2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 我對kanon air clannad的看法,大家來討論
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ISat
go

我對kanon air clannad的看法,大家來討論 [複製鏈接]

原帖由 美人魚Kenny 於 10-5-18 08:52 PM 發表

講番個故事
故事上都ok
不過可能我唔鐘意渚呢個角色
比較受落杏同智代
不過汐話 呢份係爸爸第一份禮物果度 我都有流眼淚@@
雖然的確 故事內容 真係唔錯 不過 有d地方真係唔得
先唔講 我本身 唔鐘意渚 但係 第 ...

閣下說出一些值得思考的問題呢
為什麼朋也會和渚交往,首先,朋也是個令仔
他身邊最少三人對他有意,渚會戀上他,不算出奇
閣下認為其他女角跟朋也交往比較合理,我們先說出有那些女角是候選吧

琴美
風子
芽衣
有紀寧
我依動畫來描寫吧,因為GAME的話不同線就不同交往對象了
另外因為智代已有自己AFTER,因此不算是候選人
以上六位第一和第二位要被淘汰的要是芽衣和有紀寧了
因為依作者的人物設定,她們兩位都不是主角,注定是不可能了=.=.......

第三位是風子,因為第一季中的風子不是肉身,除非拍人鬼情未了=.=?
實際上不是不可能,這人和鬼也可以是劇情之一,不過真的要硬上的話
那麼CLANNAD的本質要改變了,為什麼?CLANNAD的主題是家族愛
人和鬼可以一起,但不可能有家族愛,而真實的風子要到最後才醒過來
這當中要等幾年?所以我認為,要不改CLANNAD的本質而朋也跟真實的風子交往的話不是不行
只是要兜好大的一個圈先兜到,這樣的話風子比起其他的候選人和渚都不及了

現在只剩杏,椋和琴美沒被「叮走」,那麼他們可以和渚比較了
先說琴美,其實她也只是輸在作者設定上,就是琴美對朋也沒有愛意....
朋也和琴美小時候相遇,邂逅是有了,朋也幫助琴美認識朋友,過程都有了,就差一份愛意....
而在交往對象的問題上,朋也還是被動者好,不是的話就冇得講了
也就是說,朋也沒有和琴美交往的原因,就像沒氣油的打火機一樣,「撻極都撻唔著」....=.=

椋就對朋也有意,慘就慘在沒邂逅,沒過程.....
就是琴美的相反,但一樣的是都是輸在作者的設定
而琴美和椋的合體,杏....
我認為杏是個適合的人啊

至於你認為渚較其他女角來的不合理
真的只是你不太喜歡渚,而忽略她而已=.=
事實上朋也和渚二人的發展和意境,都遠遠比其他的多....
可能是因為有關渚的劇情閣下都沒在意吧

至於你認為佢地只過了幾年,但就如十幾二十年一樣方面
其實那一點沒有太誇張的(指劇情)...
只是渚的死對閣下來說,不是一件事而已!!!
我看AS後半(指渚死後),看的好有感覺
如果沒有一個極度悲傷的心看AS後半
就應該會有和閣下一樣的想法吧
而我就沒有你的感覺了...=.=

總之,就是閣下不喜歡渚吧=.=.....

十週年勳章(賀詞)

clannad的確我喊左-_-
但係結局唔係好明..
kanon好小喊..

十週年勳章(賀詞)

你地班人杏派= =

講真朋也點解要同渚一齊做色色的事,講到尾呢隻係galgame= =

因為渚係故事上已被設定為女主角,若果朋也唔同渚交往,點會有as同汐o既出現呢?
(key社冇左as線應該會賺少好多錢,一切請向錢走-_-【拖走!】)

至於點解朋也唔選杏同智代,動畫版我印象中記得有略略解釋過…

大家仲記得智代為左要入學生會而做過一系列整好自己形象o既活動嗎?其中有一個活動係打網球…
就係智代同對手打緊波果陣,智代唔小心將個網球打中渚,渚表現得好痛,之後朋也趕黎…

