2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 eva 好多問題 = =
樓主: Zack
go

[問題] eva 好多問題 = = [複製鏈接]

原帖由 Zack 於 2009-9-7 10:38 PM 發表
但聽同學說某一集明日香幫真治OOXX= =...我忘了

ooxx 係咩 = =
打車輪?

以成人的角度想想吧-口-

1. 明日香 同 真治 係唔係相愛?
   不是.....某會員的朋友說佢地OOXX了~~我諗應該係OVA一開頭真治向明日香所做的事吧
2. 最後點解會得番明日香同真治?
   因為其他人都變成橙汁了(大誤        正確係因為其他人類都一體化了(人類補完
3. eva 係唔係生物黎?
   EVA正確來說只是生化武器 , 不能說是生物(初號機係神"LILITH"的復製品
4. 人類寶完計劃係咩 ?  <--- e個我諗左好耐都係唔明
     人類補完計劃簡單來說就是將所有人一體化就了(變橙汁吧           內情應該是真治老爸想見返真治媽媽的藉口計劃(利用利用~~
5. 遲d 劇場版 [破] 幾時出 同香港既氣院會唔會上畫?
    破係日本已經上畫     香港在10月中
6. 0波麗 係咩黎 ?
    大量復製品 , 補完計劃其中一部份而已
7. 0號機 橙色同藍色有咩分別 ?
    不記得了=﹏=好似係試作品和完成品?
8. 引發 衝擊既野係咩 ?
     亞當與長槍呈現物理融合後失去控制
      接著開始企圖匯集生命,也就是GAF之門打開了。
 這時葛城調查團的人員極力將亞當的力量抽出,匯集生命失敗。
 因為力量抽出的關係,產生了爆炸,而亞當還原成卵狀。

大致是這樣吧
有錯請補完
已有 1 人評分威望 收起 理由
阿涯 + 19 感謝分享!第2個詳盡人士...

總評分:  威望 + 19   查看全部評分

回復 8# Zack 的帖子

佢唔算得一個生物
只係一個人型生化武器
點解佢要插電
就係因為佢唔係生物 , 唔會自己製造能量
所以要用電去提供能量
直到初號機食左S2機關為止
暴走應該只得初號機 , 二號機(OVA入面比量產機擊破之後 , 電量歸零 , 但係重可以活動....不過下場慘不忍睹就是了

點解最後得返明日香
劇情需要~~或者可能明日香重有生存係世界的念頭
PS:變橙汁不指是死亡 , 只係變成另一個形態(劇情入面所有人完成最後願望都會變成橙汁 , 明日香無變到的原因我諗應該係佢重有野想做吧=﹏=同真治一齊=﹀=!?

回復 20# Zack 的帖子

我想應該只是真治在打手槍吧
係電視版完全未見過有OOXX之類的東東出現過(面紅

呀....我記得了

係唔係係 e院果到 = =
佢成手都係精~之後話 : 我真係一個很差勁的人

新世紀福音戰士同好會

e個post應該可以解答到你一半以上的問題

明日香幫真治OOXX<----明日香應該係冇幫真嗣咩咩,係真嗣自己打x機

1. 明日香 同 真治 係唔係相愛?
其實e個問題係冇答案,因為大家對愛e個字個解法唔同...

EVA構造

NERV開發的對使徒戰用之人型兵器,使用有線電力活動,內部電源只有五分鐘,以2000年在南極發現的第一使徒為基礎複製再生,因此與使徒有許多共通機能,如可使用造成物理影響的AT力場就是一例。EVA與使徒的不同則在沒有S2機關跟靈魂。

EVA是捨棄了人的形態的靈魂容器,也就是自我的擴大=巨大的人類的具現化產物。要操縱沒有靈魂的EVA就必須在之中放入靈魂,這就是所謂的駕駛員,但是只有駕駛員並不能使EVA活動或好好的發揮其性能。

為了打破神的肉體=EVA與有靈魂的人類之間的隔閡,必須使用叫做CORE的零件。在CORE中放入操縱者的母親的靈魂,藉此可以操縱EVA。零號機的性能不好一方面是它的CORE系統不好,此外也因為操縱者零並沒有母親。

EVA初號機

駕駛員THIRD CHILDREN,碇真嗣;測試型的EVA

當初開發時的接觸試驗者就是真嗣的媽媽唯,她於2004年自願與EVA作接觸實驗而死去。

通常EVA的CORE為了與駕駛員作連結會放入其母親之靈魂,初號機中的就是唯的靈魂。

對SEELE而言早有背叛意圖的源堂的小孩做初號機駕駛是很危險的一件事。SEELE認為神之魂的存在就讓它存在便可以了(這裡有點怪怪的…大概是表示神就是神吧),但是源堂卻想照自己的意思讓初號機變成神。

6. 0波麗 係咩黎 ?
綾波零(深入介紹)
綾波零(AYANAMI REI)第一適任人選,除了年齡14歲之外
過去一切資料全部抹去,對於喜怒哀樂的感情完全不表達在臉上,
只因為不知道感情為何物,個性沉默寡言,也因為如此,在表情上的表達
更讓人印象深刻.不愛吃肉,素食主義者.一雙紅色的眼眸是她的標誌.

當然上面全部都是官方資料,大家應該都知道的部份,不是我要說的重點.
以下介紹的主題便是"零的真實身分?"

