2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
樓主: kennyau06
go

對霸氣問題 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB 忍影世界 笑傲無雙

原帖由 ‧路飛‧ 於 2009-8-18 11:42 PM 發表

下....
幾時有講過霸氣打到實體= =?
作者都未講既野 你都諗到

莫非你係佢肚入面條虫?

佢同2姐妹打果陣 佢地出霸氣打到路飛痛 就e點就足以證明 霸氣係可以令到某種果實本身既能力無效化
    係雷利出場的時候 作者表示左佢識霸氣 整暈左人地 然後同黃猿打頂到黃猿     如果作者一開始唔表示雷利識霸氣而特然頂到黃猿 咁會好奇怪
  再加上 上面蛇女打到路飛痛 e 2點合起黎我覺得足以證明霸氣係可以令到果實無效化

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 01:04 AM 發表

其實我既回覆係想帶出「好多野唔洗講到明」
不過有D人認為一定要用文字解釋
可能用霸氣一定要講出口先叫用左
即係咁:蛇妹每次接觸路飛都要講「霸氣

其實呢
你有細心d留意的話
就知 蛇女唔係下下都有霸氣

原帖由 Chong 於 2009-8-19 01:29 AM 發表

其實呢
你有細心d留意的話

不如用你既細心,講個例子出黎
咁就知你係細心定多心

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB 忍影世界 笑傲無雙

原帖由 Chong 於 2009-8-19 01:29 AM 發表

其實呢
你有細心d留意的話

我諗你誤解左佢接觸既意思 我諗佢既意思係想講佢地每次對路飛作出攻擊果陣

原帖由 Akira01 於 2009-8-18 11:37 PM 發表

其實都無講明用霸氣可以打痛橡膠人
你估一個識霸氣既人  同人打果陣會唔會特登唔用
不如話雷利一早圍左霸氣係身同武器上

藍字果一度
你可以去重溫一下

至於紅字果度呢
你係搞錯左一樣野

霸氣係有分好多種的
1.震懾暈人地(雷利 紅發 路飛) [當中有可能係霸王色....或者 日後有需要再細分]
2.疑似令超人系失去果實能力 (肥蛇女)[自然系未知]
3.增加破壞力 (女戰士)
4.預知動作 (瘦蛇女)
5.反彈攻擊/吸收攻擊 (肥蛇女)
6.霸王色 (女帝 路飛)[ 雛型有可能類似霸氣1  或者 日後有需要再細分]

未有證據知道雷利識霸氣2
(正如 已有霸氣1既路飛唔識預知人地動作一樣[霸氣4])

至於霸氣2就最多人講
好多人都話可以剋自然

不過重溫 競技台 果一話
霸氣2係要打落一個 "實體"果度.......路飛先會覺得痛
所以呢....假如自然系 元素化左.....你話打唔打得到 一堆煙/火/光
哩呢D...仲係謎

所以唔好咁快斷言霸氣2 可以傷到自然系
當然 或者尾田 遲下可能講到 霸氣2的確傷到/ 其他霸氣

BUT而家 的確無證據/事例       證明 雷利  果下係霸氣2同埋佢識霸氣2

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 01:40 AM 發表

不如用你既細心,講個例子出黎
咁就知你係細心定多心

自己睇多次漫畫/最新果一集動話

唔好連回會比人扣分
    我本人覺得霸氣係分開左2種 一種就係霸王色的霸氣  另一種就係普通霸氣  
    普通既好似d女戰士咁大多數都係可以增加破壞力  而霸王色的霸氣我諗特性係相同  雷利 紅發 路飛可以震懾暈人地 但係女戰士普通霸氣冇一個做到 蛇女 識唔識e點好難講  雷利頂到黃猿 同蛇女打痛路飛e點好相似 但係唔可以100%話雷利係用左霸氣 如果真係用左霸氣 我諗都係屬霸王色的霸
     2種霸氣 我覺得霸王色的霸氣能力係比普通霸氣用法更多     所以我覺得應該分2種好d

原帖由 不滅的靈魂 於 2009-8-19 01:19 AM 發表

佢同2姐妹打果陣 佢地出霸氣打到路飛痛 就e點就足以證明 霸氣係可以令到某種果實本身既能力無效化

其實應該只有肥果條蛇女先識 上面既霸氣2
瘦果個蛇女應該只識 上面既霸氣4[預知]

原帖由 不滅的靈魂 於 2009-8-19 01:47 AM 發表
唔好連回會比人扣分

是但啦

原帖由 Chong 於 2009-8-19 01:44 AM 發表

藍字果一度
你可以去重溫一下

至於紅字果度呢
你係搞錯左一樣野

霸氣係有分好多種的
1.震懾暈人地(雷利 紅發 路飛) [當中有可能係霸王色....或者 日後有需要再細分]
2.疑似令超人系失去果實能力 (蛇女 ...

