2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 功課分享 [香港政府推行校園驗毒計劃之我見] ...
樓主: ~KTx
go

[討論] 功課分享 [香港政府推行校園驗毒計劃之我見] [複製鏈接]

首先要改善字體,唔係話要靚到好似電腦字咁,但至少要整齊D,同埋一定要清楚
口語化呢個又係大忌,平日睇多D書(唔好同我講話你有睇YES果D),樓上都有講,陶傑係一個唔錯既選擇,我讀預科果陣教我果個文學阿SIR就係推介佢俾我地睇,結果我中化實用文同文學作文都有A (信不信由你)
如果呢篇係中化既報告,其實係應該盡量去引申返入面有邊幾方面係同傳統中國文化有關係... 不過呢D要慢慢學,首先改善字體同文筆吧

原帖由 介_法拉利 於 2009-9-9 12:50 AM 發表
首先要改善字體,唔係話要靚到好似電腦字咁,但至少要整齊D,同埋一定要清楚
口語化呢個又係大忌,平日睇多D書(唔好同我講話你有睇YES果D),樓上都有講,陶傑係一個唔錯既選擇,我讀預科果陣教我果個文學阿SIR就係推 ...

陶傑o既中文水評其實好到不得了,只係d根本無實學o既人,一見到用曲線抽大陸水就發神經
有睇開報紙的話,以前睇佢係明報寫o既流芳頌,同埋而家間唔中都有寫o既中國古典文學,藝術評論都會知佢用筆非常精煉
不過係哩到講咁多都係哂氣,食飯好過

其實我覺得中文呢家野就要跟我學
香港才子之中, 素有『老倪匡, 壯陶傑, 少遊人』之說
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-31 03:14 PM , Processed in 0.028038 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存