2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星座命理 初學塔羅牌入門資料+討論區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 阿苗果
go

初學塔羅牌入門資料+討論區 [複製鏈接]

Originally posted by *樂鋒* at 2004-11-14 10:41 PM:
咁其實我覺得如果一開始買左rider之後過左半年至一年再買new vision咁之後真係識再買自己鍾意既牌會唔會好d呢?@@
同埋rider and new vision 幾錢嫁=0=

你.....自己在個網度 search 吧~~
在左手面有個 search 的位

如果係咁,我希望你真係會用得、學得...長遠o的
因為咁樣學需要的時間一定好多好多
而且仲有,學左 rider 唔一定要學 new vision 的
可直接就學 thoth 系列

Originally posted by 古董錶 at 2004-11-14 10:39 PM:

O.....O..............真係萬分抱歉~

點解你依排好似得閒左咁多

唔係我得閒左
只係我上多左黎o者~~~

唔好意思呀....問咁多野~

但係點解我上去見到有D個樣同一樣野但係貴好多既?

同埋係唔係有好多唔同既牌學嫁?(姐係rider and new vision果D~ )咁有無話邊隻最好嫁?

最後想問一個題多話,就係點解有人話係好邪既?係唔係真嫁?

唔該哂...~~**

[ Last edited by *樂鋒* on 2004-11-15 at 12:31 AM ]

Originally posted by *樂鋒* at 2004-11-15 12:08 AM:
唔好意思呀....問咁多野~

但係點解我上去見到有D一樣野但係貴好多既?

同埋係唔係有好多唔同既牌學嫁?(姐係rider and new vision果D~ )咁有無話邊隻最好嫁?

最後想問 ...

你留意下
牌的名後面會有「Pocket」「Gaint」等等
係講緊佢地的 Size 唔一樣
所以價錢當然唔會一樣

我地有開 Rider 同 New Vision 班
至於其他牌就個別要求上都得
因為其他牌都會係集中在教你諗牌為主
(所需的時間會長,如果初學未需要住的,除非你好肯定自己一定會學到尾)

塔羅邪?咩叫邪?會令你跳樓?
但係我仲生存喎
如果會整死人就叫邪,
咁玩 online game 會跳樓的小朋友係唔係中邪?
一把刀,好好地用可以有益人類的生活,唔好好地用就會殺人
咁把刀想殺人定係想造福人群?
全部都係睇下用佢的人個心態o者
咁咩叫邪?如果你心邪,唔用塔羅都邪
如果你心正,用咩野都唔會邪

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-15 12:35 AM:

塔羅邪?咩叫邪?會令你跳樓?
但係我仲生存喎
如果會整死人就叫邪,
咁玩 online game 會跳樓的小朋友係唔係中邪?
一把刀,好好地用可以有益人類的生活,唔好好地用就會殺人
咁把刀想殺人定係想造福人群?
全部都係睇下用佢的人個心態o者
咁咩叫邪?如果你心邪,唔用塔羅都邪
如果你心正,用咩野都唔會邪

明白啦....‘好有道理呀>v<~我真係豬仔..~

唔該哂~

Originally posted by *樂鋒* at 2004-11-15 12:41 AM:

明白啦....‘好有道理呀>v<~我真係豬仔..~

唔該哂~

未被我點化吧了~~
寒仔被我點通左好多吧 希望是吧~~

Originally posted by *樂鋒* at 2004/11/14 10:41 PM:
咁其實我覺得如果一開始買左rider之後過左半年至一年再買new vision咁之後真係識再買自己鍾意既牌會唔會好d呢?@@
同埋rider and new vision 幾錢嫁=0=

禁似開頭既我

Originally posted by Tabobaby at 2004/11/15 12:44 AM:

未被我點化吧了~~

你指牌義定tarot邪丫= =+

我呢+新寵...除左new vision外...重有HAINDL

Originally posted by Tabobaby at 2004/11/15 12:35 AM:

你留意下
所以價錢當然唔會一樣

因為其他牌都會係集中在教你諗牌 ...

段野好熟口面bo...

你之前好似又打過= =

Originally posted by 寒仔 at 2004-11-15 12:49 AM:

禁似開頭既我

哈哈~係咩^^

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-15 12:44 AM:

未被我點化吧了~~

咁如果有機會遲d我都想比你點通下~

[ Last edited by *樂鋒* on 2004-11-15 at 01:30 AM ]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-15 12:35 AM:

你留意下
所以價錢當然唔會一樣

因為其他牌都會係集中在教你諗牌 ...

睇完之後又了解多左~

Originally posted by *樂鋒* at 2004/11/15 01:28 AM:

哈哈~係咩^^

哈...一矛一樣添,吾信你問下german

我果陣同你諗既野一樣,

由rider...new vision...再玩90度...

