2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Gundam討論專區 seed迷竟然話00係抄seed
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 真.飛鳥
go

seed迷竟然話00係抄seed [複製鏈接]

00雖然係半超級系
至少有劇情
有特色 有主角威能
一套好正常 ge 動畫
seed d?
劇情?? 成班傻仔廳晒拉克c自己一個講 最後魔王們統治世界
特色? 開大秒全場
主角做路人  魔王出場全部收皮
好明顯係seed d係劇情好有問題  超唔超級系無咩影響
不過seed d果d已經稱唔上超級系...
超級系多數都係玩熱血 睇下00剎那成個白痴咁係到亂叫  一樣有fans
一開波秒人  熱條毛血

原帖由 alan002008 於 11-3-17 06:30 PM 發表
同意你的講法

講咩高達抄高達
最後咪右係比turn a一下月光蝶毀滅哂~

(其實所有高達都係抄元祖架啦....全部都係要和平,除左有一套係玩模型之外)

再講多d..
其實自由好可能係抄DX 我覺得真係好似

同意...DX 衛星砲果陣= 全彈發射 FREEDOM...又係一射就秒全場...

十週年勳章(賀詞)

回復 3# axzero 的帖子

咁就叫抄-.-唔係掛=.=

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

seed 同 00 都係抄高達!

抄唔緊要.....係睇表面抄得過唔過份既姐.....好似W既利布拿>SEED創世>00果舊唔知咩既炮台.....
又或者百式+NU=曉.....
又或者老虎>SEED老虎 渣古>SEED渣古 大魔>SEED大魔之類....太多唔想講
1.想講如果抄既話咩高達都係抄RX78-2呢句既話....用屎忽腦諗下 原祖一直繼承既故事機設一樣好撚奇=.=?
咁講突自都係抄自由啦=.=?
2.高達係一個題材 部部主角機都有對角(EZ-8除外...)有對眼 打正名係高達動畫就由得佢似唔似RX78-2
3.集集卒仔機變化都係好大 雖然都係一隻眼(F91打後雙眼) 所以單眼已經代表卒仔 但冇故事關連....抄渣古都改下色丫...全部綠色係咪要吐下糟...
所以想講...00抄得夠型係抵讚 起碼冇80%以上一樣 對於SEED...機體劇情表示失望....除左架無限正義之外(全身都係刀~型).....

冇話咩抄咩既   除左0079係原創劇情以外
基本上每套都有大小篇幅既炒啦
係gundam G比較創新

如果要講  
seed係承繼每套大作既劇情&機體概念最多的

一開場同0079劇情接近一樣
又係中立殖民星為聯邦建造高達
之後反對勢力去破壞
平民主角坐上高達擊退反對勢力
之後成為高達機師
搭主力戰艦(大天使/木馬)返地球基地
又進行左懷舊的大西洋戰線&沙漠戰線
而基地自爆係Z的喬段
之後又要返宇宙決戰

連時代背景都係大同小異
地球聯邦(舊人類) 企圖控制太空殖民星(新人類)
兩派意見不同而發生戰爭

這不就是0079嗎?

而且seed既最初既五部高達同wing既五機亦有相似之處
閃電<->死神
暴風<->重炮手

而SEED-D更加唔洗講

所以話00抄seed的話
確實冇咩說服力
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 05:06 PM , Processed in 0.053515 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存