2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SGO - 星夢Online 比騙事主可以報警
樓主: leo204
go

比騙事主可以報警 [複製鏈接]

回復 20# 小野貓 的帖子

係...昆完一次又再昆.\/.

原帖由 不肖子 於 2009-3-14 02:20 AM 發表
我都讚成犯左法應該受懲罰..
但我聽過法例好似話過,,
成年人可能對未成年人作出控告.
未成年人對被控告的危機有豁受權益,,之類.唔知岩定錯

其實成年同未成年而作出檢控視乎嚴重程度再決定懲罰

而欺騙手段取得財產罪都是視乎金額或嚴重程度而決定懲罰

但未成年少年唔好以為唔使坐監,如果嚴重的話有可能被判入勞教中心

最後判決係由法官決定,所以法律上的問題不能解答

但肯定的係騙人財產或網上詐騙一定會被懲罰

我想問 得佢msn 捉唔捉到佢:)

機會比較困難,不過如果佢比個銀行帳號你,而你已入數

咁我地可以搵銀行方面取得資料,就算銀行資料唔係騙徒,都可以有方法搵到

因為佢比得你銀行帳號,只想騙你金錢,有可能係佢家人或朋友

總之一句,有晒足夠資料,警察就可以拉人

唔使怕機會微,就算數

leo 大大,我有D野想問..
我上年同人收左個ac~而放ac既人係1月就爆左我既ac~而我經過一些測試...終於知道爆我ac(賣帳號者)如何取得我帳號。
但我send信去官方E-mail, 但星夢online 建議我去報警,要拿埋個帳號記錄書後14天內報警wow...可惜...我取得記錄書的日期為25/1,星夢online 答覆叫我去報警時,日期為15/2,已過了14天,那麼去報警還有效嗎?
而且現在去報警還受理嗎?因為我得取回了被爆帳號,但仍有大量虛寶損失,而且也修改了被爆帳號的資料...
P.S.我可以去銀行出返張交易記錄,証明我係去年的x月x日曾轉賬到賣方銀行的記錄。但沒有入數紙!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 York1987 於 2009-3-19 12:37 AM 發表
我上年同人收左個ac~而放ac既人係1月就爆左我既ac~而我經過一些測試...終於知道爆我ac(賣帳號者)如何取得我帳號。
但我send信去官方E-mail, 但星夢online 建議我去報警,要拿埋個帳號記錄 ...

你真係當佢有料?

報警係可以的 只要有交易證據 + 爆你ac條友既資料 就夠起訴佢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 987654321 於 2009-3-18 01:05 PM 發表
我想問 得佢msn 捉唔捉到佢:)

雖然 兩者之間既交談係會有 證據
但冇實則既交易證據係唔成立
除非有銀行職員/其他人證 證明你曾經同佢參與e次既交易  唔係就你有你講 佢有佢講

同3人密室殺人案相近

1個人死左 2個人唔認係兇手  告2條友唔入  2個都無罪釋放

原帖由 老翁 於 2009-3-19 01:02 AM 發表

雖然 兩者之間既交談係會有 證據
但冇實則既交易證據係唔成立
除非有銀行職員/其他人證 證明你曾經同佢參與e次既交易  唔係就你有你講 佢有佢講

同3人密室殺人案相近

1個人死左 2個人唔認係兇手 ...

你諗既野太過表面啦,你可以唔信我

香港警察並不是你想像中兒戲,很多網上案件都係由IT部同事努力破案

只不過有樣事實係案件分嚴重程度來公開,不是每樣案都公報

同埋你的例子顯得你沒想到我們工作,你所講1人死了,2人唔認兇手?唔明

通常我地係現場捉到疑犯唔會一口咬定係兇手,要經多次詳盡口供,經多個部門調查等等程序

正如你所講網上詐騙報警,交易資料,罪犯資料就能起訴?係兩回事,比你想像中更加多程序處理

你所話到:爆你ac條友既資料?
咁你點知道呢?起佢底?如果真的有心爆你ac,會留底字條嗎?正如打劫會留逃走路線比你捉?

你話:除非有銀行職員/其他人證 證明你曾經同佢參與e次既交易  唔係就你有你講 佢有佢講?
咁你過左1、2個月先報案,請問你仲記得幫你入數的銀行職員,如果你見到成件罪案發生,而你又見到全部過程,過2、3個月至半年法庭傳你做証人,比律師兇兩兇你,話你肯定?點肯定?你識佢?咁有記性?問多兩問你會點呢?

所有野並唔係話我諗到咩就作出黎,而係真係會發生,雖然我做左公職人員唔長,但已經見過以上部分事實

最後,唔信者可以唔理,信者可以考慮清楚報或不報,我唔係玩黎隻遊戲,只不過我妹比騙就係黎隻遊戲,所以上黎睇,點知..太多人被騙,我妹件事已經交左it理..希望太家唔好再咁蠢,買野前想過後再三想想才是明智

原帖由 York1987 於 2009-3-19 12:37 AM 發表
但我send信去官方E-mail, 但星夢online 建議我去報警,要拿埋個帳號記錄 ...

如果你肯定係佢而又有記錄可以到警署報案,官方叫你14天內而你又過了,都可以報案,警察對任何報案人一定受理,但作出檢控就要作一步調查

但有樣事就係你到現在過了一年,官方記錄還在嗎?要尋找出來會很久?你的交談記錄?

如果以上還在你可以報,因為偷取他人虛疑物品、非法更改他人資料都是犯法

你話銀行入數紙不見了就定他罪就難少少,你話可以到銀行證實你入數及轉賬對方,他可以話唔記得點解,因為你真的過左很久!有機會佢被判無罪,但最終你都要聯絡官方肯唔肯再交資料

最後有罪或無罪都係法官及檢控官手上,檢控官夠資料就更係告啦

-v-+唔錯~我絕對支持樓主所講既野~
起馬我身邊既人報警的都未有一個拎唔返佢要拎既野@.@
我相信o記既能力xD @v@
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 12:41 AM , Processed in 0.031011 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存