2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 獵刃 這是曾在MHFO打滾一小時的玩家,看到本板的感慨...... ...
樓主: 醉心
go

這是曾在MHFO打滾一小時的玩家,看到本板的感慨...... [複製鏈接]

唉~大家何必嘈呢??
抄咪抄囉!!玩唔玩都係個人既事!!

原帖由 kaming1992 於 10-3-30 10:42 PM 發表

如果連我地呢D小市民都知道係侵權 咁點解capcom去唔告佢 掠番D水呢??
定係有D地方係告唔落手? 如果係有地方告唔落手既話 咁就唔算係侵權
只要一日未比人告 佢都唔算正式侵權

好似話因為某d原因告唔入

小弟唔識法律 亦未玩過MH 更對大陸人好感唔多 係一個有D盲目祟拜日本文化既人
只是想發表小小愚見
正所謂無商不奸 我諗製造商唔會傻到用資金冒侵權既險去整商品
除非 佢有信心做到你告唔入 佢做到係法律侵權低線既下面 咁就有咁既可能
姐係話大家講咩都係白講 分享意見 冇必要傷和氣
雖然聽上去好似講緊佢抄人 小弟絕無此意 只係打個比方
若然真係 不必過於激憤 因為其實有幾多隻ONLINE GAME唔係
又1變10 易過又 0變1
講真 如果隻GAME唔係中國出 件事好有可能冇搞到咁大
另外 抄襲呢件事 說不定 係由中國製造商自己發起 點解呢
因為既然有不只一定把握發行而唔會比人告入 再抄新聞也不為過
發表意見固然好事 但傷了大家和氣實在有點本"沒"倒置
以上就係愚生既意見 有錯請各方群英糾正

原帖由 kikyoubf 於 10-4-2 07:54 AM 發表
小弟唔識法律 亦未玩過MH 更對大陸人好感唔多 係一個有D盲目祟拜日本文化既人
只是想發表小小愚見
正所謂無商不奸 我諗製造商唔會傻到用資金冒侵權既險去整商品
除非 佢有信心做到你告唔入 佢做到係法律侵權低線既下面 咁就有咁既可能
姐係話大家講咩都係白講 分享意見 冇必要傷和氣

佢係香港出既話
犯法係肯定 請唔好懷疑
連配音都可以copy 咁都唔係侵權係咩?

原帖由 kikyoubf 於 10-4-2 07:54 AM 發表
雖然聽上去好似講緊佢抄人 小弟絕無此意 只係打個比方
若然真係 不必過於激憤 因為其實有幾多隻ONLINE GAME唔係
又1變10 易過又 0變1

又有幾多隻online game係
動作模組,配音聲帶,地圖場景都係同另一隻game一樣?
不妨舉個例子嚟聽下?
睇多次影片
獵刃:http://www.youtube.com/watch?v=s9h4RqxmjXg (不妨留意下d留言...)
MH:http://www.youtube.com/watch?v=xvWaMAA6hhE
咁都可以話唔係抄既人會唔會過份D?

講真 如果隻GAME唔係中國出 件事好有可能冇搞到咁大
另外 抄襲呢件事 說不定 係由中國製造商自己發起 點解呢
因為既然有不只一定把握發行而唔會比人告入 再抄新聞也不為過

冇錯
就係因為隻game係中國出 先會有一堆法律保住佢
間公司先可以厚顏無恥話 佢隻game完全冇版權問題
先會嘈咁耐
試諗下如果隻game係日本出 肯定比人告到死都似

唔係有把握唔會比人告入
而係根據經驗法則 呢類公司通常都係賺夠就閃既類型
到真係比人告既時候 隻game可能已經收左...
咁佢怕咩比人告 最終受害既都係玩家

原帖由 eeeetttt2007 於 10-4-1 09:45 AM 發表

好似話因為某d原因告唔入

一來 中國大陸出晒名挺自家產品
二來 d貪官污吏收左錢就唔理
三來 中國大陸的法律 係針對"誰先在該地註冊"

我地只係玩家...
邊隻game好玩... 就玩邊隻...
版權問題由律師呀、發展商gor d自己傾..
係呢度嘈.... 對版權問題有幫助嗎??

p.s:  獵刃真係多野玩過MH... 呢個係事實

原帖由 凌辰 於 10-4-2 10:55 PM 發表

p.s:  獵刃真係多野玩過MH... 呢個係事實

獵刃淨係計怪已經少過mh好多
而且硬要講佢d抄小小改小小既怪真係柒爆

仲有寵 技能系統 武器系統都係mh豐富過獵刃
加個魔法同pk就叫多左野玩?
吸引你吧

你講野咁狼死ge.... 少少事就話人有病....~.~

咁佢D怪就真係怪左少少GE~~ 但都仲接受到...XD (這是原著的影響吧~)

學你咁講"魔法同pk".... 就係多左呢2個..
已經好吸引啦 0_0
唔係你打到成身勁裝... 唔同人較量下..
拿來裝飾麼??至少佢多左另一個玩法比玩家..
就算寵物、技能、武器都豐富過獵刃...
但唔係都只係打怪方面ge咩?
MH 就係差減呢少少.... (+免費... 真係好吸引)
不然... MH都加個pk... 都唔錯~
而相信唔少玩家都會支持....

