2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 PC Game Wave 關於Vol.421最新變動
返回列表 發新帖 回覆
樓主: TinB
go

關於Vol.421最新變動 [複製鏈接]

原帖由 TinB 於 2009-7-24 02:45 PM 發表

唔係我做晒咖麻XD

不過「遊戲真相」其實就代表「非Online-Wave」但係又關於電腦遊戲圈裡面嘅內容

點樣諗都係應該做多d同佔個比重大D,內容會比較豐富。

好似有D人真係無乜好沉迷某隻GAME度,就算 ...

嗯~
令我尼個井底蛙識到「DD」同「V大」= . =

理想中  25%Online Game;60%報導性+專題性;5%額外野;10%文章性
TinB咁你覺得今期既內容分配又如何?

中華英雄篇幅會否太少?
就我個人而言,我對呢類遊戲題材冇興趣,一版就夠。
拋向個人偏見泥睇,既然肥波有優先幫官方內部測試,可以貼多幾張圖。
呢期版面驟眼望埋去,有種不被重視既感覺,加上得一版,吸引唔到我去留意。
不過或多或少係因為AION之前一出就係4版。

專題特集今期取材如何?
我個人比較鍾意睇啲有爭議性/思考空間(或者係想像啦,未必去到思考)今期既題材,幾對我胃口。
平時唔會留意呢方面既新聞/歷史,不過放係PCGW我會特別關注(要跟淨土說再見? 好睇)。
  -  街霸  過份操作性要求導致的滑鐵盧。
  -  歐美三巨頭  2000遊戲小時內容←↑我都鍾意呢兩部份。
  -  WOW神人唔係唔好睇,但係太多野睇加上睇得太多,特別係被用作比較、指標、噱頭...

有無話覺得邊度可以更加改進?
改進永遠係無止境,PCGW我睇左5-6年以上,真係睇到有俾個心出泥做。
比起錯字,內容先係王道。加油!

全上全屬個人偏見,不喜勿插

原帖由 NSaga 於 2009-7-24 05:52 PM 發表
理想中  25%Online Game;60%報導性+專題性;5%額外野;10%文章性
TinB咁你覺得今期既內容分配又如何?

中華英雄篇幅會否太少?
就我個人而言,我對呢類遊戲題材冇興趣,一版就夠。
拋向個人偏見泥睇,既然肥波 ...

很好,分析夠詳細,終於有骨灰讀者出黎發表喇:D

今期個內容分配其實未如理想,但係大家可能唔會太接受一下子嘅大變化,所以真係唯有慢慢慢慢慢咁改…
我一向都想無端端有一期出黎個感覺係同市面上其他遊戲雜誌唔同,但係奈何…嗯…要完全扭曲又會有風險
不過依家變出黎個成果都係「正面」,繼續改進,實在唔排除我哋會喺香港市場裡面脫穎而出

最多意見都係專題同埋資訊要佔較多部份,原因講過太多次
其一我地係週刊,你買週刊拎起手,就係想知道「個一個禮拜電腦遊戲圈發生咩事」;其二心得攻略模式已經過時,可以繼續有,但唔能夠係一本雜誌嘅「核心內容」

單版專題我地都覺得感覺好好,取材上其實已經慢慢有心得,至於點樣寫得好睇,呢個一向都係職責同必需
如果你地滿意,我都好開心:D

好想問下你地有咩方法可以減小貓仔等人(貓)的錯字方案
另外...TInb呀,我想問一下你地賣廣告的野,個個都知PG GAME WAVE會賣廣告
我都知這是你地的米飯來源,但我大約想知的就是你地有冇限定每期出幾多廣告呀
(姐係由廣告的頁版來增加其他game的頁版攻略,因為唔知係我眼花定咩,好似近呢幾期多左廣告...)

原帖由 羅尼斯 於 2009-7-24 06:56 PM 發表
好想問下你地有咩方法可以減小貓仔等人(貓)的錯字方案
另外...TInb呀,我想問一下你地賣廣告的野,個個都知PG GAME WAVE會賣廣告
我都知這是你地的米飯來源,但我大約想知的就是你地有冇限定每期出幾多廣告呀
( ...

