2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 古惑仔之義 [2009-09-15] 《義online》9月15日更新內容預告 ...
go

[2009-09-15] 《義online》9月15日更新內容預告 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

[2009-09-15] 《義online》9月15日更新內容預告

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

《義online 海盜張保仔》將於2009年 9月15日下午維護(11:00)後更新以下內容:

.增加「自動解暈散」的功能。可以自動解除「制伏」的坐下狀態及「扑濕」的失
 控狀態。

.調整長洲海上的怪物命中為必中。此更新對船沒有任何影響。
 (原本怪對船的攻擊也是必中)

特此公告

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

使闣你放咩 要睇自己唔撚識上去睇? 想表達d乜 直撚接d好過喇 扮高深

原帖由 斷情斷義 於 2009-9-15 10:45 PM 發表
使闣你放咩 要睇自己唔撚識上去睇? 想表達d乜 直撚接d好過喇 扮高深

花豹死咪又改野囉  死唔起 死要面 以為自己用左百幾萬玩隻game就做9哥 人地笑你水魚哥  而家你重有+10新EQ  慳d啦   舊EQ比新EQ打死 有幾出奇
你比人打死自己就對住個mon 0咀  之前全新+10EQ又係比D+9EQ打死  重唔諗下點解你咁屎 有錢又如何 百幾萬玩game又如何 咪又係比d低過花豹lv
低過花豹EQ既人打死  你呢d 打機無朋友 吹雞無人到 封門無人救 百幾萬打機好威 百幾萬買起成隻game自己研發開ser比人玩  你咪做神人地做人
但係你又無咁多錢又要扮有錢  金融海嘯後已經再無錢收EQ 但係又要扮老屎忽  喂...我之前洗果百幾萬唔係錢 (之前=過去式)
錢在人情在  gameone唔比人情你 你就搵20個公仔佬上去拍

係有錢洗靠人 gameone唔賣成個game比你  你可以買10部電腦 請10個工人
開10個acc 收全新+10命EQ  行出黎打 你驚唔夠人打  再唔係用錢收晒頭十大acc  你唔係有錢到唔識咁做  你唔做因為你無錢   無錢但係又要死唔起
死要面咪就洗橫手  喂..花豹點解成日死 花豹已經+10EQ 旁觀者清當局者迷 佢自己梗係唔知  因為佢豬頭豬腦 已為自己用百幾萬打機就玩晒 但係就無技術
現實世界都係樣 你有支筆 但係你係文盲又點會識寫字 唔識咪學 但係你學左咁耐都係唔識 因為你係豬咁蠢  你無錢無技術
咁就要靠人(打機無朋友 吹雞無人到 封門無人救) 打機無朋友 點解會咁你個會既人 無著數會比你點去死 有EQ借用就花豹 無EQ借既當你花貓  
吹雞無人到 成個會既人 各懷鬼胎 唔齊心 點會開人重扮唔係度  封門無人救  高lv既比人打 低lv唔幫手  低lv比人打 高lv扮唔係度睇唔到  
上梁不正下梁東歪  大既唔好d細既有樣學樣  打電話比佢同佢講艾唷 我好忙開唔到人 用百幾萬打機會忙緊咩 但係又開另一隻人出黎出字  耐人尋味
經過咁多種顯示花豹係一個什麼人 大家都會諗到   本人認為 豬頭豬腦  無錢扮有錢 死唔起又死要面     有機會的話下次講花豹背後的女人 木木

2個傻系收皮喇

梗係又有人上去投訴啦...隻game又改野...古仔就(攻/敏/防)乜技都有而家就連pc僅餘一個暈技都無埋lu...pc有既技古仔有...古仔有既技pc 唔洗諗啦...(減敏)pc有先...古仔後尾有.....(制伏)pc有先....古仔後尾有....重有乜好講

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... 2979&highlight=
完全一樣的角色真的就是「公平」?
本人做了古義GM約2年。常常也聽到有玩家說不「公平」。

回想一直以來的意見,從來沒有聽過,有打羸了的玩家來信說「我的角色太強了!「不公平」強烈要求改弱。」

在不同的人眼中,「公平」有不同的解說。在古義中,大多數的說法是「人有我有,人無我無。」

那麼說,兩個完全一樣的角色就是「公平」嗎?
(為了容易點思考此問題,以下設定為,沒有任何技能、藥品的遊戲,只有能力直。)

既然兩個角色完全一樣,那他們玩時便「公平」嗎?

