2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聲優、動漫音樂交流區 本小子新任此版版主,想為這個版聽取少少意見 ...
樓主: shion_rei
go

[其他] 本小子新任此版版主,想為這個版聽取少少意見 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

其實可唔可以唔只放MP3(320K)...因為我有D都係TTA,APE,CUE檔...如果可以放我會唔洗曬咁多時間轉....當然我都會放埋點樣轉返MP3 GA方法出來.
已有 1 人評分威望 收起 理由
shion_rei + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

猜歌遊戲好玩呀
之前在其他地方玩過
猜歌, 找歌名, 出處, 歌手
翻唱歌猜歌手最難w
有的話十分支持

原帖由 a02ymy 於 10-2-18 11:19 AM 發表
其實可唔可以唔只放MP3(320K)...因為我有D都係TTA,APE,CUE檔...如果可以放我會唔洗曬咁多時間轉....當然我都會放埋點樣轉返MP3 GA方法出來.

恭喜晒有新版主丫!!
希望可以令本版做的更好吧...
其實我覺得其他檔都沒什麼所謂
自己轉不過是花少許時間而已

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 shion_rei 於 10-2-17 12:45 PM 發表
(握手)多謝多謝

暫時2個構思係:
1. 我貼D歌出來,大家估下呢首歌係出自乜野動畫咁樣…

2. 我貼D歌出來,大家估下係叫乜名

我承認我來亂的= =

太好了,
希望此版有番版主之後,
將會回復生氣吧~~(看似冰公子,小殺殺後好耐都冇活動)

以下是本人的少少意見:
首先,版主你除左估歌曲外,可參考以前的估聲優活動
大約是取出某動話的某對白,之後叫參加者估聲優(可估埋咩動畫同邊一集**難度大增xd**)
第二,可以開個活動,要人講數隻自己喜愛的動漫/聲優的歌,感想詳盡的可得加分...

另外,關於聲優、動漫音樂交流區的聲優部份,
我建議開個聲優討論既子版,
係呢個版上,可以分番清楚各個聲優支持者的討論,如是大家就不用再這麼辛苦的爬以前的後援會貼,
亦方便了各位對喜愛聲優的討論,不是更好嗎?
(初時可能仍是以2-3名出名的聲優為主,但人流上升的話,應會吸引更多支持者開貼來討論自己喜愛的聲優吧...)

再者,人流方面,唔知有冇辦法整個大d既banner係論壇主頁呢~_~(雖然可能性近0...)
但係,只要和其他版合作舉辦活動,會唔會有助提高入呢個版既人次呢?

最後,要回復生氣,回貼是唯一的方法,就如上post有人提過要hide/到某個閱限先能觀看內容,
絕對是不變的對策,當然仍要依從版rules而行吧!

以上建議都只是希望此版更加熱鬧,而上述錯漏或天方夜談之言,敬請一笑置之,不吝賜正。

十週年勳章(賀詞)

1.建議現時分享分數減少(小過20分)
2.如果分享者發佈舊專輯/補檔(酌情加分)
3.建議開聲優子版並張在本版的討論移到子版

十週年勳章(賀詞)

強烈要求可以係到求檔

個個 求檔區
1:冇咩人入
2:規矩太多 有時我根本唔知  個隻碟出左未 OR  我根本個隻歌叫咩名  但因為E D要求  而被扣分
OP  OR  ED 知歌名都唔出奇  我覺得好多野我地都未必太知D名

而其實你是新版主  亦應該行一些可行的制度   我開POST 而不一定是我不知道求歌區有得求  而是覺得冇人會刻意理會
版主你曾經說過應 盡量使用  論壇資源  但我覺得個區係咪真係有用?   其次如果 真係咁有用  點解D人仲要 開POST求呢?   新人事新作風  新版主希望你能考慮這個部分  而不一定一成不變去做

好多link都死咗,可以獎勵方式搵人再上傳!

原帖由 ngai 於 10-2-18 12:24 AM 發表
**** 本內容被作者隱藏 *****

好的,我會留意一下

原帖由 牙花* 於 10-2-18 12:33 AM 發表
還有一點想說的是...
20分應該如何去加
這個版經常有人發很舊/重覆 /TV版的歌 /CD
假如這些人都可以被加到20分
那一定會有很多人來洗分了的說
希望版主英明! XDD

聲優只有一個文章其實不足夠討論
很多時 ...

洗分...
我覺得分享加分是必要的...
不過經你所講...有沒有更好的提議??XDD~

如果分開兩個
第一個為交流區
另一個為分享區

意下如何??

因為我岩岩看到一個情況
是想詢問一下歌曲的資料等
我覺得也是屬於交流區的一種...

原帖由 zero0919 於 10-2-18 02:41 AM 發表
只為路過而路過(逃
只為下載而不回貼(拖
歌詞區是不錯的(經常只有字幕組的一半....還有一半用猜的orz...)
上面有大大說聲優區就免了,可能罵戰連綿....(別打我)
況且這裡還是以動漫音樂為主
加分那就改加good比較 ...