唔係你眼花,因為暑假檔期關係。

所以依然唔排除頁數會再有新變動

原帖由 TinB 於 2009-7-24 06:58 PM 發表

唔係你眼花,因為暑假檔期關係。

所以依然唔排除頁數會再有新變動

好彩不是我眼花,那你們近期的收人等於多了吧xdd
但廣告真的有點太多就真,雖說廣告我也會看一兩眼,但正常人也不會這些看廣告的(誰叫這些廣告的吸引力那麼低)

原帖由 羅尼斯 於 2009-7-24 07:26 PM 發表

好彩不是我眼花,那你們近期的收人等於多了吧xdd
但廣告真的有點太多就真,雖說廣告我也會看一兩眼,但正常人也不會這些看廣告的(誰叫這些廣告的吸引力那麼低)

當我看到有廣告,我就會自動飛過了~
雖然好像不太好,但跟廣告比較,我還是喜歡看書的內容。

原帖由 鬱﹏小夜 於 2009-7-24 07:30 PM 發表

當我看到有廣告,我就會自動飛過了~
雖然好像不太好,但跟廣告比較,我還是喜歡看書的內容。

對,廣告沒益xdd
書的內容才是重心(特別是澪月姐姐寫的那些內容xdd,還有魔獸世界)

原帖由 羅尼斯 於 2009-7-24 07:31 PM 發表

對,廣告沒益xdd
書的內容才是重心(特別是澪月姐姐寫的那些內容xdd,還有魔獸世界)

其他編輯的也要看啊- -"

原帖由 鬱﹏小夜 於 2009-7-24 07:36 PM 發表

其他編輯的也要看啊- -"

有呀,不過先看澪月姐姐那些先xdd
然後魔獸世界
之後由頭睇到尾
再由尾睇返上頭

我會先看的是貓仔小百科,2000fun地帶,真相,洪星,劍&魔法,新作,SD,alka,aion,blog和編者話

原帖由 鬱﹏小夜 於 2009-7-24 07:45 PM 發表
我會先看的是貓仔小百科,2000fun地帶,真相,洪星,劍&魔法,新作,SD,alka,aion,blog和編者話

做得好,送你一隻貓仔,另加某貓飛吻一個

原帖由 羅尼斯 於 2009-7-24 07:48 PM 發表

做得好,送你一隻貓仔,另加某貓飛吻一個

我要貓x/x仔的吻(誤XD

原帖由 鬱﹏小夜 於 2009-7-24 07:53 PM 發表

我要貓x/x仔的吻(誤XD

貓仔說給你飛抓

原帖由 羅尼斯 於 2009-7-24 07:57 PM 發表

貓仔說給你飛抓

手嗎?(。 。)"
我要我要~~

原帖由 鬱﹏小夜 於 2009-7-24 08:00 PM 發表

手嗎?(。 。)"
我要我要~~

貓仔說給你一「爸」掌

原帖由 houlock1456 於 2009-7-24 12:53 AM 發表
仲有仲有
你地咪有個電影介紹
仲搵D編輯講下感受(當然係睇左之後啦)
(未睇都唔洗強逼)
好讓我地考慮下睇唔睇該電影(好似同GAME離題)(汗)

那個電影介紹通常都會介紹d未上畫的……

而且我又未敢做到影評果種級數,有陣時真係唔可以話咩都識架嘛

原帖由 PCGW肥波 於 2009-7-25 02:23 AM 發表

所以唔識就要試下嘛:)

原帖由 PCGW肥波 於 2009-7-25 02:23 AM 發表

咁算啦
提下者-3-

中華英雄版位問題的確有事

因為可能去試玩時已經太遲,再加上Aion這大作用了不少版位,令到內容不足

所以今期會多了一點

而且我自己心目中想等佢公測再大講
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 05:58 AM , Processed in 0.040503 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存