零,大家最熟悉的零,嚴格說起來算是第二個零,因為第一個零在小時候,
就被律子媽媽殺了(TV版有這段),於是就產生了第二個零
但在TV版第二十三話,與第十六使徒,子宮天使-阿米沙爾,同歸於盡
(因為她害怕傷害真嗣,於是就跟零號機一起自爆)
第三個零,便這樣產生了.

這三個凌波零,彼此記憶似乎沒有共通,但是靈魂是共用的!
最廣泛的說法是,零的身體是複製於碇唯(聲優也都是林惠原),
或許因為這樣,源堂有點把她當成唯的替代品吧!
而她的靈魂則取自於莉莉絲(LILITH)也就是地底下那個白色巨人,
(渚薰則是與零相對的存在,他的靈魂取自亞當)
在這邊打個岔,很多人以為那個巨人是亞當,但不是,
那只是源堂的謊言而已,引起第二次衝擊光的巨人才是亞當,
後來才還原成胚胎狀態,植入源堂手中.
回歸主題,正因為這樣,零在劇場版飛向莉莉絲時,才會出現那句話"歡迎回來"
在漫畫版中,也有稍微透露這樣的訊息(第九集與初號機對話那時候)
而劇場版中為什麼除了莉莉絲會變成零的樣子,連量產機也變那樣,
是因為他們同步了,才會變那樣.

最後補上零對之後的動畫界影響(原本在另一篇心得中要打的)
實際上藍色頭髮.紅色眼睛,
這種配色不知道為什麼,就是有種莫名的吸引力,
當然還有零的個性,在這之前的女主角通常都是天真活潑,個性直率
金色或者褐色頭髮,(像美少女戰士的月)
但是零,她冷淡的性格,典型冰山美人,卻造成意想不到的效果.
在EVA之後,便出現許多這類的角色,有的是個性像,有的是外表
甚至有的根本就翻抄零吧~
例如神劍闖江湖裡劍心死去的妻子.天地無用中的紗紗美.還有GTO裡面
鬼塚也是位死忠的綾波零迷唷.一直到現在,還是有數不清的凌波零迷
(EVA迷還不見得有那麼多),相信如果舉辦最喜愛的動畫女角色,
零決對會進前10名.

7. 0號機 橙色同藍色有咩分別 ?
在與第5使徒戰鬥時大受重傷而被改裝成零號機.改

原帖由 angus1002002 於 2009-9-6 10:59 PM 發表
如果真治同明日香有路~
咁真治同美里應該有一手~

真嗣同美里kiss過叫唔叫有一手??

原帖由 ~笨貓~ 於 2009-9-8 07:41 PM 發表
   EVA正確來說只是生武器 , 不能說是生物(初號機係神"LILITH"的復製品

生化武器係病毒or細菌o個d wo

回復 25# Zack 的帖子

對對~~~~~~~

回復 26# wongtingngok 的帖子

可能我搞錯了XD

回復 26# wongtingngok 的帖子

lilith,阿當同eva=eve,是因為衪們的三角關係令到世界毀滅嗎?(前妻同現任老婆打大交 (自膠~可以不理

p.s.我不是蘿莉控,但係我唯獨對琉璃無抵抗力(謎:你百份百係蘿莉控

原帖由 wongtingngok 於 2009-9-8 11:18 PM 發表
新世紀福音戰士同好會

e個post應該可以解答到你一半以上的問題

明日香幫真治OOXX

其實我之前已經係你個同好會 post 發問左問題
不過好多日都無人回 = =
所以搬左 d問題黎 e到

原帖由 angus1002002 於 2009-9-9 01:51 AM 發表
lilith,阿當同eva=eve,是因為衪們的三角關係令到世界毀滅嗎?(前妻同現任老婆打大交 (自膠~可以不理

p.s.我不是蘿莉控,但係我唯獨對琉璃無抵抗力(謎:你百份百係蘿莉控

人地d家就唔好理咁多啦(不過我地好似都係佢d家人XD)

P.S.我係蘿莉控,不過唔係100%蘿莉控

原帖由 wongtingngok 於 2009-9-11 10:53 AM 發表

人地d家就唔好理咁多啦(不過我地好似都係佢d家人XD)

P.S.我係蘿莉控,不過唔係100%蘿莉控

凶器係郎基奴斯槍~

我不是蘿莉控,我不是~(但我愛琉璃

點解你地會知 破係10月會上畫 = =?
我 去 ua 同 mcl 果個即張上演 果 d氣到搵唔到有   [連12月既氣都搵到,但係無破]

eva問題超多 每個講法都有所不同

原帖由 k77497749 於 2009-9-16 08:12 PM 發表
eva問題超多 每個講法都有所不同

因為70%係冇答案,e+好多都係d人估估下

點解你地會知 破係10月會上畫 = =?
我 去 ua 同 mcl 果個即張上演 果 d氣到搵唔到有   [連12月既氣都搵到,但係無破]

玩過星曲WEB

睇完6唔知點解笑左=_="
同埋eva冇記錯係用使徒改出黎

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂魂影.破乂 於 09-9-24 12:08 PM 發表
睇完6唔知點解笑左=_="
同埋eva冇記錯係用使徒改出黎

你簽名果套咩黎

十週年勳章(賀詞)

原帖由 炎風QQ 於 24-9-2009 06:31 PM 發表

你簽名果套咩黎

主要係魔法少女奈葉

玩過星曲WEB

原帖由 AYuMe 於 09-9-24 07:37 PM 發表

主要係魔法少女奈葉

只不過有隻蔥音亂入囧!"
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 05:51 PM , Processed in 0.036611 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存