加good是會員所送給會員所鼓勵之用~
而我所給的也屬於鼓勵之用^^
所以我想加gd不可能了^^"

聲優區是想給自己所喜歡的聲優作交流之用"
當然如果有罵戰,我會去處理

原帖由 a02ymy 於 10-2-18 11:19 AM 發表

乜原來之前只可以放320?????
我一直都以為放乜都得....

好,我改改佢先~
多謝你的提議~

原帖由 vincent423 於 10-2-18 12:53 PM 發表

太好了,
希望此版有番版主之後,
將會回復生氣吧~~(看似冰公子,小殺殺後好耐都冇活動)

以下是本人的少少意見:
首先,版主你除左估歌曲外,可參考以前的估聲優活動
大約是取出某動話的某對白,之後叫參加者 ...

你個意見令我想起以前某個日本節目""
但都可以考慮一下

因為無可能一次過攪曬3個活動咁""

聲優區
會給高級會員開專用帖"
只要定時更新資料
歡迎新會員加入
相信會有更多人交流

至於banner問題是由區版負責
所以...哈哈哈...
我盡量幫你反影啦~

如果是要hide限先能觀看內容
只會令到更多人洗版
不單止帶動不到人流
反而會成為洗版之地

原帖由 OOOOXXX 於 10-2-18 02:22 PM 發表
1.建議現時分享分數減少(小過20分)
2.如果分享者發佈舊專輯/補檔(酌情加分)
3.建議開聲優子版並張在本版的討論移到子版

1. 其實前版主也是加20分,如果減少加分我怕會有不公平之嫌
但我也會考慮一下

2. 暫時會和發佈新的一樣,還是你有更好的提議?可以提出^^

3. 已經聽到^^

原帖由 越墮落越快樂 於 10-2-18 04:58 PM 發表
強烈要求可以係到求檔

個個 求檔區
1:冇咩人入
2:規矩太多 有時我根本唔知  個隻碟出左未 OR  我根本個隻歌叫咩名  但因為E D要求  而被扣分
OP  OR  ED 知歌名都唔出奇  我覺得好多野我地都未必太知D名

而 ...

對於呢個問題,我不可以接受
因為如果個個都求檔的話,會令到此版很亂
而且當時為了更清晰,所以才開一個求檔PO

1. 不是無乜人入,真係會有其他有心的會員睇的,我也看到有部份會員也盡量補檔
而且最主要是,我明白開一個新求歌PO,會有更多人看到而幫助你去求檔,但個個都係有呢種想法的話,其他會員會覺得這個版無王管

2. 規矩我有看過,除了格式之外無任何問題,因為其實想要其他會員去補檔,找的時候歌名和資料是必需的,不是每首歌的歌名就是XXXOP這樣的,而且求歌提供資料,我認為是求檔者的責任

一套動畫要知OP/ED,在這個網上超級發達的社會,真是找一找就會找到所有資料,我不覺得要找一點資料有何困難,而且有求於人,你只是給少少資料人地,人地因為資料不足而被你罵,責任是在誰身上??

我想大家要想一想這個問題

[quote]原帖由 sxzsdseed 於 10-2-18 07:34 PM 發表
好多link都死

支持一下先..
以後要多多指教~

首先弓喜你先"
有兩樣野要拜託"
幫手置頂e兩個post"
魔法少女奈葉專輯帖(第1-3季全OPEDIN有漏要提一提我)(完成)(正在更新OST同廣播劇CD留意回覆)
[MF]水樹奈々 ALBUM*9 & SINGLE*22[320k+BK]

咁強大 唔可以俾佢沉"
唔該"

恭喜新版主上任,本人不常來,但自己有既歌如果有人求一定會分享。

十週年勳章(賀詞)

其實我覺得應該開個分類 一禁邊個邊個就睇到曬所有有關佢曬歌出黎
好似長期頂置咁 有新歌就係入面發佈 重POST就扣分 就一禁一個PSOT就可以一次過搵曬D歌
唔出名果D就係其他到放出黎咁

十週年勳章(賀詞)

歡迎新版主呀^^
我覺得活動一比較好,,因為比較簡單
而且歌名有日文,,不懂日文的話就打不到出來...
(雖然可以用copy的說~)

我個人還是比較喜歡mp3檔呢!!!
因為TTA,APE,CUE的容量太大啦><"
如果要分享TTA,APE,CUE的檔,,希望能另發mp3檔吧...不好意思""

另外,,我覺得有太多相同的資源啦~
例如某動畫op專輯,,居然有3個相同的資源- -''

還有版主檢查線,,幾乎是BDG載點的都死了@@"
我覺得把載點死了的連結用別的顏色標示下...

最後還是希望版主不要要求發佈者hide文...

意見暫時只有這些,,如果再想到我再回覆^^"
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 10:37 PM , Processed in 0.044642 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存