但果陣基於某種原因...new vision入吾到手

其實我有小小愚見俾你...(係german面前我只係一個新手)

你宜加對塔羅熱誠有幾大?,你可吾可肯定你吾係三分鐘熱度?

如果呢兩個答案係否或者吾肯定...

我灌你買rider,而如果你答案係肯定同yes的話

答埋下一條問題,

你個人可吾可以接受困難,會吾會因困難而放棄?

答案係yes...rider吧...答案係no...吾使諗new vision啦

點解我講禁多費話...

因為一開始買錯牌真係好煩...

有心學刀變到無心學

rider真係好好...可以俾人打好基礎,

但用耐左一定悶...有九成係牌義...一成用腦

而new vision就base on rider,但用牌義同用腦解牌既比例

你中意5:5 7:3 同3:7 又得,多元化好多

但亦困難好多...

想當年(半年前)...我對rider牌義熟左三分一到...

果日係第一曰接觸new vision

同aiko一齊研究justice呢隻牌...用左成個鐘

果曰重係同aiko第一識添XDDDDDD<---費話

new vision 同rider既吾同,new vision 入面既牌有D可能完全吾同meaning 或者係正變逆,逆變正既meaning ...

如果一開始開rider...個feel係先甜後苦...甜係易上手...苦系用得多會悶

但用new vision起頭...可以係先苦後甜...或者平步青雲...

因為如果你對tarot無認識就用new vision ...可以話無從入手,呢個係苦,

但如果你肯記小小牌義+用下腦,new vision 好易上手...加上new vision可以練九十度,方便你日後用九十度既牌tim~

german...俾D意見丫...雖然段野真係好費><

[ Last edited by 寒仔 on 2004-11-15 at 06:17 AM ]

唔應該比「牌」限制你自己
最重要你要自己諗下你想玩到咩 Level
如果只係玩玩下,你用咩牌都得
唔想玩玩下,咁你鍾意副牌就得
點學,學唔學 Rider,都可以用你鍾意的牌,唔係一定要用 Rider
I mean 你可以用一副唔係 Rider 的牌去上 Rider 的堂(只有我地先會咁做)
因為.....或多或少 Rider 的野已經係一個 Standard
你只要將 Rider Standard 的 Meaning 融入你用的牌
其實都可以一樣用得到 Rider 的野
咁就變成,如果你突然冇晒直覺,都仲有 Rider 的底

而且.....好用的牌又點止 Rider 同 New Vision 呢.....

P.S. 寒仔
我可能會搞一個學 Rider 班,但係用諗的,唔用 Standard ~ ^_^

另外,你可以睇番呢個 post
睇下你有冇o的領悟囉~~~

http://www2.2000fun.com/discuz/v ... ge=1&highlight=

Originally posted by Tabobaby at 2004/11/15 09:08 AM:
點學,學唔學 Rider,都可以用你鍾意的牌,唔係一定要用 Rider
I mean 你可以用 ...

比「牌」限制...以為自己無左添

我重好記得我用line既方法解牌...

你已經話我呢個問題

以為自己界左添

你段野基本上我走前已經明...但用90度解...

真係好難

今年返泥有三個月學野~儲$$交學費sin

p.s 你次次有好野都係陳我timeing吾岩sin搞gar wor = =

Originally posted by Tabobaby at 2004/11/15 09:08 AM:
I mean 你可以用 ...

另外rider班可以吾用rider我知左好耐

個次你教果兩個女仔...一個用Art Nouveau Tarot ...

另一個用吸血薑絲(吾鬼記得叫咩名)....但刀係用15蚊notes 教XDDDDD

重記得果曰夜晚dinner meeting

我去接aiko...等左佢好耐丫...

開頭rachel又話泥...點知連你又放飛機...

得番我...aiko同jocelyn= =

入番正題...真係好多地方"迫"人用rider同學rider先教thoth系列...(或者其他牌)

以果個咩XXx咩學會為例<----好多人搵吾到街鋪占卜c就去呢到學

佢地表明要其他牌,一定要係"佢果道"學左rider先

佢e+改左吾知口拉

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-15 12:02 AM:

唔係我得閒左
只係我上多左黎o者~~~

你好曳曳呀==”

係咪唔同系列既塔羅牌會有唔同牌義?

Originally posted by 古董錶 at 2004-11-15 03:59 PM:

你好曳曳呀==”

係咪唔同系列既塔羅牌會有唔同牌義?

你可以咁樣理解
但又唔可以咁樣理解

因為咩牌都好,你都可以套用 Rider 的牌義
但任何牌都會有自己的一套解釋
你明唔明?

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-15 09:00 PM:

你可以咁樣理解
但又唔可以咁樣理解

因為咩牌都好,你都可以套用 Rider 的牌義
但任何牌都會有自己的一套解釋
你明唔明?

咁係咪所有塔羅牌都係以Rider依幅黎做中心??
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:51 AM , Processed in 0.093024 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存