我唔記得左劇情,但朋也出奇地關心/照顧渚o既舉動令在場所有女主角(杏﹑惊﹑智代﹑琴美)都感覺到朋也其實係鐘意渚,所以先會有杏同惊抱著一齊喊o既場面…

(詳細解釋:杏喊o既原因係知道左朋也其實鐘意渚,感覺突然好失落。而惊抱著杏喊係因為惊係呢刻知道原來杏都鐘意朋也,但朋也卻鐘意渚,並發現原來自己只係單戀,於是就抱著家姐一齊喊)

無記錯個網球中左渚之後,朋也係怒視左智代一陣,而呢個眼神亦令智代明白朋也其實係鐘意渚…

琴美嗎…正如之前幾位所說,琴美係設定上只係想同朋也做fd…

我諗呢幕應該就係向所有人解釋點解朋也會同渚一齊o既原因…
原來係一個網球= =

clannad我睇到as最尾幾集先明白到成個故事
kanon琴日睇完
我對名雪有種一見鍾情感覺
見到結局覺得名雪太sad

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-8-28 12:08 PM 發表
你地班人杏派= =

講真朋也點解要同渚一齊做色色的事,講到尾呢隻係galgame= =

因為渚係故事上已被設定為女主角,若果朋也唔同渚交往,點會有as同汐o既出現呢?
(key社冇左as線應該會賺少好多錢,一切請向錢走 ...

所以說為什麼朋也會和渚交往
一句到尾就是作者一開始的設定=.=

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

CLANNAD睇風子果度都覺得好感人.../.\
渚我最鐘意...><
/.\太慘啦

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-8-28 12:08 PM 發表
你地班人杏派= =

(key社冇左as線應該會賺少好多錢,一切請向錢走 ...

應該唔係智代打落去
係佢既對手

CLANNAD
最怪就係男主角成日失憶....
唉=.=套故事怪在呢點

唔好話CLANNAD啦...KANON個男主角都成日失憶啦

原帖由 victor199310 於 10-9-13 09:31 PM 發表
唔好話CLANNAD啦...KANON個男主角都成日失憶啦

D咁重要既野話唔記得就唔記得
=.=之後又有D野記得返=.=

岩岩睇完AIR
呢套既相象空間更加大

主要有1個世界觀
翼人族同人類既關系
係觀玲先前果2個故事我諗大家都睇得明
我就唔講啦

觀玲 翼人族轉生
往人係柳也和若葉的後代(故事中段有講)

主角觀玲 未撞上往人前
一直都係孤獨1個人
直到撞到往人後
佢多左一個朋友
但係其實觀玲係翼人既轉生者
同普通人類唔同
佢地晚上都會發關於翼人記憶的夢
當夢發到最後1個果陣 觀玲就會死
明白呢點既往人犧牲左自己
令到觀玲可以活多幾日
佢就寄居在烏鴉身上
呢幾日佢就同晴子一同創造開心既回憶....
最後我諗一直孤獨1個人既縮命係破左....
但係都好SAD阿呢個故事....
希望觀玲同往人係天空上得到幸福

永遠懷佬觀玲同往人..........

十週年勳章(賀詞)

回復 31# Kuso-小光 的帖子

AIR可以話係KEY社所有作品中結局最慘o既作品= =

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-9-18 06:07 PM 發表
AIR可以話係KEY社所有作品中結局最慘o既作品= =

暫時黎睇唔知算唔算慘...
不過故事好傷感...

睇完kanon
好感人.......呢套我覺得情節上比clannad好...
男主角失憶係佢想逃避現實....
最後都happyend
不過我覺得名雪出場得太少....
個人最鐘意名雪的說,,,,

十週年勳章(賀詞)

回復 34# Kuso-小光 的帖子

睇動畫冇咁感人…

去跑遊戲吧…不過12年前的game係邊到搵…

psp果隻kanon又玩唔到…

本人覺得AIR KANON無咩特別
CLANNAD就好得多多

因為VN我只玩過AIR, 所以只根據動畫嚟比評語 (比較公平嘛)
Clannad係我感受最深+最鍾意的一套, 所以寫得特別長

(因為我睇英文字幕, 所以人物全部都用上Romanji拼音)

最先接觸ge係AIR,大約係2006年睇第一次, 主要係人地介紹佢首Tori no uta比我聽, 所以先睇.
3套動畫4首OP(Clannad 同 AS分開兩首計, 但當一套動畫計)入面最好聽ge係佢
3套入面最唔明ge都係佢, 12集嚟交代4條線的確有點太趕的感覺.
加上主角同女角之間的發展不足, 個人認為感人度不足, 只有最尾Misuzu果度感人.
隔咗幾年後再睇返AIR, 因為知道Misuzu最尾難逃一死, 所以反而比第一次睇更傷感.
但都只係傷感only.