明白你對原著GE執著~ 我表示支持
但身為玩家... 玩咩GAME... 錯GE都唔係我地... ~.~ 何必針對呢?
打機都係為左輕鬆姐... 唔駛咁認真...

原帖由 凌辰 於 10-4-2 11:43 PM 發表
你講野咁狼死ge.... 少少事就話人有病....~.~

話你有病當我唔岩 改返就算

學你咁講"魔法同pk".... 就係多左呢2個..
已經好吸引啦 0_0
唔係你打到成身勁裝... 唔同人較量下..
拿來裝飾麼??至少佢多左另一個玩法比玩家..
就算寵物、技能、武器都豐富過獵刃...
但唔係都只係打怪方面ge咩?
MH 就係差減呢少少.... (+免費... 真係好吸引)
不然... MH都加個pk... 都唔錯~
而相信唔少玩家都會支持....

MH如果要開PK一早就開左
如果要開PK都係好簡單既事 開放打人扣血就可以
重點係MH唔係每日搞無腦PK打團戰國戰既GAME
獵刃開國戰團戰係根本唔清MH系列係玩緊咩

PK?勁裝?妳以為你係度玩泡菜遊戲嗎?
兩隻GAME主旨都係狩獵魔物 唔係係度PK好嗎
一陣因為PK唔平衡去改用嚟狩獵既武器模組就好笑

而PK最大既問題係咩呢...
提示:呢個GAME有商城...

明白你對原著GE執著~ 我表示支持
但身為玩家... 玩咩GAME... 錯GE都唔係我地... ~.~ 何必針對呢?
打機都係為左輕鬆姐... 唔駛咁認真...

就算原作好壞(實際上我都未玩過MHFO 只係玩過PSP XDD)
都唔關呢隻GAME好壞事
實際上抄呢個問題都係有人D出嚟話唔係抄定點我先會開炮
點解我會話佢差
請番我呢篇
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D3

請容許我重新一點 我並沒有認為佢冇COPY 也沒有認為佢有COPY
我既觀點 只係覺得交流自己意見係十分之好 但太過 就變味
我試下做和事佬 但睇黎衰左
佢係香港出既話
犯法係肯定 請唔好懷疑
連配音都可以copy 咁都唔係侵權係咩?

而我講既係小弟唔識法律 雖則唔識 但唔係盲目 指的 唔係見到抄襲視而不見 而係人地叫我唔好suspect而唔suspect
多謝你話我叫知佢配音都COPY

又有幾多隻online game係
動作模組,配音聲帶,地圖場景都係同另一隻game一樣?
不妨舉個例子嚟聽下?

我仲未definite我抄人既definition unfortunatly 我既definition of copy可以突然好高又可以突然好低

睇多次影片
獵刃:http://www.youtube.com/watch?v=s9h4RqxmjXg (不妨留意下d留言...)
MH:http://www.youtube.com/watch?v=xvWaMAA6hhE
咁都可以話唔係抄既人會唔會過份D?

十分appreciate呢位網友supply既兩個短片
我冇話佢冇抄人 都冇話佢有 咁我係過份 定係唔過份?

其實小弟都唔係好清楚法律既人..所以唔好話我幫邊個...我只係講真話..雖然你可能會串我@@(本人原本都係等緊E隻ONLINE出, 睇完 南千秋既文之後就諗緊點做好)
我睇過 南千秋 先生係E篇所打既文章, 得知佢知道法律(最少比我多), 我就明白左D野...
第一, 香港唔受到中國既法律所保障, 所以一出就好大機會會比人告...(我估就係E個原因所以香港版先會一路都未出)..而且南千秋係的確可以攞到證據出黎...所以我都信佢...
第二, 我自己睇過E隻ONLINE既影片之後, 第一個反應係, 嘩...真係抄得好足喎...

不過換個ANGLE睇既話呢...
可以話E隻係完完全全既中文版MH..雖然我知咁諗係唔岩...但係咁諗起碼可以令到想玩既人可以過到自己...(我自己都係E種人@@)

老實講句...係...E隻ONLINE抄到好足...唔鐘意既你可以咁諗丫...MHO都係因為好玩所以先會比人抄...咁會唔會好D??
我知E篇文係好矛盾...但係我個腦就兩面都幫...所以先會咁...不喜請別插...@@
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-21 09:59 PM , Processed in 0.046000 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存