假設相方也是10刀可以打倒對手,那遊戲的過程便不會有人說不是嗎?

先想勝負的問題,既然是一樣。那麼說,只要是同一時間開打,理論上是一起打倒對方。

換一個角度說,在完全一樣的遊戲中,勝負的關鍵便是「誰先出手打人」。
究竟這樣的遊戲會有多少人會輸得服氣呢?

以上只是一對一的情況,如果遊戲中所有角色也一樣。
那麼說,只要人多便可以勝了。可以被人圍死的遊戲,一定有人會說「他們人多玩哂,唔公平。」

再想深一層,在完全一樣的遊戲中,勝負早以由「偷襲」同「人數」決定。

防止「偷襲」?要問目標 是/否才可以攻擊,還要倒數開始,打交時其他人不能對他們出手便沒有問題?
也對,但不能「偷襲」,不能一班人圍揪的遊戲,會是 古惑仔的遊戲嗎?

*最後,想說本月的感想。
我嬴!我威!最公平!
我輸!我衰!唔公平!

引文:(外國的遊戲訪問)
F:玩家行為十分奇怪,假設當我在玩遊戲時,我殺了另一名玩家,我覺得他的強度剛剛好,但是假如我被另一玩家殺死,我會覺得是那個玩家的職業實在太強了,因此我跑去跟官方抗議要改弱殺我的玩家。

這個問題就是說,許多玩家永遠都希望自己是最強的,自己職業被改強是理所當然,而別人殺你,被改弱就是活該;這種抱怨是無止盡的。

原帖由 風中追風 於 2009-9-16 05:29 PM 發表
http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3452979&highlight=
完全一樣的角色真的就是「公平」?
本人做了古義GM約2年。常常也聽到有玩家說不「公平」。

回想一直以來的意見,從來沒有聽過,有打羸了的玩 ...

照你的說法 每個職業都有他的特性
為何經常只更改pc 的技呢? 而且永遠只削弱 pc 技能 增強古仔技
這又是否公平?

(1) 古仔技: 增加古仔扑濕技    pc 技︰ 沒有增多 (由於有玩家不服pc有2個暈技因而更改古仔多個暈)技
(2) 古仔走佬技走得快 pc 走技 冷卻時間卻比古仔長 跑既速度又不及古仔 (不要跟我說pc走技上有加攻效能)

請你又說明一下在什麼時候
飛沙先生你何時曾有改弱古仔技能 古仔每次改完都是增強自身的能力?
有人說pc 太強你便改pc技
有人說古仔刀手毒人技太屈 (你只是說有3轉技可化技, 但3轉技冷卻時間又同落毒不同,人地毒你一次唔死, 總有次毒死人)
這就是你所抱的gm態度吧!
飛沙你倒不如說句這隻遊戲名稱叫古惑仔 所以增強古仔能力是正常的!
那我們全部都玩古仔吧!不必要開什麼pc 市民出來吧!
你這樣做是自尋煩惱嗎?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 x0806449 於 2009-9-16 12:21 AM 發表
係有錢洗靠人 gameone唔賣成個game比你  你可以買10部電腦 請10個工人
開10個acc 收全新+10命EQ  行出黎打 你驚唔夠人打  再唔係用錢收晒頭十大acc  你唔係有錢到唔識咁做  你唔做因為你無錢   無錢但係又要死唔起 ...

吾洗等啦 講埋木木啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-28 03:19 PM , Processed in 0.031418 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存