今年年頭睇完AB!, 突然醒起Key社3大催淚彈只係睇咗一套, 所以"的"起心肝睇埋其餘果兩套.
就係咁我就中咗Key社最大的催淚彈 - Clannad.

老實講, Clannad第一季開頭都幾公式化下.
內容不離"Sunohara去挑戰Tomoyo之後被打飛" & "Okazaki幫Nagisa組戲劇社".
去到Fuko線,整體結構開始有D變化. 知道Fuko的身世後對佢為Ibuki Sensei所做GE嘢有感動過, 但係未至於喊出嚟.
Kotomi果度只有最尾開箱+箱子環遊世界 叫做有傷感LOR. 前面太多嘢講.
Nagisa係第一季的故事我反而無咩感覺, 最唔入戲係佢.
作為Key社3大催淚彈, 個人認為Clannad第一季未能背負其名.
反而笑位十分充足:
Sunohara對Tomoyo/ Okazaki開ge/ 偽yuri/ Fuko亂入等等, 全部都係笑得出的笑位.

之後去到AS, 可以話先至係戲肉.
第一集純粹係玩下+Bridging, 可以無視.
Sunohara線去到最尾Sunohara終於肯理下佢阿妹, 動了神經線.
到兩個老死打起上嚟果陣, 真係有一刻想喊.
不過諗到Okazaki講咗咁多大話嚟昆佢, 真係唔值得幫.
Misae線開始去到話Shima-kun死咗, 已經知道咩事, 所以唔大suprise.
Yukine線Okazaki果樣很man,打起上嚟都唔錯. 最大suprise係Yukine扮佢阿哥之後比人打咗一鎚, 之後個gang member講 "無可能會搵到Kazuto" 果一刻終於忍唔住, 喊咗出嚟.
Yoshino線無咩感覺, 好似太平凡咁.
之後Okazaki開始投身社會, 外加Nagisa終於畢業, 令我開始諗起我的校園生活都就快完結(我睇果陣係Form 6, 呢一刻係Form 7), 到底我會唔會好似佢地咁呢? 呢part可以話幾有同感.
之後Okazaki老豆令到佢無咗進升的機會, 令我更加憎佢老豆 (咁就早咗計XD). 但係Okazaki同Nagisa求婚果一幕, 絕對係出人意表. Okazaki的求婚時刻好神奇, Nagisa都出人意表地爽快咁應承咗.

第16集可以話係轉捩點, Nagisa之死完全令到我呆哂. 呆咗我15分鐘先至夠膽睇第17集. 結果Nagisa真係死咗, 而我係完全接受唔到. Okazaki 拋棄咗佢個女5年, 果一刻我真係好憎Okazaki: 你同你老豆有咩分別? 點解你要步佢後塵? 你個女只係想你讚下佢, 點解你要咁樣同佢講嘢?
第18集開頭, 你點做人阿爸咖? 我對你完全失望. 不過去到中間, Okazaki 遇到佢阿嫲, 講返佢老豆D嘢, 先知原來佢老豆唔係我想像中咁差, 佢自己都付出咗唔少. 去到最後, Ushio的一句話 "The First Thing from Daddy" (爸爸第一件送給我的禮物) 完完全全的感動了我, 淚腺全開, 眼淚直流. 當Okazaki諗返起Nagasi的時候, 前面的眼淚未流完, 新ge又嚟了.
第19集Fuko重現唔係太感動, 因為早就已經被Ushio覆蓋咗佢. 後面Okazaki搵返佢老豆傾, 終於肯認定佢老豆辛苦養大佢, 又係另一催淚位.
第20集Okazaki唱Dango Daikazoku再加上Nagisa的Flashback, 又係一個催淚位. 結尾見到Ushio 病咗, 只有OMG可言.
第21集唔洗多講, 喊到爆.