藍字果到我係想諷刺某些人 因為認為「無講明」而不當一回事
當然我認為霸氣能傷自然系都已經講到明

另外,你首先要搞清楚霸氣既功用同霸氣既種類

原帖由 不滅的靈魂 於 2009-8-19 01:47 AM 發表
唔好連回會比人扣分
    我本人覺得霸氣係分開左2種 一種就係霸王色的霸氣  另一種就係普通霸氣  
    普通既好似d女戰士咁大多數都係可以增加破壞力  而霸王色的霸氣我諗特性係相同  雷利 紅發 路飛可以震懾暈人地 ...

應該無2種咁少
ANYWAY 霸氣資料太少
盡情唔好估太多....估得多錯得多

費事同之前估 艾為係龍個仔一樣

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:24 AM 發表

應該無2種咁少
ANYWAY 霸氣資料太少
盡情唔好估太多....估得多錯得多

費事同之前估 艾為係龍個仔一樣

艾斯係唔係龍個仔呢樣無得同霸氣比
因為呢個既資料更少,不如係我個post傾下霸氣
順便執一執我既觀點

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:23 AM 發表

藍字果到我係想諷刺某些人 因為認為「無講明」而不當一回事
當然我認為霸氣能傷自然系都已經講到明

另外,你首先要搞清楚霸氣既功用同霸氣既種類

睇返12#同25# 啦

藍字 呢句實在是強大

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:26 AM 發表

艾斯係唔係龍個仔呢樣無得同霸氣比
因為呢個既資料更少,不如係我個post傾下霸氣
順便執一執我既觀點

邊個 POST???
有沒LINK

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:28 AM 發表

睇返12#同25# 啦

藍字 呢句實在是強大

25#既我應該改做「以果種人既睇法 就算係無講明」
12#你所指既「講」 係文字資料 定係圖片資料?

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:29 AM 發表

邊個 POST???
有沒LINK

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:31 AM 發表

25#既我應該改做「以果種人既睇法 就算係無講明」
12#你所指既「講」 係文字資料 定係圖片資料?

12# 兩者皆是

拎漫畫睇
黃猿準備射ZORO->雷利踢開左黃猿腳

仲有 黃猿比雷利 斬到流少少血

無提及 & 無霸氣既跡象  存在過

所以我地唔可以排除"海樓石" 呢個可能性
明未?

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:38 AM 發表

12# 兩者皆是

拎漫畫睇

明未?

1.假設雷利身上本身就圍上霸氣
2.假設雷利用海樓石( 褲用海樓石,拖鞋用海樓石,劍都要用海樓石)

假設1比較容易成立同合理
只要假設1成立,就無需任何發動跡象同特徵

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:38 AM 發表

12# 兩者皆是

拎漫畫睇

明未?

其實我覺得有霸氣跡象存在果陣 係雷利震暈人 同紅 整爛船 果陣先會有跡象存在    佢地果種係張霸氣對外發出 如果雷利係用霸氣頂黃猿 就好似蛇女打路飛咁唔會有霸氣存在既跡象 你睇落去就好似普通攻擊咁

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:42 AM 發表

1.假設雷利身上本身就圍上霸氣
2.假設雷利用海樓石( 褲用海樓石,拖鞋用海樓石,劍都要用海樓石)

假設1比較容易成立同合理
只要假設1成立,就無需任何發動跡象同特徵

咁即係假設...即係唔可以排除2 (同埋 自然系天生相剋) [而且褲係無關係...鞋同劍仲說得過去]
頭先我都講過左

無足夠證據 證明雷利果一踢&斬到黃猿流血係霸氣

只係你地認定左果一下係霸氣
事件好簡單
雷利前提識某一種(或多種...因為佢只係SHOW過1種霸氣)

然後去踢黃猿..仲片到佢流血

所以你地就認為果一下係霸氣
但其實未必係咁

即係有90%可能係霸氣
仲有10%係其他既原理一樣

原帖由 不滅的靈魂 於 2009-8-19 02:45 AM 發表

其實我覺得有霸氣跡象存在果陣 係雷利震暈人 同紅 整爛船 果陣先會有跡象存在    佢地果種係張霸氣對外發出 如果雷利係用霸氣頂黃猿 就好似蛇女打路飛咁唔會有霸氣存在既跡象 你睇落去就好似普通攻擊咁

有點點認同
所以我先會將霸氣分類

其實而家彷間都流傳緊 艾尼路招心網 係5係其中一種霸氣
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-2 01:54 PM , Processed in 0.042862 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存