廿三的恐怖.沒有高級戰鬥娃娃的修士們還記得每天在地下室痛苦升技嗎?

在童話樂園新出的數天,官方已經出售限量包.官方明顯地開新伺的胞的不是在於玩家,而是錢.我認為官方不應該刻意出限量包來增加收入.只要是一隻好玩的線上遊戲,過了公測,還可以試試月費制.不是可以增加收入嗎?
童話樂園在新出最初短短的數天就增加魔幣系統,其實官方都是想賺多點錢而已,為什麼要新開一個伺服器增加支出呢?官方只要出一個限量包.內附分子.核心等.一定可以大賺金錢.

雖然如此,但我也希望童話樂園可以有如"鴨ser"一樣成功.令到童話的世界可以一直一直在我們的心中.

首先我先講一下我自己啦,我由童話一開始封測玩到而家,中間係斷過前前後後一年,但係當我重玩番之後,我覺得童話果陣吸引人之處係真係無咩既....只係我自己唔想放棄己有既,因為我係之前投入左好多時間落去。因為最後要應付我既成績同功課,被迫要放棄啦,而且當時童話既管理層,以經係完完全全放棄左隻GAME禁。每一個星期指定既雙寵/人經,為左搵錢而做既推包,魔幣等等等等既野。
到左而家,童話開新伺服器,做改革,原本我都係好好好期待嫁,但係到最後我認為童話并唔再係一種創新,有新意有見解既一種線上ONLINE GAME。我對童話樂園1/2既感想係,反對,不支持,不同意,同埋反感。眾所周知,而家既線上遊戲由於桌上電腦越黎越強,玩家要求既畫面質素都越黎越高。現在既ONLINE GAME大部份為3D,唔再係回合制。但係而家既童話,我認為係換湯唔換藥,只係係原來既2D版本做所謂既變動,加上新既精煉度,武器發光等等,但係大部份既原有資料依然無變。身為童話老手,我認為童話不再值得我地留戀。如果以街外人既身份睇,未玩過童話既人可能會話"童話好吸引",無什麼什麼新o既online game仲用緊回合制,唔好聽D講句,係節省成本,再度用低成本黎吸引新玩家,有如開鴨仔伺服器一樣,而家只係加多小小野ONLY。站係alta既立場,禁係應該既,要加上低成本高利潤,吸引玩家係必須。但係我覺得身為玩家既我地,我認為吸引力不足,一次兩次三次見人推佢又推新野,人地改革佢又改革,唔可以好似(魔X2)禁,由頭改革到尾,由2D直升上3D。我相信,如果童話樂園,什至整個童話再唔進行一次大改革,相信好難生存係呢個追求新鮮感既香港入邊。祝各位好運
以上只係個人立場
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
SIU鷹 + 100 活動參與
闍魔王 + 1 衰品@@

總評分:  威望 + 100  Good + 1   查看全部評分

暢所欲言 - 對童話樂園(1/2)的感想 【公佈結果】

冠軍: #20
亞軍: #8
季軍: #3
優異獎: #15, #28

恭喜以上得獎者! 頭三名得獎者將獲版主兔兔pm通知A.Card點數(60點)的領取方法。

是次活動每名參加者可獲加50分, 字數未達下限者獲加25分。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 08:14 PM , Processed in 0.036879 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存