第22集, 好多人都唔鐘個Ending, 話佢Load Save/ Game Reset. 但係我就完全接受到Nagisa死咗之後再"返生" 的結局
我自己個人係咁睇:
如果你愛的人會因為你愛佢而死, 你仲會唔會因為咁而愛佢?
第16集Okazaki選擇唔會, 所以Nagisa死咗
第22集Okazaki得到光玉的力量, 可以重生選擇, 而佢選擇咗會, 所以Nagisa先無死.
雖然Okazaki得到光玉的力量,但重點仍然係在於Okazaki點選擇.
D人話Load Save/ Game Reset, 好明顯係無認真諗過. 而呢類comments 係我最唔鍾意見到 (雖然youtube有唔少)

整體而言, Clannad 第一季係一套笑點, 另加少量催淚位, 亦都係為AS鋪路. AS則係整個Clannad 的戲肉, 無論係支線定係主線, 都係可以成為催淚彈的故事.
配樂大多係果幾首, 但係首首都能做夠配合情節. 例如 Okazaki 同 Ushio果幕如果無咗"願いが叶う場所Ⅱ", Nigasa死時候唔播"渚~坂の下の別れ", 催淚效果可能無咁好. 而Okazaki係我睇過咁多動畫入面, 成長+學習最多的一個角色.
AS惟一的不足之處就係佢首ED- TORCH. 次次睇完D催淚位, 就見到Ushio鬼死咁開心咁跳步行, 一大堆人係度Moonwalk, 完全同前面的內容唔配.
Dango Daikazoku (第一季ED) 一開始覺得太過Moe, 唔係太鍾意. 但係睇哂成套Clannad + AS之後, 先發覺Dango Daikazoku並沒有想像中咁moe, 反而仲有D 悲. 試過上網聽Dango Daikazoku合唱版, 聽到中段角色的對白時已經喊咗出嚟. 如果呢首用埋嚟做AS的ED, 絕對比TORCH更加適合.

睇哂成套之後再翻睇, 就如AIR一樣, 因為已經知道角色的結局, 所以比起第一次睇更加傷感. 例如Fuko講ge一D對白第一次睇可能覺得無咩特別, 但係之後睇過卻特別傷心.

最後睇ge係Kanon (2006版)
因為已經受到Clannad的洗禮, 開始對呢類動畫有免疫 (其實係開始抑制力, 只會係內心(吶)喊而唔會表露出嚟 XD)
成個故事+設定係唔錯, 但係線路分佈分面有D問題.
Makato講得最完整, 但相對地過份地長, 導致其他女角的故事不足, 令後期出現趕戲的感覺
Shiori來得快, 走得亦快.
Mai的特殊能力其實應該係最有發揮之處, 但係無奈Makato線令其出現趕戲的感覺.
Nayuki的故事更加係過份地短.
Ayu可以話係Kanon的主角, 初期唔似其他女角寧寧舍舍連續幾集集中講佢, 但係集集都攝少少佢ge嘢落去.
到最後知道佢係樹上面跌落嚟, 果一刻絕對係恍然大悟+無限傷感, 但係無Clannad果陣咁勁.
男主角Yuichi 同阿虛一樣咁鐘意吐糟 (定係杉田智和本人鍾意吐糟?) ,擅長於 把妹(誤) + 失憶.
因為佢選擇咗逃避現實, 唔肯接實Ayu受傷, 所以先至會失憶/封印記憶. 可以話係劇情需要, 所以唔會因為咁而怪佢 XD

如果我係睇咗Kanon先而唔係Clannad, 比較唔會咁大, 對Kanon感受可能會更深.
但無奈正因為睇咗Clannad先先會咁比較. 好想忘記當初睇過Clannad, 之後去睇Kanon感動一次.
之後再去睇Clannad 痛快地大哭一場. 睇哂成套Clannad, 可以話人生一大遺憾, 因為少咗一套未睇過的出色作品.

總括而言, 3套的個人排名: Clannad > Kanon > Air
4首OP排名: Tori no uta > Toki wo Kizamu Uta >>>>>> Last regrets > Megumeru ~cuckool mix 2007~

好多人睇clannad都忽略左另一個世界少女果度
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:53 PM , Processed in 0.035112 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存