2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SD高達Online 完全唔覺得e次善事係好事
樓主: Vex
go

[其他] 完全唔覺得e次善事係好事 [複製鏈接]

原帖由 kit904 於 2009-7-1 11:43 PM 發表
敗家 敗家 敗家  敗完家未呀 你地知唔知"有付出必有回報"呀 一個二個木咀

你收嗲啦九唔答八~

原帖由 kit904 於 2009-7-1 11:43 PM 發表
敗家 敗家 敗家  敗完家未呀 你地知唔知"有付出必有回報"呀 一個二個木咀

睇左禁多個post 你都係得依句既

如要談是否敗家是很易的
包括我在內
8個字足以形容一個敗家既人
成事不足,敗事有如
e8個字就正正式式形容緊d敗家既人
係今次既eg就係佢拎左e筆錢出黎..但係又得唔到應有既報酬..即虧損則敗家
唔好講係善事..做善事都有分
好似李嘉誠果d拎1千幾百萬出黎捐佢換到既係名氣
而今次e個所謂善事佢地換黎既係比人恥笑..即沒人賺反虧損
在上有說虧損則敗家
沒人咁說自己沒有敗家la掛??
只是大既定細既敗家可言
但我點睇佢地點都係個大既XD
同埋另1點就係有錢人要避稅唔係得1個方法..<--即你地講既善事
只要佢地大量支出都可以減少付稅
如比錢人增加大量連鎖商店/裝潢都同樣可以減少..
但D錢都係用返係自己到

人地做咩關你咩事...唔係好事咪唔係好事lo..人地ge事關你咩事

仲有呢個話題已經討論結束

原帖由 Vex 於 2009-7-1 11:24 PM 發表
你地d人真係覺得係好事??
g1包場唔洗錢??
2手唔洗又抽水??
一次咁既善事真係有幾多去左慈善用途4-5成?
同埋交稅有咩用你地知唔知?
1.政府殺校果時你地班人又係到v嘩鬼叫又e樣果樣..就係你班咁既人避稅而引出d咁 ...

1.政府殺校係因為收生不足,事實上如果你有睇,殺親GE學校一係POLICY上有問題,一係就收生嚴重不足,呢個同多左學生去外國讀書&少左人生仔有關
2.事實上政府好多GE發展都係同私人公司合作,係落成以後雙方都會得益(商鋪,旅遊業等等)並唔需要政府一個人拎哂錢出黎
3.派左兩次糖...你有SO到無??政府所謂GE派糖,其實同將D錢丟落咸水海分別不大,除左電費之外,中產有幫到?貧窮線下GE人有幫到?最後咪又係富左班有錢GE人
4.生果金我贊成...綜援抱歉我唔覺...起碼佢要改改佢個制度...一班大學生大6新移民去拎綜援,我地交GE稅唔係咁用黎養D社會GE渣滓
5.同3...
6.本來政府盈餘已經好多,同埋講真一句,你認為真係HK政府GE功勞,唔好意思如果唔係有丫爺頂住你認為香港會頂得住?

仲有呢度唔係政治區...
拍賣敗唔敗家呢樣野亦都唔需要再係度討論(版主已經封左好幾個主流PO)

又唔係捐錢比你 你緊係唔覺好事啦

原帖由 kit904 於 2009-7-1 23:43 發表

膠西.copy段野copy到 9左??

原帖由 Fly1998 於 2009-7-2 18:11 發表
人地做咩關你咩事...唔係好事咪唔係好事lo..人地ge事關你咩事

仲有呢個話題已經討論結束

禁你又要回post??
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-4 04:41 AM , Processed in 0.031521 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存